Σάββατο, 6 Αυγούστου 2016

Φεστιβάλ Ρεμπέτικου στη Σύρο, φόρος τιμής στο Μάρκο Βαμβακάρη!

«Η Σύρα του Μάρκου Βαμβακάρη», ο τίτλος του Φεστιβάλ Ρεμπέτικου στη Σύρο που διεξάγεται από τις 31 Αυγούστου έως και τις 4 Σεπτεμβρίου.

Το ρεμπέτικο είναι ένας ελληνικός αλλά και παγκόσμιος πολιτιστικός θησαυρός. Πρωτεργάτης του ο Μάρκος Βαμβακάρης που
γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Σύρο. Ένας φόρος τιμής για τον Πατριάρχη του Ρεμπέτικου αποτελεί και το Φεστιβάλ Ρεμπέτικου που περιλαμβάνει μουσική και πλήθος άλλων σχετικών εκδηλώσεων:

Συναυλίες με ντόπιους αλλά και καταξιωμένους καλλιτέχνες, παρουσιάσεις Βιβλίων με θέμα την ζωή του Μάρκου, ντοκιμαντέρ, σεμινάρια πάνω στη λαϊκή μουσική και το μπουζούκι, κουκλοθέατρο για μικρούς και μεγάλους με την κούκλα ρεμπέτη Γιοβάν, εκθέσεις παραδοσιακών λαϊκών οργάνων, άλλες στην Άνω Σύρο αλλά και άλλες στην Πλατεία Μιαούλη και το Θέατρο Απόλλων.Πρόγραμμα εκδηλώσεων:
Τετάρτη 31 Αυγούστου 2016


Άνοιγμα Φεστιβάλ – Ομιλία εκπροσώπων Δήμου Σύρου – Ερμούπολης


<1 br="">
Με τη συνεργασία της Λαϊκής Ορχήστρας Σύρου και του Λαογραφικού Χορευτικού Ομίλου «Η σοφία της παράδοσης»

2° μέρος: Η Λαϊκή Ορχήστρα Σύρου, θα συνεχίσει με παλιά λαϊκά τραγούδια των μεγαλύτερων συνθετών της προπολεμικής και μεταπολεμικής περιόδου. Λαϊκή Ορχήστρα Σύρου


Πέμπτη 1η Σεπτεμβρίου 2016


Ο Μάρκος Βαμβακάρης στη γειτονιά που γεννήθηκε – Άνω Σύρος


Μουσικό σχήμα αποτελούμενο από Συριανούς μουσικούς, θα παρουσιάσει τραγούδια του Μ. Βαμβακάρη, αλλά και τραγούδια στα οποία ο Μάρκος Βαμβακάρης συμμετείχε ως ερμηνευτής.


Μουσικοί τοπικού λαϊκού σχήματος

Διάλεξη και σεμινάριο με θέμα την τεχνική του μπουζουκιού (Α” μέρος) και την εξέλιξή του μέσα στο πέρασμα των δεκαετιών που χαρακτηρίστηκαν από το ρεμπέτικο και λαϊκό τραγούδι, από τον σημαντικό δεξιοτέχνη σολίστα και διδάσκαλο του οργάνου, Βαγγέλη Τρίγκα, με τη συνεργασία του πιανίστα Θοδωρή Μπρουτζάκη.


Θέατρο Απόλλων


Κουκλοθέατρο με τίτλο «Ο ρεμπέτης Γιοβάν» – Μια παράσταση της Αννέτας Στεφανοπούλου, στην Πιάτσα της Άνω Σύρου


Ντοκιμαντέρ για το Μάρκο Βαμβακάρη, με τίτλο «Μ’ αρέσουν οι καρδιές σαν τη δική μου» του Γιώργου Ζέρβα στην Πιάτσα της Άνω Σύρου

Ντοκιμαντέρ βασισμένο τόσο στην ηχογραφημένη συνέντευξη που έδωσε ο ίδιος στην Αγγελική Καλαμαρά, όσο και στις μαρτυρίες των συγγενών και των ανθρώπων που έζησαν κοντά του και δούλεψαν μαζί του.


Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2016

Διάλεξη και σεμινάριο με θέμα την τεχνική του μπουζουκιού (Β' μέρος) και την εξέλιξή του μέσα στο πέρασμα των δεκαετιών που χαρακτηρίστηκαν από το ρεμπέτικο και λαϊκό τραγούδι, από τον σημαντικό δεξιοτέχνη σολίστα και διδάσκαλο του οργάνου, Βαγγέλη Τρίγκα, με τη συνεργασία του πιανίστα Θοδωρή Μπρουτζάκη.

