Τετάρτη, 19 Οκτωβρίου 2016

«Εγώ δεν ξέρω, είμαι δημοσιογράφος»

Ένας απλός και ταπεινός δημοσιογράφος δήλωσε, εμμέσως πλην σαφώς, ενώπιον της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής ο Θέμος Αναστασιάδης. Ο εκδότης της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα», αφού σημείωσε ότι δεν έχει σχέση με τα οικονομικά πρόσθεσε ότι δάνεια του ομίλου έγιναν νόμιμα και εξυπηρετούνται κανονικά.
Ο Θέμος Αναστασιάδης, κατά τη σημερινή, στα όρια του σουρεαλισμού εμφάνισή του στη Βουλή ισχυρίστηκε ότι είναι
διωκόμενος δημοσιογράφος και διαμαρτυρήθηκε πως αρκετοί μάρτυρες που βρέθηκαν στην Εξεταστική έχουν πέσει θύματα μπούλινγκ και πρόσθεσε πως εάν αισθανθεί πως κάποια ερώτηση τον προσβάλει δεν θα την απαντήσει.
Κατά τη διάρκεια της επτάωρης κατάθεσής του ο εκδότης του «Πρώτου Θέματος» παρέμεινε στη γραμμή πως τα δάνεια του ομίλου του έγιναν με νόμιμες και διαφανείς διαδικασίες και πως είναι εξασφαλισμένα και εξυπηρετούνται.
Σε αρκετές περιπτώσεις, πάντως, δεν παρέλειψε να επιτεθεί στην κυβέρνηση, αλλά και να... χαριεντιστεί με τον Ηλία Κασιδιάρη.
Σημείωσε ότι έχει υποστεί τους περισσότερους ελέγχους από οποιοδήποτε άλλο δημοσιογράφο από τον εμφύλιο, αλλά διαβεβαίωσε πως θα αποστείλει κάθε συμπληρωματικό στοιχείο που έχουν ζητήσει βουλευτές, προκειμένου να έχουν σαφέστερη εικόνα σχετικά με το συνολικό ύψος των δανείων του ομίλου και την αποπληρωμή τους.
Σε ερώτηση του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ Σπυρίδωνα Λάππα, γιατί πληρώνει η επιχείρηση του μόνο τόκους από τα δάνεια, όπως προκύπτει από τα πορίσματα που έστειλε η ΤτΕ στην Εξεταστική, ο Θέμος Αναστασιάδης αντέτεινε ότι, «εμείς είμαστε το μόνο Μέσο Ενημέρωσης που εξυπηρετούμαι εκτός από τους τόκους και το κεφάλαιο».
«Μέσα στις σημερινές συνθήκες καταστροφής το ″Πρώτο Θέμα″ εξακολουθεί να έχει μικρά κέρδη», σημείωσε.

Το μπούλινγκ

«Θέλω να διευκρινίσω ότι δεν δικάζομαι ως Θέμος Αναστασιάδης. Αν κάποιος τεθεί εκτός ορίων και γίνεται «μπούλινγκ» στον μάρτυρα, θέλω να μου διευκρινίσετε αν και εγώ μπορώ να απαντήσω εκτός ορίων», σημείωσε ο Θ. Αναστασιάδης.
Άμεση ήταν η αντίδραση του προέδρου της Εξεταστικής Σωκράτη Φάμελου, που διευκρίνισε ότι η κλήση προς το πρόσωπο του έγινε διότι είναι πρόεδρος του ομίλου, ενώ παράλληλα με την δημοσιογραφική του δραστηριότητα μπορεί να βοηθήσει στην έρευνα της Επιτροπής.
«Ευθύνη του προεδρείου είναι να υπερασπιστεί όλα τα δικαιώματα του μάρτυρα. Δεν θα αμφισβητηθεί όμως και δεν θα εμποδιστεί και το δικαίωμα των μελών της Επιτροπής να ρωτήσουν για θέματα που κρίνουν σκόπιμο ότι βοηθούν το έργο τους. Επ’ ουδενί δεν ποινικοποιείται ο μάρτυρας.
Η δική σας ευθύνη είναι να μας βοηθήσετε να ενημερωθούμε προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος», τόνισε ο Σωκράτης Φάμελος.

Τι απάντησε για τα 5 εκατ. ευρώ

Ο Θ. Αναστασιάδης ρωτήθηκε και για την υπόθεση των 5 εκατ. ευρώ που είχαν βρεθεί στην κατοχή του πριν από μερικά χρόνια.
Η απάντηση του, ήταν ότι τα χρήματα αυτά δεν είχαν σχέση με δάνεια,  τα δάνεια ήταν μεταγενέστερα και ότι η υπόθεση αυτή αφορούσε προηγούμενο χρονικό διάστημα και πρόσθεσε ότι επί της ουσία της έχει απαλλαγεί στο ποινικό της μέρος με βούλευμα, αλλά αναγνώρισε ότι του επιβλήθηκε πρόστιμο.
«Πήγα στην εφορία πλήρωσα δύο εκατομμύρια και μέσα από το «πόθεν έσχες» που ερεύνησε, αναγνώρισε αμέλεια, αλλά αν θέλετε άλλα δικαστήρια εδώ είμαστε», σημείωσε συμπληρώνοντας ότι η υπόθεση δεν έχει τελεσιδικήσει, όπως είχαν υποστηρίξει βουλευτές.

