Κυριακή, 18 Σεπτεμβρίου 2016

Καταργούνται 1.040 κλάδοι του Δημοσίου

Τον γόρδιο δεσμό των 1.440 κλάδων που έχουν καταγραφεί στο Δημόσιο έχει αναλάβει να κόψει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης καθώς έχει καταγραφεί το φαινόμενο να υπάρχουν δεκάδες κλάδοι που περιγράφουν παρόμοιες ειδικότητες που δημιουργούν σημαντικά προβλήματα στην κινητικότητα των εργαζομένων στον κρατικό μηχανισμό.


Με εντολή του αρμόδιου υπουργού Χρ. Βερναρδάκη, έχει συσταθεί ομάδα εργασίας στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, με στόχο να καταγράψει και να αναμορφώσει το πολυδαίδαλο κλαδολόγιο του Δημοσίου. Παράλληλα, θα προτείνει την αναμόρφωση και την συγχώνευση των κλάδων, προκειμένου να μειωθούν πιθανότατα σε 400, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Στην ομάδα εργασίας, όπως αναφέρει το «Έθνος της Κυριακής», επεξεργάζονται σενάρια για τη ριζική μεταρρύθμιση του κλαδολογίου στο Δημόσιο, προκειμένου να αρθούν και οι τελευταίες δυσκολίες για την κινητικότητα των υπαλλήλων. Αξίζει να σημειωθεί ότι υψηλόβαθμα στελέχη της διοικητικής πυραμίδας, κάνουν λόγο για ένα αρρωστημένο πολυκλαδικό σύστημα που δημιουργεί τεράστια προβλήματα στην κινητικότητα, καθώς καταγράφονται δεκάδες κλάδοι με συνάφεια μεταξύ τους.

Για παράδειγμα, εάν στην κινητικότητα ζητηθεί από μια υπηρεσία υπάλληλος που ανήκει στον κλάδο ΔΕ Διοικητικού Λογιστικού, τη συγκεκριμένη θέση δεν μπορεί να την καλύψει εργαζόμενος που ανήκει στον κλάδο ΔΕ Διοικητικού Γραμματέα, λόγω γραφειοκρατίας, παρά το γεγονός ότι κάνουν την ίδια δουλειά. Κυβερνητικά στελέχη χαρακτηρίζουν την αναμόρφωση του κλαδολογίου, ως έργο υψίστης σημασίας, καθώς θα αποτελέσει βασικό τμήμα της «δίδυμης μεταρρύθμισης» που επιδιώκει η ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης για τον κρατικό μηχανισμό, η οποία αφορά στην κινητικότητα και το κλαδολόγιο. «Το ένα πρόβλημα τροφοδοτεί το άλλο», αναφέρει υψηλόβαθμό στέλεχος του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης στην εφημερίδα, σημειώνοντας ότι στόχος είναι η συνολική αναδιάρθρωση του οικοδομήματος των κλάδων και των ειδικοτήτων που θα συμβάλει στην επιτάχυνση της κινητικότητας.

enikonomia
18/9/2016