Δευτέρα, 28 Νοεμβρίου 2016

Στις 12 Δεκεμβρίου η προκήρυξη για τις 4.000 θέσεις στο χώρο της υγείας (Vid)

1 δις και 120 εκ. ευρώ από τη δόση των ληξιπροθέσμων έχουν ήδη εκταμιευθεί προς τους προμηθευτές πάνω από 850 εκ. ευρώ ενώ αντίστοιχα και ο ΕΟΠΥΥ έχει εκταμιεύσει πάνω από 400 εκ. ευρώ για τους δικούς του παρόχους από ΄"αμαρτίες παλαιότερων" δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης ενώ αναφέρθηκε στις εντατικές προσπάθειες της κυβέρνησης για
ενίσχυση των δομών υγείας με νέες προσλήψεις.
Συγκεκριμένα, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, νωρίτερα, αναφέρθηκε στην πραγματοποίηση της εξαγγελίας του Πρωθυπουργού στη συνέντευξή του στη ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη για την πρόσληψη 4.000 νοσηλευτών και γιατρών στο χώρο της υγείας.
Ο αν. υπουργός υγείας δήλωσε ότι «στις 12 Δεκεμβρίου η προκήρυξη για τις 4.000 θέσεις στο χώρο της υγείας» και διέψευσε κατηγορηματικά την ανακοίνωση της ΠΟΕΔΥΝ λέγοντας χαρακτηριστικά «δεν είναι παλαιά Διαθήκη, ούτε Ευαγγέλιο η ανακοίνωση της ΠΟΕΔΥΝ, διαψεύδω όσα λέει». Ξεκαθάρισε ότι πρόκειται για πρόγραμμα ενίσχυσης της απασχόλησης σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ με διασφαλισμένα τα εργασιακά δικαιώματα και τις αμοιβές των ατόμων που θα προσληφθούν. Τα χρήματα για το πρόγραμμα αυτό, που ήταν να βρεθούν από το διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, τελικά βρέθηκαν από ανακατανομή δημοσίων πόρων, τα αποθεματικά του ΟΑΕΔ και τον κρατικό προϋπολογισμό.

3.150 έχουν αναλάβει ήδη υπηρεσία ως σήμερα στα νοσοκομεία

Έχουν αναλάβει από πέρσι τον Οκτώβρη, ως σήμερα υπηρεσία στα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας της χώρας 3.150 άτομα και ανέφερε αναλυτικά στοιχεία. Έχουν αναλάβει: 220 μόνιμοι γιατροί από παλιές προκηρύξεις, 186 πλήρωμα ΕΚΑΒ, 780 από τους 908 περσινής προκήρυξης και πάνω από 200 από το διαγωνισμό του ΑΣΕΠ του '98. Εκτός από το μόνιμο προσωπικό που αθροίζεται σε 1400 άτομα είναι 1200 επικουρικοί γιατροι, 215 νοσηλεύτριες και πάνω από 420 άτομα για λοιπό προσωπικό. Σε εξέλιξη υπάρχουν προσλήψεις των 690 από την προκήρυξη των 1538 μόνιμου προσωπικού οι υπόλοιποι 800 από αυτή την προκήρυξη μαζί με άλλους 1200 είναι σκοπός μας να προκηρυχθούν μέσα στον Δεκέμβριο από τον ΑΣΕΠ. Επίσης έχουν προκηρυχθεί και βρίσκονται σε εξέλιξη 760 θέσεις μόνιμων γιατρών στο σύστημα, ενώ το 2017 θα προκηρυχθούν άλλες 2.000 προσλήψεις.
Αναφερόμενος στις μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) δήλωσε ότι σήμερα υπάρχουν 100 παραπάνω κρεβάτια. Έχουν διοριστεί ως σήμερα 216 νοσηλεύτριες και 62 γιατροί, οι υπόλοιποι θα προσληφθούν. Επίσης άλλα 13 κρεβάτια ΜΕΘ άνοιξαν στο νοσοκομείο Σωτηρία, ενώ προστίθενται και άλλα στα νοσοκομεία της Κορίνθου και της Κατερίνης υποστήριξε ο υπουργός και τόνισε ότι παλιότερα "δεν υπήρχε πολιτική να ενισχυθεί το δημόσιο σύστημα υγείας" αντίθετα υπήρχε προσπάθεια να ενισχυθεί ο ιδιωτικός τομέας. Πολιτική της κυβέρνησης είναι να ενισχυθεί ο ο δημόσιος τομέας στην υγεία όπως έδειξε η κυβέρνηση εξαρχής με την πρωτοβουλία που πήρε δίνοντας πρόσβαση σε όλους τους ανασφάλιστους.

Για πρώτη φορά το σύστημα υγείας δεν θα παράξει χρέος

«Το σύστημα υγείας είχε στερέψει από χρηματοδότηση» τα προηγούμενα χρόνια τόνισε ο αν. υπουργός αναφερόμενος παράλληλα στη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλει το υπουργείο υγείας και η κυβέρνηση για τη διάσωσή του. Για πρώτη φορά το σύστημα υγείας φέτος δεν θα παράξει νέο χρέος λόγω της μεγάλης ανακατανομής που κάναμε. 4 δισ. και 100 εκ. θα δοθούν στα νοσοκομεία από τις εισφορές προς τον ΕΟΠΥΥ από τα ασφαλιστικά ταμεία και θα υπάρξουν για πρώτη φορά ισολογισμένοι προϋπολογισμοί χωρίς να προστίθεται χρέος. "Γιατί εμείς τα δίνουμε στα νοσοκομεία και δεν τα κάναμε θαλασσοδάνεια ούτε τα κουρέψαμε με το PSI όπως έκανε ο κ. Βενιζέλος" πρόσθεσε χαρακτηριστικά.
Αναφορικά με το γενικότερο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, ο κ. Πολάκης τόνισε ότι "διαψεύδονται οι Κασσάνδρες για δραματική υποχώρηση στα κελεύσματα των δανειστών" ενώ μίλησε για την ανελέητη και λυσσώδη επίθεση που δέχεται "η κυβέρνηση από τα συμφέροντα που απειλούνται" και στο χώρο της υγείας.
«Για πρώτη φορά από τη μεταπολίτευση και μετά απειλούνται μεγάλα συμφέροντα στο χώρο της υγείας» εξήγησε ο Π. Πολάκης καταδεικνύοντας και το ρόλο των δημοσιογράφων στην «ενίσχυση της νομιμοποίηση» και τη λειτουργία τους στην κοινή γνώμη. Στις αντιδράσεις των δημοσιογράφων του πάνελ απάντησε: «Ψέματα να μη λέτε όμως, φανάρι στη διαπλοκή να μην κρατάτε» και αναρωτήθηκε: «Ποιος έχει βγει στα κανάλια να πει τα στοιχεία που τους στέλνουμε στα δελτία τύπου»;

Κατ. Μπρέγιαννη
Η ΑΥΓΗ
28/11/2016