Δευτέρα, 26 Σεπτεμβρίου 2016

Ειρηναίος: «Απειλή δεν είναι οι μουσουλμάνοι, αλλά οι φανατικοί κάθε πλευράς»

«Ναι» στη φιλοξενία των προσφύγων, «όχι» στο φόβο, λέει ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ειρηναίος σε συνέντευξή του στην «ΠΑΤΡΙΣ», υπογραμμίζοντας ότι απειλή για το χώρο μας δεν είναι οι μουσουλμάνοι αλλά οι φανατικοί άνθρωποι απ’ όπου και αν προέρχονται.
Ο ίδιος στη συνέντευξη που παραχωρεί στην «ΠΑΤΡΙΣ» για τους μουσουλμάνους που γνώρισε όταν σπούδαζε στην Κωνσταντινούπολη, τη φοίτηση των προσφυγόπουλων στα ελληνικά σχολεία αλλά και την αναγκαιότητα της αρμονικής συνύπαρξης των λαών στον σημερινό χαοτικό κόσμο.
 “Δεν είναι λάθος να πηγαίνουν στα ελληνικά σχολεία τα προσφυγόπουλα, αρκεί να υπάρχει αλληλοσεβασμός”, λέει χαρακτηριστικά ο κ.κ. Ειρηναίος, που δεν ασπάζεται τις ρατσιστικές φωνές που προέρχονται και από την Εκκλησία σε κάποιες περιπτώσεις
Ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης σημειώνει ότι δεν μπορούμε να κρίνουμε και να απορρίπτουμε τους πρόσφυγες αν δεν τους γνωρίσουμε και σημειώνει ότι τα παιδιά των προσφύγων πρέπει να πηγαίνουν σε ελληνικά σχολεία αρκεί να σέβονται τη χώρα που τα φιλοξενεί και να τα σεβόμαστε κι εμείς.
“Ιδιαίτερα στον σημερινό κόσμο η συνύπαρξη των λαών είναι απαραίτητη. Είναι λάθος να πιστεύουμε ότι όλοι οι μουσουλμάνοι είναι φανατικοί και επικίνδυνοι, ο φόβος δεν ωφελεί κανέναν” τονίζει.
Και συνεχίζει λέγοντας πως: «Σαφώς και πρέπει κανείς να μην απειλεί τον άλλον. Οσοι το κάνουν αυτό είναι λάθος, όποιοι κι αν είναι. Δεν μπορούμε πάντως να κρίνουμε τους ανθρώπους αυτούς αν δεν τους γνωρίσουμε πρώτα, αν δεν μιλήσουμε μαζί τους και μετά να βγάλουμε συμπεράσματα. Δεν γνωρίζω προσωπικώς όλους τους μουσουλμάνους και δεν μπορώ να γνωρίζω πώς είναι όλοι.
Πιστεύω όμως ότι δεν είναι όλοι οι μουσουλμάνοι φανατικοί και επικίνδυνοι. Δεν γνωρίζω ποιοι, πόσοι απ’ αυτούς είναι φανατικοί και επικίνδυνοι. Πιστεύω όμως ότι δεν χρειάζεται να φοβούμασθε κανέναν. Μόνον να αγαπούμε, να σεβόμαστε, όχι να φοβούμασθε. Ο φόβος δεν ωφελεί κανέναν». 
Ενώ για τα παιδιά λέει: «Δε νομίζω ότι είναι λάθος τα παιδιών των προσφύγων να πηγαίνουν σε ελληνικά σχολεία. Δεν είναι λάθος. Είναι όμως απαραίτητο τα παιδιά αυτά να σέβονται την Ελλάδα μας, τα παιδιά μας, τα σχολεία μας, όπως και εμείς να τα σεβόμαστε ως παιδιά του Θεού και ανθρώπους Του»