Σάββατο, 27 Αυγούστου 2016

H ηγεμονία του «Μακελειού»

Κάπου εκεί, λίγο πιο κάτω, μπορεί κανείς να ανατρέξει και στη σειρά φιλοναζιστικών, ακραία αδιασταύρωτων πρωτοσέλιδων του εντύπου, που θα ήταν αστεία αν δεν ήταν επικίνδυνα. Επικίνδυνα τα κάνει η αναπαραγωγή. Σύμφωνα με τo Alexa, τη διαδικτυακή εφαρμογή του Internet που μετρά την επισκεψιμότητα και δημοτικότητα ενός site στο Διαδίκτυο σε παγκόσμιο και εθνικό επίπεδο, το makeleio.gr είναι το 15ο πιο δημοφιλές σάιτ στην
Ελλάδα, σε μια λίστα που στην κορυφή βρίσκονται το google.gr, το facebook.com, το youtube.com, το google.com κ.ο.κ.

Aνάμεσα σε διαφημίσεις «τόνωσης των σεξουαλικών επιδόσεων» και «καταπολέμησης της τριχόπτωσης με φυσικό τρόπο», η ιστοσελίδα makeleio.gr, η ηλεκτρονική εκδοχή του πανελλαδικής κυκλοφορίας εντύπου -δυσκολεύομαι να το πω εφημερίδα- προβαίνει σε «αποκαλύψεις», αναπαραγωγές διαφόρων Hoax του Διαδικτύου με λεζάντα «δείτε το πριν το κατεβάσουν» και ασκεί το λειτούργημα της δημοσιογραφίας, μιας δημοσιογραφίας που βαφτίζει ανεξάρτητη,
αγανακτισμένη, αποκαλυπτική και έξω από τα δόντια με μότο «Το site των μεγάλων αποκαλύψεων».
Κάπου εκεί, λίγο πιο κάτω, μπορεί κανείς να ανατρέξει και στη σειρά φιλοναζιστικών, ακραία αδιασταύρωτων πρωτοσέλιδων του εντύπου, που θα ήταν αστεία αν δεν ήταν επικίνδυνα. Επικίνδυνα τα κάνει η αναπαραγωγή. Σύμφωνα με τo Alexa, τη διαδικτυακή εφαρμογή του Internet που μετρά την επισκεψιμότητα και δημοτικότητα ενός site στο Διαδίκτυο σε παγκόσμιο και εθνικό επίπεδο, το makeleio.gr είναι το 15ο πιο δημοφιλές σάιτ στην Ελλάδα, σε μια λίστα που στην κορυφή βρίσκονται το google.gr, το facebook.com, το youtube.com, το google.com κ.ο.κ.

Με αφορμή το χθεσινό πρωτοσέλιδο με τίτλο «Γεροβασίλη, θα πας φυλακή» και την εικονιζόμενη κυβερνητική εκπρόσωπο πίσω από κάγκελα για την υποτιθέμενη εμπλοκή της στην υπόθεση της τραγωδίας της Αίγινας, το έντυπο αποδεικνύει ότι δεν «ίδρωσε» το αυτί του ούτε η «αδέκαστη» πένα των «γραφιάδων» του από την κατάθεση μήνυσης για συκοφαντική δυσφήμιση και εξύβριση από τους υπουργούς Επικρατείας, Οικονομίας και Ναυτιλίας Αλέκο Φλαμπουράκη, Γιώργο Σταθάκη και Θοδωρή Δρίτσα αντίστοιχα, τους οποίους παρουσίασε ή, πιο σωστά, φαντάστηκε πως έχουν προσωπική εμπλοκή στο τραγικό συμβάν. Πρόκειται για μια συστηματική πρακτική κατασκευής ειδήσεων, στην οποία προβαίνουν και άλλες πιο «έγκυρες», πιο «δημοφιλείς», λιγότερο «ψεκασμένες» στη συνείδηση του αναγνωστικού κοινού εφημερίδες και ιστοσελίδες, οι οποίες όμως ενδέχεται να έχουν πιο καλό νομικό τμήμα ή πιο περιορισμένη φαντασία. Και τα παραμύθια τους, που συχνά έχουν μέχρι και δράκο, δεν αναπαράγονται στα καφενεία, αλλά στη δημόσια σφαίρα του καιρού μας, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με τα απόνερά τους να φτάνουν μέχρι και στα πολιτικά πάνελ, στα ίδια πάνελ που -o tempora, o mores- έφτασε να κάθεται ο Β. Λεβέντης ως αρχηγός κόμματος και συνομιλητής όταν πριν από λίγα χρόνια σκορπούσε μεταμεσονύκτιους ψόφους...

