Πέμπτη, 20 Οκτωβρίου 2016

Καταδικάστηκε για παράβαση καθήκοντος κατ’εξακολούθηση ο Πετρος Τατούλης

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ελευθερία» της Καλαμάτας, οι καταδικασθέντες είχαν αποκλείσει την εφημερίδα από τη δημοσίευση διακηρύξεων και προκηρύξεων παρά το γεγονός ότι ο νόμος της έδινε αυτό το δικαίωμα.
Οπως αναφέρθηκε, στόχος ήταν η τιθάσευση της εφημερίδας, η οποία τους ασκούσε επανειλημμένα κριτική
Αντιμέτωποι ακόμα και με το ενδεχόμενο της έκπτωσης από το
αξίωμά τους είναι ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης και η αντιπεριφερειάρχης Ντίνα Νικολάκου, έπειτα από την ποινή που τους επιβλήθηκε από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Καλαμάτας για παράβαση καθήκοντος κατ’ εξακολούθηση.
Οι δύο αιρετοί καταδικάστηκαν σε ενός έτους φυλάκιση με αναστολή και σε στέρηση των πολιτικών τους δικαιωμάτων για το ίδιο διάστημα.
Η υπόθεση έφτασε στο δικαστήριο έπειτα από μήνυση του εκδότη της καλαματιανής εφημερίδας «Ελευθερία».
Σύμφωνα με αυτήν, οι καταδικασθέντες είχαν αποκλείσει την εφημερίδα από τη δημοσίευση διακηρύξεων και προκηρύξεων παρά το γεγονός ότι ο νόμος (3548/2007) της έδινε αυτό το δικαίωμα, καθώς απαιτεί ίση κατανομή τους σε όλες τις τοπικές εφημερίδες.
Οπως αναφέρθηκε, στόχος ήταν η τιθάσευση της εφημερίδας, η οποία τους ασκούσε επανειλημμένα κριτική. Το ηγετικό δίδυμο της Περιφέρειας αγνόησε επί διετία (2011-2012) τον νόμο και τον εφάρμοσε μόνο με την κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων.
Η υπεράσπιση των κατηγορουμένων υποστήριξε ότι ο τρόπος κατανομής των δημοσιεύσεων δεν ήταν σε γνώση και ούτε αποφασιζόταν από τον περιφερειάρχη και την αντιπεριφερειάρχη.
Ωστόσο, τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν βάσει εγγράφων, αλλά και σύμφωνα με τις καταθέσεις των μαρτύρων, απέδειξαν πως οι κατηγορούμενοι είχαν πλήρη γνώση της κατάστασης όπως επίσης και ευθεία ανάμειξη. Κατόπιν των ανωτέρω, το δικαστήριο οδηγήθηκε στην καταδικαστική απόφαση για τους δύο αιρετούς.
Είναι σίγουρο ότι η υπόθεση θα οδηγηθεί στο Εφετείο και ενδεχομένως στον Αρειο Πάγο.
Ωστόσο, στην περίπτωση της αμετάκλητης καταδικαστικής απόφασης και σύμφωνα με τον νόμο 3852/2010:
«Οι περιφερειάρχες, οι αντιπεριφερειάρχες, οι δήμαρχοι, οι δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι, οι σύμβουλοι των δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων και οι εκπρόσωποι τοπικών κοινοτήτων εκπίπτουν αυτοδικαίως από το αξίωμά τους, μεταξύ άλλων: Αν στερηθούν τα πολιτικά τους δικαιώματα με αμετάκλητη δικαστική απόφαση και αν καταδικαστούν με αμετάκλητη δικαστική απόφαση για παράβαση καθήκοντος».
Αξίζει να σημειωθεί ότι η δίκη έγινε ύστερα από δύο αναβολές. Την πρώτη, επειδή οι κατηγορούμενοι δεν εμφανίστηκαν στο δικαστήριο, και τη δεύτερη, λόγω αποχής των δικηγόρων.


Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ
19/10/2016