Τετάρτη, 26 Οκτωβρίου 2016

CETA: Το Βέλγιο λέει «όχι», ο Ντόναλντ Τουσκ συνεχίζει να ελπίζει ότι είναι εφικτή η αυριανή σύνοδος

Το Βέλγιο λέει «όχι», η Ευρώπη και ο Καναδάς ελπίζουν ακόμη: παρά τις βελγικές διαφωνίες, η συνάντηση κορυφής που έχει προγραμματισθεί για την Πέμπτη στις Βρυξέλλες για την υπογραφή της συμφωνίας ελευθέρου εμπορίου ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και τον Καναδά (CETA) παραμένει πιθανή, πιστεύουν οι δύο εμπορικοί εταίροι.


Η προγραμματισμένη για αύριο σύνοδος ΕΕ-Καναδά για την υπογραφή της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου συνεχίζει να είναι εφικτή, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, καθώς οι Βέλγοι πολιτικοί εισήλθαν στην δεύτερη ημέρα συνομιλιών για το μέλλον της συμφωνίας.

Στις 4 ώρα Ελλάδας άρχισε και πάλι η συνεδρίαση των μελών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και των εκπροσώπων των περιφερειών του Βελγίου με στόχο να βρεθεί η «χρυσή τομή» που θα επιτρέψει την υπογραφή αύριο της εμπορικής συμφωνίας με τον Καναδά (CETA).
«Αυτήν την ώρα που μιλάμε η αυριανή Σύνοδος ΕΕ-Καναδά είναι ακόμα εφικτή» δήλωσε ο πρόδρος του Ευρωαπϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ ενώπιον της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σήμερα στο Στρασβούργο. Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ εξέφρασε την ελπίδα ότι «κατά τη διάρκεια της ημέρας, μια συμφωνία μπορεί να βρεθεί μεταξύ την ομοσπονδιακής κυβέρνησης και της περιφερειακής κυβέρνησης της Βαλονίας».
Όπως εξηγούσε σήμερα κοινοτική πηγή, αυτήν την ώρα το επίκεντρο των διαπραγματεύσεων βρίσκεται στο εσωτερικό του Βελγίου, καθώς οι διαπραγματεύσεις με τον Καναδά έχουν σταματήσει από το Σάββατο και «το μπαλάκι» έχει περάσει στην ευρωπαϊκή πλευρά. Στις συναντήσεις που πραγματοποιούνται τις τελευταίες ημέρες παρών είναι και εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο οποίος παρέχει «τεχνική» βοήθεια και δεν συμμετέχει επί της ουσίας στις διαπραγματεύσεις. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, στόχος είναι χωρίς να υπάρχει δυνατότητα αλλαγής του κειμένου της σύμβασης, να συμφωνηθούν άλλα εργαλεία με νομική ισχύ που θα παράσχουν στους Βέλγους ικανοποιητικές εγγυήσεις για τα θέματα που τους απασχολούν, τα οποία όπως είναι γνωστό αφορούν τη σύνθεση και τις δικαιοδοσίες των διαιτητικών δικαστηρίων που θα εξετάζουν τις διαφορές μεταξύ των επενδυτών και του κράτους καθώς και τα ζητήματα που εγείρονται στο πλαίσιο της αγροτικής πολιτικής.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, εφόσον καταστεί εφικτή η «βελγοβελγική» συμφωνία σήμερα, οι 28 πρέσβεις στην ΕΕ αναμένεται να συνεδριάσουν για να ενημερωθούν επί των συμφωνηθέντων.
Εν τω μεταξύ, «απίθανη» θεωρεί η εφημερίδα De Morgen την υπογραφή συμφωνίας κατά την αυριανή σύνοδο κορυφής ΕΕ-Καναδά, σημειώνοντας πως ο σοσιαλιστής κυβερνήτης της Βαλονίας, Πολ Μανιέτ εγείρει νέες αξιώσεις. H εφημερίδα εκτιμά στο κύριο άρθρο της ότι, εάν τελικά καταστεί δυνατό να απαλειφθεί η διάταξη περί διαιτητικών δικαστηρίων που θα επιδικάζουν τις διαφορές πολυεθνικών με κράτη/περιφέρειες ακόμα και εκτός ΕΕ, ο Μανιέτ θα έχει καταγάγει νίκη μεγάλη, σηματοδοτώντας έτσι έναν θρίαμβο και για τον «σκεπτόμενο» πολίτη.


