Τετάρτη, 12 Οκτωβρίου 2016

Ολυμπιακό άθλημα η αναρρίχηση

Η προσπάθεια της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ) να προσελκύσει μεγαλύτερα χορηγικά προγράμματα στους Ολυμπιακούς Αγώνες, φέρνει όλο και περισσότερες αθλητικές δραστηριότητες στο πρόγραμμά της.
Έτσι η αγωνιστική αναρρίχηση σε τοίχους αναμένεται να μπει στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων από τη διοργάνωση στο Τόκιο το 2020.

Η απόφαση αναμένεται να οριστικοποιηθεί στο Ρίο ντε Τζανέιρο, στις 3 Αυγούστου, οπότε και θα συνεδριάσει η ΔΟΕ, παραμονές της έναρξης των Αγώνων στην πόλη της Βραζιλίας.
Η αναρρίχηση είναι ένα από τα πέντε αθλήματα που θέλουν να εντάξουν οι Ιάπωνες στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020, μια πρόταση που έχει την απόλυτη υποστήριξη από το εκτελεστικό συμβούλιο της ΔΟΕ.
Το σκέιτμπορντ, το σέρφινγκ, το καράτε και το μπέιζμπολ/σόφτμπολ είναι επίσης τα αθλήματα για τα οποία καλείται  να αποφασίσει η ΔΟΕ στο Ρίο ντε Τζανέιρο, αν θα βρεθούν στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων στο Τόκιο.
Το τελικό πρόγραμμα των 28 ολυμπιακών αθλημάτων για το Τόκιο 2020, θα κλείσει στα μέσα του 2017 και σε αυτά θα συμπεριλαμβάνεται και το γκολφ, άθλημα που θα φιλοξενηθεί και στο Ρίο ντε Τζανέιρο κι επιστρέφει στους Ολυμπιακούς Αγώνες για πρώτη φορά μετά το 1904!


Άσχετο  αν περισσότεροι από  20 παίκτες του γκολφ, ανάμεσά τους και οι τέσσερις κορυφαίοι στον κόσμο, έχουν ήδη δηλώσει τη μη συμμετοχή τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες, φοβούμενοι τον ιό Ζήκα.
Η αναρρίχηση είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στην «χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου», στη ΔΟΕ πιστεύουν ότι νέα αθλήματα θα «φέρουν πιο ολοκληρωμένη εξέλιξη στη σύγχρονη ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων».
Σύμφωνα με τα στοιχεία, περισσότερες από 140 χώρες βρίσκονται υπό την σκέπη της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αγωνιστικής Αναρρίχησης, με 35 εκατ. αθλητές κι αθλήτριες παγκοσμίως να ασχολούνται με αυτή. Ο μέσος όρος ηλικίας είναι 23 ετών, με το 40% να είναι  κάτω των 20 ετών.

SentraGoal


 Πανελλήνιο Κέντρο αγωνιστικής αναρρίχησης τα Τρίκαλα

 http://trikalacity.gr/wp-content/uploads/2016/09/orig.jpg

Πανελλήνιο αναρριχητικό κέντρο με διεθνή εμβέλεια προωθεί να δημιουργήσει ο Δήμος Τρικκαίων. Πρόκειται για την πρώτη στη χώρα μας αγωνιστική πίστα αναρρίχησης και παράλληλο προπονητήριο. Αυτή η υποδομή δεν υφίσταται στην Ελλάδα σε επίπεδο αγώνων και ο Δήμος Τρικκαίων ξεκίνησε ήδη τις σχετικές διαδικασίες, οι οποίες, μάλιστα, ξεκίνησαν ήδη, αφού μέχρι το 2020, όταν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο εισαχθεί ως άθλημα η αναρρίχηση, θα πρέπει η χώρα μας να διαθέτει μια αξιόπιστη υποδομή. Μάλιστα, αυτή η υποδομή θα πιστοποιηθεί και από την Παγκόσμια Ομοσπονδία, προκειμένου να αποτελέσει και διεθνές κέντρο για την αγωνιστική αναρρίχηση. Όλα αυτά έχουν συζητηθεί ήδη. Σε συνέχεια συζητήσεων με τη ΣΕΦΑΑ, το μεσημέρι της Κυριακής ο Δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Ελληνικός Ομοσπονδίας Ορειβασίας και Αναρρίχησης κ. Δημήτρη Γεωργούλη και το επίτιμο μέλος της, κ. Νίκο Νέζη.
anarrixisi
Από αριστερά οι κ. Γεωργούλης (πρόεδρος ΕΟΟΑ), Παπαστεργίου (Δήμαρχος Τρικκαίων (Νέζης (επίτιμο μέλος ΕΟΟΑ), Καλλιάρας (πρόεδρος ΣΟΧΤ)

Στη συνάντηση συζητήθηκαν ακριβώς αυτά τα ζητήματα. Ο Δήμος Τρικκαίων μπορεί, σε συνεργασία με τη ΣΕΦΑΑ, να δημιουργήσει την πρώτη αγωνιστική πίστα στην Ελλάδα, το πρώτο παρόμοιο προπονητήριο, να είναι πόλος έλξης για τους χιλιάδες αθλητές αναρριχητές, να προσελκύσει τη διοργάνωση  διεθνών αγώνων, να αποτελέσει κέντρο της ελληνικής αθλητικής αναρρίχησης.
Κυρίαρχο συμπέρασμα από τη συνάντηση, το ότι οι διαδικασίες ξεκινούν άμεσα, σε συνεργασία και με τον ΣΟΧΤ, προκειμένου το χρονοδιάγραμμα να τηρηθεί και να μπορέσει, αυτή η πρόκληση, να αποτελέσει εφαλτήριο για προσέλκυση και αθλητικού τουρισμού στον Δήμο Τρικκαίων.
anarrixisi1Στο περιθώριο της συνάντησης, ο κ. Νέζης δώρισε στον κ. Παπαστεργίου την τρίτομη βραβευμένη από την Ακαδημία Αθηνών (το 2011) γεωγραφική του εγκυκλοπαίδεια, με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Τα ελληνικά βουνά».

Δήμος Τρικκαίων