Παρασκευή, 5 Αυγούστου 2016

Υπόθεση Noor-1

Ποιοι οργάνωσαν την μεταφορά ηρωίνης και τις δολοφονίες

Αποκαλύψεις από έρευνα Ελλήνων και ξένων αξιωματούχων λίγες ώρες μετά την απόφαση
Η παρακολούθηση κι η ανάλυση τηλεφωνικών κλήσεων μίας νεαρής γυναίκας, τουρκικής καταγωγής, που ζούσε σε Βέλγιο και Ολλανδία και εμφανιζόταν ως «συνεργάτης» δικηγόρου της δίκης
του Noor-1 έχει οδηγήσει τις ελληνικές και ξένες διωκτικές αρχές στην αποκάλυψη των οργανωτών της μεταφοράς δύο τόνων ηρωίνης από το Ντουμπάι στην Ελευσίνα κι η οποία αποκαλύφθηκε τον Ιούνιο του 2014.

Η νεαρή φέρεται να ήταν απεσταλμένη Βέλγου - τουρκικής καταγωγής - που έχει ήδη συλληφθεί στο εξωτερικό σαν ένας από τους κεντρικούς πρωταγωνιστές της αγοραπωλησίας των δύο τόνων ηρωίνης, αξίας τουλάχιστον 50 εκ ευρώ.

Παράλληλα έχουν εντοπισθεί πρόσωπα και στοιχεία που συνδέουν τους Βέλγους διακινητές με σειρά δολοφονιών στην Τουρκία, επίσης συμμετεχόντων στην υπόθεση του Noor-1.

Το δικαστήριο καταδίκασε σε ισόβια και σε πολυετείς καθείρξεις σειρά κατηγορουμένων ενώ αποφάσισε την αποφυλάκιση με αναστολή τεσσάρων επιχειρηματιών - ανάμεσά τους κι αθλητικός παράγοντας - που καταδικάσθηκαν σε φυλάκιση 8 έως 10 χρόνων ως «απλώς συνεργοί» στην μεταφορά των ναρκωτικών.

Κύριο σκεπτικό του δικαστηρίου είναι ότι «στο εδώλιο του κατηγορουμένου δεν βρίσκονταν οι εγκέφαλοι της διακίνησης των ναρκωτικών. Κι αυτό το σημείο του σκεπτικού του δικαστηρίου και στον καταλογισμό των ποινών προκάλεσε σειρά σχολίων κι ερωτημάτων. Ωστόσο φέρεται να βασίζεται σε σειρά στοιχείων που έχουν συγκεντρώσει πλέον οι διωκτικές αρχές για το σύνολο της υπόθεσης του Noor-1.

Το φορτίο λοιπόν των δύο τόνων ηρωίνης θα μεταφερόταν - σύμφωνα με τον προγραμματισμό - από την Μέση Ανατολή στο Βέλγιο και την Ολλανδία μέσω Ελλάδας. Επειδή οι χερσαίες μεταφορές της ηρωίνης εντοπίζονταν συχνά και υπήρχαν και δυσχέρειες λόγω του πολεμικού μετώπου στην Μέση Ανατολή, αποφασίσθηκε η χρησιμοποίηση του πλοίου Noor-1 με Έλληνες πλοιοκτήτες για την φόρτωση της ηρωίνης καταμεσής του Περσικού και στην συνέχεια άφιξη του πλοίου - μέσω διώρυγας Σουεζ - στην Ελευσίνα.

Στην συνέχεια, μετά από πρόχειρη αποθήκευση της ηρωίνης αυτή θα μεταφερόταν οδικώς στο Βέλγιο και την Ολλανδία. Έτσι ώστε ν ακολουθήσει διανομή της στην ευρωπαϊκή «πιάτσα» ναρκωτικών.