Το makeleio.gr, λοιπόν, φαίνεται να κερδίζει την ηγεμονία τής δημόσιας σφαίρας, δηλητηριάζοντας τον δημόσιο βίο με ψεύδη και φαντασιοπληξίες που τη δεκαετία του '90 δεν αφορούσαν την πολιτική ζωή, αλλά τα πάνελ των μεσημεριανάδικων τύπου Τατιάνας, από τα οποία πολλοί γνώρισαν και τη βασική «πένα» του «Μακελειού» για το αν τα έχει ο τάδε με τη δείνα και αν μιλάει η χ σταρ των μπουζουκιών με την ψ. ταμπλόιντ πολιτική λοιπόν.

Η ταμπλόιντ πολιτική έχει μολύνει την πολιτική και κοινωνική ζωή της χώρας γιατί δυστυχώς -όσοι είμαστε του χώρου- βλέπουμε τη λεπτή κόκκινη γραμμή που συνδέει τα πρωτοσέλιδα του «Μακελειού» για τα «καπιταλιστικά κτήνη του Στάλιν» και άλλα γλαφυρά με το «είστε οι πραγματικοί διάδοχοι του Στάλιν και του Ζαχαριάδη» που είπε την Τετάρτη, μαζί με άλλα χαριτωμένα, η κυβερνητική εκπρόσωπος της κυβέρνησης Σαμαρά και βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Σοφία Βούλτεψη σε πάνελ εκπομπής. Η νέα ρητορική και ψυχολογία του τυφλού μίσους προς τον ΣΥΡΙΖΑ κάνει πολύ κόσμο -απ' όλο το πολιτικό φάσμα- να ταυτίζεται με το κάθε «Μακελειό» που σκορπά χολή χωρίς διασταύρωση ή εξακρίβωση, με «αδιάσειστα» στοιχεία που απειλεί να δημοσιεύσει, αλλά ποτέ δεν το κάνει. Το πρόβλημα είναι ότι απολήξεις αυτού του νήματος καταλήγουν και στην Αριστερά, με διάφορους αριστερούς να καταλήγουν «ντουντούκα» του «Μακελειού» -άκουσον άκουσον- και να μην ντρέπονται.

 Το Μακελειό της αλήθειας

Στη μνήμη του αγωνιστή Κωνσταντίνου Δ. Τρίμη (1922-2012)

Πριν από λίγες μέρες, στις 4 του μηνός, απηυδισμένος από την ακροδεξιά, κίτρινη συκοφαντική παραδημοσιογραφία, σχολίασα, με τίτλο «Κατά τ' άλλα, ο Τύπος "φιμώνεται"», ένα από τα πρωτοσέλιδα του «Μακελειού» και της ομώνυμης ιστοσελίδας του κ. Στέφανου Χίου, ως εξής:

«Τι να πει κανείς για το εικονιζόμενο πρωτοσέλιδο παράδειγμα "αντιστασιακής" και "αγανακτισμένης" καθημερινής ελληνόφωνης φιλοναζιστικής δημοσιογραφίας, μιας εφημερίδας πανελλαδικής κυκλοφορίας 3.800 φύλλων την ημέρα, παρακαλώ;Να σημειωθεί ότι η αντίστοιχη ιστοσελίδα της εφημερίδας, το makeleio.gr, με πανομοιότυπο περιεχόμενο, βρίσκεται στη θέση 11 της κατάταξης του alexa.com με τα πιο δημοφιλή sites στην Ελλάδα.

Υποθέτουμε ότι θα διεκδικεί με πάθος αυξημένη κρατική και τραπεζική διαφήμιση...

Κι ύστερα η διαπλοκή, η ακρο-κεντρο-Δεξιά και τα εναπομείναντα "εξαπτέρυγά" τους σου λένε πως η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα επιβάλλει "λογοκρισία", "καταδιώκει" τις επιχειρήσεις των ΜΜΕ και "καταργεί" την ελευθερία της έκφρασης των ιδεών».

Ο Στ. Χίος, στις 5 Μαρτίου 2016, μου απάντησε, από την ιστοσελίδα του, με έναν οχετό συκοφαντικών ψεμάτων και προσωπικών χαρακτηρισμών, ανάλογo με την κουλτούρα της ακροδεξιάς παραδημοσιογραφίας που υπηρετεί. Ιδού πώς: «Βγήκε στην πανάθλια φυλλάδα -την ιμιτασιόν συριζαίικη και φιλομπάσταρδη κομμουνιστικά- για να μας κρίνει ο πρώην πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ και ορφανό του Στάλιν, Τρίμης. Αυτό το βακτήριο της ουρολοίμωξης, πιθανόν και άσχημος ιός της δημοσιογραφίας, που θέλει ταμιφλού για να συνέλθει... Μακριά τα χέρια σου από μας γιατί θα στα κόψουμε, γελοίε. Ή επειδή νομίζεις ότι κυβερνάς με τους συμμορίτες, πήρες αέρα; Αντε, χολέρα…».

