Πέμπτη, 1 Σεπτεμβρίου 2016

Γερμανικός Τύπος: «Το τέλος της διαπλοκής στην Ελλάδα», «Η κυβέρνηση Τσίπρα βάζει τάξη», «Τομή η δημοπρασία» - Άρθρογραφία κόλαφος για τους ολιγάρχες των media

Γερμανικός ΤύποςΤη συνεχιζόμενη δημοπρασία των τηλεοπτικών αδειών στην Ελλάδα και τα φαινόμενα διαπλοκής μεταξύ βαρώνων των μέσων ενημέρωσης, τραπεζών και πολιτικού συστήματος, σχολιάζει ο γερμανόφωνος τύπος.

«Μέχρι σήμερα συνέβαινε το εξής στην όμορφη, αλλά συχνά δυσνόητη για τους ξένους, ευρωπαϊκή χώρα. Οι βαρώνοι των μέσων ενημέρωσης στην Ελλάδα εξυπηρετούσαν με τα κανάλια τους διαφορετικά συμφέροντα από την αντικειμενική ενημέρωση των πολιτών», γράφει η εφημερίδα Tageszeitung σε άρθρο με τίτλο «Το τέλος της διαπλοκής». Και η γερμανική εφημερίδα επισημαίνει: «Τα συνήθως ελλειμματικά τηλεοπτικά προγράμματα λάμβαναν γενναιόδωρα τραπεζικά δάνεια ακόμα και χωρίς εγγυήσεις. Κάποιες φορές μάλιστα οι μεγιστάνες… ξεχνούσαν να τα αποπληρώσουν. Σχεδόν 1 δις ευρώ έλαβαν συνολικά τα μεγάλα ιδιωτικά κανάλια. Ως αντάλλαγμα υποστήριζαν απροκάλυπτα τα κόμματα που έφθασαν τη χώρα στο χείλος του γκρεμού. Η τριγωνική σχέση που ανάγεται στο 1989, τη χρονιά γέννησης της ιδιωτικής τηλεόρασης, βαφτίστηκε διαπλοκή. Διαπλοκή μεταξύ μεγιστάνων, διεφθαρμένων τραπεζών και του σάπιου πολιτικού συστήματος.
Όλα αυτά ότι θα τελειώσουν τώρα. Κανείς νοήμων άνθρωπος δεν μπορεί να έχει αντίρρηση όταν η κυβέρνηση Τσίπρα επιδιώκει να βάλει επιτέλους τάξη στα πράγματα με τη δημοπρασία των τηλεοπτικών αδειών. Η δημοπρασία είναι τομή οικονομικά και πολιτικά, αλλά και στο χώρο των μέσων ενημέρωσης. Από μόνο του όμως το γεγονός αυτό δεν χαρίζει στον Τσίπρα ένα success story. Απαιτείται μόνιμη διαφάνεια και μια ανεξάρτητη και ενδελεχής εποπτεία για να μην υπάρξει νέα διαπλοκή. Οι καλές προθέσεις του Αλέξη Τσίπρα δεν αρκούν. Εκεί όμως που υπάρχει βούληση, υπάρχει και τρόπος. Ακόμα και στην Ελλάδα», καταλήγει το σχόλιο της taz.
«Ξεπούλημα της ιδιωτικής τηλεόρασης»
«Ξεπούλημα της ιδιωτικής τηλεόρασης», είναι ο τίτλος άρθρου της αυστριακής Wiener Zeitung, στο οποίο επισημαίνεται: «Εύποροι υποψήφιοι μονομαχούν για τέσσερεις άδειες. Οι προσφορές γίνονται σε 'βήματα' των 500.000 ευρώ. Η ιστορική δημοπρασία έχει προετοιμαστεί με μεγάλη προσοχή. Κύριος στόχος να αποφευχθεί πάση θυσία μια αθέμιτη συνεννόηση μεταξύ των υποψηφίων στη διαμόρφωση των προσφορών. Στην Αθήνα θυμούνται με δυσφορία πως αναθέτονταν παλαιότερα δημόσια έργα. Οι μεγαλοεργολάβοι συναντώνταν την μέρα της ανάθεσης των έργων σε καφέ απέναντι από το αρμόδιο υπουργείο και είναι πολύ πιθανό ότι δεν μιλούσαν μόνο για τον καιρό».
Πηγή: Deutsche Welle