Σάββατο, 24 Σεπτεμβρίου 2016

Οι δηλώσεις του Αντ. Ρέμου για τον Κεμάλ Ατατούρκ και οι Πόντιοι

 "Ανεπιθύμητος ο τραγουδιστής μέχρι να ανασκευάσει"

Με ανακοίνωση του το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ποντιακού Ελληνισμού σχολιάζει τη δήλωση του Αντώνη Ρέμου για τον Κεμάλ Ατατούρκ η οποία και δημοσιεύτηκε σε τουρκική
εφημερίδα.Η ανακοίνωση κάνει λόγο για "παράφωνες και ανιστόρητες δηλώσεις" από πλευράς τραγουδιστή τον οποίο και προσκαλούν στα γραφεία τους προκειμένου να τον ενημερώσουν για την προσωπικότητα του Κεμάλ και όσα με εντολή του συντελέστηκαν σε βάρος του ποντιακού ελληνισμού.

Ο τραγουδιστής φέρεται να είπε :«Δεν είμαι μόνο συμπολίτης, αλλά και συγχωριανός του. Όπως ξέρετε, στη Θεσσαλονίκη υπάρχει το σπίτι όπου μεγάλωσε ο Ατατούρκ. Υπάρχει όμως και το σπίτι στο οποίο γεννήθηκε, σε ένα χωριό έξω από τη Θεσσαλονίκη, τον Λαγκαδά. Από εκεί είναι η οικογένειά μου. Είμαστε περήφανοι που στο χωριό μας γεννήθηκε ένας από τους μεγαλύτερους παγκόσμιους ηγέτες».

Πάντως, ο τραγουδιστής σε ανάρτησή του στο Facebook αναφέρει ότι ή έχει γίνει λάθος μετάφραση από τα Τούρκικα στα Ελληνικά, ή τα τούρκικα μέσα παρουσίασαν με λανθασμένο τρόπο τα λεγόμενά μου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ποντιακού Ελληνισμού :

«Με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις του τραγουδιστή κ. Αντώνη Ρέμου, σχετικά με τον Κεμάλ Μουσταφά Πασά ,θέλουμε να επισημάνουμε τα εξής.

Χρόνια τώρα και εμείς ,όπως και πολλοί άλλοι συμπατριώτες μας, παρακολουθούμε με ενδιαφέρον και διασκεδάζουμε με τα τραγούδια του και τις «καλλίφωνες» εκτελέσεις του ,ενώ με συμπάθεια παρακολουθούμε κατά καιρούς ,άσχετα αν συμφωνούμε η διαφωνούμε με τα όσα λέει ως ειδικός στα τηλεοπτικά σόου στα οποία συμμετέχει και τις κρίσεις που εκφράζει για την ποιότητα των διαγωνιζόμενων φιλόδοξων αοιδών.

Όμως οι «παράφωνες» όσο και ανιστόρητες πρόσφατες δηλώσεις του εν λόγω τραγουδιστή που έγιναν ,θέλουμε να πιστεύουμε, λόγω άγνοιας από μέρους του των πραγματικών ιστορικών γεγονότων της περιόδου 1914-1922 και τα όσα τραγικά υπέστησαν Αρμένιοι ,Ασσύριοι και Έλληνες του Πόντου και της Μικράς Ασίας από τους νεότουρκους αρχικά και τους κεμαλιστές στην συνέχεια και είχαν σαν αποτέλεσμα τη σφαγή 2.000.000 εκ. και πλέον αθώων θυμάτων και την προσφυγοποίηση άλλων τόσων ανθρώπων που χωρίς την θέλησή τους εγκατέλειψαν αγαπημένους τόπους όπου έζησαν ειρηνικά για 2.000χιλ. χρόνια και ότι δημιούργησαν οι πρόγονοί τους, αποτελούν ύβρη και έλλειψη σεβασμού στην μνήμη των αδικοχαμένων συμπατριωτών μας .

Οι δηλώσεις αυτές έρχονται να ενισχύσουν με τον καλύτερο τρόπο το αίτημα μας που χρόνια τώρα καταθέτουμε στο Υπουργείο παιδείας και τις αρμόδιες επιτροπές ,για να συμπεριληφθεί η ιστορία του μικρασιατικού και του παρευξείνιου Ελληνισμού ολοκληρωμένα στα εγχειρίδια όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης και δυστυχώς οι αρμόδιοι Υπουργοί αρνούνται να υλοποιήσουν.

