Κυριακή, 6 Νοεμβρίου 2016

Σε τροχιά σύγκρουσης με Γεννηματά - ΠΑΣΟΚ ο Ευ. Βενιζέλος

Η υπερψήφιση των τροπολογιών για το ΕΣΡ και τις τηλεοπτικές άδειες και η γενικότερη στάση συναίνεσης που επιδεικνύει η Δημοκρατική Συμπαράταξη την τελευταία εβδομάδα, ενόψει της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής τη Δευτέρα, προκάλεσε την οργή του Ευ. Βενιζέλου και τον εξανάγκασε να ανοίξει απολύτως τα χαρτιά του για τις θέσεις και τις διαθέσεις του.

Καθώς το ΠΑΣΟΚ (ή και το Ποτάμι) δεν ακολούθησαν την τακτική της Ν.Δ., ο Ευ. Βενιζέλος αυτονομεί πλέον πλήρως τον εαυτό του από την κομματική γραμμή για να τον εντάξει στον νυν υπέρ πάντων αγώνα που δίνει ο Κυρ. Μητσοτάκης, με αφορμή τώρα τη μη δημοσιοποιημένη απόφαση του ΣτΕ και τη μη συγκρότηση του ΕΣΡ, για ανατροπή της κυβέρνησης. Τίθεται έτσι σε τροχιά ανοικτής σύγκρουσης με τη Χαρ. Τρικούπη, η οποία δεν απέφυγε αυτή τη φορά να τον «αδειάσει» ηχηρά για τις θέσεις του.

Θέτει εαυτόν υπεράνω του κόμματος, θα καταψήφιζε για ΕΣΡ

Με τη συνέντευξη - παρέμβασή του, ο τέως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ διαφοροποιήθηκε πλήρως από τις αποφάσεις του κόμματος για το ΕΣΡ, αλλά και την ευρύτερη στρατηγική του. Άφησε αιχμές για προσπάθεια της ηγεσίας να φιμώσει τη διαφωνία του. Αποκάλυψε ότι ζήτησε συνεδρίαση της Κ.Ο. για να αποφασίσει πώς θα κινηθεί, αλλά δεν έγινε, ενώ ζήτησε να υπάρξει Κ.Ο. ή συναντήσεις ενόψει της Δευτέρας.
Δήλωσε ευθέως ότι θα καταψήφιζε αυτά που ψήφισε το κόμμα του εάν γινόταν ονομαστική ψηφοφορία. Έδειξε ότι θα προσπαθήσει έως τη Δευτέρα να μεταβάλει τη θέση του κόμματος και να αλλάξει τις ισορροπίες. Διευκρίνισε ότι ο ρόλος που αξιώνει για τον εαυτό του υπερβαίνει το κόμμα και τη γραμμή.
Υπονόησε προσπάθεια προσέγγισης του ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να διαφοροποιηθεί το κόμμα από τη Ν.Δ. «Άδειασε» την επίσημη θέση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και της Φ. Γεννηματά για κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης από την παρούσα Βουλή, περιγράφοντας αυτή τη θέση ως αφελή, καθώς σε τέτοια περίπτωση θα είχε τον πρώτο λόγο η πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ.
Ζήτησε εμμέσως εκλογές -δεν το έκανε ευθέως για να μην κατηγορηθεί ότι ταυτίζεται με τη στρατηγική του Κυρ. Μητσοτάκη- για σχηματισμό κυβέρνησης των δημοκρατικών κομμάτων ευρωπαϊκού προσανατολισμού με ή χωρίς τον ΣΥΡΙΖΑ, εκφράζοντας ωστόσο κατηγορηματικά την επιθυμία του να αναδειχθεί πρώτο κόμμα η Ν.Δ.
«Αιτιολόγησε» αυτή τη θέση του για συγκυβέρνηση με τη Ν.Δ. «εξηγώντας» ότι το κόμμα του Αντ. Σαμαρά και εν συνεχεία του Κυρ. Μητσοτάκη προσχώρησε στη δική του «εθνική γραμμή». Ως προς τις επαφές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης με τον Γ. Παπανδρέου για ενδεχόμενη συμπόρευση, προανήγγειλε ότι δεν θα αποδεχθεί τέτοια προοπτική λέγοντας: «Υπάρχουν ζητήματα αξιοπρέπειας, ήθους και ιστορικής συνείδησης, τα οποία για εμένα προτάσσονται».