Διαπλοκή χωρίς ονόματα

Ο Θέμος Αναστασιάδης, επέμεινε ότι δεν υπήρξε ποτέ πολιτική παρέμβαση για να πάρει δάνειο η επιχείρηση του, και ότι «υπήρχε και υπάρχει διαπλοκή», αλλά ότι ο ίδιος δεν έχει σχέση, και υποστήριξε ότι «ο λόγος επιτυχίας του ″Πρώτου Θέματος″ είναι ότι βγήκε απέναντι στους διαπλεκόμενους».
«Εμείς τηρούσαμε περισσότερες προϋποθέσεις από αυτά που ζητούσαν οι τράπεζες. Μια τράπεζα κοιτάει το μέλλον τις επιχείρησης. Στην περίπτωση μας αν είναι να μείνει ένα «Μίντια» αυτό θα είναι το ″Πρώτο Θέμα″. Έχουμε δανειοδοτηθεί νόμιμα. Κάναμε με ίδια κεφάλαια αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου βάλαμε κατά καιρούς χρήματα στην επιχείρηση», τόνισε και πρόσθεσε: «Η διαπλοκή λειτουργούσε και λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο. Σε παίρνει από κοντά και σου υπόσχεται. Βεβαίως, υπάρχει διαπλοκή. Δεν είμαι μέρος της γιατί προϋπόθεση είναι να είσαι επιχειρηματίας και να παίρνεις δουλειές από το δημόσιο», είπε ενώ, όταν κλήθηκε να δώσει διευκρινήσεις και ονόματα απάντησε: «Γνωρίζω 5 - 6 από αυτούς, δεν θέλω να πω ονόματα, τους ξέρουμε όλοι. Τελευταία βγήκαν και καινούργιοι. Η διαπλοκή υπάρχει, είναι τριγύρω μας και απειλεί, όποιος και αν είναι στην εξουσία. Είναι αρρώστια, καρκίνωμα. Όσο υπάρχει εξουσία θα υπάρχει και διαπλοκή».
Στις επίμονες ερωτήσεις βουλευτών να διευκρινίσει ποιούς εννοεί, ο Θ. Αναστασιάδης απέφυγε να το κάνει, επικαλέστηκε όμως το κλείσιμο του «Μέγα», λέγοντας χαρακτηριστικά: «Κάποιοι μέτοχοι πούλησαν το Μέγα και τους εργαζόμενους. Αυτό είναι κραυγαλέα διαπλοκή που συμβαίνει αυτή τη στιγμή. Πάρτε ποιοι μέτοχοι μείνανε μέσα πήραν άδειες, ποιοι πήραν δάνειο από την Εθνική 80 εκατ. και έχουν εφημερίδα που στηρίζει την κυβέρνηση και θα ανακαλύψετε ποιοί είναι».
Υπήρξε παρέμβαση της πολιτικής εξουσίας για να πάρετε διαφήμιση; ρωτήθηκε.
«Όχι, αν υπήρξε δεν φτάνουν σε μένα γιατί εκνευρίζομαι ακόμα περισσότερο. Έχω πετάξει διαφημίσεις τραπεζών γιατί μου χάλαγαν το δισέλιδο. Προέχει το δημοσιογραφικό υλικό», απάντησε.

Συνέχεια στο σόου με άδειες στο μενού

Ο εκδότης του «Πρώτου Θέματος» δεν μπορούσε να μην αναφερθεί και στον διαγωνισμό για τις άδειες υποστηρίζοντας ότι «η κυβέρνηση έχει αντιμετωπίσει λάθος την όλη υπόθεση των καναλιών».
«Το να αναζητούνται φίλια μέσα, κινδυνεύει να μπαίνει σε παζάρια με διάφορους τύπους όπως με τον κ. Καλογρίτσα. Γιατί να κλείσετε δύο επιχειρήσεις τζάμπα που ήταν υγιέστατες όταν γίνεται τέτοιος χαμός; ″Σταρ″ και ″Άλφα″ ατύχησαν στον διαγωνισμό. Γίνεται μια υπερβολή. Θα είναι σε βάρος σας τελικά η απόπειρα. Είναι λαιμητόμος για κάθε κυβέρνηση η απόπειρα δημιουργίας φιλικού ομίλου», ανέφερε και πρόσθεσε: «Παράκληση μου είναι να το δείτε με διαφορετική ματιά εδώ στην Εξεταστική Επιτροπή και στο βαθμό που είναι βαρύνουσα η γνώμη σας. Δημιουργήθηκε κακό κλίμα με την διαγωνιστική διαδικασία για τις τηλεοπτικές άδειες. Από καραμπόλα θα μείνουν άνεργοι από το ″Σταρ″ και τον ″Άλφα″. Δεν νομίζω ότι μπορούν να κατηγορηθούν ούτε οι ίδιοι ούτε οι ιδιοκτήτες τους. Το γεγονός ότι η σημερινή κυβέρνηση εκτιμά διαφορετικά την διαδικασία αδειοδότησης δεν σημαίνει ότι πρέπει να οδηγήσουμε στην ανεργία αυτούς τους ανθρώπους. Πάρτε διακομματική πρωτοβουλία, δεν υπάρχει λόγος να κλείσουνε κανάλια. Εξάλλου, ο σκοπός της κυβέρνησης επιτεύχθηκε, πήρε αρκετά εκατομμύρια. Το ″Πρώτο Θέμα″ θα είναι εδώ. Θα δώσουμε τη μάχη να μείνουν ανοιχτά και άλλα Μέσα Ενημέρωσης και θα είμαστε μαζί με τους εργαζόμενους αν ρίξουνε μαύρο».

