Παρασκευή, 26 Αυγούστου 2016

Βιβλία για τις πολεμικές οφειλές της Γερμανίας (upd)

 Και ένα μάρκο να ήταν…
Οι οφειλές της Γερμανίας στην Ελλάδα
Μανώλης Γλέζος
Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη
Έτος 2012
Σελίδες 286

Οι οφειλές της Γερμανίας στην Ελλάδα
Η γενοκτονία του ελληνικού λαού
Το κόστος της Κατοχής σε αίμα και σε κόπο Μια ανεξόφλητη επιταγή

Και ένα µάρκο να ήταν η οφειλή, η Γερµανία έχει τη νοµική, την ιστορική, αλλά προπαντός την ηθική υποχρέωση να εκπληρώσει τα χρέη της απέναντι στην Ελλάδα.
Η περιφρονητική, υποτιµητική και απαξιωτική, όλο λοιδορίες, ως και απάνθρωπη συµπεριφορά της Γερµανίας απέναντι στην Ελλάδα φαίνεται, από πρώτη όψη, δυσεξήγητη και εύλογα δηµιουργεί πολλά ερωτήµατα. Τι συµβαίνει; Γιατί αυτή η στυγνή διαγωγή; Η στάση αυτή υποχρεώνει, πρώτα και κύρια, να υπενθυµίσουµε τι υπέστη ο ελληνικός λαός από τα γερµανικά στρατεύµατα στη διάρκεια της Κατοχής στο Β' Παγκόσµιο Πόλεµο -ολόκληρο το σχέδιο διάλυσης της Ελλάδας µε το διαµελισµό της και αφανισµού του Ελληνικού Λαού µε τη γενοκτονία-, να παρουσιάσουµε τις ανεκπλήρωτες υποχρεώσεις, να τονίσουµε τις σηµερινές οφειλές της Γερµανίας προς την Ελλάδα και, πάνω απ' όλα, να υπογραµµίσουµε την ουσιαστική και ηθική πλευρά του προβλήµατος.

Επιδιώκουµε την ολόπλευρη ενηµέρωση και κατανόηση του προβλήµατος απ' όλους. Αποσκοπούµε να ξεθάψουµε το θέµα των οφειλών της Γερµανίας προς την Ελλάδα, το οποίο έχουν θάψει στα τάρταρα της λησµοσύνης από τη µια η γερµανική εκδικητικότητα και από την άλλη το µένος κατά της Εθνικής Αντίστασης. Δε µας διακατέχει µίσος κατά του γερµανικού λαού.

Θέλουµε διακαώς, επιδιώκουµε µε κάθε τρόπο και ευελπιστούµε στη φιλία των λαών Ελλάδας - Γερµανίας.
Προϋπόθεση απαραίτητη όµως της φιλίας αποτελεί η αποκατάσταση του δικαίου.
Οι επανορθώσεις και το γερμανικό κατοχικό δάνειο
Τάσος Μ. Ηλιαδάκης
Εκδόσεις: Πελασγός
Έτος: 2012
Σελίδες: 324

Με το νόμο 1586/1942 η Ελλάδα αποζημίωνε τους Γερμανούς υπηκόους, "δια πάσας τας λόγω των πολεμικών επιχειρήσεων... επί ελληνικού κρατικού εδάφους προξενηθείσας ή προξενουμένας έτι ζημίας". Πληρώναμε αποζημιώσεις αμέσως και τοις μετρητοίς επειδή μας λεηλατούσαν, επειδή μας στερούσαν την επόμενη μέρα. Επί 50 χρόνια μετά η Δημοκρατική Γερμανία αρνείται ακόμα και αυτά τα χρήματα να μας επιστρέψει.

Τον ίδιο χρόνο ο γ. διευθυντής του υπ. οικονομικών έγραφε σε έκθεσή του "Δεν έχομεν νόμισμα. Η παραγωγή διαρκώς πίπτει. Αι τιμαί υψώθησαν εις αφάνταστα επίπεδα. Λιμώττομεν. Ασθενούμεν. Η θνησιμότης αυξάνει απειλητικός. Εκφυλιζόμεθα βαθμιαίως, υλικώς τε και ηθικώς". Αυτή η Ελλάδα του λιμού, της απειλητικά αυξανόμενης θνησιμότητας και του εκφυλισμού πίστωνε τους επιδρομείς της.