Η τελική συμφωνία για τη συμμετοχή Ελλήνων επιχειρηματιών, που είχαν έδρα στο Ντουμπάι, στην μεταφορά ηρωίνης υπήρξε η συνάντηση την 1η Μαρτίου 2014 σε γραφείο στην Κωνσταντινούπολη, που ανήκε στον 42χρονο ιρανικής καταγωγής Τούρκος Νάτσι Σερίφι Ζιντάστι. Ο Ζιντάστι είχε συλληφθεί ξανά για διακίνηση ναρκωτικών, αλλά και ως εμπλεκόμενος στην υπόθεση «Εργκένεκον» που είχε ξεκινήσει ύστερα από ένα τροχαίο δυστύχημα στο Σουσουρλούκ το 1996, όταν οι νεκροί επιβαίνοντες στο ίδιο όχημα διαπιστώθηκε ότι ήταν υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της τουρκικής αστυνομίας και αρχιμαφιόζοι.

Στο ραντεβού αυτό στην Κωνσταντινούπολη φέρεται να έδωσε παρόν ο αδελφός του Ζιντάστι που ζούσε στην Αγγλία. Επίσης στην ίδια συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη ήταν παρών - όπως ανέφερε κι ο ίδιος στις ελληνικές αρχές αργότερα - κι ο 42χρονος επιχειρηματίας Ευθύμιος Γιαννουσάκης, που καταδικάσθηκε για το ταξίδι του Noor-1, χωρίς να του αναγνωρισθεί ότι ήταν πληροφοριοδότης των ελληνικών αρχών. Ως παραγγέλων και παραλήπτης της ηρωίνης θεωρείται από τις αρχές ο ήδη συλληφθείς 44χρονος βέλγος επιχειρηματίας, τουρκικής καταγωγής, που ονομάζεται Ορχάν Ουρμ κι ο οποίος θεωρείτο ύποπτος και για άλλες υποθέσεις μεταφοράς ναρκωτικών ουσιών από Μέση Ανατολή στην Ευρώπη.

Ο Ουρμ φέρεται να ήταν αυτός που φρόντισε για την παρουσία 5-6 Βέλγων και Ολλανδών, επίσης τουρκικής καταγωγής, στην Αθήνα για την παραλαβή του φορτίου ναρκωτικών, μετά την άφιξη του Noor-1 στην Ελευσίνα. Ακολούθησε ο εντοπισμός των δύο τόνων ηρωίνης από τους αξιωματικούς της ασφάλειας λιμεναρχείου Πειραιά. Κι ανάμεσα στους συλληφθέντες ήταν κι οι «απεσταλμένοι» του Ορχάν Ουρμ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει προσφάτως οι ελληνικές αρχές κύριος συνεργάτης του Ουρμ ήταν ομοεθνής του από το Βέλγιο και την Ολλανδία, που επίσης συνελήφθη το καλοκαίρι του 2014 στην Αθήνα.

Το συγκεκριμένο άτομο είχε δύο αδέλφια. Το πρώτο είχε συλληφθεί στην Κωνσταντινούπολη για άλλη μεταφορά εκατοντάδων κιλών ηρωίνης, πάλι μετά από εντολή του Ορχάν Ουρμ. Ο δεύτερος αδελφός του, που ήταν και ο μοναδικός που ήταν ελεύθερος, ανέλαβε - σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν οι ελληνικές υπηρεσίες - την «εκδίκηση» του Ουρμ για τον εντοπισμό των δύο τόνων ηρωίνης. Ο Βέλγος αρχιδιακινητής θεώρησε υπεύθυνο διαρροής της πληροφορίας για την μεταφορά των δύο τόνων ηρωίνης τον Ζιντάστι.

Έτσι λοιπόν στις 26 Σεπτεμβρίου 2014 (περίπου τρεις μήνες μετά την αποκάλυψη του μεγάλου φορτίου ναρκωτικών στην Ελευσίνα) δολοφονήθηκε εν ψυχρώ από δύο δράστες η 19χρονη κόρη του Ζιντάστι κι ο 32χρονος οδηγός της, σε ενέδρα στο προάστιο Τσενκμετζέ της Κωνσταντινούπολης. Τα δύο θύματα επέβαιναν σε λευκό τζιπ που γαζώθηκε από τους δολοφόνους. Λίγες ώρες αργότερα ο Ζιντάστι ανέφερε ότι η δολοφονία της κόρης του και του οδηγού του συνδέεται με την υπόθεση του «Νoor 1». Ακολούθησαν «ανταποδοτικές» δολοφονίες στην Κωνσταντινούπόλη που οδήγησαν προσφάτως και σε σύλληψη του Ζιντάστι.

