Παρασκευή, 12 Αυγούστου 2016

Λεωνίδας ο Ρόδιος: Ο αρχαίος Έλληνας αθλητής το ρεκόρ του οποίου έσπασε ο Μάικλ Φελπς

Ο Αμερικανός αστέρας της κολύμβησης, Μάικλ Φελπς, έσπασε ένα ολυμπιακό ρεκόρ άνω των 2.000 ετών, κερδίζοντας το 22ο μετάλλιο της καριέρας του ξεπερνώντας τους 12 ατομικούς τίτλους που είχε κερδίσει ο Λεωνίδας ο Ρόδιος, πρωταθλητής της αρχαιότητας.

Ο Λεωνίδας ο Ρόδιος ήταν δρομέας που έγινε διάσημος για τις νίκες του σε τρία αγωνίσματα: Το στάδιο, τον δίαυλο και την φοβερή οπλιτοδρομία. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανάρτηση στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, ιστορικές μαρτυρίες τον χαρακτηρίζουν ως τον αθλητή με το «δαιμόνιον τάχος» (δαιμονισμένη ταχύτητα). Ο Ρόδιος δρομέας κατάφερε να νικήσει και στα τρία αγωνίσματα σε τέσσερις διαδοχικές Ολυμπιάδες, ένα επίτευγμα που δεν επαναλήφθηκε από άλλον αθλητή. Θεωρείται δε ιδιαίτερα εντυπωσιακό, γιατί και τα τρία αγωνίσματα ήταν δρόμοι ταχύτητας ή/και ημιαντοχής: Ως γνωστόν είναι ιδιαίτερα δύσκολο να διατηρήσει ένας δρομέας την αντοχή και την ταχύτητά του για ένα τέτοιο χρονικό διάστημα -τέσσερις Ολυμπιάδες- από ό,τι ένας πυγμάχος ή ένας παλαιστής τη δύναμή του.
Ο Λεωνίδας (που αναδείχτηκε «τριαστής», καταφέρνοντας να νικήσει πρώτος και στα τρία αθλήματα την ίδια ημέρα) κέρδισε τις πρώτες του ολυμπιακές νίκες το 164 π.Χ. (154η Ολυμπιάδα) και στα τρία αγωνίσματα του δρόμου και ακολούθησαν εκείνες του 160 π.Χ., του 156 π.Χ. και τέλος του 152 π.Χ., όταν σε ηλικία 36 ετών χάρισε στο νησί του ακόμη τρία στεφάνια. Θεωρείται πως ήταν αριστοκρατικής καταγωγής.


Hoplitodromos Louvre MN704


Το ιδιαίτερα θαυμαστό της όλης υπόθεσης είναι η επικράτησή του στην οπλιτοδρομία (οπλίτης δρόμος), καθώς προϋπέθετε εντελώς διαφορετικά σωματικά χαρακτηριστικά σε σχέση με τα άλλα αθλήματα (αγώνες ταχύτητας) που πρώτευσε: Ένα από τα πιο δύσκολα αγωνίσματα των Ολυμπιακών, καθώς, εν αντιθέσει με τα άλλα αγωνίσματα του στίβου, όπου οι αθλητές έτρεχαν γυμνοί, οι δρομείς εδώ έτρεχαν με πολεμική εξάρτυση- περικεφαλαία, περικνημίδες και βαριά χάλκινη ασπίδα, σε θερμοκρασίες που, όπως ξέρουμε πολύ καλά και από το σύγχρονο ελληνικό καλοκαίρι, μπορεί να άγγιζαν και τους 40 βαθμούς Κελσίου . Εισήχθη στους Ολυμπιακούς το το 520 π.Χ., δηλαδή στην 65η Ολυμπιάδα και η διαδρομή του οπλίτη δρόμου ήταν 2 έως 4 στάδια (συνήθως 2 στάδια, όπως ο δίαυλος), δηλαδή από 370 μέχρι 740 μέτρα.  Ο οπλίτης δρόμος θεωρείται ως επικήδειος αγώνας προς τιμήν κάποιου νεκρού ήρωα και ήταν το τελευταίο αγώνισμα δρόμου των Ολυμπιακών, ίσως για να θυμίζει το τέλος της Ολυμπιακής Εκεχειρίας. Ο Παυσανίας αναφέρει ότι στην Ολυμπία, στο ναό του Διός φυλάγονταν 25 χάλκινες ασπίδες τις οποίες μοίραζαν στους οπλιτοδρόμους για την τέλεση των αγώνων. 


