Τρίτη, 18 Οκτωβρίου 2016

Βιβλίο: Γκουαντάναμο-Το ημερολόγιο ενός κρατούμενου

Αποφυλακίστηκε ο συγγραφέας του «Ημερολογίου του Γκουαντάναμο»

Ο Μοχαμεντού Ουλντ Σλάχι είναι και πάλι ελεύθερος μετά από 14 χρόνια

Ένας Μαυριτανός κρατούμενος στο Γκουαντάναμο, που έγραψε ένα μπεστ-σέλερ με τις αναμνήσεις του από τη μακρά κράτησή του σε αυτήν την αμερικανική φυλακή, απελευθερώθηκε και επέστρεψε στην πατρίδα του, ανακοίνωσε σήμερα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Ο Μοχαμεντού Ουλντ Σλάχι, ο συγγραφέας του «Ημερολογίου του Γκουαντάναμο» αποφυλακίστηκε αφού η επιτροπή που εξέτασε την υπόθεσή
του έκρινε ότι δεν είναι αναγκαία η παράταση της κράτησης του για την προστασία της ασφάλειας των ΗΠΑ. Με την απελευθέρωσή του, απομένουν πλέον 60 κρατούμενοι στο Γκουαντάναμο, τη φυλακή που ιδρύθηκε για τους υπόπτους για τρομοκρατικές ενέργειες μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001. Για τους 19 από αυτούς έχει ήδη δοθεί το «πράσινο φως» για να αποφυλακιστούν.

Ο Σλάχι οδηγήθηκε στο Γκουαντάναμο τον Αύγουστο του 2002. Κρατήθηκε εκεί για 14 χρόνια, χωρίς να του απαγγελθούν κατηγορίες και χωρίς να δικαστεί. Στις 2 Ιουνίου παρουσιάστηκε ενώπιον της κυβερνητικής επιτροπής που εξετάζει τις υποθέσεις των κρατουμένων. Η ακρόαση αυτή έγινε στο πλαίσιο της προσπάθειας του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα να μειώσει δραστικά τον αριθμό των κρατουμένων στο Γκουαντάναμο πριν από τη λήξη της θητείας του, τον Ιανουάριο.

Ο Ομπάμα είχε υποσχεθεί ότι θα έκλεινε την αμφιλεγόμενη φυλακή όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του, τον Ιανουάριο του 2009. Αυτό όμως αποδείχτηκε δύσκολο, καθώς αντιμετώπισε την έντονη αντίδραση του Κογκρέσου, το οποίο ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικανούς. Μάλιστα ο Ντόναλντ Τραμπ, ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος για την προεδρία, έχει ζητήσει την επέκταση της φυλακής αυτής.

Ο Σλάχι έγινε ευρύτερα γνωστός το 2015, όταν δημοσιεύτηκε ένα βιβλίο με τις αναμνήσεις του από το Γουαντάναμο, όπου περιγράφει τι συνθήκες της κράτησής του και τις ανακρίσεις στις οποίες υποβλήθηκε, συμπεριλαμβανομένων και «σκληρών» τεχνικών που παραπέμπουν σε βασανιστήρια.

Οι αμερικανικές αρχές θεωρούσαν ότι ο Σλάχι ήταν υψηλόβαθμος στρατολόγος της Αλ Κάιντα. Οι συνήγοροί του υποστήριζαν ότι είχε σχέση με τους μαχητές της μόνο στις αρχές της δεκαετίας του 1990, όταν πολέμησε στο Αφγανιστάν στο πλευρό των αντικομμουνιστών μουτζαχεντίν.

«Αισθάνομαι ευγνωμοσύνη και είμαι υποχρεωμένος στους ανθρώπους που στάθηκαν στο πλευρό μου. Έμαθα ότι η καλοσύνη είναι διακρατική, διαπολιτισμική και διεθνική. Είμαι ενθουσιασμένος που θα ξαναβρεθώ με την οικογένειά μου» ανέφερε σε μια ανακοίνωσή του που δόθηκε στη δημοσιότητα από την Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών (ACLU).

