Δευτέρα, 3 Οκτωβρίου 2016

Αποκαλύψεις της χήρας του Ρόμπιν Γουίλιαμς για την ασθένειά του

Τον όρο «τρομοκρατία μέσα στον εγκέφαλό του» χρησιμοποίησε η χήρα του διάσημου ηθοποιούς Ρόμπιν Γουίλιαμς για να περιγράψει την ελάχιστα γνωστή ασθένεια από την οποία έπασχε όταν πέθανε.

Ο βραβευμένος με Όσκαρ ηθοποιός αυτοκτόνησε το 2014, χωρίς να ξέρει ποιο ήταν το πρόβλημα που αντιμετώπιζε.


Γράφοντας στο περιοδικό «Neurology», η Σούζαν Σνάιντερ, δήλωσε πως ο σύζυγός της υπέφερε από την νόσο Lewy, που έχει κοινά χαρακτηριστικά τόσο με το Αλτσχάιμερ όσο και με την νόσο του Πάρκινσον.
Οι γιατροί ανακάλυψαν το πρόβλημα υγείας του, μόνο αφού είχε πεθάνει.

«Πόσο θα ήθελα να ήξερε με τι πάλευε, πόσο θα ήθελα να ήξερε ότι δεν ήταν μια αδυναμία στην καρδιά του, το πνεύμα του ή το χαρακτήρα του» γράφει η Σνάιντερ.

Περιγράφοντας την εξέλιξη της νόσου, λέει πως η διαύγεια του πνεύματός του είχε συνθλιβεί από το φόβο και το άγχος, ενώ ανέφερε ένα «συνεχές» τρέμουλο στο αριστερό του χέρι.

Ο ηθοποιός αντιμετώπιζε επίσης ένα «ασταθές βάδισμα», «τρομερή αϋπνία», «απώλεια βασικής σκέψης» και μνήμης.


Η ασθένεια μάλιστα είχε αρχίσει να επηρεάζει την δουλειά του.

Στα γυρίσματα της ταινίας «Μια νύχτα στο Μουσείο 3» η Σνάιντερ λέει: «Ο Ρόμπιν δεν μπορούσε να θυμηθεί ούτε μία γραμμή από τα λόγια του, ενώ τρία χρόνια νωρίτερα είχε πρωταγωνιστήσει σε ένα θεατρικό στο Μπρόντγουεϊ, δίνοντας μάλιστα ακόμη και δύο παραστάσεις την ημέρα χωρίς να κάνει ούτε ένα λάθος».

Πρόσθεσε επίσης, πως «αυτή η απώλεια μνήμης και η αδυναμία να ελέγξει το άγχος του ήταν καταστροφικές γι’ αυτόν».

Όταν όμως τα συμπτώματα άρχισαν να γίνονται πιο εμφανή, η Σνάιντεε δήλωσε πως οι γιατροί διέγνωσαν πως έπασχε από Πάρκινσον. Μάλιστα, ο ηθοποιός είχε αποκρύψει κάποια συμπτώματα ακόμη και από την σύζυγό του, όπως το γεγονός πως είχε παραισθήσεις.

Στο άρθρο της που ονομάζεται «Η τρομοκρατία στον εγκέφαλο του συζύγου μου», η Σνάιντερ ανακαλεί επίσης τα τελευταία λόγια που είπαν ο ένας στον άλλον.

«Όταν ετοιμαστήκαμε να πάμε για ύπνο, ο σύζυγός μου, μου είπε: ‘καληνύχτα αγάπη μου’ και περίμενε την δική μου απάντηση ‘καληνύχτα αγάπη μου’. Τα λόγια του ακόμη αντηχούν στα αυτιά μου».

Η Σνάιντερ ελπίζει πως θα αυξηθεί η ευαισθητοποίηση σχετικά με την νόσο Lewy.

Πηγή: Sky News
ΕΘΝΟΣ
3/10/2016