Τον κ. Ρέμο τον προσκαλούμε στα γραφεία μας για να τον ενημερώσουμε σχετικά για την προσωπικότητα του Κεμάλ Μουσταφά και τα όσα με εντολή του συντελέστηκαν σε βάρος των συμπατριωτών μας στα χωριά και τις πόλεις του ιστορικού Πόντου, να του εγχειρήσουμε σειρά ελληνικών και ξένων σχετικών βιβλίων και να του προτείνουμε όταν τα μελετήσει και κατανοήσει το μεγάλο λάθος που έκανε με τις ατυχείς δηλώσεις του ,αντί συγνώμης να οργανώσουμε συναυλία με την συμμετοχή και άλλων καλλιτεχνών στη μνήμη των χιλιάδων νεκρών συμπατριωτών μας, τα έσοδα της οποίας θα αξιοποιηθούν για την χρηματοδότηση έκδοσης σχετικών με την ποντιακή Γενοκτονία εργασιών.

ΓΙΑ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ Π.Α.Σ.Π.Ε. : ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΤΑΝΙΜΑΝΙΔΗΣ».

Η δήλωση που προκάλεσε αντιδράσεις

Μια δήλωση που φέρεται να έκανε ο Αντώνης Ρέμος στην τουρκική εφημερίδα Hurriyet για τον Κεμάλ Ατατούρκ κάνει τον γύρο του διαδικτύου τις τελευταίες ώρες. Μάλιστα, ο τραγουδιστής έσπευσε να δώσει διευκρινίσεις μέσω του λογαριασμού του στο Facebook, δηλώνοντας, μεταξύ άλλων, «έκπληκτος» με όσα διάβασε.

«Δεν είμαι μόνο συμπολίτης, αλλά και συγχωριανός του. Όπως ξέρετε, στη Θεσσαλονίκη υπάρχει το σπίτι όπου μεγάλωσε ο Ατατούρκ. Υπάρχει όμως και το σπίτι στο οποίο γεννήθηκε, σε ένα χωριό έξω από τη Θεσσαλονίκη, τον Λαγκαδά. Από εκεί είναι η οικογένειά μου. Είμαστε περήφανοι που στο χωριό μας γεννήθηκε ένας από τους μεγαλύτερους παγκόσμιους ηγέτες», φέρεται να δήλωσε ο Αντώνης Ρέμος στην τουρκική εφημερίδα, όπως μεταδόθηκε από τα μέσα ενημέρωσης.Μέσω Facebook, ο τραγουδιστής δίνει τη δική του εξήγηση για τη συνέντευξη και όσα είπε σε αυτή για τον Κεμάλ Ατατούρκ, διευκρινίζοντας πάντως ότι δεν έχει διάθεση να απολογηθεί σε κανέναν.

Ειδικότερα, στην ανάρτησή του αναφέρει:

«Πριν από λίγο καιρό βρέθηκα στην Τουρκία και συγκεκριμένα στο Bodrum καλεσμένος μιας μεγάλης εταιρία για να δώσω δύο συναυλίες εκεί. Τα ΜΜΕ έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον και έδωσα κάποιες συνεντεύξεις. Διαβάζω σήμερα την ερμηνεία και την παρουσίαση μιας εκ των συνεντεύξεων μου.

Μένω έκπληκτος με αυτά που διαβάζω και πιστεύω ότι ή έχει γίνει λάθος μετάφραση από τα Τούρκικα στα Ελληνικά, ή τα τούρκικα μέσα παρουσίασαν με λανθασμένο τρόπο τα λεγόμενά μου. Περήφανος είμαι μόνο για την καταγωγή μου που είμαι Έλληνας.

Από εκεί και πέρα, έξω από τα πολιτικά παιχνίδια και τις ιστορικές αντιπαλότητες των δύο λαών, οι απλοί άνθρωποι και οι Έλληνες και οι Τούρκοι πραγματικά δεν έχουν να χωρίσουν πια τίποτα. Υπάρχει μεγάλη εκτίμηση και αγάπη των απλών ανθρώπων και από τις δύο πλευρές και είμαι σίγουρος γι’ αυτό. Όσον αφορά στο θέμα των δηλώσεών μου για τον Κεμάλ, η αλήθεια είναι ότι είπα, πως είμαι περήφανος που κατάγομαι από την Θεσσαλονίκη και στην ίδια συζήτηση αναφέρθηκε η καταγωγή του Κεμάλ από την Θεσσαλονίκη και προφανώς τοποθετήθηκαν όλα μαζί.

