Κυριακή, 2 Οκτωβρίου 2016

Κακοποίηση ανήλικων προσφύγων στο Τμήμα

Οι καταγγελίες είναι πολύ σοβαρές και αφορούν την αναίτια προσαγωγή και την κακοποίηση ανήλικων προσφυγόπουλων από αστυνομικούς στο Α.Τ. Ομόνοιας.
Σύμφωνα με το Συντονιστικό καταλήψεων στέγης προσφύγων και μεταναστών, καθώς και με εκπρόσωπο της Ενωσης Ελεύθερων Σύρων Μεταναστών, όλα ξεκίνησαν την περασμένη Τρίτη (27 Σεπτεμβρίου 2016) στο κέντρο της Αθήνας, όταν πέντε ανήλικοι
πρόσφυγες (ηλικίας 12-14 ετών) και δύο ενήλικοι (20 και 22 ετών), όλοι τους μέλη της θεατρικής ομάδας της κατάληψης στέγης «2ο Φιλοξενείο» της οδού Αχαρνών, κατευθύνονταν σε χώρο στην οδό Ασκληπιού προκειμένου να συμμετάσχουν σε θεατρική παράσταση με θέμα τον πόλεμο στη Συρία και την προσφυγική κρίση.
Για τη συμμετοχή τους στην παράσταση μετέφεραν μαζί τους τις στολές τους, στις οποίες περιλαμβάνονταν και παιδικά πλαστικά όπλα.
Αυτά τα παιδικά πλαστικά όπλα λοιπόν φαίνεται ότι αποτέλεσαν για κάποιους αστυνομικούς ικανό λόγο προκειμένου να σταματήσουν τα προσφυγόπουλα περίπου στις 12 το μεσημέρι, να καλέσουν ενισχύσεις και τελικά να τα προσαγάγουν στο Αστυνομικό Τμήμα της Ομόνοιας.
Εκεί, όπως καταγγέλλεται, τα προσφυγόπουλα διατάχθηκαν να βγάλουν τα ρούχα τους, συμπεριλαμβανομένων και των εσωρούχων τους, εν μέσω σεξουαλικών υπονοούμενων, ενώ τα υποχρέωσαν να κάνουν κύκλους σε ένα μικρό δωμάτιο υπό τα βλέμματα ενστόλων.
Μάλιστα, σύμφωνα με τις καταγγελίες, όσα από τα παιδιά αρνήθηκαν να βγάλουν τα εσώρουχά τους, δέχτηκαν σωματική βία και εξύβριση με ρατσιστικό και σεξουαλικό περιεχόμενο.
Σημειώνεται ότι τα παιδιά παρέμειναν κρατούμενα στο Τμήμα για πάνω από 7 ώρες, χωρίς τροφή και χωρίς να καταλαβαίνουν για ποιο λόγο βρίσκονταν εκεί, ενώ τους είχαν κατασχεθεί ένα λάπτοπ και τα κινητά τους τηλέφωνα, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να επικοινωνήσουν με τους δικούς τους.

Μήνυση από τους γονείς

Αλλά ένα από τα παιδιά κατάφερε να ανακτήσει το κινητό του τηλέφωνο και να ειδοποιήσει αλληλέγγυους, οι οποίοι και κατέφτασαν στο Τμήμα μαζί με γονείς των παιδιών και δικηγόρους, ζητώντας την απελευθέρωση των προσφυγόπουλων, τα οποία τελικά αφέθηκαν ελεύθερα ύστερα από πολλές ώρες κράτησης.
Σημειώνεται ότι έχει υποβληθεί μήνυση από την πλευρά των γονέων των θυμάτων της κακοποίησης και από τον εκπρόσωπο του Συλλόγου των Σύρων Μεταναστών, ενώ έχει διαταχθεί από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση προκαταρκτική έρευνα.
«Αυτά τα παιδιά τρομοκρατήθηκαν, παρενοχλήθηκαν και ταπεινώθηκαν από αυτή την απαράδεκτη, απάνθρωπη και καταχρηστική συμπεριφορά της αστυνομίας», αναφέρει η συλλογικότητα που διαχειρίζεται τον χώρο της κατάληψης στέγης του 5ου Λυκείου στα Εξάρχεια, ενώ το Συντονιστικό καταλήψεων στέγης προσφύγων και μεταναστών καλεί σήμερα Παρασκευή 30/9 στις 18.00 στα Προπύλαια σε συγκέντρωση, προκειμένου όπως αναφέρει «να καταγγείλουμε και να αντισταθούμε στην αστυνομική βαρβαρότητα και κτηνωδία», έχοντας κεντρικό σύνθημα «η σιωπή είναι συνενοχή όταν ένστολοι απειλούν ψυχές παιδιών».

Συντάκτης: Γιάννης Μπασκάκης
Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ 
1/10/2016