Δευτέρα, 31 Οκτωβρίου 2016

Ανασχηματισμός προ των πυλών

ΕΦΤΑΣΑΝ ΤΑ ΠΡΟΕΔΡΙΚΑ ΔΙΑΤΑΓΜΑΤΑ ΣΤΟ ΣτΕ                                                                                                        
Σε ρυθμούς ανασχηματισμού κινείται ο πρωθυπουργός και όπως όλα δείχνουν δεν προτίθεται να προχωρήσει μόνο σε αλλαγές προσώπων, αλλά σχεδιάζει να αναδομήσει το κυβερνητικό σχήμα.
Τις προθέσεις αυτές αποτυπώνουν τα  δύο προεδρικά που κρίθηκαν
ήδη νόμιμα από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Σύμφωνα με πληροφορίες οι γνωμοδοτήσεις του ΣτΕ εκδόθηκαν την περασμένη εβδομάδα ,αλλά δεν προχώρησαν ,δηλαδή δεν υπεγράφησαν από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και δεν δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα της κυβερνήσεως, καθώς ο ανασχηματισμός δεν έγινε.
Όπως προκύπτει πάντως με τα δύο προεδρικά διατάγματα  δημιουργείται  αυτόνομο Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, όπως επίσης συνίσταται  υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής,   υπουργείο Ενέργειας και υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης,  ενώ γίνεται  ανασύσταση του υπουργείου Τουρισμού και μετονομασία υπουργείων.

Πέντε νέα υπουργεία και μετονομασία άλλων έξι        
            
Προεδρικά διατάγματα ανασύστασης και διαχωρισμού υπουργείων, τα οποία αποτελούν τον ουσιαστικό προάγγελο του επικείμενου ανασχηματισμού, κρίθηκαν νόμιμα από το Συμβούλιο της Επικρατείας μετά την κατάθεσή τους από την κυβέρνηση.
Τα προεδρικά διατάγματα κατατέθηκαν πριν από λίγες μέρες, τη στιγμή προφανώς που ήταν ειλημμένη η απόφαση του ανασχηματισμού, παραμένει όμως άγνωστο ο χρόνος που θα επιλεγεί να πραγματοποιηθεί.
Με αυτά τα διατάγματα συγκροτούνται ξεχωριστά  υπουργεία , μεταναστευτικής πολιτικής, Ψηφιακής Πολιτικής, υπουργείο Ενέργειας και υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης (σπάει από το Εσωτερικών),  ενώ γίνεται  ανασύσταση του υπουργείου Τουρισμού και μετονομασία υπουργείων.
Επίσης, σημαντικός παράγοντας η μεταφορά του υπουργείου Μεταφορών στο Ναυτιλίας, όπου πλέον θα συσταθεί ως γενικής γραμματεία. Τι δείχνει η ανασύσταση;
-πως το θέμα της ΔΕΗ θα επιλεγεί να χειριστεί ένας υπουργός ως ενέργειας, πιθανόν όχι ο Παναγιώτης Σκουρλέτης.
-πως όλα οι σημαντικές αρμοδιότητες μεταρρυθμίσεων (ΟΠΛ, ΟΛΘ , Λιμάνια κλπ όπως και τρένα κλπ ) πάνε πλέον σε πρόσωπο που θα αναλάβει το νέο υπουργείο ναυτιλίας, νησιωτικής πολιτικής και Μεταφορών. Πιθανόν αυτός δεν θα είναι ο Θόδωρος Δρίτσας.
Σύμφωνα με τα επίμαχα Προεδρικά Διατάγματα συνιστάται υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής το οποίο  συγκροτείται από τις μεταφερόμενες σε αυτό  (από το τέως  υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης το οποίο μετονομάζεται τώρα σε υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης) γενικές γραμματείες: 1) της Μεταναστευτικής Πολιτικής και 2) της Υποδοχής. Στο   υπουργείο  Μεταναστευτικής Πολιτικής μεταφέρονται   από το πρώην υπουργείο Εσωτερικών ως σύνολο  αρμοδιοτήτων, θέσεων και προσωπικού οι αυτοτελής υπηρεσίες: α) του  Ασύλου, β) της Αρχής Προσφύγων και γ) της διεύθυνσης οικονομικών υπηρεσιών μεταναστευτικής πολιτικής.
Ακόμη: 1) συνιστάται υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής το οποίο συγκροτείται από τη γενική γραμματεία Ψηφιακής Πολιτικής και θα επανδρωθεί από το μεταφερόμενο προσωπικό της εν λόγω γενικής γραμματείας.
2) ανασυνιστάται το υπουργείο Τουρισμού που είχε συγχωνευθεί το 2015  με άλλα υπουργεία. Στο ανασυνιστώμενο υπουργείο μεταφέρονται από το πρώην υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού (το οποίο μετονομάζεται τώρα  σε υπουργείο Εσωτερικών) το σύνολο των αρμοδιοτήτων, υπηρεσιών και θέσεων του προσωπικού  του παλαιού υπουργείου Τουρισμού που είχε συγχωνευθεί με άλλα υπουργεία σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα  24/2015 και
3) συνιστάται υπουργείο Ενέργειας το οποίο θα συγκροτηθεί από  τις υπηρεσιακές μονάδες της γενικής γραμματείας Ενέργειας και  Ορυκτών Πρώτων Υλών του πρώην υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ενώ   μεταφέρεται σε αυτό   η εποπτεία των φορέων που δραστηριοποιούνται  στον τομέα ενέργειας για τους οποίους  ήταν αρμόδιο μέχρι τώρα το   υπουργείο  Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Μετονομάζονται και ανασυνιστώνται  6 υπουργεία

Αναλυτικότερα, το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης ανασυνιστάται και μετονομάζεται σε υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Στο ανασυνιστώμενο υπουργείο μεταφέρεται η εποπτεία των φορέων που υπάγονταν στο προ του 2015 υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.
Το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης  μετονομάζεται σε υπουργείο Εσωτερικών.
Το υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού μετονομάζεται σε υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης.
Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας μετονομάζεται σε υπουργείο Περιβάλλοντος.
Το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων μετονομάζεται σε υπουργείο Υποδομών και Δικτύων.
Το υπουργείο Ναυτιλίας μετονομάζεται σε υπουργείο Ναυτιλίας, Μεταφορών και Νησιωτικής Πολιτικής. Στο  υπουργείο Ναυτιλίας, Μεταφορών και Νησιωτικής Πολιτικής συνιστάται γενική γραμματεία  Μεταφορών, στην  οποία μεταφέρονται ως σύνολο αρμοδιοτήτων, θέσεων και  προσωπικού, η γενική διεύθυνση Μεταφορών και η γενική διεύθυνση  Οδικής Ασφάλειας του πρώην υπουργείου Μεταφορών και Δικτύων, καθώς και η εποπτεία  φορέων που ασκούν έργο μεταφορών και υπαγόντουσαν στο υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.

KontraNews
31/10/2016