Δευτέρα, 17 Οκτωβρίου 2016

Ιντριγκες, διαρροές, εκβιασμοί και στη μέση ο «νόμος Παππά»

Aυτά τα ανυπόγραφα κείμενα στο «Βήμα της Κυριακής» που αποτελούν μηνύματα ή προειδοποιήσεις προς συγκεκριμένους αποδέκτες είναι γνωστά και επαναλαμβάνονται πολύ τακτικά θα λέγαμε. Από το πώς «φάγανε» τον Στουρνάρα σε ένα παιδικό πάρτι πατεράδες που αποτελούν ενεργά μέλη του ΣΥΡΙΖΑ («Βηματοδότης») έως την παράνομη ερωτική σχέση ενός δικαστή του ΣτΕ.


Χθες λοιπόν στο «Βήμα της Κυριακής» σε ένα πολυσέλιδο αφιέρωμα για την κατάσταση στον χώρο των ΜΜΕ, υπήρχε ένα ανυπόγραφο δημοσίευμα με τίτλο «Η στοχοποίηση της Γεωργίας Τσατάνη». Σε αυτό αναφέρονταν πληροφορίες για τη βόμβα που τοποθετήθηκε στην είσοδο της πολυκατοικίας που διαμένει.

Το κείμενο ωστόσο έκλεινε με μια... άσχετη με το θέμα παράγραφο: «Ως ωμός εκβιασμός και δράση παρακρατικών κύκλων ερμηνεύεται η διαρροή των e-mail για την εξωσυζυγική σχέση ανώτατου δικαστή του Συμβουλίου της Επικρατείας, την Πέμπτη το βράδυ, παραμονή της κρίσιμης διάσκεψης της Ολομέλειας, από την οποία θα κρινόταν η συνταγματικότητα του Νόμου Παππά.

Η απόφαση ματαιώθηκε για τρίτη φορά και, σύμφωνα με πληροφορίες, στις προηγούμενες συνεδριάσεις ο εν λόγω δικαστής, που θεωρείται υψηλότατου κύρους, αντιτάχθηκε με ατράνταχτα επιχειρήματα στον πρόεδρο του δικαστηρίου Νίκο Σακελλαρίου και στην εισήγηση περί συνταγματικότητας του νόμου. Πρόκειται για την τρίτη περίπτωση υποκλοπής e-mail και συνομιλιών».

Αποκαλύψεις

Είχε προηγηθεί την Πέμπτη το βράδυ μια ανάρτηση στo zougla.gr του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου που έφερνε στο φως της δημοσιότητας τα προσωπικά mails που ανταλλάχθηκαν μεταξύ του συγκεκριμένου ανώτατου δικαστή του ΣτΕ και της εν λόγω κυρίας της παράνομης σχέσης.

Το zougla έδινε και μια άλλη πτυχή του θέματος, πέραν της ερωτικής που, φυσικά, κανέναν μας δεν ενδιαφέρει.

Εγραφε πως υπήρχε «αρωγή ενός υψηλόβαθμου μέλους του ΣτΕ στην επαγγελματική ανέλιξη μιας πρώην υποψήφιας δικαστή», σημειώνοντας επιπλέον πως υπάρχουν «υπόνοιες για συναλλαγές κάτω από το τραπέζι σε διαγωνισμούς, η αντικειμενικότητα των οποίων ουδέποτε μέχρι σήμερα είχε αμφισβητηθεί».
Στο ζήτημα ενεπλάκη και ο Πάνος Καμμένος με ένα tweet του, προωθώντας το δημοσίευμα του zougla.gr και προσθέτοντας την ίδια ώρα πως έτσι «πλήττεται το κύρος του Συμβουλίου της Επικρατείας».

Η συγκυρία

Είναι προφανές πως το Συμβούλιο της Επικρατείας και οι λειτουργοί του γίνονται το τελευταίο διάστημα στόχος κριτικής ή διαφόρων ειδών «μηνυμάτων», με σκοπό η Ολομέλεια να εκδώσει τη βολική, γι’ αυτούς, απόφαση για τον «Νόμο Παππά». Ο καθένας, δε, χρησιμοποιεί τα στοιχεία που διαθέτει κατά το δοκούν, όπως το «Βήμα» λόγου χάριν που προτίμησε να αναφερθεί αποκλειστικά στα ερωτικά του συγκεκριμένου δικαστή, αποσιωπώντας τα δικαστικά.

Η «Εφ.Συν.» έχει στην κατοχή της τη σχετική ηλεκτρονική αλληλογραφία. Εννοείται πως δεν θα δημοσιεύαμε τα e-mails, ούτε φυσικά θα δημοσιοποιούσαμε ονόματα και διευθύνσεις. Αυτό συμβαίνει μόνο για τις περιπτώσεις εκείνες που αφορούν ζητήματα δημοσίου συμφέροντος.

Το ρεπορτάζ παρουσιάζει ενδιαφέροντα στοιχεία. Η αλληλογραφία αφορά το διάστημα του Δεκεμβρίου 2014 και το περιεχόμενό της διακινήθηκε πρώτη φορά στους δικαστικούς κύκλους πέρυσι, Νοέμβριο του 2015, για λόγους αλλότριους και οι οποίοι αφορούν την οικογενειακή κατάσταση των «συνομιλητών». Είναι φανερός ο λόγος που βγήκαν τώρα, ξανά, στην επιφάνεια.

Επαναλαμβάνουμε: τα ερωτικά δεν αποτελούν για μας, αντικείμενο δημοσιογραφικής έρευνας,ούτε στο ελάχιστο. Ενώ, αντιθέτως, οι αναφορές του δικαστικού σε «βαθμολογία» της γυναίκας με σαφείς αναφορές σε βαθμούς που λαμβάνει από συγκεκριμένους καθηγητές και συμβουλές για τη συνέχεια κάποιων εξετάσεων, δημιουργούν εκ των πραγμάτων ζήτημα για το αν στοιχειοθετείται η ανάμιξη του λειτουργού του ΣτΕ στη διαρροή αποτελεσμάτων στις εξετάσεις του ίδιου ανώτατου δικαστηρίου.

Κλίμα πιέσεων

Οπως και να έχει, στη «θολή» αυτή υπόθεση δημιουργούνται κι άλλα ερωτήματα που σχετίζονται με την τρέχουσα υπόθεση για τις τηλεοπτικές άδειες και τη συνταγματικότητα ή μη του νόμου Παππά.

Γιατί το zougla.gr και «Το Βήμα» μπλέκουν αυτή την άσχετη υπόθεση με τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις; Μήπως τα μηνύματα που στέλνει η εφημερίδα έχουν χαρακτήρα στην πραγματικότητα προειδοποιητικό να μην αλλάξει στάση ο συγκεκριμένος λειτουργός στην κρίσιμη ολομέλεια; Μήπως το ίδιο επιχειρούν, αλλά από την αντίθετη πλευρά, το zougla.gr και ο Πάνος Καμμένος;

Κι ένα τελευταίο, εύλογο, ερώτημα: Είναι δυνατόν σε ένα τέτοιο κλίμα πιέσεων, από όποια πλευρά και αν προέρχονται, να λειτουργήσει ανεξάρτητα και με βάση το δημόσιο συμφέρον ο συγκεκριμένος λειτουργός;

Συντάκτης: Δημήτρης Κανελλόπουλος
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΚΤΩΝ
17/10/2016