HuffPost Greece  |  Κώστας Μαυραγάνης
THE HUFFFINGTON POST
12/8/2016

Μάικλ Φελπς

Ο Φελπς έσπασε το ρεκόρ του Λεωνίδα του Ρόδιου

Ο Μάικλ Φελπς έσπασε ένα ολυμπιακό ρεκόρ δύο χιλιάδων ετών ξεπερνώντας τους 12 μεμονωμένους τίτλους που είχε κερδίσει ο Λεωνίδας της Ρόδου.
Αυτό αναφέρει το BBC, σημειώνοντας ότι ο Φελπς έχει συνολικά 22 χρυσά μετάλλια σε Ολυμπιακούς, αλλά εννέα από αυτά έχουν έρθει από συμμετοχή του σε ομαδικό αγώνισμα.
Έτσι μόλις χθες κατάφερε να ξεπεράσει τον μεγαλύτερο αθλητή του αρχαίου κόσμου.
Ο Λεωνίδας της Ρόδου διαγωνίστηκε σε τέσσερις διαδοχικές Ολυμπιάδες (164 π.Χ., 160 π.Χ., 156 και 152 π.Χ.) και σε καθεμία από αυτές κέρδισε τρεις διαφορετικούς αγώνες δρόμου.
Υπήρχαν μόνο επτά αθλητές που κέρδισαν σε τρία διαφορετικά αγωνίσματα σε μια διοργάνωση Ολυμπιακών Αγώνων και ο Λεωνίδας το πέτυχε περισσότερο από μία φορά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ίδιος ήταν 36, όταν έκανε την τέταρτη συμμετοχή του, πέντε χρόνια μεγαλύτερος από ό,τι είναι ο Φελπς σήμερα.
Αντίθετα με τα περισσότερα αγωνίσματα, όπου οι αθλητές ήταν σχεδόν γυμνοί, σε κάποια τότε ο αγώνας απαιτούσε θωράκιση, βαρύ εξοπλισμό μάχης, πιθανώς κράνος, θώρακα, πανοπλίες κνήμης και μια ασπίδα από μπρούτζο και ξύλο.
«Για να αγωνιστείς σε όλα αυτά τα αθλήματα, το ένα μετά το άλλο, ήταν ένα μεγάλο κατόρθωμα», λέει η Τζάντιθ Σόουντλινγκ, ανώτερη επιμελητής στο Βρετανικό Μουσείο.
«Έτρεχαν με πανοπλία ενώ η θερμοκρασία ήταν 40 βαθμούς Κελσίου. Οι συνθήκες ήταν φανταστικά δυσάρεστες, που απαιτούν τελείως διαφορετικούς μυς και γυμναστικές δεξιότητες».

«Είχε την ταχύτητα ενός Θεού»

Υπάρχουν πολύ λίγα βιογραφικά στοιχεία για τον Λεωνίδα, είπε ο Πολ Γκάντλετζ, καθηγητής της Κλασικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ.
Αλλά, όπως αναφέρει το BBC, το όνομά του - που προέρχεται από την ελληνική λέξη «λιοντάρι» - υποδηλώνει ότι ήταν ένας διακεκριμένος άνθρωπος.
«Είναι μάλλον ένας αριστοκράτης, μάλλον πλούσιος, πιθανότατα από μια αθλητική οικογένεια,» τόνισε ο Γκάντλετζ.
Η Ρόδος είχε μια ισχυρή αθλητική παράδοση. Ένα άλλος μεγάλος Ολυμπιονίκης από το νησί ήταν ο πυγμάχος Διαγόρας, ο οποίος ξεκίνησε μια δυναστεία των αθλητών. Δεν υπήρχαν χρυσό, αργυρό ή χάλκινο μετάλλιο στις μέρες του Λεωνίδα. Ο νικητής έπαιρνε ένα απλό στεφάνι ελιάς.
Ο Λεωνίδας μετά τον θάνατό του «λατρεύτηκε ως τοπική θεότητα» στη Ρόδο, είπε η Σάουντλινγκ. Επίσης λατρευόταν στην αρχαία ελληνική λογοτεχνία. Ο Παυσανίας τον περιέγραψε ως «τον πιο διάσημο δρομέα». Ακόμα στον 3ο αιώνα έγραψε γι' αυτόν ο Φιλόστρατος ο Αθηναίος. Ένα άγαλμά του στη Ρόδο φέρει την επιγραφή: «Είχε την ταχύτητα ενός Θεού».

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ
12/8/2016