Το 1962 η Ελλάδα, υπό την πίεση των Δυτικών ΜΔ με προεξάρχουσα τη Δ. Γερμανία, αναγνώρισε εις το ακέραιον την ονομαστική αξία των προπολεμικών της δανείων. Από την άλλη πλευρά η Γερμανία, από τις μέχρι το 1939 καταθέσεις στο έδαφός της, επέστρεψε το 13,5 % και σε σπάνιες περιπτώσεις το 20 %. Τα υπόλοιπα τα κρατούσε για την ανασυγκρότησή της!!!

Στη δίωξη όμως των εγκληματιών του πολέμου φανήκαμε... αμείλικτοι. Από το τέλος του πολέμου μέχρι το 1959 υποβλήθηκαν 911 μηνύσεις για δίωξη εγκληματιών πολέμου. Από αυτούς δικάστηκε μόνον ΕΝΑΣ και αυτός αθωώθηκε.

Όπως προκύπτει από το πόρισμα της προανάκρισης της εισαγγελίας του Bochum για έναν αξιωματικό που είχε λάβει μέρος στην επιχείρηση των Καλαβρύτων, "τα αντίποινα ήταν αναγκαία και επιτρεπτά από το διεθνές δίκαιο, ώστε να αναγκαστούν οι αντίπαλοι, δηλαδή οι αντάρτες, να τηρήσουν το διεθνές δίκαιο... επομένως δεν είναι παράνομη και η καθ' οιονδήποτε τρόπο συμμετοχή σ' αυτά".

Δηλαδή το ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων, οι σφαγές της Βιάννου, του Διστόμου και τόσες άλλες ήταν σύννομες και αναγκαίες κατά το διεθνές δίκαιο! Απομένει να ζητήσουμε συγνώμη από τη μετακατοχική Γερμανία για την κατοχική λεηλασία, τις ομηρίες, τις σφαγές... και όχι να ζητάμε επανορθώσεις, αποζημιώσεις και την επιστροφή του ΚΔ. (σ. 267-269).


ΥΠΟ ΕΚΔΟΣΗ

Γερμανικές πολεμικές επανορθώσεις - Η Ελλάδα μπορεί 
Ροτ Καρλ Χάιντς
Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη


Δίστομο, Καλάβρυτα, Κομμένο, Λιγκιάδες... Αυτά είναι μερικά από τα εκατοντάδες χωριά, τους οικισμούς και τις κωμοπόλεις που ρήμαξαν οι Γερμανοί κατακτητές στη διάρκεια του Β? Παγκόσμιου Πολέμου – και μάλιστα μετά την αποτρόπαιη σφαγή των κατοίκων τους.

Σήμερα υπάρχουν εκεί μνημεία όπου συναντιούνται Έλληνες και Γερμανοί, οι οποίοι έχουν αναλάβει από κοινού πρωτοβουλίες ενάντια στη λήθη και με σκοπό την αποζημίωση των θυμάτων.

Η ισχυρή ελίτ της Γερμανίας, ωστόσο, αντιμετωπίζει αυτές τις τάσεις εξιλέωσης ως ένα «εξωτικό» περιθωριακό φαινόμενο που δεν επηρεάζει την ατζέντα της. Η συνακόλουθη αποποίηση οποιασδήποτε ιστορικής ευθύνης φαίνεται να την έχει οδηγήσει σε ένα κατάφωρο σύμπλεγμα όσον αφορά την Ελλάδα. Μοιάζει σαν να μην έχει συγχωρήσει μέχρι σήμερα τον μικρό Νοτιοευρωπαίο εταίρο των Συμμάχων που πρόβαλε τόσο σθεναρή αντίσταση στην Κατοχή. Και φαίνεται να μην έχει ξεχάσει μέχρι σήμερα ότι οι δυνάμεις κατοχής κατέρρευσαν πολύ σύντομα και κατέστρεψαν οικονομικά την Ελλάδα.