ΠΑΣΟΚ: “Αποφασίσαμε ομόφωνα, γιατί απουσίασε;”

Ως προς το ζήτημα των χειρισμών του κόμματος για το ΕΣΡ, πηγές της Χαρ. Τρικούπη απαντούσαν στον Ευ. Βενιζέλο: «Η στάση μας καθορίστηκε τη Δευτέρα, αποτυπώθηκε στη Διάσκεψη των Προέδρων και την Τρίτη στο Συντονιστικό της Δημοκρατικής Συμπαράταξης επαναβεβαιώθηκε καθώς ψηφίστηκε ομόφωνα και από όλους τους βουλευτές». Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι ο Ευ. Βενιζέλος, που γνώριζε τη θέση της παράταξης από τη Δευτέρα, δεν ήρθε την Τρίτη στη συνεδρίαση να πει τη διαφωνία του. «Συνεπώς γιατί ζήτησε Κ.Ο. την Πέμπτη;» διερωτώνται.
"Ο κ. Βενιζέλος κλήθηκε στο συντονιστικό της Κ.Ο. και απουσίαζε» είπε (ΣΚΑΪ) ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Π. Χρηστίδης. Μάλιστα χαρακτήρισε «αριστοτεχνικές» τις κινήσεις του Ανδ. Λοβέρδου που συμμετέχει στη Διάσκεψη των Προέδρων, προσθέτοντας ότι με αυτές «αναγκάστηκε η κυβέρνηση να κάνει πίσω, υπέστη μια τεράστια ήττα κι αυτό είναι το μείζον, ότι το Εθνικό Συμβούλιο της Ραδιοτηλεόρασης θα είναι το υπεύθυνο για τις άδειες».
Αλλά και ο Οδ. Κωνσταντινόπουλος επιβεβαίωσε (ρ/σ Alpha) ότι «η διαδικασία για την απόφασή μας να ψηφίσουμε χθες ήταν συλλογική και δεν υπήρξε κάποιος που διαφώνησε». Είπε ότι δεν θα συμβάλει στην εσωστρέφεια, χαρακτήρισε τον Ευ. Βενιζέλο «μεγάλο κεφάλαιο» για την παράταξη, για να προσθέσει όμως ότι «πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και όλοι μαζί ενωμένοι να βαδίσουμε όχι για τα εσωκομματικά, αλλά για το τι συμβαίνει με τη χώρα».

Προσπάθησε να φτιάξει ομάδα βουλευτών κατά λύσης για το ΕΣΡ

Από αυτά προκύπτει ότι δύσκολα η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα άλλαζε τη θέση της για άμεση συγκρότηση του ΕΣΡ εξαιτίας των πιέσεων που ασκεί ο Ευ. Βενιζέλος. Ιδιαίτερα δε εάν ληφθούν υπόψη πληροφορίες ότι και την Πέμπτη ο τέως πρόεδρος επικοινωνούσε με βουλευτές για να φτιάξει ενδοκοινοβουλευτικό μέτωπο αλλαγής στάσης του κόμματος, αλλά δεν τα κατάφερε.
Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να επισημανθεί ότι ήδη την Πέμπτη η Χ. Τρικούπη με ανακοίνωσή της, και μετά την ψηφοφορία στη Βουλή, ζήτησε νέα ενωτική πρόταση για τη σύνθεση του ΕΣΡ και ότι δεν αποκλείεται να υπάρξει έως τη Διάσκεψη των Προέδρων συνεδρίαση της Κ.Ο. ή συναντήσεις βουλευτών. Ο δε Ευ. Βενιζέλος δήλωσε χθες, από τη δική του οπτική ωστόσο, ότι σωστά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ ζήτησε από τη Βουλή να γίνει από μηδενική βάση η συζήτηση τη Δευτέρα.

Αυτόνομος πόλος η Κεντροαριστερά, όχι σε προσωπικές επιλογές

«Απαντώντας» περαιτέρω στον Ευ. Βενιζέλο, ο Π. Χρηστίδης απάντησε ότι «όλα τα συλλογικά μας όργανα έχουν πάρει απόφαση για έναν αυτόνομο πόλο στην Κεντροαριστερά με ουσιαστική πολιτική και ιδεολογική τοποθέτηση». Και αυτή την απόφαση «πρέπει να υπερασπιστούμε όλοι συλλογικά και όχι να κατατριβόμαστε σε προσωπικές πολιτικές».

Η ΑΥΓΗ
5/11/2016