Κλείνοντας δεν έχω διάθεση να απολογηθώ σε κανέναν, από εκεί και πέρα ο καθένας είναι ελεύθερος να βγάλει τα συμπεράσματά του. Σας ευχαριστώ όλους. Καλημέρα».THEBEST
22/9/2016


 ΠΟΕ: ο Κεμαλισμός είναι έννοια ταυτόσημη με τον Ναζισμό

Τη δική της θέση, αναφορικά με όσα "ειπώθηκαν" από τον τραγουδιστή Αντώνη Ρέμο σε συνέντευξη του σε Τουρκική εφημερίδα, παίρνει η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος με ανακοίνωση που εξέδωσε.

Στην ανακοίνωση της τονίζει:

Αναφορικά με τα χθεσινά δημοσιεύματα περί των αποδιδόμενων σε γνωστό τραγουδιστή δηλώσεων σε τουρκικά μέσα ενημέρωσης αλλά και της διάψευσης που έλαβε χώρα λίγες ώρες αργότερα από τον ίδιο, ως Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος αισθανόμαστε την ανάγκη να ξεκαθαρίσουμε άπαξ δια παντός ορισμένα ζητήματα αναφορικά με τις από καιρού εις καιρόν αναφορές στον σφαγέα, γενοκτόνο Μουσταφά Κεμάλ, επαναδιατυπώνοντας για πολλοστή φορά τις πάγιες θέσεις του απανταχού Ποντιακού ελληνισμού.

Η ιστορία δεν παραχαράσσεται. Ο Μουσταφά Κεμάλ και ο τουρκικός εθνικισμός, του οποίου υπήρξε ηγετική μορφή, ευθύνονται για την Γενοκτονία εκατομμυρίων χριστιανών (Ελλήνων, Αρμενίων και Ασσυρίων) και τον ξεριζωμό ακόμη περισσοτέρων από τις πατρογονικές εστίες. Ιδιαίτερα για εμάς τους Έλληνες τα αποτελέσματα της δράσης αυτού του «μεγάλου ηγέτη της Τουρκίας» υπήρξαν ολέθρια, καθώς τερμάτισαν με τον πιο φρικαλέο τρόπο την παρουσία του ελληνισμού στην Μικρά Ασία, μιας παρουσίας ισχυράς ήδη από την αρχαϊκή εποχή.

Για τους Έλληνες ποντιακής καταγωγής αλλά και για οιονδήποτε πολιτισμένο άνθρωπο, που εμφορείται από τις αρχές του ανθρωπισμού και κάθε περί δικαίου αίσθημα, ο Κεμαλισμός είναι έννοια ταυτόσημη με τον Ναζισμό.

Δυστυχώς ο Μουσταφά Κεμάλ και ο κεμαλισμός δεν έτυχαν πότε της αποδοκιμασίας και της καταδίκης που τους άρμοζε και πλείστα όσα είναι τα παραδείγματα εξωραϊσμού της εικόνας τους, βλέπε πρόταση Ελευθερίου Βενιζέλου για την απονομή του νόμπελ ειρήνης στον Μουσταφά Κεμάλ, καταθέσεις στεφάνων στο Μαυσωλείο του Κεμάλ στην Άγκυρα από σειρά πρωθυπουργών της Ελλάδος, λειτουργία Μουσείου Μουσταφά Κεμάλ στην Θεσσαλονίκη, πρόταση μετονομασίας της Λεωφόρου Αγίου Δημητρίου στην Θεσσαλονίκη σε Λεωφόρο Κεμάλ «Αττατούρκ».

Απέναντι σε όλους αυτούς τους υμνητές του Κεμαλισμού δηλώνουμε απερίφραστα πως θα στεκόμαστε απέναντι. Διαφυλάττοντας την μνήμη των προγόνων μας και τις πανανθρώπινες αξίες.

Υ.Γ. Βέβαια δεν μπορούμε να μην σταθούμε και στην «σύμπτωση» πως την χθεσινή ημέρα, κατά την οποία προέκυψε το όλο ζήτημα με τις δηλώσεις και διαψεύσεις, έλαβε χώρα και η προγραμματισμένη εκδήλωση του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, του μεγαλυτέρου επιστημονικού φορέα της χώρας, με θέμα «Το Ποντιακό ως Ευρωπαϊκό Ζήτημα. Η 19η Μαΐου Ευρωπαϊκή Ημέρα Μνήμης όλων των θυμάτων του κεμαλισμού», όπου και παρευρέθηκε αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας μας. Ως είθισται δεν έτυχε αντίστοιχης προβολής από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης με αυτής των δηλώσεων του γνωστού τραγουδιστή.

e-pontos
23/9/2016