Υπό αυτές τις συνθήκες μπορεί κανείς να κατανοήσει την αυστηρή γραμμή που υπαγορεύει το Βερολίνο απέναντι στην πιο υπερχρεωμένη εθνική οικονομία της ευρωζώνης.

Ο Καρλ Χάιντς Ροτ καταδεικνύει ότι η ελληνική διαρθρωτική κρίση συνδέεται και με τις μακροπρόθεσμες συνέπειες των βάναυσων καταστροφών του Β? Παγκόσμιου Πολέμου από το Γ? Ράιχ, γεγονός που αποσιωπάται συστηματικά και θεωρείται ταμπού.

Στην παρούσα μελέτη του Καρλ Χάιντς Ροτ αναλύεται το ελπιδοφόρο ξεκίνημα της ελληνικής κυβέρνησης και η τελική αποτυχία της απέναντι στο γερμανοευρωπαϊκό βέτο.

Ο συγγραφέας καταθέτει προτάσεις για μια εναλλακτική οδό που βασίζεται σε ηθικά και πολιτικά κριτήρια: H Γερμανία πρέπει να ξεπληρώσει τις οφειλές της από τις πολεμικές επανορθώσεις και να συνεισφέρει στην ανασυγκρότηση της Ελλάδας.

Ο Ροτ παρουσιάζει ορισμένες σκέψεις για το πώς η πρακτική αυτή θα μπορούσε να ισχύσει και για άλλους λαούς που αντιμετωπίζουν προβλήματα, να χρησιμοποιηθεί για την κατάλυση της κρατούσας πολιτικής λιτότητας που ακολουθούν οι Γερμανοί μερκαντιλιστές και να ενσωματωθεί σε μια γενικότερη διαδικασία εκδημοκρατισμού της Ευρώπης.

Τέλος, εξετάζει τα κατάλοιπα του Β? Παγκόσμιου Πολέμου – συμπεριλαμβανομένων των σκανδαλωδών πρακτικών της δυτικογερμανικής μεταπολεμικής ελίτ για να αποφύγει την καταβολή πολεμικών επανορθώσεων.

Ο Καρλ Χάιντς Ροτ γεννήθηκε το 1942 στη Γερμανία. Σπούδασε Ιατρική και Ιστορία στα Πανεπιστήμια της Κολονίας, της Βόνης, του Ντίσελντορφ, του Αμβούργου και της Βρέμης. Το 1984 ανακηρύχθηκε διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Αμβούργου και το 1992 διδάκτορας της Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Βρέμης.
Είναι μέλος του Δ.Σ. του Ιδρύματος Κοινωνικής Ιστορίας του 20ού Αιώνα στη Βρέμη (Stiftung fur Sozialgeschichte des 20. Jahrhunderts).
Έχει γράψει πολλά βιβλία, μελέτες και άρθρα για θέματα κοινωνικής και οικονομικής ιστορίας, ιστορίας της ιατρικής και της επιστήμης του 20ού αιώνα, καθώς επίσης και για μεθοδολογικά προβλήματα της επιστημονικής ιστοριογραφίας. Στα ελληνικά κυκλοφορούν τα βιβλία του Η Ελλάδα και η Κρίση – Τι Έγινε και Τι Μπορεί να Γίνει και Να Εμποδίσουμε την Καταστροφή – Μανιφέστο για μία Ευρώπη της Ισότητας (από κοινού με τον Ζήση Παπαδημητρίου)
Πολεμικές οφειλές και εγκληματίες πολέμου στην Ελλάδα
Ψάχνοντας την ηθική και υλική δικαίωση μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο
Δέσποινα - Γεωργία Κωνσταντινάκου
επιμέλεια σειράς: Σωκράτης Πετμεζάς
Εκδόσεις: Αλεξάνδρεια, 2015
Σελίδες: 558 


