Σάββατο, 1 Οκτωβρίου 2016

FIFA 17:Η θριαμβευτική επιστροφή του "beautiful game".

Κόσμος παντού τριγύρω. Παρέες, ζευγάρια, μπαμπάδες με τα παιδιά τους αγκαλιά. Η ατμόσφαιρα μυρίζει κάπνα από τις καντίνες και οι πλανόδιοι φωνάζουν, προσπαθώντας να ξεπουλήσουν την πραμάτεια τους. Η ένταση είναι έκδηλη κι ο παλμός σε ταρακουνάει, αν και είσαι αρκετά μέτρα μακριά. Η προσμονή δημιουργεί συναισθήματα και κυρίως λαχτάρα και αγωνία. Η ώρα του μεγάλου αγώνα
πλησιάζει και δεν βλέπεις την ώρα να μπεις στο γήπεδο και να γίνεις κι εσύ μέρος του "παιχνιδιού" για το επόμενο δίωρο. Να γίνει η φωνή σου ένα με την φωνή των χιλιάδων. Αφήνοντας για λίγο το μυαλό σου και τη σκέψη καθαρή από προβλήματα και σκοτούρες. Λες κι αυτό το παιχνίδι είναι ζήτημα ζωής και θανάτου, σε κυριεύει το αίσθημα της απόλυτης ικανοποίησης ή της απογοήτευσης -αναλόγως. Οι ομάδες κάνουν την εμφάνισή τους στο φρεσκοποτισμένο χορτάρι μαζί με τους διαιτητές. Η μπάλα τοποθετείται στο κέντρο του γηπέδου και ο διαιτητής σφυρίζει την έναρξη του αγώνα.
Καθένας έχει ζήσει έστω μια φορά στη ζωή του την παραπάνω εικόνα. Άλλοι πιο ένθερμα κι άλλοι σαν απλοί φίλαθλοι. Το μόνο σίγουρο είναι ότι το πιο λαοφιλές ανά τον κόσμο άθλημα παραμένει ο βασιλιάς. Κάθε φίλαθλος-gamer που σέβεται τον εαυτό του, μεγάλωσε προσπαθώντας να γίνει μέρος του παιχνιδιού είτε σαν προπονητής είτε σαν ποδοσφαιριστής, με όπλο το χειριστήριό του ανά χείρας, καθηλωμένος μπροστά σε μια οθόνη είτε μόνος είτε με την παρέα στις κλασικές συναθροίσεις για ένα μίνι τουρνουά. Έφτασε, λοιπόν, η ημέρα που όλοι αυτοί περιμένουν κάθε χρόνο, η ώρα της αλήθειας και της κρίσης. Κατά πόσο καταφέρνει ο κάθε ποδοσφαιρικός τίτλος να μεταφέρει τον παίκτη "μέσα" στο γήπεδο; Η ετήσια κυκλοφορία του FIFA ή του PES είναι σίγουρο ότι θα συντροφεύει τον αγοραστή για ολόκληρη τη χρονιά -μέχρι τουλάχιστον την επόμενη κυκλοφορία. Και η καθιερωμένη ετήσια κυκλοφορία, φυσικά, πρέπει να είναι ουσιώδης κι όχι απλά φανφάρες και γκλαμουριά.


FIFA 17 screen 03


Ο φετινός τίτλος της ΕΑ, λοιπόν, το ολόφρεσκο FIFA 17, προσπαθεί να βελτιώσει τα παράπονα των οπαδών του, τα κακώς κείμενα των τελευταίων ετών. Ίσως να είχε επαναπαυθεί στις δάφνες του, όντας πιο εμπορικό από τη σειρά Pro Evolution Soccer τα τελευταία χρόνια, κι η αλήθεια είναι ότι οι βελτιώσεις σε όλους τους τομείς τα τελευταία δύο χρόνια ήταν ελάχιστες έως μηδαμινές. Αρχικά, να αναφέρουμε ότι ο φετινός τίτλος έχει δεχτεί ένα γερό ρετουσάρισμα, καθώς έχουμε να κάνουμε με νέα μηχανή γραφικών. Η Frostbite προσφέρει οπτική -και όχι μόνο- βελτίωση, δίνοντας άλλες δυνατότητες στην πιστή αναπαράσταση των συναισθημάτων, μέσω των εκφράσεων των ποδοσφαιριστών, καθώς και των physics, όσον αφορά τη μπάλα και τις επαφές σώμα με σώμα.
Γεγονός είναι ότι η διαφορά, εν συγκρίσει με τα προηγούμενα χρόνια, είναι εμφανής απ’ το πρώτο παιχνίδι που θα παίξει κάποιος. Οι καιρικές συνθήκες είναι αληθοφανέστατες, με μεγάλη ποικιλία και λεπτομέρειες όπως η ανάσα των ποδοσφαιριστών σε κρύο περιβάλλον, ο ιδρώτας που φαίνεται να κυλάει στα πρόσωπα, το νερό της βροχής, το γρασίδι, που σε κάθε λάκτισμα της μπάλας φαίνεται να "ζωντανεύει", που μαζί με την πληθώρα των νέων animations έρχονται και συνθέτουν το παζλ της ρεαλιστικής απεικόνισης. Η απεικόνιση εξωτερικά και εσωτερικά, φυσικά, των γηπέδων είναι άξια επαίνου, συνεχίζοντας την παράδοση της σειράς και ανεβάζοντας τον πήχη ακόμα ψηλότερα, με τους οπαδούς στις εξέδρες, με τα συνθήματα, τα κορεό και τις αντιδράσεις τους σε κάθε φάση, να βάζουν το λιθαράκι τους κι αυτοί στη ρεαλιστική απεικόνιση της ατμόσφαιρας. Σε υψηλό επίπεδο παραμένουν και τα cut scenes, η πληθώρα των πανηγυρισμών, κι οι αντιδράσεις προπονητών και συμπαικτών ή αντιπάλων σε κάθε φάση, προσδίδοντας ένταση και ρεαλισμό.


