Δευτέρα, 24 Οκτωβρίου 2016

Ο πόλεμος για τις άδειες και ο ρόλος των καναλαρχών

Γιατί το ΣτΕ συνεδριάζει δύο φορές και τι θα γίνει μετά την απόφασή του

Στον αστερισμό των συνεδριάσεων και της πιθανής απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας κινούνται οι εξελίξεις για τις τηλεοπτικές άδειες. Ο πρόεδρος του ΣτΕ Νίκος Σακελλαρίου έχει
ορίσει αυτή την εβδομάδα δύο συνεδριάσεις της Ολομέλειας του Ανώτατου Δικαστηρίου προκειμένου να συζητήσουν επί της ουσίας την αίτηση των καναλαρχών να κηρυχθεί αντισυνταγματικός ο νόμος που οδήγησε σε διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες και έφερε 255 εκατ. ευρώ στο δημόσιο ταμείο.

Σύμφωνα με νομικές πηγές, το γεγονός ότι θα πραγματοποιηθούν δύο συνεδριάσεις σε μία εβδομάδα ενδεχομένως υποδηλοί ότι το ΣτΕ προτίθεται να καταλήξει σε μια απόφαση υπέρ της μίας πλευράς και να μην επιλέξει κάποιας μορφής κωλυσιεργία ή «αρνησιδικία» η οποία θα έδινε παράταση στον καθημερινό πόλεμο που διεξάγουν τα μίντια.


Η τροπολογία

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση κρατά τον χειρισμό των εξελίξεων, καθώς μπορεί, οποτεδήποτε το εκτιμήσει να επαναφέρει την τροπολογία με την οποία θα υλοποιηθεί ο διαγωνισμός - ακόμα και πριν από την απόφαση του ΣτΕ, δήλωσε ο αρμόδιος υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς.

Πάντως κοινοβουλευτικοί παράγοντες εκτιμούν ότι η τροπολογία δεν θα έχει κατατεθεί έως την Τετάρτη που θα συνεδριάσει το ΣτΕ, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να έλθει στη Βουλή αμέσως μετά.

Βεβαίως, αυτή η εκτίμηση μέλλει να αποδειχθεί αν ήταν σωστή, καθώς οι δικαστές έχουν πολλές δυνατότητες αποφάσεων. Για παράδειγμα θα μπορούσαν να αποστείλουν προδικαστικό ερώτημα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, οπότε θα χρειαστούν επιπλέον κάποιοι μήνες για να απαντηθεί... Στην περίπτωση αυτή, είναι προφανές ότι η υλοποίηση του νόμου δεν μπορεί να αναβάλλεται επ’ αόριστον.


Εσωτερική γκρίνια για τη στάση Κ. Μητσοτάκη: Διευκολύνουμε τον Τσίιπρα

Κατά κάποιο τρόπο τις εξελίξεις, ακόμη και σε επίπεδο ΣτΕ, τις προσδιορίζει και η στάση της ηγεσίας της Ν.Δ. Πολιτικοί παρατηρητές εκτιμούσαν ότι η επίμονη άρνηση της ηγεσίας της Ν.Δ. να συσταθεί το ΕΣΡ δίνει «επιχειρήματα» σε όσους θεωρούν πως η αξιωματική αντιπολίτευση κινείται αντιθεσμικά και μπλοκάρει την εφαρμογή ψηφισμένου νόμου από τη Βουλή. Και με αυτή τη στάση πως η Ν.Δ. παραβιάζει και την επιταγή του Συντάγματος, αφού δεν επιτρέπει να συγκροτηθεί το ΕΣΡ, οπότε η κυβέρνηση αποκτά το μείζον δικαίωμα να εργαστεί για την εφαρμογή των νόμων...

Οι απόψεις αυτές φαίνεται ότι βρίσκουν ευήκοα ώτα και μέσα στη Ν.Δ., που ηγετικά στελέχη της επισημαίνουν ότι η σκληρή στάση εξυπηρετεί τα σχέδια της κυβέρνησης, διευκολύνει όλο και λιγότερους καναλάρχες και φέρνει το κόμμα σε αντίθεση με τους ψηφοφόρους του καθώς η Ν.Δ. ταυτίζεται με επιχειρηματικά συμφέροντα.

Στο εσωτερικό του κόμματος πληθαίνουν οι φωνές ηγετικών παραγόντων που εκτιμούν ότι ο Κ. Μητσοτάκης έπρεπε να δεχθεί να συγκροτηθεί το ΕΣΡ και «να κάνει παιχνίδι» μέσα από την ανεξάρτητη Αρχή αντί να αφήσει την κυβέρνηση να δημιουργεί νομικά τετελεσμένα.

Σημειώνουν ακόμη ότι τα μεγάλα κόμματα εξουσίας δεν μπορούν να απέχουν από τις ανεξάρτητες Αρχές.


Τρεις γραμμές στη Ν.Δ.

