Δευτέρα, 31 Οκτωβρίου 2016

Αμεση ακύρωση της κατεδάφισης σπιτιών Ελλήνων ομογενών στη Χειμάρρα, ζητά το ΥπΕξ

Νέα διαδήλωση των κατοίκων της Χιμάρας, «Οι μπουλντόζες δεν θα περάσουν» 

Με νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας απαντούν οι κάτοικοι της Χιμάρας στα σχέδια κατεδάφισης περιουσιών των κατοίκων. Για τρίτη φορά μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, οι κάτοικοι έχουν συγκεντρωθεί μπροστά από το δημαρχείο με το ίδιο απλό αίτημα,
να συναντήσουν τον δήμαρχο και να τους δώσει σχετικές εξηγήσεις.
Ο νέος κύκλος κατεδαφίσεων είχε προαναγγελθεί αρκετό καιρό πριν όμως την ημέρα της επετείου της Εθνικής Εορτής της 28ης Οκτωβρίου, η δημοτική αρχή μοίρασε ραβασάκια σε οικογένειες Χιμαραίων όπου τους ειδοποιεί πως εντός 5 ημερών πρέπει να αδειάσουν τα εν λόγω κτίρια ώστε να κατεδαφιστούν.
Κοντά στους κατοίκους της Χιμάρας βρίσκονται και κάτοικοι από άλλα χωριά της περιφέρειας Αυλώνας οι οποίοι κατέφθασαν με λεωφορεία ως ένδειξη συμπαράστασης απέναντι στα συμφέροντα της αλβανικής κυβέρνησης και του δημαρχείου.
Από το πρωί ανάμεσα στους διαδηλωτές βρίσκετε ο πρόεδρος της ΟΜΟΝΟΙΑΣ κ. Λεωνίδας Παππάς, ο πρόεδρος του τοπικού παραρτήματος ΟΜΟΝΟΙΑΣ κ. Φρέντη Μπελέρης καθώς και ο πρώην βουλευτής και εκπρόσωπος του συλλόγου Ένωσης Χιμαριωτών Τιράνων κ. Νικόλαος Νεράντζης.
Οι κάτοικοι δηλώνουν αποφασισμένοι να μην υποχωρήσουν και να δημιουργήσουν ανθρώπινο τοίχος προστασίας στα κτίρια που κινδυνεύουν να κατεδαφιστούν.

Δείτε βίντεο με την τοποθέτηση του Προέδρου της ΟΜΟΝΟΙΑΣ κ. Λεωνίδα Παππά:
Himara.gr
31/10/2016
 

http://himara.gr/images/easyblog_articles/5700/diadilosi-himara5.jpg


http://himara.gr/images/easyblog_articles/5697/ximara.jpg

S.O.S ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ Η ΧΙΜΑΡΑ: Ο Γκόρος κατεδαφίζει με το έτσι θέλω σπίτια Ελλήνων – Τους καλεί να αδειάσουν τα σπίτια τους μέσα σε 5 μέρες

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 
«Την 28 Οκτωβρίου, 19 οικογένειες της συνοικίας Σπηλαίων της Χιμάρας, παρέλαβαν ειδοποιητήριο υπογεγραμμένο από τον δήμαρχο Χιμάρας, Γιώργο Γκόρο, με το οποίο τους δίνει προθεσμία 5 ήμερων για την εκκένωση των σπιτιών τους.
Όπως αναφέρει το έγγραφο, τα σπίτια τους θα κατεδαφιστούν για την υλοποίηση του σχεδίου ανάπτυξης του κέντρου της Χιμάρας.
Πρόκειται για κατοικίες οικογενειών που
κληρονόμησαν από τους πρόγονους τους ή νέες κατοικίες, που κτίστηκαν τα τελευταία χρόνια με κόπους ολόκληρης ζωής σε δικό τους οικόπεδο.
Το σχέδιο αυτό έτυχε σφοδρών αντιδράσεων από τους ντόπιους κάτοικους τον περασμένο Ιούνιο, η οποία αντίδραση καταγράφηκε άπω τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Δεν χρειάζεται να έχει κανείς ιδιαίτερες γνώσεις για να καταλάβει τον παραλογισμό και την σκοπιμότητα αυτού του σχεδίου. Είναι ένα σχέδιο που δεν έγινε για να ωφελήσει τον ντόπιο πληθυσμό, αλλά για την υφαρπαγή τις περιουσίας τους και την μεταβίβαση σε τρίτους.


