Τρίτη, 6 Σεπτεμβρίου 2016

Οι αντιστασιακοί και οι «γαλαζοαίματοι»

Σαββατοκύριακο πολλαπλών ιστορικών σημάνσεων, αντιθέσεων, συγκινήσεων και αναστοχασμού αυτό που πέρασε για τη Θεσσαλονίκη, καθώς από τη μία σύντροφοι και φίλοι έκαναν χθες το μνημόσυνο του δολοφονημένου από τη χούντα Γιάννη Χαλκίδη μπροστά στο ταπεινό μνημείο που σηματοδοτεί τη θυσία του, ενώ, από την άλλη, την προηγούμενη μέρα ο Δήμος Θεσσαλονίκης πάκτωνε το άγαλμα της βασίλισσας Ολγας σε… διαφορετικό
σημείο από εκείνο για το οποίο είχε δοθεί έγκριση από το δημοτικό συμβούλιο.Μνημείο Γιάννη Χαλκίδη Το ταπεινό μνημείο για τον δολοφονημένο αγωνιστή Γιάννη Χαλκίδη
 
Περί τα πενήντα άτομα συγκεντρώθηκαν χθες στο μνημόσυνο του Γιάννη Χαλκίδη που δολοφονήθηκε στις 5 Σεπτεμβρίου 1967. Στον τόπο της θυσίας του, Κωνσταντινουπόλεως 164α - «οδός Γιάννη Χαλκίδη» (εδώ και δύο χρόνια), σύντροφοί του, μέλη του ΣΦΕΑ και απλοί πολίτες θυμήθηκαν τη δράση του Χαλκίδη και άφησαν λίγα λουλούδια πάνω στην πλάκα που θυμίζει το σημείο όπου το παλικάρι από τους Αμπελόκηπους άφησε την τελευταία του πνοή.
Θυμίζουμε ότι στις 2 Σεπτεμβρίου 1967 ομάδα του ΠΑΜ ανατίναξε κολόνα της ΔΕΗ βυθίζοντας στο σκοτάδι τη ΔΕΘ πριν από τα εγκαίνια και τρεις μέρες μετά ο Χαλκίδης εκτελούνταν εν ψυχρώ από τον ασφαλίτη Αντώνη Λεπενιώτη, ενώ από τα μέλη της ομάδας του ο Γρηγόρης Παντής δεχόταν σφαίρα στο πόδι και μαζί με τον Νάντη Χατζηγιάννη συλλαμβανόταν και στη συνέχεια βασανιζόταν άγρια από τα όργανα της χούντας.
Λίγο αργότερα το έκτακτο στρατοδικείο της χούντας τούς καταδίκαζε σε 20ετή κάθειρξη. Το ιστορικό θύμισε βουρκωμένος ο πρόεδρος του ΣΦΕΑ 1967-74 Κώστας Μανταίος ζητώντας «η άνανδρη δολοφονία του» να είναι «παράδειγμα για τις νέες γενιές ο Χαλκίδης και οι αγωνιστές/στριες που πάλεψαν τη φασιστική χούντα των συνταγματαρχών».

Αγωνιστές της Δημοκρατίας

Μόνο ένα πανό υπήρχε, με αναφορές που θύμιζαν τις θυσίες του Γιάννη Χαλκίδη, του Βασίλη Μπεκροδημήτρη και του Γιώργη Τσαρουχά. Τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη αλλά και εξόριστων από το Λακκί Λέρου αντηχούσαν στη γειτονιά.
Ηταν εκεί η κ. Τούλα, αδελφή του Χαλκίδη, και οι κ. Νανώ και Καίτη, κόρες των Μπεκροδημήτρη και Τσαρουχά αντίστοιχα. «Μαζευτήκαμε εδώ για να θυμηθούμε τη μνήμη του αδελφού μου που ήταν παλικάρι απ’ τα λίγα και αγωνιστής», δήλωσε κλαίγοντας η αδελφή του Χαλκίδη, για να συμπληρώσει «ήταν γεμάτος ιδανικά, ήθελε τη δημοκρατία», ενώ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, σημείωσε ότι «η δημοκρατία σήμερα κινδυνεύει, η Χρυσή Αυγή μεγαλώνει τις δυνάμεις της, δεν ξέρω ποιος φταίει αλλά κοιτάξτε τη δολοφονία Φύσσα, δυστυχώς…».
Θυμωμένος με τον Δήμο Θεσσαλονίκης και κυρίως με τη διεύθυνση Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων ήταν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, γιατί αντιμετώπισε δυσκολίες να έρθει ένας υπάλληλος για να δώσει ρεύμα για την εκδήλωση, ενώ του σχολίαζαν παράλληλα «αμάν πια με αυτά τα τραγούδια του Θεοδωράκη, δεν μπορείτε να κάνετε την εκδήλωση άλλη μέρα, όλο τις Κυριακές…».
Την εκδήλωση άνοιξε ο Βασίλης Δεμουρτζίδης, ενώ εκτός από την αντιπροσωπεία του ΣΦΕΑ στεφάνι κατέθεσε και αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής τον αγωνιστή εκείνης της περιόδου Μιχάλη Σπυριδάκη.
Στον αντίποδα, ακόμη και η νομιμότητα καταστρατηγήθηκε προκειμένου να πακτωθεί το άγαλμα της βασίλισσας Ολγας. Διότι φαίνεται πως όταν το αίτημα για την τοποθέτησή του έφτανε στον δήμο, το άγαλμα ξεκινούσε ήδη το ταξίδι του με πλοίο προς τη Θεσσαλονίκη.
Ωστόσο, αν και οι διαδικασίες για να είναι όλα νόμιμα κύλησαν με πρωτόγνωρες ταχύτητες, παρά ταύτα, την τελευταία στιγμή, η νομιμότητα ξεχάστηκε…