Τα στελέχη των ελληνικών και ξένων αρχών επικέντρωσαν το ενδιαφέρον τους στην νεαρή γυναίκα, τουρκικής καταγωγής που ερχόταν τακτικά στην χώρα μας από το Βέλγιο, είχε επαφή με Τούρκους κατηγορουμένους του Noor-1, τους οποίους και επισκεπτόταν στις φυλακές Κορυδαλλού. Η γυναίκα αυτή παρουσιαζόταν ως βοηθός ενός εκ των δικηγόρων που υπερασπίζονταν κατηγορουμένους του Noor-1. Στην πορεία όμως της έρευνας φέρεται να αναδείχθηκε ότι η νεαρή ήταν κόρη ενός φίλου και συνεργάτη του Ορχάν Ουρμ. Η γυναίκα έπαιζε τον ρόλο «συνδέσμου» του οργανωτή της μεταφοράς ηρωίνης και των συλληφθέντων συνεργών του στην Αθήνα.

Η παρακολούθηση, η προσαγωγή, η καταγραφή των κλήσεων της νεαρής και οι μεταγενέστερες παρακολουθήσεις υπόπτων φέρεται να οδήγησαν στην συγκέντρωση περαιτέρω στοιχείων για το «δίκτυο του Βελγίου», αλλά κι άλλων χωρών στην τρίτη φάση της μεταφοράς της ηρωίνης. Μυστήριο πάντως καλύπτει πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στα σπίτια, στην Ολλανδία, δύο Τούρκων κατηγορουμένων για το Noor-1. Ερευνάται το ενδεχόμενο αν αυτό υπήρξε για την είσπραξη των χρημάτων από ασφαλιστικές εταιρείες. Κι αυτό γιατί λόγω εντοπισμού του φορτίου των δύο τόνων ηρωίνης και των χαμένων «εσόδων» τους, φέρεται να αντιμετώπιζαν οικονομικά προβλήματα.

Πάντως νομικοί ανέφεραν ότι «οι κινήσεις Ελλήνων και ξένων αξιωματούχων για τον προσδιορισμό όλων των ξένων εμπλεκομένων στην υπόθεση των δύο τόνων ηρωίνης παρουσίασε καθυστέρηση. Κι έπρεπε τα συγκεκριμένα στοιχεία να είχαν ήδη τεθεί επισήμως υπ όψιν του δικαστηρίου που έκρινε την υπόθεση…»


Λαμπρόπουλος Βασίλης Γ.
ΤΟ ΒΗΜΑ
4/8/2016

 

 Φταίνε οι λιμενικοί, ο εισαγγελέας και οι δημοσιογράφοι

Στην τελική ευθεία και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας πλέον, έπειτα από 9,5 μήνες ακροαματικής διαδικασίας, βρίσκεται η δίκη στο Στρατοδικείο στο Ρουφ για τους 33 κατηγορουμένους που συνδέονται με το φορτίο των 2,1 τόνων ηρωίνης του «Noor One».

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσίασε η χθεσινή αγόρευση των συνηγόρων του Αιμίλιου Κοτσώνη, ο οποίος κατηγορείται, μεταξύ άλλων, για συγκρότηση και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης και έχει βρεθεί στο στόχαστρο συγκεκριμένων επιχειρηματικών και όμορων μιντιακών κύκλων.

Και τι δεν είπε χθες στη μακροσκελή αγόρευσή του ο Γιάννης Ηρειώτης, συνήγορος υπεράσπισης του Κοτσώνη:

Αρχικά προσπάθησε να αποδομήσει τις καταθέσεις του επικεφαλής των ερευνών, λιμενικού Γιώργου Κατσούλη, κάνοντας λόγο για «παραμύθια της Χαλιμάς», αμφισβητώντας τις αρχικές πληροφορίες των λιμενικών, τους οποίους κατηγόρησε για πλήθος παραλείψεων κατά τη διαδικασία των συλλήψεων τον Ιούνιο του 2014 και των παρακολουθήσεων που προηγήθηκαν.

