Δευτέρα, 14 Νοεμβρίου 2016

Στο εδώλιο οι γεύσεις των ηλεκτρονικών τσιγάρων

Ένα από τα πλεονεκτήματα για όσους κάνουν ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι και οι γεύσεις του ατμού. Φαίνεται, όμως, ότι περιέχουν επικίνδυνα επίπεδα τοξικών χημικών ουσιών, που μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο.


Ο "πόλεμος" ενάντια στο ηλεκτρονικό τσιγάρο συνεχίζεται και είναι διεθνής. Οι ερευνητές του Ερευνητικού Ινστιτούτου της Ερήμου στη Νεβάδα, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Αντρέι Κίλστοφ, διαπίστωσαν ότι είναι καρκινογόνες οι γεύσεις του ατμού.
Τα ευρήματά τους δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό περιβαλλοντικής επιστήμης "Environmental Science & Technology" της Αμερικανικής Χημικής Εταιρείας, αφού πραγματοποίησαν χημικές αναλύσεις στους ατμούς των ηλεκτρονικών τσιγάρων, τόσο με διαφορετικές γεύσεις όσο και χωρίς καμία γεύση.
Στα τσιγάρα με γεύση, η παρουσία φρομαλδεΰδης και άλλων καρκινογόνων ουσιών είναι σε επικίνδυνα υψηλά επίπεδα. Οι εν λόγω ουσίες σχηματίζονται, όταν το υγρό με τη γεύση μέσα στη συσκευή του ηλεκτρονικού τσιγάρου θερμαίνεται απότομα για να δημιουργηθεί ο ατμός.
«Μια ρουφηξιά από οποιοδήποτε ηλεκτρονικό τσιγάρο με γεύση, από αυτά που δοκιμάσαμε, εκθέτει τον ατμιστή σε μη αποδεκτά επικίνδυνα επίπεδα των χημικών ουσιών αλδεϋδών, οι περισσότερες από τις οποίες δημιουργούνται κατά τη θερμική διάσπαση (σ.σ. πυρόλυση) των γευστικών ουσιών» δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής.
Όσο πιο έντονη είναι η γεύση ενός τσιγάρου, τόσο περισσότερες δυνητικά τοξικές αλδεΰδες παράγονται.
Σήμερα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, κυκλοφορούν σχεδόν 8.000 διαφορετικές γεύσεις ηλεκτρονικών τσιγάρων, μερικές από τις οποίες είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς στους εφήβους και στους νέους.
 
HealthMag
11/11/2016