Παρασκευή, 4 Νοεμβρίου 2016

Η δίκη για τους στημένους πίνακες

- Σκαμνί για 84 στο Koriopolis  

Για τις 7 Νοεμβρίου διακόπηκε χθες από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθήνας η δίκη των 84 πρώην και νυν παραγόντων του ποδοσφαίρου που κατηγορούνται για «στημένους αγώνες» από το 2008 έως το 2011.


Η δίκη διακόπηκε λόγω του γνωστού προβλήματος που αντιμετωπίζεται σε όλες τις μεγάλες δίκες, αυτό της χωρητικότητας των αιθουσών, καθώς και χθες μετά την εκφώνηση των ονομάτων των 84 κατηγορουμένων δημιουργήθηκε το αδιαχώρητο από τους συνηγόρους και τους 65 μάρτυρες, στο ακροατήριο προκλήθηκε το πατείς με, πατώ σε...

Για την υπόθεση, που έχει πολιτογραφηθεί ως «Koriopolis», έχουν απαγγελθεί κακουργηματικές κατηγορίες που αφορούν εγκληματική οργάνωση, απάτη, εκβίαση κ.ά., ενώ κεντρικός ρόλος αποδίδεται στον πρώην δήμαρχο Βόλου Αχιλλέα Μπέο και τον πρώην πρόεδρο της ΠΑΕ Ηλιούπολη, Γιώργος Τσακογιάννη. Στην υπόθεση ήταν αρχικά κατηγορούμενος ο Βαγγέλης Μαρινάκης, ο οποίος απαλλάχθηκε με βούλευμα και πλέον είναι μάρτυρας στη δίκη. Κατηγορούμενος αρχικά, που επίσης απαλλάχθηκε, ήταν και ο πρώην πρόεδρος της ΕΠΑΕ Θανάσης Κανελλόπουλος.

Η υπόθεση αφορά σωρεία παράνομων πράξεων με διορισμούς διαιτητών προς όφελος συγκεκριμένων ομάδων, δωροδοκίες ποδοσφαιριστών, εκβιάσεις που, σύμφωνα με τη δικογραφία, είχαν στόχο τη χειραγώγηση αγώνων για παράνομα κέρδη, μέσω της διαδικασίας του ΟΠΑΠ. Πιο συγκεκριμένα, κατά τη δικογραφία φέρονται 21 αγώνες του Κυπέλλου Ελλάδος να χειραγωγήθηκαν το διάστημα 2010-2011 και ακόμη 51 ποδοσφαιρικοί αγώνες της Super League την περίοδο 2009-2010. Από αυτούς τους αγώνες, 12 συμπεριλήφθηκαν στο «ΠΑΜΕ Στοίχημα» του ΟΠΑΠ, με αποτέλεσμα οι κατηγορούμενοι να αποκομίσουν όφελος από το παράνομο στοίχημα της τάξεως των 209.846,63 ευρώ.

Συντάκτης: Μαρία Δήμα
ΕΦΣΥΝ
1/11/2016Σκαμνί για 84 στο Koriopolis

31.07.2015

Βαγγέλης Μαρινάκης, Αχιλλέας Μπέος 

 Ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων οδηγούνται ισχυροί παράγοντες του ελληνικού ποδοσφαίρου ενώ δεν προέκυψε κανένα στοιχείο σε βάρος του πρόεδρου του Ολυμπιακού Βαγγέλη 
Πρωτοκλασάτα ονόματα του ελληνικού ποδοσφαίρου συμπεριλαμβάνονται στον μακρύ κατάλογο των κατηγορουμένων που καλούνται να δώσουν εξηγήσεις ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για το σκάνδαλο των στημένων αγώνων του 2011.
Κεντρικό ρόλο στην υπόθεση, σύμφωνα με τους δικαστές, παίζει ο δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος, ενώ δεν προέκυψε κανένα στοιχείο σε βάρος του πρόεδρου του Ολυμπιακού Βαγγέλη Μαρινάκη, που απαλλάσσεται από κάθε κατηγορία. Υπενθυμίζεται ότι για την παραπομπή του δημάρχου Βόλου η «Εφ.Συν.» είχε αναλυτικό δημοσίευμα την Τετάρτη.
Bαγγέλης Μαρινάκης, Αχιλλέας Μπέος  
Με βούλευμά του λοιπόν, το Συμβούλιο Εφετών παραπέμπει σε δίκη συνολικά 84 άτομα που φέρονται να εμπλέκονται στην πολύκροτη υπόθεση. Γνωστά ονόματα του ελληνικού ποδοσφαίρου είναι αντιμέτωπα με βαρύτατα αδικήματα, όπως αυτά της εγκληματικής οργάνωσης, της απάτης, της εκβίασης, της δωροδοκίας-δωροληψίας για αλλοίωση αποτελέσματος αγώνα και του παράνομου στοιχηματισμού.
Εκτός από τον Αχιλλέα Μπέο, μεταξύ των κατηγορουμένων περιλαμβάνονται ο πρώην πρόεδρος της ΠΑΕ Ηλιούπολη, Γιώργος Τσακογιάννης, καθώς και πρώην ή νυν ποδοσφαιρικοί παράγοντες, όπως ο Ιωάννης Κομπότης, μεγαλομέτοχος του Λεβαδειακού, ο Γιώργος Μποροβήλος, διοικητικός ηγέτης του Αστέρα Τρίπολης και πρόεδρος της Super League, ο μεγαλομέτοχος του Διαγόρα Ρόδου, Κωνσταντίνος Χρυσοχοΐδης, και ο Μιχάλης Κουντούρης, πρόεδρος του Ερασιτέχνη Ολυμπιακού.
Επίσης, στο εδώλιο παραπέμπονται γνωστοί πρώην και νυν ποδοσφαιριστές, όπως ο Αβραάμ Παπαδόπουλος, ο Κωνσταντίνος Μενδρινός, ο Απαρεσίδο Αλβες Λουίς Μιγκέλ και ο Δημήτρης Ζαβαντίας. Ακόμη για την υπόθεση των «στημένων αγώνων» του 2011 θα δικαστούν ο bookmaker Βασίλης Καρακούλιας, ο πρώην υπάλληλος της ΕΠΟ Γιάννης Παπαδόπουλος, ο μάνατζερ Αθανάσιος Ντότσης και ο πρώην πρόεδρος της Ηλιούπολης, Νικόλαος Χάλκος.