Σε έντονο ύφος, ο Γ. Ηρειώτης αναφέρθηκε επανειλημμένα σε ανυπόστατα δημοσιεύματα για την υπόθεση, που επηρέασαν την (καταδικαστική για τον εντολέα του) πρόταση της εισαγγελέως, μίλησε ανοιχτά για «μισθωμένους δημοσιογράφους», ενώ έκανε λόγο για δύο συγκεκριμένους επιχειρηματίες «οι οποίοι κατηγορούν τον Κοτσώνη και σήμερα ήρθαν εδώ να παρακολουθήσουν τη δίκη».

Μάλιστα είπε ότι πολλοί εξ αυτών στο παρελθόν είχαν περάσει από το γραφείο του Αιμ. Κοτσώνη (ιδιοκτήτης εταιρείας αγοραπωλησιών πολυτελών οχημάτων), το οποίο, όπως είπε, ήταν «κέντρο διερχομένων».

Στο νομικό σκέλος των κατηγοριών, ο γνωστός δικηγόρος προσπάθησε να αποδομήσει βήμα βήμα την «ατεκμηρίωτη», όπως τη χαρακτήρισε, πρόταση της εισαγγελέως, μίλησε για «ανυπόστατες κατηγορίες και κατασκευασμένα στοιχεία», είπε ότι ο εντολέας του δεν έχει καμία σχέση με όσα του καταλογίζονται και πως δεν υπάρχει ούτε ένα στοιχείο που να τον συνδέει με την ηρωίνη.

«Ούτε στα όνειρά του δεν μπορούσε να έχει ο Κοτσώνης τα 20 εκατομμύρια δολάρια που χρειάζονταν για τη χρηματοδότηση του φορτίου, η εταιρεία (Arab Waves), που όντως ίδρυσε στα Εμιράτα για τις αυξανόμενες δουλειές που είχε εκεί με τα πετρέλαια, δεν λειτούργησε ποτέ, ούτε μπήκαν ποτέ χρήματα στον λογαριασμό του» υπογράμμισε ο ίδιος, τονίζοντας στη συνέχεια πως «είναι αδύνατον να καταδικαστεί ένας άνθρωπος σε θάνατο επί της ουσίας επειδή θεωρείται επιλήψιμο ότι είχε κοινωνικές σχέσεις με άλλους και επειδή σύστησε όντως ανθρώπους που αργότερα κατηγορούνται, δικαίως ή αδίκως, γι’ αυτήν την ιστορία».

Σε άσχετο χρόνο

Υποστήριξε ακόμα ο Γ. Ηρειώτης πως είναι αδύνατο να λαμβάνονται υπόψη, σε χρόνο άσχετο με το ερευνώμενο αδίκημα, οι συνομιλίες του 2012 που ήρθαν στη δημοσιότητα σχετικά με το σκάνδαλο των στημένων αγώνων, από τις νόμιμες υποκλοπές της ΕΥΠ: «Δεν μπορεί να μιλάμε στο τηλέφωνο για ποδόσφαιρο και σαπούνια και οι Κλουζό της δημοσιογραφίας να λένε για ναρκωτικά», είπε.

Το σημαντικότερο σημείο της αγόρευσης, που συνεχίζεται την ερχόμενη Τετάρτη, έγκειται στους επαναλαμβανόμενους ισχυρισμούς πως «όσοι δολοφονούνται στο εξωτερικό για την υπόθεση του “Noor One” σχετίζονται με το περιβάλλον των αγοραστών/χρηματοδοτών της ηρωίνης και όχι των πωλητών».

Επισήμανε πως υπάρχει αποδεικτικό υλικό για όλα αυτά, το οποίο «σκοπίμως κάποιοι [δεν τους κατονόμασε] δεν το φέρνουν στη Δικαιοσύνη, συλλαμβάνουν ανθρώπους οι Βέλγοι και οι Ολλανδοί και εμείς εδώ έχουμε κατηγορούμενους ανθρώπους που δεν έχουν καμία σχέση με την υπόθεση».