 Η λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου σήμανε την ώρα της απόδοσης ευθυνών για τις τεράστιες ανθρώπινες απώλειες και τις υλικές καταστροφές. Ήδη άλλωστε μεσούντος του πολέμου οι Σύμμαχοι διεκήρυσσαν την ακλόνητη αποφασιστικότητά τους για την παραδειγματική τιμωρία των εγκληματιών πολέμου και την καταβολή της δέουσας επανόρθωσης στις χώρες που συμμετείχαν στον κοινό αγώνα. Η Ελλάδα, που συγκαταλεγόταν μεταξύ των νικητών, υπέστη μια εξαιρετικά σκληρή τριπλή κατοχή, με μεγάλες απώλειες σε έμψυχο και άψυχο δυναμικό, και προσπάθησε κι αυτή με τη σειρά της να προβάλει τις διεκδικήσεις της. Έκαναν άραγε οι ελληνικές κυβερνήσεις όλα τα απαραίτητα βήματα προκειμένου να εξασφαλίσουν την ηθική και υλική δικαίωση; Αναγνώρισαν οι πρώην κατακτητές την ευθύνη τους, αποδεχόμενοι να συμβάλουν στην εκκαθάριση των συνεπειών που προκάλεσε ο πόλεμος; Αποδόθηκε η πρέπουσα τιμωρία σε αυτούς που διενήργησαν τόσο εκτεταμένα εγκλήματα πολέμου; Τα θύματα αυτών των εγκλημάτων έλαβαν την αποζημίωση που δικαιούνταν; Η ελληνική πολιτεία έλαβε την κατάλληλη επανόρθωση προκειμένου να οργανώσει εκ νέου τις δομές της και να ανασυγκροτήσει την κατεστραμμένη οικονομία της;
Το ανά χείρας βιβλίο, στηριγμένο σχεδόν εξολοκλήρου σε αρχειακές πηγές της Ελλάδας και του εξωτερικού, αποτελεί την πρώτη συγκριτική επιστημονική μελέτη που επιχειρεί να παρουσιάσει στην ολότητά της την πολιτική που ακολουθήθηκε στη διεκδίκηση των πολεμικών οφειλών και την ποινική δίωξη των εγκληματιών πολέμου, εστιάζοντας όχι μόνο στη Γερμανία αλλά και στις δύο άλλες δυνάμεις κατοχής, την Ιταλία και τη Βουλγαρία. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)