Παρουσίαση της αυτοβιογραφίας του Μάρκου Βαμβακάρη για πρώτη φορά σε αγγλική μετάφραση, η οποία εκδόθηκε στο Λονδίνο, με τίτλο: «Markos Vamvakaris, the Man and the Bouzouki, Autobiography». Πρόκειται για τη μετάφραση της ήδη εκδοθείσας αυτοβιογραφίας της Αγγελικής Βέλλου Κάιλ (1978).


Παρουσίαση έτερου βιβλίου για το Μάρκο Βαμβακάρη

Παρουσίαση: Συγγραφέων – εκδοτών των νέων βιβλίων για τον Μάρκο Βαμβακάρη Πιάτσα Άνω Σύρου


Παρουσίαση τραγουδιών του Βασίλη Τσιτσάνη, στη γειτονιά που γεννήθηκε ο Μάρκος Βαμβακάρης – Πιάτσα Άνω Σύρου
Μουσικό σχήμα αποτελούμενο από μαθητές του Αρίστου Βαμβακούση, θα παρουσιάσει τραγούδια του Βασίλη Τσιτσάνη, σε μερικά εκ των οποίων έχει συμμετάσχει ο Μάρκος Βαμβακάρης ως ερμηνευτής.


Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2016 – Θέατρο Απόλλων

«ΜΠΟΥΖΟΥΚΙ & ΛΑΪΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ μια παράλληλη διαδρομή …»

Συναυλία του Βαγγέλη Τρίγκα με το μουσικό του σύνολο

Έτσι τιτλοφορεί ο Βαγγέλης Τρίγκας τη μουσική παράσταση που παρουσιάζει με το μουσικό του σύνολο, αναδεικνύοντας την άρρηκτη σχέση που είχαν μεταξύ τους το μπουζούκι και το λαϊκό τραγούδι, καθώς και την παράλληλη εξέλιξή τους στις πρώτες δεκαετίες.

Είναι μια αναδρομή, από τις αρχές της δεκαετίας 1930 μέχρι και το 1970, με τραγούδια και οργανικά κομμάτια των σημαντικότερων λαϊκών συνθετών οι οποίοι έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στη διαμόρφωση του λαϊκού τραγουδιού και της ελληνικής λαϊκής μουσικής γενικότερα.>


Τα τραγούδια παίζοντα· με ιστορική σειρά δίνοντας έτσι το στίγμα κάθε περιόδου, ενώ τα σχόλια που κάνει εμβόλιυα ο Βαγγέλης Τρίγκας βοηθούν το κοινό να κατανοήσει πώς συντελέστηκε αυτή η μετάβαση από το ρεμπέτικο στο λαϊκό και από το λαϊκό στο έντεχνο λαϊκό τραγούδι.


Οι ενορχηστροτικές παρεμβάσεις καθώς και τα κλασσικά όργανα, πιάνο, κλασσική κιθάρα και βιολοντσέλο που είναι ενταγμένα στην ορχήστρα του Βαγγέλη Τρίγκα, αποτελούν πρόταση για ένα νέο, διαφορετικό τρόπο απόδοσης και ακρόασης της Λαϊκής μας Μουσική.Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2016 – Πλατεία ΜιαούληΟ Γιώργος Νταλάρας παίζει και τραγουδά Μάρκο Βαμβακάρη στη Σύρα


Ο καλλιτέχνης αναδεικνύει τη σχέση του με το ρεμπέτικο και τον Μάρκο Βαμβακάρη, που αλλού... στην έδρα του. Την όμορφη και μοναδική Σύρο.

Είναι αδιαμφισβήτητη η αγάπη του Γιώργου Νταλάρα για το ρεμπέτικο αλλά και για κάθε είδος μουσικής που είναι αυθεντικό και αληθινό. Άλλωστε είναι γνωστό ότι χωρίς να καταφεύγει σε κατάχρηση, κρατώντας μάλιστα αυτά τα μοναδικά αριστουργήματα σαν φυλαχτό, έχει αφήσει ανεπανάληπτες ερμηνείες από ηχογραφήσεις και συναυλίες.


Επίσης: Τετάρτη 31 Αυγούστου έως και Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2016 Αίθουσα «Βάτη»


Έκθεση Παραδοσιακών μουσικών οργάνων

<1 br="">