Newsbeast
17/10/2016
ΓΚΟΥΑΝΤΑΝΑΜΟ - ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΕΝΟΣ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΥ
ΜΟΧΑΜΕΝΤΟΥ ΟΥΛΝΤ ΣΛΑΧΙ
Θεματική κατηγορία : Βιογραφίες,Πολιτική
Σειρά : Γενικών γνώσεων
Ημ. Έκδοσης : 19/02/2015
Σελίδες : 488
Εκδόσεις Ψυχογιός

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Ένα πρωτοφανές παγκόσμιο εκδοτικό γεγονός: το πρώτο και μοναδικό ημερολόγιο κρατούμενου που συνεχίζει να βρίσκεται στο Γκουαντάναμο.

Τρία χρόνια μετά τη στέρηση της ελευθερίας του, ο Σλάχι ξεκίνησε να γράφει ημερολόγιο, αφηγούμενος τη ζωή του πριν από την εξαφάνισή του από τις αμερικανικές αρχές, «την ατέλειωτη παγκόσμια περιοδεία» φυλακίσεων και ανακρίσεων που βίωσε, και την καθημερινότητά του ως κρατούμενου του Γκουαντάναμο. Το ημερολόγιό του δεν αποτελεί απλώς γλαφυρή καταγραφή μιας εξωφρενικής περίπτωσης καταπάτησης κάθε ανθρώπινου δικαιώματος, αλλά και τα συγκλονιστικά απομνημονεύματα ενός ανθρώπου, γραμμένα με τρόμο, σκοτεινό χιούμορ αλλά και απαράμιλλη αξιοπρέπεια. Πρόκειται για έγγραφο μείζονος ιστορικής σημασίας αλλά και για ένα συναρπαστικό και άκρως αποκαλυπτικό ανάγνωσμα.

Ο ΜΟΧΑΜΕΝΤΟΥ ΟΥΛΝΤ ΣΛΑΧΙ γεννήθηκε το 1970 σε μια μικρή πόλη της Μαυριτανίας. Κέρδισε υποτροφία για να παρακολουθήσει μαθήματα σε ένα κολέγιο της Γερμανίας, όπου και εργάστηκε για αρκετά χρόνια ως μηχανικός. Επέστρεψε στη Μαυριτανία το 2000.
Τον επόμενο χρόνο, με εντολή των ΗΠΑ, συνελήφθη από τις μαυριτανικές αρχές και μεταφέρθηκε στην Ιορδανία όπου και φυλακίστηκε. Αργότερα μεταφέρθηκε ξανά, πρώτα στην αεροπορική βάση Μπαγκράμ στο Αφγανιστάν και τέλος, στις 5 Αυγούστου 2002, στην αμερικανική φυλακή του Γκουαντάναμο στην Κούβα, όπου και υποβλήθηκε σε βαριά βασανιστήρια.
Το 2010, ένας ομοσπονδιακός δικαστής διέταξε την άμεση απελευθέρωσή του, η κυβέρνηση όμως άσκησε έφεση σε αυτή την απόφαση, χωρίς να του έχει απαγγείλει ποτέ κάποια κατηγορία. Συνεχίζει να κρατείται στο Γκουαντάναμο.

Ο ΛΑΡΙ ΣΙΜΣ, που υπογράφει την επιμέλεια έκδοσης του παρόντος βιβλίου, είναι συγγραφέας ακτιβιστής ανθρώπινων δικαιωμάτων, ενώ εδώ και πολλά χρόνια διευθύνει το πρόγραμμα Freedom to Write του PEN American Center. Είναι ο συγγραφέας του πρόσφατα εκδοθέντος The Torture Report: What the Documents Say About America's Post-9/11 Torture Program. Ζει στη Νέα Υόρκη.

Εκδόσεις Ψυχογιός