Με αυτά τα δεδομένα, δεν είναι τυχαίο ότι στο ίδιο μέρος, την ίδια μέρα και τις ίδιες περίπου ώρες εκφράσθηκαν από τη Ν.Δ. τρεις διαφορετικές στάσεις για τις τηλεοπτικές άδειες και το ΣτΕ. Συγκεκριμένα:

- Ο πρόεδρος του κόμματος Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε στην Ολομέλεια της Βουλής και επέμεινε στην απόσυρση του νόμου για τις τηλεοπτικές άδειες, αλλιώς δεν θα επιτρέψει να συγκροτηθεί το ΕΣΡ.

- Στη Διάσκεψη των Προέδρων που συζητούσε για τη συγκρότηση του ΕΣΡ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Νίκος Δένδιας και ο αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης (ο οποίος έσπευσε να δηλώσει υπέρ της συνεννόησης - προφανώς σε αντίθεση με κάποιους άλλους...) κράτησαν πιο εφεκτική στάση. Ζήτησαν αναβολή ολίγων ημερών έως ότου βγει η απόφαση του ΣτΕ. Μάλιστα ο Ν. Δένδιας αρχικά ξέχασε να πει ότι ζητάει την απόσυρση του νόμου και χρειάσθηκε να ζητήσει τον λόγο για δεύτερη φορά προκειμένου να υπενθυμίσει το αίτημα ως μια «πάγια θέση» της ΝΔ...

- Ο βουλευτής της Ν.Δ. Θόδωρος Φορτσάκης στην Ολομέλεια της Βουλής έκανε επίθεση στους δικαστές του ΣτΕ με προσβλητικές και ανοίκειες εκφράσεις. Εξέφρασε θλίψη «για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το ΣτΕ, που κάποτε ήταν η αφρόκρεμα του νομικού κόσμου, ό,τι υψηλότερο υπήρχε στην Ευρώπη». «Η στάση του ΣτΕ από το καλοκαίρι και μετά μας εκπλήσσει και μας θλίβει. Όταν η Δικαιοσύνη δεν απονέμεται εγκαίρως, όταν οι δικαστές πηγαίνουν διακοπές αντί να συνεδριάσουν για ένα θέμα που διχάζει την εθνική αντιπροσωπεία, όταν βρίσκουν τρόπο να ρυθμίσουν σε ελάχιστο διάστημα τα ζητήματα της προσωρινής δικαστικής προστασίας, ενώ φοβούνται να συνεδριάσουν», «το ΣτΕ έχει προθέσεις αυτοκτονίας»! Υπογραμμίζεται ότι ο Θ. Φορτσάκης δεν είναι ένα τυχαίο πολιτικό πρόσωπο για τη Ν.Δ., είναι πρώην πρύτανης και καθηγητής του Διοικητικού Δικαίου, δηλαδή των θεμάτων με τα οποία καταπιάνεται το ΣτΕ, ενώ το δικηγορικό γραφείο του έχει εκδικάσει πάρα πολλές υποθέσεις στο ΣτΕ...


Καναλάρχες: Τα λεφτά μας πίσω και ας πάνε τα νήπια στα σπίτια τους...

Σε κάθε περίπτωση, το ερώτημα είναι τι θα γίνει μετά την απόφαση του ΣτΕ. Αν η απόφαση θεωρήσει συνταγματικό τον νόμο για τις τηλεοπτικές άδειες, θα επιταχυνθεί η διαδικασία υλοποίησής του όπως ορίζεται στην τροπολογία η οποία είναι έτοιμη για επανακατάθεση. Μάλιστα οι αδειοδοτημένοι καναλάρχες πιέζουν την κυβέρνηση προς τούτο, διότι την περίοδο αυτή κλείνουν τα διαφημιστικά πακέτα του 2017 και είναι προφανές ότι θα ήθελαν να τα μοιράσουν διά τέσσερα. Δεν είναι τυχαίο ότι ο διευθύνων σύμβουλος της τηλεόρασης του ΑΝΤ1 Στρατής Λιαρέλης ευθέως κατέθεσε στην Εξεταστική Επιτροπή για τα θαλασσοδάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ πως «δεν γίνεται να λειτουργούν όλοι οι σταθμοί».

Αν πάλι το ΣτΕ θεωρήσει αντισυνταγματικό τον νόμο, θα υπάρξει αντιστροφή της πραγματικότητας και θα επανέλθουμε στην προτεραία κατάσταση, όπως έχει δηλώσει ο Ν. Παππάς. Έτσι ο διαγωνισμός θα ακυρωθεί, οι καναλάρχες θα πάρουν πίσω τα 85 εκατ. ευρώ που έχουν ήδη πληρώσει και περίπου 14.000 παιδιά που πήραν την Πέμπτη από την ΕΕΤΑΑ το voucher (με τμήμα των 85 εκατ. ευρώ) για να πάνε σε βρεφονηπιακούς σταθμούς θα επιστρέψουν στο σπίτι τους...

Πουλακίδας Κώστας
Η ΑΥΓΗ
23/10/2016