Τετάρτη, 28 Σεπτεμβρίου 2016

Τι κατέθεσαν μάρτυρες στη δίκη του Λαυρεντιάδη

Με καταθέσεις μαρτύρων συνεχίστηκε σήμερα στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας, η δίκη για την απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος του επιχειρηματία Αθηναγόρα Ανδρεαδάκη τον Ιούνιο του 2015, για την οποία ηθικός αυτουργός φέρεται ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης με συγκατηγορούμενους ακόμα δύο άτομα.
Οι δύο μάρτυρες που κατέθεσαν σήμερα στο δικαστήριο (το οποίο διέκοψε εξαιτίας της αδιαθεσίας ενός μέλους του για τις 13
Οκτωβρίου) ανήκουν ο ένας στο στενό επαγγελματικό περιβάλλον του κατηγορούμενου επιχειρηματία και ο άλλος στο συγγενικό περιβάλλον του θύματος καθώς είναι αδερφός του.
«Εργαζόμουν στην οικία Λαυρεντιάδη ως υπεύθυνος ασφαλείας. Έκανα τα δρομολόγια για τα παιδιά του, για τον ίδιο, για άλλους επισκέπτες. Στο φυλάκιο βγάζαμε το πρόγραμμα και ο καθένας έκανε τη δουλειά που έπρεπε. Έδινε ο Λαυρεντιάδης που έπρεπε να πάει κι έβγαζα τα δρομολόγια. Το φυλάκιο με ενημέρωνε. Ήμουν στην εξωτερική φρουρά», είπε καταθέτοντας ο κ. Μασαούτης τότε υπεύθυνος ασφαλείας του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη.

Υποστήριξε ότι δεν γνωρίζει τίποτα για την υπόθεση παρά την επαγγελματική του σχέση με την οικογένεια και την φιλική του σχέση με δύο ακόμη εκ των κατηγορουμένων. Ο μάρτυρας που ασχολείται και με το εμπόριο τροφίμων αναφερόμενος στη σχέση του με τους άλλους κατηγορούμενους είπε:

«Γνωρίζω τον Θεοδωρόπουλο. Μου συστήθηκε ως άνθρωπος που απασχολείται με εμπόριο τροφίμων. Μετά αποκτήσαμε και φιλικές σχέσεις. Μέχρι το 2012 είχαμε επικοινωνία. Ο Θεοδωρόπουλος με έπαιρνε τηλέφωνο ρωτώντας με αν μπορώ να τον πάρω στη δουλειά ως πωλητή.
»Άλλαζε συνεχώς τηλέφωνα γιατί είχε προβλήματα με τις τράπεζες. Δεν ξέρω αν γνώριζε που δουλεύω. Η δουλειά που κάνω, δεν είναι δουλειά που φωνάζουμε που δουλεύουμε. Εγώ ξέρω ότι δούλευε σαν πωλητής. Πάντα με τρόφιμα ασχολούνταν", είπε ο μάρτυρας για τον άνθρωπο που φέρεται να επικοινώνησε την ημέρα της επίθεσης με τρία sms με τον Λαυρεντιάδη. Στη συνέχεια, ο ίδιος ο κατηγορούμενος έκανε ερώτηση στον μάρτυρα σχετικά με τα τηλέφωνα...:

Για τον κουμπάρο του, Μανώλη Βουρβαχάκη, επίσης κατηγορούμενο στην υπόθεση ανέφερε: «Τον Βουρβαχάκη τον γνωρίζω πολλά χρόνια γιατί είναι από το χωριό μου είναι συγγενείς της μάνας μου. Βάφτισα την κόρη του. Μπήκε μαζί στην επιχείρηση μας. Αργότερα αγοράσαμε το ποσοστό του γιατί ήθελε να κάνει δική του επιχείρηση. Έχει καφέ στη Γλυφάδα».