Κώστας Ζαφειρόπουλος
Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ
25/6/2016«Ολα γίνονταν για τα 400 εκατ. της ηρωίνης»

Βαρύς ο πέλεκυς της εισαγγελικής πρότασης για την εγκληματική οργάνωση που οργάνωσε, μετέφερε, αποθήκευσε 2,1 τόνους καθαρής ηρωίνης με σκοπό τη διακίνησή της στην Ελλάδα και στην Ευρώπη και κίνητρο οικονομικό όφελος που θα ξεπερνούσε τα 400 εκατ. ευρώ.

Για τους έξι Ελληνες πρωταγωνιστές, εφοπλιστές και επιχειρηματίες, η εισαγγελέας Μαρία Τρουπή συντάχθηκε με το παραπεμπτικό βούλευμα, αποδίδοντας ενοχή για συγκρότηση και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης σε βάθος χρόνου, με ιεραρχική δομή και κατανομή ρόλων στους: Α. Κοτσώνη, Μ. Γιαννουσάκη, Γ. Μπουρδούβαλη, Π. Φάρο, Β. Κουρούβανη και Π. Καλαφάτη.

«Οι βασικοί οργανωτές της επιχείρησης μεταφοράς, εισαγωγής, αποθήκευσης και κατοχής του φορτίου των 2,1 τόνων είχαν πλήρη εποπτεία σε όλη τη διάρκεια τέλεσης των πράξεων», είπε η εισαγγελέας, αποδίδοντάς τους ενοχή για κάθε σκέλος της όλης επιχείρησης από κοινού, κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση.

Δικαιολόγησε την κατ’ επάγγελμα κατηγορία λόγω της δημιουργηθείσης υποδομής (πλοίο, πλήρωμα, φύλακες), της παραπλάνησης των διωκτικών αρχών, της χρήσης μεταφορικών μέσων και τεχνασμάτων για την απόκρυψη του φορτίου.

Η εισαγγελέας αναφέρθηκε στον ξεχωριστό ρόλο καθενός από τους έξι κατηγορούμενους, στον αποθανόντα στις φυλακές Κορυδαλλού Τούρκο Σ. Μπασκάλ, στον εξαφανισμένο (δολοφονημένο) Ιρανό Α. Σαχίντ αλλά και σε άγνωστα πρόσωπα εκτός κατηγορητηρίου.

Οι Ινδοί βοήθησαν...

Για τους Ινδούς, μέλη του πληρώματος, η εισαγγελέας πρότεινε την ενοχή τους για την ένταξη μόνο (και όχι τη διεύθυνση) στην εγκληματική οργάνωση, διότι με τη δική τους βοήθεια μεταφορτώθηκε η ηρωίνη σε χώρο που μόνο εκείνοι γνώριζαν στο πλοίο, ενώ οι ίδιοι βοήθησαν στην εκφόρτωση του φορτίου στην Ελλάδα.

Πρότεινε ακόμα την ενοχή και τριών Τούρκων μεσολαβητών για την προμήθεια, κατοχή και διακίνηση του φορτίου, ωστόσο τους έκρινε αθώους για το αδίκημα της διαμετακόμισης (δεν ήταν επάνω στο πλοίο).

Για τον Σ. Λάγιο, στενό συνεργάτη του εφοπλιστή Γιαννουσάκη, πρότεινε ενοχή ως προς την ένταξη, απλή συνέργεια στην εισαγωγή, ενοχή για τη μεταφορά εντός Ελλάδας, για αποθήκευση και για κατοχή από κοινού.

Για τον Ιρανό Μπονιάντ, «φύλακα» του πανάκριβου φορτίου, πρότεινε επίσης την ενοχή του για όλα τα αδικήματα πλην εκείνου της διεύθυνσης.

Ενοχή για συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση πρότεινε και για τον μεταφορέα Καρτσώνη, ιδιοκτήτη της αποθήκης στο Κορωπί, όπου αρχικά τοποθετήθηκε μέρος της ηρωίνης.

Τέλος, για τον φυγόδικο Σαδίκ Κοτσάογλου πρότεινε επίσης ενοχή, διότι με το όχημά του (προσφορά νταλίκας για μεταφορά του φορτίου στην Ευρώπη) διευκόλυνε τη δράση της οργάνωσης.