Προλεγόμενα
Συντομογραφίες
Εισαγωγή
Οι κακοί Γερμανοί, οι καλοί(;) Ιταλοί και... οι Βούλγαροι. Ανθρώπινες απώλειες. Υλικές ζημιές
ΜΕΡΟΣ Α' Επανορθώσεις - Αποζημιώσεις
1. Το γενικό πλαίσιο
Σχετικά με τους όρους "επανόρθωση" και "αποζημίωση"
Οι πρώτες διαβουλεύσεις για την καταβολή των επανορθώσεων, 1941-1945
2. Οι γερμανικές επανορθώσεις
Η Ελλάδα στη Διάσκεψη των Επανορθώσεων στο Παρίσι (9.11-21.12.1945)
Η διανομή των γερμανικών επανορθώσεων
Το μερίδιο της Ελλάδας: Κέρδη και απώλειες
3. Οι γερμανικές αποζημιώσεις
Οι πρώτες προσεγγίσεις των Ελλήνων
Το διάβημα των ευρωπαϊκών κρατών
Οι διαπραγματεύσεις για την αποζημίωση των θυμάτων
Η συμφωνία
Η διελκυστίνδα των θυμάτων
Ο νόμος 4178/1961
Η διανομή των αποζημιώσεων
4. Οι ελληνικές απαιτήσεις μετά την επανένωση των δύο Γερμανιών
Το Σύμφωνο 2+4
Οι ελληνικές διεκδικήσεις. Ο διπλωματικός και δικαστικός αγώνας, 1990-2015
5. Οι αποδόσεις
Οι αποδόσεις της ΟΔΓ: Οι απορρίψεις και ο δωσίλογος
6. Οι προσπάθειες για την καταβολή επανορθώσεων από τη Λαοκρατική Δημοκρατία της Γερμανίας
Υποσχέσεις και αποφυγή
Οι επαφές μετά την επίσημη αναγνώριση της ΛΔΓ
7. Οι ιταλικές επανορθώσεις
Οι ιταλικές επανορθώσεις στις πρώτες μεταπολεμικές διασκέψεις
Οι ιταλικές επανορθώσεις στη Διάσκεψη Ειρήνης, Παρίσι, Ιούλιος-Οκτώβριος 1946. Η θέση της Ελλάδας
Ο προσδιορισμός των επανορθώσεων
Η συμφωνία για τις επανορθώσεις ή Συμφωνία Οικονομικής Συνεργασίας
Η διανομή των επανορθώσεων
8. Η "αποζημίωση" των θυμάτων
Ο περιορισμός της αποζημίωσης
Η περικοπή
9. Το κατοχικό δάνειο
Ιστορικό πλαίσιο
Η διεκδίκηση του κατοχικού δανείου
Γερμανία
Ιταλία
10. Οι βουλγαρικές επανορθώσεις
Οι βουλγαρικές επανορθώσεις και οι Μεγάλες Δυνάμεις
Οι βουλγαρικές επανορθώσεις και η Ελλάδα
Η μετατροπή των επανορθώσεων σε αποζημιώσεις
ΜΕΡΟΣ Β' Εγκλήματα πολέμου. Η δικαστική δίωξη των εγκληματιών πολέμου
1. Το γενικό πλαίσιο
Εγκλήματα πολέμου. Ορισμός, νομικό πλαίσιο
Περί της νομιμότητας των εγκλημάτων των δυνάμεων κατοχής στην Ελλάδα
Ο καθορισμός του πλαισίου δίωξης των εγκληματιών πολέμου. Οι προσπάθειες των ελληνικών αρχών για τη συγκέντρωση αποδεικτικού υλικού
2. Οι Γερμανοί εγκληματίες πολέμου
Οι πρώτες δίκες 1945-1952
Διαπραγματεύσεις και πιέσεις για την οριστική παύση των διώξεων, 1952-1956
3. Η υπόθεση Μαξ Μέρτεν
Η σύλληψη
Η δίκη
Ο δρόμος προς την απελευθέρωση
Η απελευθέρωση
Η νέα υπόθεση Μέρτεν
4. Το οριστικό τέλος
Οι ποινικές διώξεις και η γερμανική δικαιοσύνη
5. Η δίωξη των εγκληματιών πολέμου στη Λαοκρατική Δημοκρατία της Γερμανίας
Γενικό ιστορικό και νομικό πλαίσιο
Η ποινική δίωξη των εγκλημάτων πολέμου που διαπράχθηκαν στην Ελλάδα
6. Οι ιταλοί εγκληματίες πολέμου
Οι προσπάθειες για τον καθορισμό πλαισίου παράδοσης Ιταλών εγκληματιών πολέμου
Οι δίκες Ιταλών εγκληματιών πολέμου στην Ελλάδα
Οι άκαρπες προσπάθειες για την παράδοση και άλλων Ιταλών
Η σιωπηρή διευθέτηση
Η παραγραφή
7. Οι Βούλγαροι εγκληματίες πολέμου
Η ποινική δίωξη των Βούλγαρων εγκληματιών πολέμου
Αντί επιλόγου
Μερικές διαπιστώσεις για το ζήτημα των πολεμικών οφειλών
Πηγές
Βιβλιογραφία
Ευρετήριο

