Τετάρτη, 26 Οκτωβρίου 2016

Κεντροαριστεροί μόνοι ψάχνουν

Οι αρχηγοί των κομμάτων του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς απέτυχαν να συμφωνήσουν στη συμπόρευση του κατακερματισμένου χώρου και για τον λόγο αυτό η σκυτάλη περνά τώρα στους βουλευτές του Ποταμιού και σε στελέχη της ευρύτερης δημοκρατικής παράταξης, προκειμένου να αναθερμάνουν τις «παγωμένες» προσπάθειες ανασυγκρότησης.

Την περασμένη Τετάρτη, Σπ. Λυκούδης και Σπ. Δανέλλης άσκησαν κριτική στη διαγραφή Φωτήλα |
Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά το ναυάγιο κορυφής μεταξύ Φώφης Γεννηματά και Σταύρου Θεοδωράκη, βουλευτές και στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη, της Σεβαστουπόλεως αλλά και πρόσωπα από φορείς και κινήσεις του χώρου ετοιμάζουν κοινή παρέμβαση, είτε με τη μορφή κοινής δήλωσης είτε συνυπογράφοντας μια έκκληση για την ενότητα της Κεντροαριστεράς, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο της συντριβής στις Συμπληγάδες του νέου δικομματισμού ΣΥΡΙΖΑ-Ν.Δ.

Την περασμένη Τετάρτη, Σπ. Λυκούδης (πάνω) και Σπ. Δανέλλης άσκησαν κριτική στη διαγραφή Φωτήλα  

Η πρωτοβουλία αυτή σχεδιάζεται με προσεκτικό τρόπο, ώστε να μην ερμηνευτεί ως ένα μήνυμα «ανταρσίας» κατά των ηγεσιών, αλλά ως μια «κραυγή αγωνίας» για το μέλλον του χώρου που μαστίζεται από τον κατακερματισμό και παρουσιάζει... πρωτογενές πλεόνασμα «αρχηγίσιμων», χωρίς όμως να υπάρχουν και οι απαραίτητοι ψηφοφόροι.
Η διαγραφή του Ιάσονα Φωτήλα από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του Ποταμιού στις αρχές της εβδομάδας άναψε το φιτίλι της εσωστρέφειας για τη Σεβαστουπόλεως, καθώς είναι η δεύτερη αποχώρηση από την Κ.Ο. των 11 βουλευτών μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015 (σ.σ. την άνοιξη είχε ανεξαρτητοποιηθεί ο Χάρης Θεοχάρης).
Ο βουλευτής εξέφρασε δημοσίως τον φόβο που «στοιχειώνει» τις σκέψεις των περισσότερων βουλευτών και στελεχών του Ποταμιού: Το κόμμα «τελείωσε», είπε και αναχώρησε για τη Ν.Δ.

