Παρασκευή, 7 Οκτωβρίου 2016

Ο Γ. Πατούλης... ανακάλυψε το Mall

Με δέκα χρόνια καθυστέρηση ανακάλυψε την προστασία του περιβάλλοντος ο δήμαρχος Αμαρουσίου Γ. Πατούλης και καλεί το υπουργείο Περιβάλλοντος να πάρει μέτρα αντιστάθμισης των επιπτώσεων που έχει προκαλέσει στην ευρύτερη περιοχή η λειτουργία του Mall!
Αφορμή αποτέλεσε η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων που
εκπονήθηκε από τη «Lamda Development» του ομίλου Λάτση για την ευρύτερη περιοχή, σε εφαρμογή της 376/2014 απόφασης της Ολομέλειας του ΣτΕ, ώστε να αντισταθμιστούν οι αρνητικές επιπτώσεις από το εμπορικό κέντρο των 70.000 τετραγωνικών, και έχει τεθεί σε διαβούλευση.
«Το υπουργείο καλείται σήμερα να απαντήσει στις πράξεις και παρεμβάσεις όσων ευθύνονται για την ανέγερση του “αυθαίρετου Mall”, στις αυθαιρεσίες και νομοθετικές υπερβάσεις που έλαβαν χώρα στο παρελθόν με ανεπανόρθωτες επιπτώσεις στην τοπική οικονομία, στο περιβάλλον, στις τοπικές κοινωνίες» τονίζει ο Πάνος Σκουρλέτης στην απαντητική επιστολή του προς τον Γ. Πατούλη, που εκλέγεται δήμαρχος στο Μαρούσι από το 2006.
Η τελευταία απόπειρα νομιμοποίησης του εμπορικού κέντρου έγινε με τον νόμο 3207/2003 του υπουργείου Πολιτισμού, που αφορούσε το σύνολο ολυμπιακών ακινήτων.
Κάτοικοι και φορείς της περιοχής, που είχαν εναντιωθεί στην κατασκευή του, προσέφυγαν και πάλι στο ΣτΕ και δικαιώθηκαν το 2014.
Ωστόσο η τότε συγκυβέρνηση Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ είχε φροντίσει να περάσει ρύθμιση που κάλυπτε τις πολεοδομικές παρανομίες σε υφιστάμενα κτίσματα, με την προϋπόθεση ότι θα υπέβαλλαν αίτηση ένταξης στο πρόγραμμα στρατηγικών επενδύσεων.
Τον Ιούνιο του 2014 το Mall εντάχθηκε μαζί με άλλες 11 προτάσεις σε πρόγραμμα ενεργειακών επενδύσεων και εκδόθηκε σχετική ανακοίνωση που φέρει τις υπογραφές των συναρμόδιων υπουργών Κ. Χατζηδάκη, Γ. Στουρνάρα και Γ. Μανιάτη, καθώς και του υφυπουργού Ν. Μηταράκη, στην οποία αναφέρεται ότι «το έργο θα ελεγχθεί εκ νέου από το ΣτΕ στο πλαίσιο του Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικών Επενδύσεων».
Ο δήμαρχος Αμαρουσίου και πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Δήμων, αντί για γνωμοδότηση στη μελέτη, επέλεξε να στείλει επιστολή προς τον Πάνο Σκουρλέτη ζητώντας να... υπογειοποιηθεί η λεωφόρος Κύμης, να δημιουργηθούν χώροι πράσινου πάνω από την Αττική οδό, όπως είχε γίνει σε γειτονικούς δήμους (!) και να κατασκευαστούν πεζογέφυρες πάνω από τη λεωφόρο Κηφισίας.
Εισηγείται μάλιστα να αξιοποιηθούν τα έσοδα από το πρόστιμο αυθαιρέτου που θα επιβληθεί στο Mall, παρ' όλο που εξαιρείται με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο.

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ
7/10/2016