Η Δέσποινα - Γεωργία Κωνσταντινάκου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1980. Το 2012 αναγορεύτηκε διδάκτορας Νεότερης Ιστορίας του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει λάβει μέρος σε ερευνητικά προγράμματα στην Ελλάδα και το εξωτερικό και έχει συμμετάσχει στη διδασκαλία μεταπτυχιακών σεμιναρίων στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει δημοσιεύσει σε ελληνικά και διεθνή περιοδικά και συλλογικούς τόμους. Εκπροσώπησε την Ελλάδα σε διεθνές ερευνητικό πρόγραμμα για το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στη δεκαετία του ’40, τη μεταπολεμική ιστορία της Ελλάδας και την "κληρονομιά" του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Είναι μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Έρευνας και Κατάρτισης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και Ανθρωπιστικής Δράσης.
Το ζήτημα των γερμανικών πολεμικών επανορθώσεων στην Ελλάδα
Διεθνείς και εθνικές διαστάσεις

Στέλιος Περράκης, Μαρία - Ντανιέλλα Μαρούδα, Μανώλης Γλέζος, Ιωάννης Μπουρλογιάννης - Τσαγγαρίδης, Κέλλυ Σταμούλη, Αντώνης Μπρεδήμας, Αθανάσιος Ράντος, Χαράλαμπος Τσιλιώτης, Ελένη Μίχα, Βασιλική Σαράντη
επιμέλεια: Στέλιος Περράκης

Εκδόσεις Ι. Σιδέρης, 2012
389 σελ.
Διεθνές δίκαιο Ελλάς - Σχέσεις - Γερμανία

Η συνάρθρωση κειμένων στο παρόν βιβλίο με διαφορετική, τελικά, κατάληξη, άλλοτε σύγκλισης και άλλοτε απόκλισης,
επιτρέπει στον αναγνώστη μια αληθινή σφαιρική ματιά γύρω από το σύνθετο και ιδιαίτερα δύσκολο, από νομικής πλευράς, θέμα των επανορθώσεων καθώς και των ασυλιών του κράτους, εν όψει τέλεσης σοβαρών διεθνών εγκλημάτων στο πεδίο του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου. Ακόμη παρουσιάζει μια τελευταία ματιά στην ελληνική διάσταση του προβλήματος. Το όλο εγχείρημα προσλαμβάνει μια ξεχωριστή διάσταση σε μια περίοδο που η ετεροδικία του κράτους έπαψε να είναι απόλυτη, σχετικοποιείται και βαίνει διαρκώς συρρικνούμενη. Σε μια περίοδο μετάβασης της διεθνούς δικαιοταξίας σε επίπεδο κανόνων, αντιλήψεων και αξιών υπέρτερης σημασίας και ισχύος έναντι όλων. Εκεί, όπου το ένοχο για σοβαρές παραβιάσεις δικαιωμάτων του ανθρώπου και ανθρωπιστικού δικαίου κράτος δεν θα μπορεί να κρύβεται πίσω από την κυριαρχία του, την ασυλία του, χωρίς κάθαρση, ανεύθυνο, με ατιμωρησία και χωρίς αποκατάσταση των θυμάτων.

Περιλαμβάνονται τα κείμενα:

Αντί Εισαγωγής
- Στέλιος Περράκης, Μαρία - Ντανιέλλα Μαρούδα, "Πολεμικές επανορθώσεις στο σύγχρονο Διεθνές Δίκαιο. Η διεθνής πρακτική και η ελληνική περίπτωση. Μια σύνθεση κι ένας αναστοχασμός"

Α΄ Ενότητα
- Μανώλης Γλέζος, "Το ζήτημα των πολεμικών επανορθώσεων για τα θύματα της γερμανικής Κατοχής στην Ελλάδα: μία εισαγωγική γενική προσέγγιση"
- Ιωάννης Μπουρλογιάννης - Τσαγγαρίδης, "Η διεκδίκηση γερμανικών πολεμικών επανοθρώσεων: το πολιτικό πλαίσιο. Η ματιά ενός διπλωμάτη.
- Κέλλυ Σταμούλη, "Από το Δίστομο... στη Φλωρεντία... ως την Επιτροπή Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Διεκδικώντας πολεμικές επανορθώσεις σε εθνικό και διεθνές επίπεδο"