Πάντως, ο μάρτυρας ξεκαθάρισε πως και οι δύο φίλοι του υποστήριξαν ότι δεν έχουν σχέση με την υπόθεση και τους έμπλεξαν άδικα, χωρίς να επικαλεστούν πρόσωπο υπεύθυνο για την εμπλοκή τους.
«Στο διάστημα που ήμουν υπεύθυνος ασφαλείας του Λαυρεντιάδη δεν κατάλαβα ποτέ να υπάρχει επικοινωνία του με τον Θεοδωρόπουλο. Αν είχε επικοινωνία με οποιονδήποτε από τους κατηγορούμενους θα το ήξερα. Θα υπήρχαν στα βιβλία επισκεπτών», κατέληξε.
Επίσης για τα τηλέφωνα σε ονόματα αλλοδαπών που βρέθηκαν στην δικογραφία προσπάθησε να εξηγήσει ο μάρτυρας:
Είχε τηλέφωνα ο Λαυρεντιάδης. Γιατί φοβόταν την κατασκοπεία. Για να μην τους παρακολουθούν στο κομμάτι των επιχειρήσεων. Ξέρω ότι όταν ήθελε τηλέφωνα, πήγαιναν στο κέντρο τα παιδιά και έπαιρναν από ανταλλακτήρια και μαγαζιά εκεί. Ο ίδιος είχε ένα αγγλικό τηλέφωνο με το οποίο επικοινωνούσε μαζί μου. Αυτό ήταν το βασικό του. Αν και με είχε πάρει όλες κι όλες 10 φορές. Όμως, όλοι οι επιχειρηματίες χρησιμοποιούν τέτοια τηλέφωνα. Όλοι έχουν 5-10-20 τηλέφωνα!.
Μια φορά είχε γνωρίσει ο μάρτυρας το θύμα Αθηναγόρα Ανδριαδάκη «όταν είχε έρθει στην οικία Λαυρεντιάδη λίγους μήνες πριν το συμβάν», ενώ δήλωσε πως γνωρίζει ότι οι σχέσεις των δύο πλευρών ήταν καλές γιατί θα συνεργάζονταν.
Τέλος, για την απόπειρα ενημερώθηκε μέσω μηνύματος από συνάδελφο του, που όπως ξεκαθάρισε «τον έστειλε η Νικολίτση (πρώην σύζυγος Λαυρεντιάδη) για να δει τι έγινε στο σπίτι του Ανδριαδάκη».

Η σύζυγος Λαυρεντιάδη και η φρουρά

«Το 2012 έγινε η αγοραπωλησία από εμένα και μπήκαν στην εταιρία πολλά χρήματα, περίπου 10 εκ ευρώ. Ο Αθηναγόρας μου είχε πει ότι είχε γνωρίσει τον Λαυρεντιάδη και μιλούσαν για δουλειές. Δεν μου είπε συγκεκριμένα πράγματα. Οι σχέσεις μας επαγγελματικά δεν ήταν κοντά. Δεν τα βρίσκαμε. Δεν συζητούσαμε λεπτομέρειες.
»Μου είπε ότι γνώρισε τον Λαυρεντιάδη και όταν έχει κάτι παραπάνω θα μου πει. Αυτά ήταν γύρω στον Απρίλιο. Είχαμε συναντηθεί στο σπίτι στο Π. Φάληρο. Το ατύχημα έγινε στο νέο σπίτι. Το είδα τότε», ανέφερε ο αδελφός του Αθηναγόρα Ανδριαδάκη.
Από την πρώην σύζυγο του αδελφού του Έλενα ενημερώθηκε για την επίθεση σε βάρος του, όπως ανέφερε στο δικαστήριο, ενώ ήταν ο άνθρωπος που έμεινε επί 36 ημέρες στο πλευρό του. Σχετικά με την ιδιαίτερη αναφορά της δικογραφίας στη σχέση που είχε το θύμα με τη σύζυγο του φερόμενου ως ηθικού αυτουργού, Λαυρέντη Λαυρεντιάδη είπε:
Εγώ προσωπικά δε ζήτησα καμία βοήθεια από την οικογένεια Λαυρεντιάδη. Την Νικολίτση τη γνώρισα στο νοσοκομείο. Η κατάσταση ήταν πολύ σοβαρή. Δεν ασχολούμουν με το ποιος κάνει τι και ποιος είναι τι. Δεν άφηνα κανέναν να μπαίνει μέσα εκτός από τον πατέρα μου και τα αδέρφια μου. Η κα Νικολίτση τον είδε μετά από 20 μέρες. Μετά μια ερχόταν, μια δεν ερχόταν. Μαζί και δύο άνθρωποι της φρουράς Λαυρεντιάδη έξω από την πόρτα. Μετά από ένα διάστημα το σταμάτησα. Δεν είχα εμπιστοσύνη.
Για το ποιος έχει ευθύνη της επίθεση ξεκαθάρισε πως δεν γνωρίζει γιατί και ο αδελφός του του έλεγε «ακατάληπτα» στο νοσοκομείο.
«Όταν συνήλθε ο αδερφός μου μου έλεγε περίεργα. Μου έλεγε μια για μια δουλειά στην Κύπρο, μετά για την αντιπαράθεση με την πρώην σύζυγο. Ο αδελφός μου είναι ένας οξύθυμος άνθρωπος. Δεν κατάλαβα ποτέ τίποτα. Είμαστε πάντα με την απορία. Δεν θέλω να πω κάτι γιατί δεν είμαι σίγουρος για τίποτα. Ο Αθηναγόρας είναι στην Κρήτη σε κακή κατάσταση», κατέληξε.
Η κατάθεση του μάρτυρα θα συνεχιστεί στην επόμενη συνεδρίαση του Οκτώβρη.