Πιθανότατα να αδιαφορούσα αν δεν έθιγε τη μνήμη του πατέρα μου, καθώς αναφέρεται συκοφαντικά -έστω και έμμεσα- και στον Κωνσταντίνο Δ. Τρίμη, γνωρίζοντας ωστόσο πολύ καλά ότι λέει ψέματα. Διότι ο ίδιος ο Στέφανος Χίος, ύστερα από δική μου τηλεφωνική παρέμβαση, είχε ανασκευάσει δημόσια (στις 24.10.2014, http://www.makeleio.gr/?p=192365) την κακόβουλη αυτή προσβλητική για τη μνήμη του πατέρα μου ιστορική παραχάραξη, την οποία είχε επιχειρήσει το 2014. Αλλά αυτά είναι λεπτομέρειες για τον Στ. Χίο που συνεχίζει να απορεί: «Στον  Τρίμη, απαντάμε με ένα σχόλιο που διαβάσαμε και είναι διαχρονικά ιστορικό: "Ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Δημήτρης Τρίμης ποζάρει στο προεδρικό γραφείο. Είχε άραγε καμιά σχέση με έναν κατοχικό δημοσιογράφο ονόματι Γεώργιο Τρίμη; Τι έχουν να πουν οι πάλαι ποτέ ιστοριοδίφες “Ιοί” της πάλαι ποτέ “Ελευθεροτυπίας"; Τι είδους “ανάρμοστη διαγωγή κατά την Κατοχή” είχε επιδείξει ο Γεώργιος Τρίμης;».

Επρόκειτο, όπως διαπιστώθηκε εκ των υστέρων, για ακόμα μια στημένη αλητεία μιας «παρέας» του Στέφανου Χίου (φιλιστόρων ιστοσελίδων, αλλά και ομάδων του ναζιστικού και του εθνικιστικού χώρου, ήδη από τον Ιούνιο του 2012) με τη μέθοδο του quiz: Το δημοσίευμα, ερώτημα δήθεν, «Ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Δημήτρης Τρίμης είχε άραγε καμιά σχέση με έναν κατοχικό δημοσιογράφο κ.λπ;», πρωτογράφτηκε σε μια-δυο ιστοριοδιφικές ιστοσελίδες στις 24.6.2012.

Οταν πληροφορήθηκα πολύ αργότερα για την ύπαρξη αυτών των κακόβουλων δημοσιευμάτων, με την ανάμιξη και του σάιτ του Στ. Χίου «makeleio.gr», στις 19.10.2014, στη διακίνηση του ίδιου δήθεν «ιστορικού ερωτήματος», τηλεφώνησα στον αριθμό επικοινωνίας που δίνει το σάιτ και όπως είχα υποχρέωση και δικαίωμα, είπα στον Στ. Χίο να αποκαταστήσει την αλήθεια διότι δεν έχω καμία συγγενική ή άλλη σχέση με τον αναφερόμενο Γεώργιο Τρίμη και αντιθέτως ο πατέρας μου, Κωνσταντίνος Δ. Τρίμης, όπως γνωρίζουν πολλοί και θύμισαν σε όλους μας και οι εφημερίδες τις ημέρες του θανάτου του, ήταν, από πολύ νέος, στην Αριστερά. Και τον παρέπεμψα στο πιο κάτω λιτό αποχαιρετιστήριο σημείωμα της «Αυγής», το οποίο μπορούσε ηλεκτρονικά να το βρει ο καθένας σε ένα λεπτό: «Πέθανε χθες τα ξημερώματα ο αγωνιστής και συνδικαλιστής Κωνσταντίνος Δ. Τρίμης, πατέρας του προέδρου της ΕΣΗΕΑ. Γεννημένος το 1922 στα Πετράλωνα, στην Αθήνα, οργανώθηκε στα νιάτα του στην ΕΠΟΝ και το ΕΑΜ. Γρήγορα πέρασε στην αριστερή αντιπολίτευση του ΚΚΕ και σε αντισταλινικές θέσεις, ενώ εξορίστηκε στη Μακρόνησο. Εργάστηκε στην Εθνική Τράπεζα, όπου και ανέπτυξε από πολύ νωρίς έντονη συνδικαλιστική δράση. Υπήρξε από τους ιδρυτές της Ομοσπονδίας Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδας (ΟΤΟΕ), το 1955, και το 1962 συμμετείχε στις 115 συνεργαζόμενες συνδικαλιστικές οργανώσεις της αριστεράς που αντιπολιτεύτηκαν τον κρατικό συνδικαλισμό της τότε ηγεσίας της ΓΣΕΕ. Μετά τη μεταπολίτευση εξελέγη μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Αθήνας. Μέχρι το τέλος της ζωής του παρέμεινε ένας δίκαιος άνθρωπος, ένας αριστερός που υποστήριζε τον ΣΥΡΙΖΑ από την ίδρυσή του. Η κηδεία του Κωνσταντίνου Τρίμη θα γίνει σήμερα, 8.2.2012, το μεσημέρι στις 2 στο κοιμητήριο...».

ΥΓ.
Και για να μην ψάχνουν άλλο οι συκοφάντες, κανένας συγγενής μου δεν είχε και δεν έχει σχέσεις με τους δωσίλογους και τους φασίστες.