Κανένα στοιχείο

«Τα απλά μέλη της οργάνωσης υποτάχτηκαν στη βούληση των ιδρυτών χωρίς να συμμετέχουν στον συντονισμό, ενώ ο καθένας, ιδρυτής ή μέλος, είχε διακριτό ρόλο, συγκλίνουσα και απαραίτητη δράση» ανέφερε η εισαγγελέας.

Στη συνέχεια πρότεινε την αθώωση της οικογένειας της πρώην συζύγου του Μ. Γιαννουσάκη και της οικιακής βοηθού της, που διέμεναν στη βίλα στη Φιλοθέη, διότι δεν προέκυψε κανένα στοιχείο εμπλοκής ή γνώσης για το φορτίο που αποθηκεύτηκε στην αποθήκη του γκαράζ.

Αθώωση πρότεινε και για την Κ. Αλεξανδρή, σύζυγο του πλοιοκτήτη, δεδομένου ότι εκτελούσε τις εντολές του συζύγου της χωρίς προσωπική πρωτοβουλία.

Τέλος, αθώο έκρινε η εισαγγελέας τον Τούρκο Γιλμάζ Εχρέμ, που έφτασε στην Ελλάδα από το Βέλγιο, για να οδηγήσει μια νταλίκα στην Ευρώπη, έχοντας προσληφθεί γι’ αυτό από τον καταζητούμενο Κοτσάογλου.

Μάλιστα η εισαγγελέας τόνισε ότι ο συγκεκριμένος έψαχνε να βρει το πάρκινγκ, όπου θα ήταν η νταλίκα και αφού δεν το βρήκε ζήτησε τη βοήθεια της αστυνομίας (!), ενώ μάλιστα είχε ήδη γίνει γνωστή η υπόθεση.

Μόλις τελείωσε η εισαγγελέας την πρότασή της, συγγενής κατηγορουμένου πετάχτηκε φωνάζοντας ότι «αυτό που κάνεις θα πληρωθεί».

Αμέσως η εισαγγελέας ζήτησε να καταγραφεί η απειλή στα πρακτικά, ενώ είχε δημιουργηθεί ένταση στο ακροατήριο.

Δίκτυο επικοινωνίας

Σύμφωνα με τη Μ. Τρουπή, οι έξι κατηγορούμενοι διατηρούσαν δίκτυο επικοινωνίας μεταξύ τους σε όλη τη διάρκεια του πλου του« Noor One» από το Ατζμάν στην Ελευσίνα.

«Ο καθένας βέβαια το δικαιολογεί με διάφορες δικαιολογίες, αλλά η αλήθεια είναι ότι όλα γίνονταν για τη μεταφορά της ηρωίνης» είπε η ίδια, εξηγώντας αναλυτικά πώς κανονίστηκαν όλα τα έξοδα του «Νoor» μέχρι να φτάσει στην Ελλάδα.

Ακρώς επιβαρυντική ήταν η εισαγγελέας για τον Αιμίλιο Κοτσώνη (αλλά και για τους υπόλοιπους πέντε Ελληνες πρωταγωνιστές), ο οποίος «όντας συνεργάτης και καθοδηγητής του ιδιοκτήτη του πλοίου Π. Καλαφάτη, ποτέ μα ποτέ δεν απομακρύνθηκε από τη διαχείριση του πλοίου».

Στάθηκε ιδιαίτερα στην εταιρεία του, την Arab Waves, η οποία «δημιουργήθηκε στα πλαίσια της εγκληματικής οργάνωσης, με στόχο να ενεργοποιηθεί τραπεζικός λογαριασμός για να μεταφερθεί εκεί το τίμημα της αγοραπωλησίας των ναρκωτικών».

Υπογράμμισε πως τα χρήματα θα μεταβιβάζονταν στον λογαριασμό μόνο μετά την ασφαλή άφιξη των ναρκωτικών στην Ελλάδα, καθώς, όπως είπε, «είναι σαφές πως η θαλάσσια μεταφορά των ναρκωτικών εγκυμονούσε κινδύνους».