FIFA 17 screen 07


Μικρές προσθήκες στον οπτικό τομέα έχουμε, φυσικά, με λεπτομέρειες που καταγράφονται στα συν του ρεαλισμού, όπως πυροτεχνήματα, νέα animations στις παρουσιάσεις των ομάδων, σημάδια στο χορτάρι ή και στη μπάλα, λερωμένες εμφανίσεις παικτών, χρωματισμός των διχτύων του τέρματος ανάλογα με τη γηπεδούχο ομάδα κ.ο.κ.. Με τις δυνατότητες της Frostbite βλέπουμε πλέον τους ποδοσφαιριστές να κινούνται ρεαλιστικότερα να επικοινωνούν και να έχουν αντιδράσεις και συναισθήματα, δίνοντας επιπλέον βάθος στον αγώνα. Η απεικόνιση των προσώπων έχει αλλάξει προς θετικη κατεύθυνση, με τις λεπτομέρειες όπως σημάδια ή ακόμα και οι πόροι στο δέρμα να είναι στα συν, με την αίσθηση όμως ότι ο ανταγωνιστής PES συνεχίζει να υπερέχει σε αυτόν τον τομέα. Η φυσική της μπάλας άλλαξε, με αναπηδήσεις στο χορτάρι και αλλαγές πορείας, αφήνοντας στο παρελθόν την αίσθηση ότι είναι κολλημένη στο έδαφος σαν μαγνήτης. Στα σουτ, διαγράφει πορεία με καμπύλη, τομέας στον οποίο επίσης έχει δεχτεί βελτίωση αν και η σειρά της EA ποτέ δεν είχε ιδιαίτερο πρόβλημα στο συγκεκριμένο κομμάτι.

Στο σημαντικότερο, ομολογουμένως, τμήμα του τίτλου, το gameplay, η αλλαγή είναι έντονα αισθητή από το πρώτο παιχνίδι που πιάνει κάποιος το χειριστήριο στα χέρια του. Δίνοντας και σε αυτόν τον τομέα νέες δυνατότητες, η Frostbite έχει βελτιώσει τη συνολική αίσθηση και, φυσικά, το ρεαλισμό, με υπέροχες μάχες σώμα με σώμα, σωστές τοποθετήσεις και κινήσεις των παικτών "εκτός μπάλας", εμπλουτίζοντας το physical play. Ο τρόπος που φαίνεται οι ποδοσφαιρειστές να ζυγίζουν τις εκάστοτε καταστάσεις και να κινούνται σκεπτόμενα στον ελεύθερο χώρο, αλλάζοντας πορεία και ρυθμό ανάλογα με τη φάση, είναι παράδειγμα προς μίμηση. Αξίζει να αναφερθεί, αν και θα έπρεπε να θεωρείται αυτονόητο, ότι βρισκόμαστε μέρες πριν την κυκλοφορία του FIFA 17 και παρόλα αυτά δεν υπάρχουν ψεγάδια και προβλήματα που υπήρχαν σε προηγούμενες σειρές στις μηχανές γραφικών και κατέληγαν σε τραγελαφικές καταστάσεις, γεμίζοντας το YouTube με ανάλογα βίντεο. Την ώρα που γράφεται το κείμενο, ο τίτλος έλαβε ένα update, το οποίο θα είναι και το τελικό μέχρι την επίσημη κυκλοφορία και φέρνει τις τελικές πινελιές σε κάτι που είναι σχεδόν άρτιο.


FIFA 17 screen 08


Η ταχύτητα του FIFA 17 είναι τουλάχιστον ένα κλικ πάνω από το συνηθισμένο για τη σειρά. Στον παίκτη δίνεται πλέον η δυνατότητα να κινηθεί και να αναπτυχθεί με το ρυθμό που θέλει, καταργώντας τους "περιορισμούς" που υποχρέωναν σε αργό τέμπο και πολλές εναλλαγές πριν φτάσει κάποιος στη δημιουργία ευκαιρίας. Η στρατηγική δεν έχει αλλάξει ως προς την παραμετροποίηση, δεν χρειαζόταν κιόλας, αλλά αυτό που μετράει είναι ότι η κάθε κίνηση έχει άμεσο αντίκτυπο στον τρόπο που κινείται και αναπτύσσεται η ομάδα στο γήπεδο.
Η πεμπτουσία και ο στόχος φυσικά είναι το γκολ. Τα σουτ πλέον έχουν περισσότερες πιθανότητες να καταλήξουν στα δίχτυα με πολυποίκιλους τρόπους, αφήνοντας στην άκρη τα προβλήματα του παρελθόντος, ειδικά στα μακρινά σουτ και στις προσπάθειες με γυρισμένη πλάτη προς το τέρμα. Επίσης, βλέπουμε καινούριες δυνατότητες με χαμηλά σουτ και κεφαλιές πατώντας δύο φορές το πλήκτρο του σουτ και συστημένα ευθύβολα σουτ ή και φαλτσαριστά τεχνικά όπως μέχρι πρότινος.
Δείτε τη συνέχεια του θέματος:

Συντάκτης Γιάννης Αφεντουλίδης
GameOver
22/9/2016