Τρίτη, 15 Νοεμβρίου 2016

Συνταγές της Καρδίτσας και των Τρικάλων

Παραδοσιακές συνταγές

Τσιγαρίδες
Τσιγαρίδες
Yλικά
- 2 κιλά κρέας χοιρινό μαζί με το λίπος του (κομμένο μαζί με την πέτσα σε κύβους)
- 4 κρεμμύδια χοντροκομμένα
- 8 σκελίδες σκόρδο
- 2 ποτήρια κρασί κόκκινο
- ½ φλιτζάνι ξίδι
- 1 κουτ. γλυκού φασκόμηλο
- 2 κουτ. σούπας ζάχαρη
- 2 κουτ. γλυκού κόλιαντρο
- 2 κουτ. σούπας αλάτι χοντρό
- 2 κουτ. γλυκού πιπέρι

Εκτέλεση: Ροδίζουμε σε δυνατή φωτιά το κρέας, ανακατεύοντας συνεχώς. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το κόλιαντρο, το πιπέρι, το αλάτι και το φασκόμηλο. Ανακατεύουμε πολύ καλά για 7 λεπτά περίπου. Σβήνουμε με το κρασί και μόλις αυτό εξατμιστεί προσθέτουμε το ξίδι. Ακολούθως βάζουμε τη ζάχαρη και νερό (να καλυφθεί το κρέας). Σιγομαγειρεύουμε για 30 λεπτά. Μεταφέρουμε σε ένα μεγάλο τηγάνι και το τσιγαρίζουμε για 5 λεπτά. Αραδιάζουμε σε μια πιατέλα με χαρτί κουζίνας για να στεγνώσουν οι τσιγαρίδες.

Τραχανοκεφτεδάκια

Υλικά
  • 1/2 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
  • 1/2 φλιτζάνι τραχανά γλυκό
  • 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι ξερό τριμμένο
  • 2 φέτες ψωμί χωριάτικο, κατά προτίμηση μπαγιάτικο, χωρίς την κόρα, μουσκεμένο για 2 - 3 λεπτά σε νερό και καλά στυμμένο
  • 1/2 φλιτζάνι μυζήθρα ξερή τριμμένη
  • 2 αβγά
  • 1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
  • 1 γεμάτη κουτ. σούπας δυόσμο φρέσκο
  • 1/2 κουτ. γλυκού ρίγανη
  • αλάτι, πιπέρι
  • αλεύρι για το αλεύρωμα
  • λάδι για το τηγάνισμα
Εκτέλεση: Μουσκεύουμε σε μπολ τον τραχανά για 15-20 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει και να μαλακώσει. Τον στραγγίζουμε και τον στύβουμε καλά με τα χέρια. Σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά με λίγο λάδι το κρεμμύδι για 2-3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει. Ζυμώνουμε τον κιμά και το κρεμμύδι με το λάδι του για 2-3 λεπτά, μέχρι να αναμειχθούν. Προσθέτουμε τον τραχανά, το ψωμί, τη μυζήθρα, τα αβγά, τον πελτέ, τον δυόσμο, τη ρίγανη, αλάτι και πιπέρι και ζυμώνουμε, ώσπου το μείγμα να γίνει αφράτο. Αφήνουμε το μείγμα στο ψυγείο να σφίξει για 30 λεπτά. Πλάθουμε, αλευρώνουμε και τηγανίζουμε τα κεφτεδάκια σε καυτό λάδι.

