Σάββατο, 22 Οκτωβρίου 2016

Σε νέα δίκη για την υπεξαίρεση «μαμούθ» στο δήμο Θεσσαλονίκης ο Παπαγεωργόπουλος

Σε δίκη για την υπεξαίρεση «μαμούθ» από τα ταμεία του Δήμου Θεσσαλονίκης παραπέμπονται ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος και ο πρώην γενικός γραμματέας του Δήμου, Μιχάλης Λεμούσιας. Ειδικότερα, ο «φτερωτός γιατρός» και άλλοτε πρωτοπαλίκαρο της ΝΔ και ο Λεμούσιας παραπέμπονται σε
νέα δίκη, αυτή τη φορά για αποδοχή προϊόντων εγκλήματος, πράξη η οποία συνδέεται με την υπεξαίρεση των 17,9 εκατ. ευρώ από τα ταμεία του Δήμου Θεσσαλονίκης, κατά το διάστημα 1999-2007.
Την ώρα που εκκρεμούν άλλες δύο δίκες σε βάρος τους, η πρώτη για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, σε σχέση με την υπεξαίρεση «μαμούθ» και η δεύτερη για το λεγόμενο σκάνδαλο της «Παγίας Προκαταβολής», το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης, υιοθετώντας την προηγούμενη εισαγγελική πρόταση, «στέλνει» με βούλευμα τους Β. Παπαγεωργόπουλο και Μ. Λεμούσια να καθίσουν στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης.
Σύμφωνα με δικαστικές πηγές, το παραπεμπτικό βούλευμα κάνει αναφορά στον φυσικό αυτουργό της υπεξαίρεσης, πρώην δημοτικό ταμία, Παναγιώτη Σαξώνη, ο οποίος, κατόπιν συμφωνίας, απέδιδε στον πρώην γενικό γραμματέα, το 90% των υπεξαιρεθέντων, κρατώντας για τον εαυτό του το 10%, και στη συνέχεια ο Μ. Λεμούσιας «μοιραζόταν τα ληφθέντα με τον συγκατηγορούμενό του, Β. Παπαγεωργόπουλο».
Με το παραπάνω σκεπτικό άλλωστε, το Εφετείο Θεσσαλονίκης, εξετάζοντας την πολύκροτη υπόθεση της υπεξαίρεσης σε δεύτερο βαθμό, είχε καταδικάσει τους τρεις παραπάνω εμπλεκόμενους σε πολυετείς ποινές κάθειρξης.
Αντίθετα με τον πρώην ταμία, που εξακολουθεί να βρίσκεται στις φυλακές, ο Παπαγεωργόπουλος κι ο άλλοτε γενικός γραμματέας, αποφυλακίστηκαν τους προηγούμενους μήνες.
Ο Παπαγεωργόπουλος εκμεταλλευόμενος τις διατάξεις του νόμου Παρασκευόπουλου, είχε καταθέσει αίτηση αποφυλάκισης λόγω αναπηρίας, η οποία έγινε και δεκτή.
Ο ίδιος υποστήριζε ότι ειδική επιτροπή που ορίζεται από το νόμο είχε γνωμοδοτήσει θετικά για ποσοστό αναπηρίας άνω του 67%. Ο Παπαγεωργόπουλος απελευθερώθηκε από τις φυλακές Διαβατών τον Ιούλιο του 2015.
Σημειώνεται ότι ο πρώην ισχυρός άνδρας της Θεσσαλονίκης είχε καταδικαστεί πρωτοδίκως σε ισόβια, ποινή όμως η οποία άλλαξε.
Το δικαστήριο τον έκρινε ένοχο αλλά «έσπασε» τα ισόβια δεσμά. Ο Παπαγεωργόπουλος καταδικάστηκε σε κάθειρξη 12 ετών για το αδίκημα της απλής συνέργειας στην υπεξαίρεση στην υπηρεσία -με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608/50 περί καταχραστών του δημοσίου- και σε συνδυασμό με την αναγνώριση δύο ελαφρυντικών -πρότερος έντιμος βίος και μετέπειτα καλή συμπεριφορά.
Ο Λεμούσιας αποφυλακίστηκε υπό όρους, έχοντας εκτίσει το μεγαλύτερος μέρος της ποινής του.
Σε ό,τι αφορά την κατηγορία της αποδοχής προϊόντων εγκλήματος, ο Β. Παπαγεωργόπουλος και ο Μ. Λεμούσιας την αρνούνται, ισχυριζόμενοι επιπλέον ότι δεν έχουν κριθεί αμετάκλητα ένοχοι για την βασική υπόθεση (της υπεξαίρεσης), με δεδομένο ότι έχουν προσφύγει στον Άρειο Πάγο με αίτηση αναίρεσης που έχουν ασκήσει κατά της καταδικαστικής απόφασης του Εφετείου (η αίτηση θα συζητηθεί τον επόμενο μήνα).

ΤΟ ΚΟΥΤΙ ΤΗΣ ΠΑΝΔΩΡΑΣ
21/10/2016