 
Το σπίτι της οικογένειας Κονόμη μπροστά από τις νεόδμητες πολυκατοικίες του Κοκδήμα που ο δήμαρχος Γκέργκι Γκόρος έστειλε ειδοποιητήριο κατεδάφισης.

 
Ενδεικτικά αναφέρουμε: Δίπλα από τις περίφημες 11οροφες πολυκατοικίες, ιδιοκτησίας του κ. Κοκεδήμα, αποφασίστηκε να γκρεμιστούν οι κατοικίες των οικογενειών Κονόμη και Μπολάνου, κτίρια 200 ετών, μόνο και μόνο για να αναβαθμιστούν τα συγκεκριμένα πολυώροφα κτίρια.
Πρόκειται για ωμό βανδαλισμό έξω από κάθε λογική, που στόχο έχει να εκτοπίσει τους αυτόχθονες Χιμαριώτες εις όφελος ύποπτων κατασκευαστικών εταιριών.
Πώς μπορεί ένα σχέδιο να βαπτίζεται αναπτυξιακό όταν γίνεται εις βάρος της τοπικής κοινωνίας, όπως έγινε στην περίπτωση της οικογένειας Μπένου, όπου η «ανάπτυξη» έδιωξε 4 οικογένειες στο εξωτερικό;
Καλούμε τον Πρωθυπουργό της χώρας να παρέμβει ώστε να δοθεί ένα τέλος στην ασφυκτική και παρατεταμένη πίεση προς την κοινότητα της Χιμάρας.
Ζητάμε την άμεση ενεργοποίηση της Δικαιοσύνης, καθώς δεν τηρήθηκαν ούτε
στοιχειωδώς οι προβλεπόμενες νόμιμες διαδικασίες.
Απευθύνουμε έκκληση στη διεθνή κοινότητα να ασκήσει τη μέγιστη επιρροή, καθώς παραβιάζονται βάναυσα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα από σκοτεινούς οικονομικούς και εθνικιστικούς κύκλους».

Γραφείο τύπου ΔΕΕΕΜ «ΟΜΟΝΟΙΑ»
Αγιοι Σαράντα 30/10/2016
Himara.gr http://www.express.gr/images/stories/NEW/Anexartites_Arxes/ypex.jpg

 Αμεση ακύρωση της κατεδάφισης σπιτιών Ελλήνων ομογενών στη Χειμάρρα, ζητά το ΥπΕξ


Την άμεση ακύρωση της κατεδάφισης οικιών που ανήκουν σε Eλληνες ομογενείς στη Χειμάρρα και τη διενέργεια ουσιαστικών διαβουλεύσεων με τους ιδιοκτήτες για τα σχέδια ανάπλασης της πόλης, ζητά το υπουργείο Εξωτερικών από τις αλβανικές αρχές, εκφράζοντας ιδιαίτερη ανησυχία για τα ειδοποιητήρια που έλαβαν 19 οικογένειες που ανήκουν στην Ελληνική Εθνική Μειονότητα, με τα οποία τους δίνεται προθεσμία 5 ημερών για την εκκένωση των οικιών τους που προορίζονται προς κατεδάφιση για την υλοποίηση σχεδίου ανάπτυξης του κέντρου της Χειμάρρας.

«Η προστασία των περιουσιακών δικαιωμάτων και δη των μειονοτικών δικαιωμάτων», όπως υπογραμμίζει σχετική ανακοίνωση, «αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα των 5 προϋποθέσεων που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Αλβανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ως εκ τούτου, εφόσον η Αλβανία ειλικρινά επιθυμεί να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να αποδείξει στην πράξη ότι λειτουργεί ως κράτος Δικαίου προστατεύοντας από αυθαιρεσίες και παρανομίες τα δικαιώματα όλων των κατοίκων της ανεξαρτήτως εθνικής καταγωγής και προελεύσεως».

ΕΞΠΡΕΣ
30/10/2016