Οι κρυφές συνεδριάσεις

Με τα μηνύματα από τις δημοσκοπήσεις να είναι δυσοίωνα και την απουσία κάποιου ρεαλιστικού plan B, η ηγεσία του κόμματος δείχνει προς τα έξω μια εικόνα αμηχανίας και πανικού, καθώς επιχείρησε δύο φορές να κρατήσει... κρυφές από τα ΜΜΕ τις συνεδριάσεις της Κ.Ο.
Η μία την προηγούμενη εβδομάδα, όπου βουλευτές όπως οι Σπύρος Λυκούδης, Κατερίνα Μάρκου, Αχμέτ Ιλχάν έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου με σκληρές εκφράσεις για τη στρατηγική του κόμματος. Η δεύτερη την περασμένη Τετάρτη, όπου Σπ. Λυκούδης και Σπ. Δανέλλης άσκησαν κριτική στη διαγραφή Φωτήλα, ενώ το ίδιο έκανε δημόσια και ο ευρωβουλευτής του κόμματος Μίλτος Κύρκος.
Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί στα ανώτατα κλιμάκια της Σεβαστουπόλεως είναι ότι ο γραμματέας του κόμματος και στενός συνεργάτης του Στ. Θεοδωράκη κατηγόρησε δημόσια τη Ν.Δ. για «υφαρπαγή βουλευτών» και τον διαγραφέντα Ι. Φωτήλα για «εξαγορά». Στελέχη του Ποταμιού που προέρχονται από τη ΔΗΜΑΡ δεν διστάζουν να κάνουν ευθείες συγκρίσεις με τη φθίνουσα πορεία του κόμματος του Φ. Κουβέλη, που οδηγήθηκε από το 6% του 2012 στο 0,45% στις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015.
Σημειώνεται ότι από τους εννιά εναπομείναντες βουλευτές του κόμματος, οι έξι κοιτούν προς την Κεντροαριστερά (Λυκούδης, Δανέλλης, Μάρκου, Ιλχάν, Μπαργιώτας, Ψαριανός), ένας προς την Κεντροδεξιά (Αμυράς) και δύο επιμένουν στην αυτόνομη πορεία (Θεοδωράκης, Μαυρωτάς).
Στις διεργασίες των τελευταίων ημερών έρχεται να προστεθεί η δημόσια παρέμβαση του Ανδρέα Λοβέρδου την περασμένη Πέμπτη για κοινή Κοινοβουλευτική Ομάδα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης με το Ποτάμι, την οποία υποδέχτηκαν με χειροκροτήματα οι βουλευτές των δύο κομμάτων, Κ. Μπαργιώτας και Εύη Χριστοφιλοπούλου που ήταν εκείνη την ώρα στην αίθουσα.
Πάντως, η απάντηση του Σταύρου Θεοδωράκη ήταν κατηγορηματικά αρνητική.
Πρωταγωνιστικό ρόλο στις ζυμώσεις διαδραματίζουν οι Κινήσεις Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία, που αποτελούν εταίρο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Χωρίς να κρύβουν την επιθυμία τους για νέο κόμμα στον προοδευτικό μεταρρυθμιστικό χώρο, έχουν πραγματοποιήσει συναντήσεις τόσο με τον Σπύρο Λυκούδη όσο και με την Αννα Διαμαντοπούλου.
Ωστόσο, στην κορυφή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης έχουν εντελώς διαφορετική άποψη. Οπως ανέφεραν στην «Εφ.Συν.» κύκλοι προσκείμενοι στη Φώφη Γεννηματά, συνομιλίες με το Ποτάμι ή συζητήσεις για νέο φορέα δεν πρόκειται να ξαναγίνουν.
«Οποιος θέλει να έρθει στη Δημοκρατική Συμπαράταξη ευχαρίστως να έρθει, σεβόμαστε και τιμούμε όλα τα στελέχη του ευρύτερου χώρου, όμως δεν θα διαλύσουμε το σχήμα που έχει σταθεί στα πόδια του και διαθέτει ισχυρή κοινωνική βάση», λένε χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με τους ίδιους, το ζητούμενο τώρα είναι η πορεία προς την κοινωνία και η ένταξη νέων προσώπων στην πρώτη γραμμή για να καταστεί το εγχείρημα περισσότερο ελκυστικό.
Εκ μέρους της ΔΗΜΑΡ, αναφορικά με την παρατηρούμενη κινητικότητα σχολιάζουν ότι οι ατέρμονες συζητήσεις δεν έχουν νόημα, αλλά οι διεργασίες κατά του κατακερματισμού της παράταξης είναι θετικές.
Συνεργάτες του Θανάση Θεοχαρόπουλου εκτιμούν ότι πολύ σύντομα το πολιτικό τοπίο θα ξεκαθαρίσει καθώς θα επιταχυνθούν οι εξελίξεις στο κυβερνητικό στρατόπεδο και τότε η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο επίσπευσης του συνεδρίου.


Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ
23/10/2016