Β΄ Ενότητα
- Αντώνης Μπρεδήμας, "Το κατοχικό δάνειο: μία εναλλακτική προοπτική δικαίωσης;"
- Αθανάσιος Ράντος, "Η (δια) δικαστική πορεία της υπόθεσης των γερμανικών πολεμικών επανορθώσεων στην Ελλάδα"
- Χαράλαμπος Τσιλιώτης, "Η αναγκαστική εκτέλεση κατά του γερμανικού Δημοσίου για την ικανοποίηση δικαστικώς επιδικασθεισών απαιτήσεων εις βάρος του κατά το ελληνικό και το Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο"
- Ελένη Μίχα, "Η συμβολή των εθνικών δικαστηρίων στην εξέλιξη του Διεθνούς Δικαίου για τις πολεμικές επανοθρώσεις: η περίπτωση της γερμανικής νομολογίας"
- Βασιλική Σαράντη, "Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και το ζήτημα της κρατικής ασυλίας"

Γ΄ Ενότητα
Η ελληνική αγόρευση στο Διεθνές Δικαστήριο στην υπόθεση Δικαστικές Ασυλίες Κράτους, Γερμανία/Ιταλία, Ελλάδα παρεμβαίνουσα

- Στέλιος Περράκης, Μαρία - Ντανιέλλα Μαρούδα, "Γνωμοδοτικό σημείωμα. Η κρατική ετεροδικία απέναντι στις σοβαρές παραβιάσεις κανόνων ανθρωπιστικού δικαίου που χαρακτηρίζονται jus cogens: quid?"

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΚΑΤΟΧΗ
ΚΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΤΟΧΙΚΑ ΔΑΝΕΙΑ
ΒΙΒΛΙΟΔΕΤΗΜΕΝΗ ΕΚΔΟΣΗ
ΚΟΥΚΟΥΝΑΣ ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ
Λεπτομέρειες
ISBN13    9789604541270
Εκδότης    ΕΡΩΔΙΟΣ
Χρονολογία Έκδοσης Μάιος 2013Α ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ, ΤΑ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ, ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ

ΟΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΚΕΣ εμπειρίες του ελληνικού λαού από τα δυσβάστακτα χρόνια της Κατοχής υπήρξαν καταλυτικές για όσους τις έζησαν. Η ελληνική οικονομία δεν συνήλθε ποτέ από τις στυγνές αφαιμάξεις των κατακτητών στα χρόνια εκείνα. Σ' αυτό το βιβλίο, που είναι περισσότερο ιστορικό παρά οικονομικό, παρουσιάζονται τα γεγονότα που οδήγησαν στην κατοχική χρεοκοπία.
Η ΕΛΛΕΙΨΗ τροφίμων που οδηγεί στην πείνα, ο άκρατος εξευτελισμός του εθνικού νομίσματος εξαιτίας των ατελεύτητων απαιτήσεων του κατακτητή, ο πληθωρισμός που καταλήγει στη γιγάντωση του τιμάριθμου και οι αδίστακτοι κερδοσκόποι, οι μεγαλοδοσίλογοι.
ΤΑ ΕΞΟΔΑ κατοχής που βαπτίζονται έξοδα ανοικοδόμησης και που ο δυνάστης τα απαιτεί ασύστολα και πιεστικά. Ο μαρασμός της παραγωγής και η καταβαράθρωση της οικονομίας με άμεσο επακόλουθο την κατοχική χρεοκοπία, από την οποία δεν συνήλθε ποτέ η Ελλάδα.
ΚΑΙ ΟΜΩΣ, μέσα απ' αυτό το κολαστικό τοπίο προέκυψε το ζήτημα των κατοχικών δανείων. Ούτε λίγο ούτε πολύ, οι ξένοι κατακτητές αξίωσαν και πήραν ως «δανεικά» εκατό δισεκατομμύρια σημερινά ευρώ, με την υπόσχεση ότι θα τα επιστρέψουν μόλις θα τέλειωνε ο πόλεμος. Η Γερμανία εξακολουθεί να τα οφείλει αυτά τα αναγκαστικά δάνεια που αυθαίρετα είχε συνάψει τότε και που σήμερα ανέρχονται με χαμηλό επιτόκιο σε περισσότερα από 510 δισεκατομμύρια ευρώ, ποσόν που υπερβαίνει κατά πολύ το σύνολο του ελληνικού δημόσιου χρέους.
ΤΑ ΑΔΙΑΨΕΥΣΤΑ ντοκουμέντα, οι απαραίτητοι αριθμοί, τα παρασκήνια και τα πρόσωπα που διαδραμάτισαν ρόλο. Άπληστοι οικονομικοί δοσίλογοι τότε και ανευθυνοϋπεύθυνοι πολιτικοί παράγοντες έπειτα. Η καταγραφή μιας κρατικής χρεοκοπίας. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Περιεχόμενα