Διευθυντής ο Μπέος

Ο πρωταγωνιστικός ρόλος του Αχιλλέα Μπέου, τότε προέδρου του Ολυμπιακού Βόλου, καταγράφεται και στην εισήγηση του εισαγγελέα Παν. Πούλιου, καθώς τον κατονομάζει ως διευθυντή της οργάνωσης. Οπως αναφέρει στην πρότασή του ο εισαγγελικός λειτουργός: «Από το έτος 2008 μέχρι και την 27/6/2011, διηύθυνε δομημένη και με διαρκή δράση ομάδα από περισσότερα από τρία πρόσωπα (οργάνωση) [...] με σκοπό να αποκτήσουν παράνομο περιουσιακό όφελος, έδινε εντολή στα λοιπά μέλη της οργάνωσης-παράνομους πράκτορες, οι οποίοι δρώντας άλλοτε για ίδιον όφελος, άλλοτε για λογαριασμό του, μετέβαιναν σε πρακτορεία της ΟΠΑΠ Α.Ε., όπου παριστούσαν, εν γνώσει ψευδώς, με συμπερασματικά συναγόμενη δήλωση, στους αρμόδιους υπαλλήλους του πρακτορείου, ότι παίζουν στο στοιχηματικό παιχνίδι με την επωνυμία “ΠΑΜΕ ΣΤΟΙΧΗΜΑ”, τηρώντας τις διατάξεις του Κανονισμού συμμετοχής σε αυτό του ΟΠΑΠ, υπό τους όρους της αρχής των πιθανοτήτων, δηλώνοντας με τη συμπεριφορά τους σιωπηρά, ότι δεν γνώριζαν εκ των προτέρων το αποτέλεσμα της έκβασης του γεγονότος (αποτέλεσμα ποδοσφαιρικού αγώνα κ.λπ.), στο οποίο επέλεγαν κάθε φορά να στοιχηματίσουν, με αποτέλεσμα να παραπλανούν τους υπαλλήλους των πρακτορείων της εταιρείας ΟΠΑΠ Α.Ε. και να παραλαμβάνουν τα δελτία προκαθορισμένης απόδοσής τους, ενώ εάν οι τελευταίοι γνώριζαν την αληθή των πραγμάτων κατάσταση, δηλαδή ότι όλοι οι επίμαχοι κάθε φορά ποδοσφαιρικοί αγώνες στους οποίους πόνταραν, ήσαν “χειραγωγημένοι”, δεν θα προέβαιναν στην αποδοχή των επιμάχων δελτίων και στην εξαργύρωση αυτών για λογαριασμό της εταιρείας ΟΠΑΠ Α.Ε., με αποτέλεσμα να επέλθει ζημία στην περιουσία της τελευταίας, η οποία είναι ανάλογη με τα ποσά των κερδών τους (μελών της εγκληματικής οργανώσεως), με αντίστοιχη αύξηση της περιουσίας τους».

Απαλλαγή Μαρινάκη

Την ίδια ώρα, το δικαστικό συμβούλιο απαλλάσσει από κάθε κατηγορία τον πρόεδρο του Ολυμπιακού Βαγγέλη Μαρινάκη, υιοθετώντας την εισαγγελική πρόταση, σύμφωνα με την οποία κατά τη διάρκεια της έρευνας, δεν προέκυψε κανένα στοιχείο σε βάρος του και έτσι «δεν στοιχειοθετούνται σε βάρος αυτού οι αντικειμενικές υποστάσεις των διωκομένων πράξεων» (απλή συνέργεια σε εγκληματική οργάνωση, απλή συνέργεια σε εκβίαση με απειλή βλάβης του επαγγέλματος του εξαναγκαζομένου, κατ’ επάγγελμα, κατά συνήθεια και κατ’ εξακολούθηση, και δωροδοκία για αλλοίωση αποτελέσματος αθλητικού αγώνος, κατά συρροή).
Επιπλέον, με το ίδιο βούλευμα, απαλλάσσονται από κάθε κατηγορία εκτός από τον Βαγγέλη Μαρινάκη ακόμη 71 εμπλεκόμενοι στην υπόθεση, μεταξύ των οποίων και ο πρώην πρόεδρος της ΕΠΑΕ, Θανάσης Κανελλόπουλος, ενώ παύει οριστικά η ποινική δίωξη για δύο εμπλεκόμενους στην υπόθεση, λόγω θανάτου.
Πάντως, το Συμβούλιο Εφετών διατάσσει τη διενέργεια περαιτέρω έρευνας, που αφορά επιμέρους πράξεις. Συγκεκριμένα η συμπληρωματική ανάκριση θα αφορά υπόθεση για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, στην οποία φέρεται να εμπλέκεται ο Αχιλλέας Μπέος, αλλά και δωροδοκία-δωροληψία για αλλοίωση αποτελέσματος ποδοσφαιρικού αγώνα για τους Ι. Παπαδόπουλο και Αθαν. Ντότση.