http://www.efsyn.gr/sites/efsyn.gr/files/styles/teaser_big/public/field/image/protomi_vas_georgiou.jpg?itok=DwrNgMi6
H προτομή του βασιλέως Γεωργίου. Δίπλα του, κάτω από το κάλυμμα, το τεράστιο άγαλμα της συζύγου του βασιλίσσης Ολγας που «ξεφύτρωσε» ξαφνικά στη ζωή της Θεσσαλονίκης

Ποια νομιμότητα;

Κι αυτό γιατί, αν και η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης όριζε ως χώρο τοποθέτησης «αυτόν που βρίσκεται επί της οδού Βασ. Ολγας 20 και δίπλα στο διατηρητέο κτίριο του πρώην Ιταλικού Προξενείου», άλλη γνώμη, αντίθετη, φαίνεται ότι διατύπωσε η Εφορεία Νεοτέρων Μνημείων η οποία δεν έδωσε την έγκρισή της (άγνωστο προσώρας αν η αντίθεση εκφράστηκε πριν ή μετά την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου).
Το πρόβλημα όμως παρακάμφθηκε διά… της παράκαμψης της νομιμότητας καθώς, αν και χρειαζόταν εκ νέου απόφαση του συμβουλίου με την κατάθεση εισηγήσεων και τοπογραφικών σχεδίων από τις αρμόδιες υπηρεσίες, όπως είχε γίνει την πρώτη φορά, τίποτα από αυτά δεν έγινε και το άγαλμα τοποθετήθηκε αιφνιδιαστικά στο παρκάκι όπου υπάρχει η προτομή του δολοφονημένου συζύγου της, βασιλέως Γεωργίου (γωνία Αγίας Τριάδας με Βασ. Ολγας).
Η τοποθέτηση έγινε με τις γνωστές πλέον ταχύτητες, καθώς χωρίς να κοπεί κανένα δέντρο -αλλά αφού αφαιρέθηκαν δύο παγκάκια- σκάφτηκε ο χώρος για να μπει η βάση και μεταφέρθηκε και το άγαλμα το οποίο είναι σκεπασμένο και περιμένει τα επίσημα αποκαλυπτήρια, φυλασσόμενο διαρκώς από άνδρα ιδιωτικής ασφάλειας.
Στη γειτονιά κατσούφιασαν, άρχισαν οι συζητήσεις περί της αιτίας να τιμώνται βασιλιάδες στις μέρες μας, ενώ οι πλέον φιλότεχνοι σάρκαζαν πως για τον βασιλιά που δολοφονήθηκε υπάρχει μόλις μια ταπεινή προτομή του, ενώ για τη βασίλισσα με το άγνωστο έργο τοποθετήθηκε άγαλμα ύψους 3,5 μέτρων.
Το δημοσίευμα πάντως της «Εφ.Συν.» του περασμένου Σαββάτου προκάλεσε αίσθηση στην πόλη καθώς το θέμα είχε περάσει εν πολλοίς ως «κοσμικό event» και αρκετοί δεν το γνώριζαν καν.
«Με τίποτα ένα άγαλμα δεν μπορεί να θεωρηθεί επικίνδυνο για το δημοκρατικό μας πολίτευμα. Ελεος. Σε λίγες ημέρες και συγκεκριμένα στις 10 Σεπτεμβρίου θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια από τον υπουργό Πολιτισμού της Ρωσίας» δήλωνε στο www.praktoreio-macedonia.gr ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης, απαντώντας στους «αντιρρησίες».
Σε επικοινωνία που είχε η εφημερίδα μας με τον καθηγητή Ιστορίας της Νομικής του ΑΠΘ Γιώργο Αναστασιάδη, δήλωσε και αυτός ότι «δεν βλέπω καμιά σκοπιμότητα που να επιβάλλει τοποθέτηση αγάλματος μέλους της βασιλικής οικογένειας. Αντιθέτως, αυτή η ενέργεια ανοίγει την όρεξη και για άλλες παρασπονδίες…».