Κυριακή, 2 Οκτωβρίου 2016

Εισαγγελική έρευνα για τις καταγγελίες περί κακοποίησης ανήλικων προσφύγων στο Α.Τ. Ομόνοιας

Προκαταρκτική έρευνα διέταξε ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών, Γιώργος Νούλης, με εντολή του Προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Ηλία Ζαγοραίο, για τη διερεύνηση των καταγγελιών για παράνομη συμπεριφορά αστυνομικών του Α.Τ. Ομόνοιας σε βάρος ανήλικων παιδιών.

Ο κ. Νούλης έχει εντολή να μελετήσει τα στοιχεία της υπόθεσης προκειμένου να εξακριβώσει την βασιμότητα των καταγγελλομένων και να εντοπίσει αν προκύπτουν ποινικές ευθύνες αστυνομικών για την διάπραξη αδικημάτων όπως αυτά που σχετίζονται με άσκηση σωματικής ή ψυχολογικής βίας, προσβολές αξιοπρέπειας και ρατσιστικές συμπεριφορές κρατικών υπαλλήλων.
Σύμφωνα με όσα στοιχεία έχουν δημοσιοποιηθεί, στις 27 Σεπτεμβρίου πέντε ανήλικα παιδιά και δύο ενήλικες προσήχθησαν στο Τμήμα Ομόνοιας «στο πλαίσιο έρευνας πληροφοριών για οπλισμό», καθώς είχαν μαζί τους ψεύτικα όπλα-παιχνίδια για τις ανάγκες θεατρικής παράστασης που θα συμμετείχαν.
Το «Συντονιστικό Καταλήψεων Στέγης Προσφύγων - Μεταναστών/τριών» καταγγέλλει ότι στο αστυνομικό τμήμα απαγορεύτηκε στα προσαχθέντα παιδιά να χρησιμοποιήσουν τα κινητά τους, ενώ εξαναγκάστηκαν να γδυθούν κι έπειτα να κάνουν κύκλους γυμνά σε ένα μικρό δωμάτιο, υπό τα βλέμματα των αστυνομικών. Όσα, μάλιστα, αρνήθηκαν να κατεβάσουν το εσώρουχό τους, χτυπήθηκαν, εξυβρίστηκαν με σχόλια ρατσιστικού και σεξουαλικού περιεχομένου. Καταγγέλλεται επίσης ότι τα παιδιά κρατήθηκαν επί 7 ώρες , χωρίς την δυνατότητα να πιούν νερό, ανάμεσα σε ποινικούς προσαχθέντες και χρήστες ναρκωτικών.
Από την πλευρά του το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με ανακοίνωση του υποστηρίζει ότι μετά την προσαγωγή, όπου διαπιστώθηκε πως τα παιδάκια κατείχαν πλαστικά ομοιώματα όπλων, ο πατέρας ενός εκ των ανηλίκων προχώρησε στην υποβολή μήνυσης σε βάρος ενός αστυνομικού.

Πηγή: ΑΜΠΕ
Η ΑΥΓΗ
1/10/2016