Παρασκευή, 16 Σεπτεμβρίου 2016

Οργισμένη ανάρτηση στο Facebook εκδότριας κατά «Ελευθερουδάκη»: «Φέσωνε προμηθευτές – Απλήρωτοι οι εργαζόμενοι»

Μία άλλη όψη για το κλείσιμο και του τελευταίου καταστήματος του «Ελευθερουδάκη» παρέχει η ανάρτηση που έκανε η υπεύθυνη του Εκδοτικού Οίκου Σοκόλη στο Facebook, φέρνοντας στη δημοσιότητα πτυχές της επιχειρηματικής δραστηριότητας του γνωστού Εκδοτικού Οίκου, που δεν είναι γνωστές στο ευρύ κοινό.
Σε αναντιστοιχία με το κύμα αλληλεγγύης που εκφράζεται κυρίως μέσω των social media, η Αθηνά Σοκόλη τονίζει: «Ορμώμενη από τους τίτλους τέλους του Ελευθερουδάκη, λίγο νωρίτερα του Παπασωτηρίου, ακόμα λίγο νωρίτερα, των Metropolis, και έχοντας, 20 χρόνια τώρα, βαθιά γνώση του εκδοτικού τοπίου».
Και προσθέτει: «Σοβαρά τώρα, τέτοιες επιχειρήσεις θέλετε; Που για χρόνια φεσώνουν τους προμηθευτές τους με υπέρογκα ποσά, για τα οποία οι τελευταίοι έχουν πληρώσει εφορία της τάξεως του 38%, έχουν αποδώσει ΦΠΑ, και όταν έρχεται η ώρα της είσπραξης με εξάμηνες επιταγές, μη τον είδατε τον Παναή.
Που λειτουργούν με λογικές τού, αν δεν μου κάνεις την προτεινόμενη έκπτωση, σε αφήνω εκτός ή σε καταχωνιάζω στα ενδότερα. Που για χρόνια λειτουργούσαν ως μειοδότες και προμηθευτές του υπουργείου Παιδείας για τις σχολικές βιβλιοθήκες, θεωρώντας ότι έπρεπε να προμηθεύουν τις σχολικές βιβλιοθήκες με βιβλία μαγειρικής, κηπουρικής και διακόσμησης, γιατί τους τίτλους αυτούς τους προμηθεύονταν οι ίδιοι κοψοχρονιά. Γ
ια επιχειρήσεις που άφηναν απλήρωτους για μήνες τους υπαλλήλους τους για να ανοίγουν παραρτήματα παντού. Για επιχειρήσεις που δεν ήταν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους απέναντι στο Κράτος. Για επιχειρηματίες που λειτουργούσαν στεγνά ως εμπορίσκοι και τυχοδιώκτες, ουδεμία έχοντας σχέση με το αντικείμενό τους. Αυτές οι επιχειρήσεις καλά κάνουν και κλείνουν (αν κλείνουν τελικά, και δεν ξανανοίξουν με άλλο όνομα, λίγο πιο κάτω, αφού έχουν μπει στο άρθρο περί πτώχευσης, έχει παραγραφεί το μεγαλύτερο μέρος των οφειλών τους, και όλα λάδι...), μπας και καθαρίσει ο τόπος».
Καταλήγει λέγοντας: «Εμάς να κλαίτε, εν προκειμένω, που χάσαμε τα λεφτά μας, και πληρώσαμε και από πάνω. Αυτοί θα βρουν τον τρόπο τους. Και ο νοών νοείτω».

Η ανάρτηση:


Αθηνά Σοκόλη
την Πέμπτη
Ορμώμενη από τους τίτλους τέλους του Ελευθερουδάκη, λίγο νωρίτερα του Παπασωτηρίου, ακόμα λίγο νωρίτερα, των Metropolis, και έχοντας, 20 χρόνια τώρα, βαθιά γνώση του εκδοτικού τοπίου.

Σοβαρά τώρα, τέτοιες επιχειρήσεις θέλετε; Που για χρόνια φεσώνουν τους προμηθευτές τους με υπέρογκα ποσά, για τα οποία οι τελευταίοι έχουν πληρώσει εφορία της τάξεως του 38%, έχουν αποδώσει ΦΠΑ, και όταν έρχεται η ώρα της είσπραξης με εξάμηνες επιταγές, μη τον είδατε τον Παναή. Που λειτουργούν με λογικές τού, αν δεν μου κάνεις την προτεινόμενη έκπτωση, σε αφήνω εκτός ή σε καταχωνιάζω στα ενδότερα. Που για χρόνια λειτουργούσαν ως μειοδότες και προμηθευτές του υπουργείου Παιδείας για τις σχολικές βιβλιοθήκες, θεωρώντας ότι έπρεπε να προμηθεύουν τις σχολικές βιβλιοθήκες με βιβλία μαγειρικής, κηπουρικής και διακόσμησης, γιατί τους τίτλους αυτούς τους προμηθεύονταν οι ίδιοι κοψοχρονιά. Για επιχειρήσεις που άφηναν απλήρωτους για μήνες τους υπαλλήλους τους για να ανοίγουν παραρτήματα παντού. Για επιχειρήσεις που δεν ήταν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους απέναντι στο Κράτος. Για επιχειρηματίες που λειτουργούσαν στεγνά ως εμπορίσκοι και τυχοδιώκτες, ουδεμία έχοντας σχέση με το αντικείμενό τους. Αυτές οι επιχειρήσεις καλά κάνουν και κλείνουν (αν κλείνουν τελικά, και δεν ξανανοίξουν με άλλο όνομα, λίγο πιο κάτω, αφού έχουν μπει στο άρθρο περί πτώχευσης, έχει παραγραφεί το μεγαλύτερο μέρος των οφειλών τους, και όλα λάδι...), μπας και καθαρίσει ο τόπος. Εμάς να κλαίτε, εν προκειμένω, που χάσαμε τα λεφτά μας, και πληρώσαμε και από πάνω. Αυτοί θα βρουν τον τρόπο τους. Και ο νοών νοείτω.

ΤΟ ΚΟΥΤΙ ΤΗΣ ΠΑΝΔΩΡΑΣ
16/9/2016
Οι Εκδόσεις Σοκόλη αριθμούν εφέτος πενήντα χρόνια στον ελληνικό εκδοτικό χώρο, προσμετρώντας στο ενεργητικό τους βαρυσήμαντα έργα γύρω από τη νεοελληνική λογοτεχνία (ποίηση, πεζογραφία, δοκίμιο), τα οποία έχουν κατά καιρούς τιμηθεί με κρατικά και άλλα βραβεία, και αποτελούν βασική βιβλιογραφία στις νεοελληνικές έδρες των ελληνικών και ξένων πανεπιστημίων. Επιπλέον, έχουν να παρουσιάσουν μια πλειάδα τίτλων γύρω από την εκπαίδευση, το παιδικό βιβλίο, την ξένη ποίηση και πεζογραφία, όπως και το ελληνικό και ξένο θέατρο.

Εκδόσεις Σοκόλη