Παρασκευή, 9 Σεπτεμβρίου 2016

Παγκόσμια ανησυχία για την επιτυχημένη πυρηνική δοκιμή

Στην επέτειο της ίδρυσης της Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Κορέας (9 Σεπτεμβρίου 1948) η χώρα της Ανατολικής Ασίας ανακοίνωσε την επιτυχή διεξαγωγή της 5ης πυρηνικής δοκιμής της, προκαλώντας τεράστια ανησυχία σε ολόκληρο τον πλανήτη. Σε «συναγερμό» η Νότια Κορέα, συνεχείς διπλωματικές επαφές με την συμμετοχή των ΗΠΑ.

Η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε στις 9 Σεπτεμβρίου την επιτυχή διεξαγωγή της 5ης πυρηνικής δοκιμής της και όπως γνωστοποίησε η κρατική τηλεόραση της Βόρειας Κορέας, σημείωσε ότι είναι δυνατή πλέον η τοποθέτηση πυρηνικών κεφαλών σε βαλλιστικούς πυραύλους.
Η έκρηξη προκάλεσε σεισμική δραστηριότητα κοντά σε πεδίο πυρηνικών δοκιμών στα βορειοδυτικά της χώρας. Το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο ανακοίνωσε ότι κατέγραψε επιφανειακό σεισμό μεγέθους 5,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.
Τον περασμένο Ιανουάριο, πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας προκάλεσε σεισμό μεγέθους 5,1 R.
Την ίδια ώρα η Β. Κορέα ανακοίνωσε ότι δεν υπήρξε διαρροή πυρηνικού υλικού από τη δοκιμή, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχουν επιπτώσεις στο περιβάλλον.

Προσφεύγουν στον ΟΗΕ Κέρι και Λαβρόφ

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι και ο Ρώσος ομόλογός του Σεργκέι Λαβρόφ εξέφρασαν την ανησυχία της και ανακοίνωσαν ότι θα προσφύγουν στον ΟΗΕ.
Σε δηλώσεις που έκαναν σε δημοσιογράφους λίγο πριν από την έναρξη των διαπραγματεύσεων για τη Συρία στη Γενεύη, ο Κέρι σημείωσε ότι είχε «σοβαρές συνομιλίες» για τη δοκιμή αυτή σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τους υπουργούς Εξωτερικών της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας.
Ο Λαβρόφ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι πρέπει να δοθεί ένα πολύ ισχυρό μήνυμα στη Βόρεια Κορέα.
«Οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ θα πρέπει να εφαρμόζονται αυστηρά και οφείλουμε να δώσουμε αυτό το πολύ ισχυρό μήνυμα», σημείωσε.

http://www.efsyn.gr/sites/efsyn.gr/files/field/image/nuclear-korea.jpg
Σεισμική δόνηση μετά την πυρηνική δοκιμή | AP Photo/Ahn Young-joon


Σε ανοιχτή γραμμή Νότιος Κορέα-ΗΠΑ

Άμεση ήταν η αντίδραση της Νότιας Κορέας που έκανε γνωστό πως θα προετοιμαστεί για ν' αντιμετωπίσει ενδεχόμενες επιπτώσεις οικονομικής αστάθειας.
Ο υπουργός των Οικονομικών της χώρας, Γιο Ιλ-χο, τόνισε χαρακτηριστικά: «Πρέπει να είμαστε έτοιμοι ν' αντιδράσουμε σε ενδεχόμενη αλλαγή των συνθηκών της αγοράς, έχοντας τεταμένη την προσοχή μας, περισσότερο από κάθε άλλη φορά».
Την ίδια ώρα καταγράφεται πτώση στα χρηματιστήρια.
Το προεδρικό γραφείο της Νότιας Κορέας, ανακοίνωσε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, επισήμανε ότι θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα στο πλαίσιο της αμοιβαίας αμυντικής συμφωνίας με τη Νότια Κορέα.

Βόρεια Κορέα Τηλεοπτικός σταθμός μεταδίδει το γεγονός | AP Photo/Jon Chol Jin
 
Μεταξύ των μέτρων αυτών και η παροχή προστασίας κατά ενδεχόμενου πυρηνικού πλήγματος, προκειμένου να προστατευτεί ο Νότος της Κορεατικής Χερσονήσου, από ενδεχόμενη επιθετική πυρηνική ενέργεια της Βόρειας Κορέας.
Ο Ομπάμα και η πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Παρκ Γκέουν-χιε, είχαν τηλεφωνική συνομιλία το πρωί της Παρασκευής, ενώ συμφώνησαν στη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων πίεσης προκειμένου η Βόρεια Κορέα να εγκαταλείψει το πυρηνικό της πρόγραμμα.
Μεταξύ των μέτρων αυτών, συμπεριλαμβάνεται και το ενδεχόμενο νέας απόφασης από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Ο Αμερικανός πρόεδρος, προειδοποίησε ότι οι «προκλητικές ενέργειες της Βόρειας Κορέας» θα έχουν «σοβαρές συνέπειες».
Στο μεταξύ ο Αμερικανός βοηθός υπουργός των Εξωτερικών, Ντάνιελ Ράσελ, εξέφρασε την ετοιμότητά του για να συνεργαστεί στενά με την Ιαπωνία, την Κίνα, τη Ρωσία και τη Νότια Κορέα, προκειμένου ν' ασκηθούν πιέσεις στη Βόρεια Κορέα, μετά την πραγματοποίηση της πέμπτης πυρηνικής δοκιμής της.
«Είναι γεγονός ότι οι προκλήσεις κλιμακώνονται παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο κι απειλώντας την περιφερειακή σταθερότητα», δήλωσε ο Ράσελ πριν τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών της Ιαπωνίας, Φούμιο Κισίντα.

Οι αντιδράσεις από Κίνα και Γαλλία

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας δήλωσε ότι το Πεκίνο είναι κατηγορηματικά αντίθετο στην πραγματοποίηση της τελευταίας πυρηνικής δοκιμής από τη Βόρεια Κορέα, ενώ συνιστά στην Πιονγιάνγκ, να σταματήσει κάθε ενέργεια, η οποία επιδεινώνει την κατάσταση.
Η Κίνα θα επιμείνει στη θέση της, για την αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου, ενώ για το λόγο αυτό, στηρίζει τη διαδικασία των εξαμερών συνομιλιών για την επίλυση του προβλήματος, ανέφερε η σύντομη ανακοίνωση της κινεζικής διπλωματίας.
Με τη σειρά της η Γαλλία καταδικάζει την πυρηνική δοκιμή σημειώνοντας:
«Η Γαλλία καταδικάζει σθεναρά τη νέα πυρηνική δοκιμή που πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ από τη Βόρεια Κορέα» παράλληλα καλεί το Συμβούλιο Ασφάλειας του ΟΗΕ, «ν' αντιδράσει μετά την παραβίαση των αποφάσεών του».

 Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ
9/9/2016