Μίλησε και για πολιτική στοχοποίηση

Ακόμα, ο Θέμος Αναστασιάδης υποστήριξε ότι το ″Πρώτο Θέμα″ έχει στοχοποιηθεί πολιτικά και από την κυβέρνηση και από άλλα θεσμικά και μη κέντρα, σημειώνοντας ότι έχουν κοινολογηθεί αποφάσεις δικαστικές που δεν έχουν καν ακόμα καθαρογραφεί.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Γκιόλας, ζήτησε περαιτέρω διευκρινήσεις, για τα όσα είχε υποστηρίξει νωρίτερα ο Θ. Αναστασιάδης, περί «ανεξέλεγκτων δυνάμεων που δρουν στη χώρα».
Ο Θ. Αναστασιάδης απάντησε με προκλητικό τρόπο σημειώνοντας ότι «ελπίζω να γυρίσω στο σπίτι μου, χωρίς να μου σκάσει στο δρόμο μου μια βόμβα, όπως συνέβη στην περίπτωση της εισαγγελέως Γεωργίας Τσατάνη ή να βγουν στη φόρα τα προσωπικά μου δεδομένα, όπως συνέβη με τον δικαστή του Συμβουλίου της Επικρατείας».

«Δεν γνωρίζω»

Ο Σωκράτης Φάμελος υπέβαλε ερωτήσεις για το ποιος πρότεινε να συσταθεί το συγκεκριμένο επιχειρηματικό σχήμα,  δηλαδή η εταιρία «Αναπτυξιακή» η οποία δανειοδοτήθηκε και στη συνέχεια πούλησε τις μετοχές του ″Πρώτου Θέματος″ στην εταιρία ″Πήγασος″. Και ακολούθως, όπως είπε, η ίδια εταιρία δανειοδοτήθηκε εκ νέου για την επαναγορά της εφημερίδας.
Η απάντηση του Θέμου Αναστασιάδη ήταν ότι χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι το πρότειναν, σημείωσε πάντως, ότι δεν συμμετείχε ο ίδιος και δεν ξέρει λεπτομέρειες, επανέλαβε ωστόσο, ότι όλα έγιναν με νόμιμο τρόπο και όπως γίνεται σε όλο τον κόσμο σε τέτοιες περιπτώσεις.
Στις επίμονες ερωτήσεις του Σωκράτη Φάμελου για ποιό λόγο, αφού όπως τόνισε, πήγαινε καλά η εταιρία όπως ισχυρίζεται, ζήτησε και πήρε δάνειο ύψους 18 εκατ. ευρώ και αν αυτά τα χρήματα χρησιμοποιήθηκαν για την επέκταση της επιχείρησης ή είχε κατατεθεί στις τράπεζες αναπτυξιακό πλάνο ο Θ. Αναστασιάδης απάντησε ότι για λόγους ανάπτυξης της εταιρίας αποφασίστηκε η δανειοδότηση.

Δεν ξέρω από ποια πλευρά θα είμαστε

Τέλος, ο Θέμος Αναστασιάδης άφησε και... αιχμές για το μέλλον σημειώνοντας ότι «Σας το είπαν και οι ελεγκτές ότι το μόνο Μέσο που έχει εξασφαλισμένα τα δάνεια του, είναι το ″Πρώτο Θέμα″ το οποίο δεν κινδυνεύει όπως και δεν κινδυνεύουν και όσοι το δάνεισαν.
Εμείς δεν πρόκειται να αφήσουμε τους εργαζόμενους στο δρόμο όπως κάνουν κάποιοι άλλοι. Το ″Πρώτο Θέμα″ δεν έχει κανένα πρόβλημα. Ελπίζω σε 2 - 3 χρόνια, δεν ξέρω από ποια πλευρά θα είμαστε, να τα ξαναπούμε».

 Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ
18/10/2016