Ρυζόπιτα γλυκιά της Θεσσαλίας

Υλικά
  • 1 πακέτο φύλλο χωριάτικο
  • 3/4 φλ. ρύζι καρολίνα
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 2 φλιτζάνια νερό
  • 1 φλιτζάνι καρύδια χοντροκομμένα
  • 1 φλιτζάνι σταφίδες ξανθές
  • ½ κουτ. γλυκού γαρίφαλο σκόνη
  • ελαιόλαδο για το άλειμμα των φύλλων
για το σιρόπι
  • ½ φλιτζάνι ζάχαρη
  • 4 κουτ. σούπας μέλι
  • ½ λεμόνι (τον χυμό και τη φλούδα του)
  • 1½ φλιτζάνι νερό
  • 1 ξυλαράκι κανέλα
Εκτέλεση: Mουλιάζουμε το ρύζι σε χλιαρό νερό για 10 λεπτά. Tο σουρώνουμε. Ζεσταίνουμε τις 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο σε κατσαρολάκι και σοτάρουμε το ρύζι μέχρι να γυαλίσει. Προσθέτουμε το νερό και σιγοβράζουμε για 15 λεπτά μέχρι να απορροφήσει τα υγρά του. Προσθέτουμε τις σταφίδες, το γαρίφαλο και τα καρύδια. Λαδώνουμε το ταψί και στρώνουμε κάτω τρία φύλλα λαδωμένα. Aπλώνουμε ομοιόμορφα τη γέμιση και σκεπάζουμε με άλλα τρία φύλλα λαδωμένα. Χαράζουμε και ψήνουμε στους 180°C μέχρι να ροδίσει η πίτα, για 45 λεπτά. Εν τω μεταξύ βράζουμε τα υλικά του σιροπιού. Mόλις βγάλουμε την πίτα από τον φούρνο, τη ραντίζουμε προσεκτικά με το σιρόπι ώστε να πάει παντού.

Ξερά φασόλια με χοιρινό και λουκάνικα

Υλικά
  • 500 γρ. Φασόλια λευκά μέτρια
  • 1 κιλό χοιρινό από σπάλα ή λαιμό κομμένο σε μερίδες
  • 2 λουκάνικα χοιρινά σε ροδέλες
  • 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 1 πράσο κομμένο σε ροδέλες
  • 1 καρότο κομμένο σε φετάκια
  • 2-3 κλωνάρια σέλινο χοντροκομμένο
  • 1 φλιτζάνι λάδι
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 1 κουτ. Σούπας ντοματοπελτέ
  • αλάτι, πιπέρι
  • 1 πρέζα ζάχαρη
Εκτέλεση: Μουλιάζουμε αποβραδύς τα φασόλια. Τα βράζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα με άφθονο νερό για μία ώρα περίπου (να κρατάνε λίγο). Aχνίζουμε το χοιρινό με το κρεμμύδι και το ελαιόλαδο σε μια άλλη κατσαρόλα μέχρι να σφίξει το κρέας. Aλατοπιπερώνουμε, καλύπτουμε το κρέας με ζεστό νερό, σκεπάζουμε και μαγειρεύουμε για μία ώρα περίπου, μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτουμε στο κρέας τα βρασμένα φασόλια, το πράσο, το καρότο, το σέλινο, τα δαφνόφυλλα, τη ζάχαρη και τον πελτέ. Ροδίζουμε τα λουκάνικα σε στεγνό τηγάνι. Πετάμε το περιττό λίπος και τα ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα. Aνακατεύουμε προσεκτικά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για μισή ώρα, μέχρι να μελώσει η σάλτσα.

Μπομπότα με διάφορα τυριά

Υλικά
  • 300 γρ. φέτα τριμμένη
  • 200 γρ. κεφαλογραβιέρα τριμμένη
  • 100 γρ. ανθότυρο ψιλοκομμένο
  • ½ φλιτζάνι βούτυρο κατσικίσιο
  • 400 γρ. καλαμποκάλευρο
  • 150 γρ. γάλα φρέσκο
  • 2 αβγά χτυπημένα
  • 2 κουτ. σούπας δυόσμο φρέσκο ψιλοκομμένο
  • φρυγανιά τριμμένη για το πασπάλισμα
  • αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση: Bράζουμε μισό λίτρο νερό σε μια κατσαρόλα. Μόλις το αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε το καλαμποκάλευρο και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ο χυλός ομογενής. Aφήνουμε να κρυώσει, ρίχνουμε το γάλα και ανακατεύουμε καλά. Bουτυρώνουμε ένα σκεύος και το πασπαλίζουμε με φρυγανιά. Προσθέτουμε στον χυλό τα τυριά, το δυόσμο και τα αβγά ελαφρά χτυπημένα. Aνακατεύουμε καλά και απλώνουμε το μείγμα στο σκεύος. Iσιώνουμε και πασπαλίζουμε με φρυγανιά και με το υπόλοιπο βούτυρο. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180-200°C για 40-45 λεπτά.
 
Κείμενο - Φωτογραφίες: ΕΘΝΟΣ COOK BOOK