«Μαζί με τον πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό, θεωρούμε ότι η συνάντηση κορυφής της Πέμπτης παραμένει πιθανή», διαβεβαίωσε προχθές ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, αφού μίλησε στο τηλέφωνο με τον καναδό πρωθυπουργό.
«Οι ηγέτες συμφώνησαν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι χώρες μέλη της θα πρέπει να συνεχίσουν να προετοιμάζουν τη συνάντηση κορυφής της Πέμπτης, όπου θα υπογραφεί η οικονομική και εμπορική συμφωνία», επιβεβαίωσε το γραφείο του Τζάστιν Τριντό.
«Ελπίζω. Τώρα το μπαλάκι βρίσκεται στην πλευρά της Ευρώπης», δήλωσε η καναδή υπουργός Διεθνούς Εμπορίου Κρίστια Φρίλαντ.
Ο βέλγος πρωθυπουργός είχε ωστόσο ανακοινώσει χθες το απόγευμα ότι η χώρα του δεν είναι σε θέση να υπογράψει τη CETA , μπλοκάροντας ντε φάκτο την υπογραφή της από την Ευρωπαϊκή Ενωση.
* * *
Φιλίπ Λαμπέρτς: «Περιφρόνηση και εκφοβισμός» της Βαλονίας από την ΕΕ επειδή αντιστέκεται στη CETA
«Οι αρχιτέκτονες της CETA», τονίζει ο Φιλίπ Λαμπέρτς, ένας από τους δύο προέδρους της Ομάδας των Πρασίνων, « και οι άνευ όρων υποστηρικτές της, επιμένουν μανιωδώς να συμπεριληφθούν ορισμένες διατάξεις ώστε να είναι μια συμφωνία 'νέας γενιάς'. Δεν πρόκειται πλέον για μια εμπορική συμφωνία, αλλά για μια 'κανονιστική συμφωνία' την οποία ονομάζουν 'μικτή', με κανόνες των οποίων απώτερος στόχος είναι κλειδώσουν τις δυνατότητες των δημοκρατικά εκλεγμένων κυβερνήσεων και να τις εμποδίσουν να υιοθετούν κοινωνικά μέτρα και κανόνες. (...) Πρόκειται για μια εκτροπή της όλης διαδικασίας προς όφελος των πολυεθνικών εταιρειών που αντιμετωπίζουν κάθε νομοθεσία ως εμπόδιο για τις επιχειρήσεις τους», υπογράμμισε.
* * *
Εάν η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, η γερμανόφωνη κοινότητα και η Φλάνδρα είπαν «ναι», η Βαλονία, η κυβέρνηση των Βρυξελλών και η γαλλόφωνη κοινότητα αρνήθηκαν να εξουσιοδοτήσουν την ομοσπονδιακή κυβέρνηση για την υπογραφή της συμφωνίας, σε μία διαμάχη που φέρνει αντιμέτωπους του περισσότερο εύπορους ολλανδόφωνους με τους γαλλόφωνους που έχουν πληγεί από την κρίση.
Με λίγα λόγια, με την άρνηση των τοπικών κοινοβουλίων που εκπροσωπούν 4,5 εκατομμύρια κατοίκους, το Βέλγιο είναι η μόνη χώρα των 28 της Ευρωπαϊκής Ενωσης που αδυνατεί να υπογράψει τη συμφωνία αυτή που έγινε αντικείμενο επταετών διαπραγματεύσεων και αφορά περισσότερα από 500 εκατομμύρια Ευρωπαίους.
Το αδιέξοδο πλήττει ακόμη περισσότερο μία Ενωση ήδη σε κρίση και αποσταθεροποιημένη εξαιτίας του Brexit.

Δεν θέλουμε η συμφωνία αυτή να θέσει σε κίνδυνο τις κοινωνικές, περιβαλλοντικές ρυθμίσεις την προστασία των δημοσίων υπηρεσιών», εξήγησε ο Πολ Μανιέτ, πρωθυπουργός της κυβέρνησης της Βαλονίας.
Υπό αμφισβήτησιν τίθεται επίσης το θέμα της προστασίας των επενδύσεων, που επιτρέπει σε μία πολυεθνικη εταιρεία που επενδύει σε μία ξένη χώρα να προσφύγει κατά ενός κράτους που θα υιοθετούσε πολιτική αντίθετη με τα συμφέροντά της.
Στόχος των Βαλόνων: η διασφάλιση μία στέρεης νομικής βάσης στη συνθήκη, την οποία θεωρούν προοίμιο μελλοντικών εμπορικών συμφωνιών, όπως η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου που τελεί υπό διαπραγμάτευσιν με τις ΗΠΑ (TTIP ή Tafta).
Εάν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θέλει να πιστεύει σε μία γρήγορη λύση, η επιτροπή, που διαπραγματεύθηκε εξ ονόματος των κρατών μελών, είναι έτοιμη να δώσει χρόνο στο Βέλγιο, για λίγες εβδομάδες, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές.
«Ας σταματήσουμε να θεωρούμε τη Βαλονία προπύργιο της αντίστασης απέναντι στις ελεύθερες συναλλαγές», δήλωσε ο γάλλος ευρωβουλευτής Φρανκ Προυστ, του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ο οποίος θεωρεί ότι ο Πολ Μανιέτ «βρίσκεται σε δυσχερή θέση εξαιτίας της μεταφοράς της έδρας της Caterpillar στη Γαλλία» και πέρασε στην αντεπίθεση. «Δυστυχώς αυτό έπεσε επάνω σε μία κρίσιμη συμφωνία για την Ευρωπαϊκή Ενωση».
«Η CETA είναι ντε φάκτο νεκρή», σχολίασε από την πλευρά του ο γερμανός σοσιαλδημοκράτης Μπεντ Λάνγκε, πρόεδρος της επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου του Ευρωκοινοβουλίου.
«Είναι δυνατόν να υπάρξει μία νέα απόπειρα για την υπογραφή της σε λίγες εβδομάδες, αλλά δεν είμαι πεπεισμένος ότι θα λειτουργήσει. Εάν οι Βέλγοι δεν μετακινηθούν υπό την παρούσα πίεση, δεν θα το κάνουν αργότερα», προειδοποίησε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Left
26/10/2016