Πρόλογος του συγγραφέα
1. Η κατάσταση της οικονομίας με την είσοδο των κατακτητών
2. Το κάλυμμα του χρυσού και οι κρατικές τράπεζες
3. Οι οικονομικοί δοσίλογοι και τι αντιπροσώπευαν
4. Η ιδιωτική οικονομία κατά τη διάρκεια της Κατοχής
5. Ο Χέρμαν Νοϊμπάχερ και η αποστολή του στην Ελλάδα
6. Κάρολος Αύγουστος Κλόντιους, ο Ράιχενμπαχ της Κατοχής
7. Πλάτων Χατζημιχάλης, ο πρώτος κατοχικός υπουργός Οικονομικών
8. Σωτήριος Γκοτζαμάνης, ένας μαιευτήρας-γυναικολόγος
9. Έκτωρ Τσιρονίκος, ένας τραπεζίτης από το παρελθόν
10. Βουλπιώτης, Ραδιοφωνία και Τηλεφωνία
11. Επιχειρήσεις Τύπου και προπαγάνδας
12. Οι Έλληνες εργάτες που στάλθηκαν στο Τρίτο Ράιχ
13. Οι υπέρογκες κατοχικές δαπάνες προκαλούν δημοσιονομική κρίση
14. Η συμφωνία του Μαρτίου 1942
15. Το ελληνικό κράτος καλείται να εξαντλήσει τα όρια της αντοχής
16. Οι κατακτητές γίνονται πιο απαιτητικοί
17. Πιεστική ανάγκη η διεξαγωγή διαπραγματεύσεων
18. Το απεργιακό κύμα κορυφώνεται και απειλεί
19. Ο κατοχικός υπουργός Γκοτζαμάνης στο Βερολίνο
20. Οι διαπραγματεύσεις στο Βερολίνο
21. Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται πλέον στη Ρώμη
22. Κηρύσσεται η λήξη των διαπραγματεύσεων
23. Ο απόλυτος έλεγχος εξασφαλίζεται μέσω της Degriges
24. Το ελληνικό φαινόμενο και η συγκυρία: Ελ Αλαμέιν, Γοργοπόταμος και Στάλινγκραντ
25. Το ακριβές ύψος των κατοχικών δανείων
26. Η διεκδίκηση των δανείων μετά το τέλος του πολέμου
27. Η διεκδίκηση των δανείων στα τελευταία χρόνια
28. Ένας διδακτικός επίλογος για τις ευθύνες των πολιτικών
Πίνακες
Α. Έξοδα κατοχής και πιστώσεις προς τις κυβερνήσεις της Γερμανίας και της Ιταλίας
Β. Πίνακας καταβολών στις γερμανικές αρχές (σε δρχ.)
Γ. Πίνακας καταβολών στις γερμανικές αρχές (σε χρυσές λίρες)
Δ. Νομισματική κυκλοφορία κατά την περίοδο 1941-44
Ε. Η τιμή της χρυσής λίρας κατά την περίοδο 1941-44
ΣΤ. Η τιμή των εφημερίδων κατά την περίοδο 1941-44
Ζ. Κλήρινγκ Γερμανίας
Βιβλιογραφία
Ευρετήριο ονομάτων


Πηγές, BiblioNet ,Εκδόσεις Λιβάνη, Βιβλιοπωλείο Πολιτεία