Η εισαγγελέας χαρακτήρισε τον Α. Κοτσώνη ως τον άνθρωπο που βρισκόταν πίσω από κάθε επιχειρηματική κίνηση για το «Noor One», ενώ έκανε λόγο για προσεγμένη προετοιμασία της όλης επιχείρησης με αφετηρία (τουλάχιστον) τον Σεπτέμβριο του 2013 και οργανωμένη δράση σε συνεννόηση των έξι Ελλήνων πρωταγωνιστών.

Το σκεπτικό

Καθοριστικό ρόλο στο σκεπτικό της εισαγγελέως διαδραμάτισε η απόπειρα να παρουσιαστεί από τους κατηγορούμενους μια νομιμοφανής ναύλωση (και στη συνέχεια υποναύλωση) του «Noor Οne», το οποίο δήθεν, όπως είπε, θα χρησιμοποιούνταν για να μεταφέρει πετρέλαια από τη Λιβύη.

«Δημιούργησαν όλοι μαζί συνειδητά ένα προκάλυμμα νομιμότητας και αυτό ήταν το δήθεν ταξίδι στη Λιβύη. Η συγκεκριμένη δουλειά δεν έχει κανένα έρεισμα για πολλούς λόγους: το πλοίο ήταν υπερήλικο, δεν είχαν γίνει οι απαραίτητες επισκευές, ούτε ο δεξαμενισμός του, δεν είχε γίνει επί δύο χρόνια καμία συντήρηση, δεν λειτουργούσε καμία από τις εξωτερικές βάνες, όλες οι δεξαμενές ήταν σκουριασμένες, ενώ οι πιθανές επισκευές ύψους 300-400 χιλιάδων ευρώ έκαναν το πλοίο παντελώς ασύμφορο» τεκμηρίωσε με πειστικό τρόπο η εισαγγελέας, που δήλωσε απόλυτα πεπεισμένη πως οι έξι Ελληνες γνώριζαν πολύ καλά την κατάσταση του «Noor».

Πρόσθεσε δε πως η δουλειά στη Λιβύη δεν μπορούσε να γίνει, καθώς το «Νoor» διέθετε χώρο μόλις για 600 τόνους (πετρελαίου), ενώ μια προσφορά που επικαλέστηκαν κατηγορούμενοι στο δικαστήριο μιλούσε για 2.500 τόνους, άρα θα χρειάζονταν 4 ταξίδια, κάτι εξίσου ασύμφορο.

Στην αρχή της πρότασής της η εισαγγελέας, ακούγοντας τα σχόλια των συνηγόρων του Α. Κοτσώνη, επισήμανε σε έντονο ύφος πως ο «κ. Μιχαλόλιας παρακαλεί να μην εισακουστεί η πρότασή μου, πριν καν τη διατυπώσω».

Η δίκη συνεχίζεται την Παρασκευή με τις αγορεύσεις των συνηγόρων.

Στη σκιά ενός θανάτου ακόμη

Η χθεσινή μέρα επισκιάστηκε από την είδηση του απρόσμενου θανάτου, την Παρασκευή, του 32χρονου Ινδού κατηγορούμενου.

Συγκλονισμένοι, οι υπόλοιποι εννιά συγκατηγορούμενοί του δήλωσαν πως ο συμπατριώτης τους έχασε εντελώς άδικα τη ζωή του ενώ ζητούσαν -μάταια- επί ώρες γιατρό στο Α.Τ. Δραπετσώνας.

Ανέφεραν πως «ο άνθρωπος χάθηκε από τη μεγάλη του στενοχώρια».

Για εγκληματική ολιγωρία των αστυνομικών και καθυστερημένη άφιξη των νοσηλευτών του ΕΚΑΒ, οι οποίοι κλήθηκαν στις 16.30 και έφτασαν μετά τις 20.00 το βράδυ στο αστυνομικό τμήμα, έκανε λόγο ο συνήγορος υπεράσπισης των Ινδών μελών του πληρώματος.

Οπως έγινε γνωστό, προκαταρκτική ανάκριση για τις αιτίες του θανάτου διέταξε η Εισαγγελία Πειραιά.


Συντάκτης: Κώστας Ζαφειρόπουλος, Αντα Ψαρρά
Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ
19/4/2016