Δευτέρα, 29 Αυγούστου 2016

Αποδράσεις στην Πιερία

Πλαταμώνας – Λεπτοκαρυά – Λιτόχωρο

Ο νομός Πιερίας έχει τις δικές του ομορφιές και για αυτό θεωρείται ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς διακοπών για τους κατοίκους της Βόρειας και Κεντρικής Ελλάδας και όχι άδικα αφου στα χωριά και τις κωμοπόλεις του μπορεί κανείς να βρει τοπία μοναδικής φυσικής ομορφίας, γραφικούς οικισμούς, βυζαντινούς ναούς αλλά και μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς. Κυρίως όμως
θα βρεί φιλόξενους ανθρώπους, έτοιμους να μυήσουν τον επισκέπτη στα μυστικά του τόπου τους. Συνδυάζοντας με μοναδικό τρόπο το βουνό με τη θάλασσα, τον Όλυμπο με την ατελείωτη ακτογραμμή, δίκαια κατέχει μια ξεχωριστή θέση στις καρδιές των επισκεπτών του, Ελλήνων και ξένων.


http://i2.wp.com/www.ekdromi.gr/blog/wp-content/uploads/2015/06/%CF%80%CE%BB%CE%B1%CF%84%CE%B1%CE%BC%CF%8E%CE%BD%CE%B1%CF%82_ekdromi_blog.jpg


Πλαταμώνας

Η πρώτη περιγραφή του Πλαταμώνα, οτι δηλαδή πρόκειται για ένα χωριό με 2.000 μόνιμους κατοίκους, προφανώς τον αδικεί. Η αύξηση του πληθυσμού κατά τους καλοκαιρινούς μήνες σε 14.000, φανερώνει πως στο μέρος αυτό υπάρχει κάποιο μυστικό, κάτι που ξέρουν καλά όσοι τον έχουν επισκεφθεί, και με την πρώτη καλοκαιρινή μέρα επανέρχονται και γίνονται ένα με αυτόν.

Το όνομά του δεν είναι τυχαίο. Σύμφωνα με το λεξικό των Λίντελ-Σκοτ, Πλαταμώνας σημαίνει «πλατύς γιαλός». Πώς αλλιώς θα μπορούσε να ονομαστεί άλλωστε ένα μέρος που διαθέτει μια από τις μεγαλύτερες παραλίες της χώρας; Μια παραλία-κόσμημα για την περιοχή, βραβευμένη με γαλάζια σημαια,  την οποία μπορεί να θαυμάσει κανείς σε όλη της τη μεγαλοπρέπεια από το κάστρο. Κατεβαίνοντας κανείς στην αμμουδιά, μπορεί να χαρεί όλες τις ανέσεις που προσφέρει η οργάνωσή της. Ταβέρνες, beach bars, café, θαλάσσια sports συνθέτουν έναν τουριστικό θησαυρό για κάθε γούστο και διάθεση.

Οι 2.000 μόνιμοι κάτοικοι του Πλαταμώνα νιώθουν περήφανοι για τον τόπο τους. Η αρμονική συνύπαρξη βουνού και θάλασσας, πράσινου και γαλάζιου τους επιτρέπει να νιώθουν έτσι καθώς ο Πλαταμώνας, εκτός από την εξαιρετική του παραλία, απλώνεται μέχρι τους πρόποδες του Ολύμπου, προσφέροντας ένα τοπίο μοναδικής ομορφιάς στους επισκέπτες.

Σε περίοπτη θέση βρίσκεται και το κάστρο του Πλαταμώνα. Ένα από τα καλύτερα διατηρημένα κάστρα στην Ελλάδα, το οποίο άπο την περίοδο που χτίστηκε (10ο μ.Χ αιώνα) πέρασε μέσα από πολλές επιθέσεις και καταστροφές καθώς η στρατηγική του θέση αποτελούσε σημαντικό κίνητρο για χρησμιοποίησή του για οποιονδήποτε κατακτητή. Οι τελευταίες επιθέσεις εναντίον του κάστρου έγιναν ακόμα και κατά την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου πολέμου. Στο εσωτερικό του κάστρου μπορεί κανείς να θαυμάσει και την εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, τη μοναδική που σώζεται σήμερα από τις συνολικά 5 που υπήρχαν.

 http://i2.wp.com/www.ekdromi.gr/blog/wp-content/uploads/2015/06/%CE%9B%CE%B5%CF%80%CF%84%CE%BF%CE%BA%CE%B1%CF%81%CF%85%CE%AC_ekdromi_blog.jpg

Λεπτοκαρυά

Ανεβαίνοντας βόρεια, βρίσκει κανείς την Λεπτοκαρυά. Με την εξίσου απέραντη αμμώδη παραλία η οποία ξεπερνά σε μήκος τα 10 χλμ, είναι εύκολα προσβάσιμη και ιδιαιτέρως φιλόξενη προς τους χιλιάδες επισκέπτες που την τιμούν κάθε χρόνο. Στα περισσότερα σημεία της είναι οργανωμένη και διαθέτει όλα τα χαρακτηριστικά και τις ανέσεις που έχει ανάγκη ο παραθεριστής. Ο δρόμος τη διασχίζει σχεδόν σε όλο της το μήκος δίνοντας έτσι την ευκαιρία για εύκολη πρόσβαση σε οποιοδήποτε σημείο της. Λίγο πιο βόρεια μπορεί να συναντήσει κανείς την παλία Λεπτοκαρυά, όπου προσφέρεται για μοναδικές διαδρομές μέσα στη φύση, περίπατο, ποδηλασία ακόμα και 4Χ4. Το μόνο σίγουρο είναι πως η θέα από τους πρόποδες του Ολύμπου θα αποζημιώσει την οποιαδήποτε κούραση καθώς οι ορεινοί και ημιορεινοί οικισμοί στους πρόποδες της κατοικίας των Θεών αποτελούν σημεία εξαιρετικής ομορφιάς.

http://i2.wp.com/www.ekdromi.gr/blog/wp-content/uploads/2015/06/%CE%9B%CE%B9%CF%84%CF%8C%CF%87%CF%89%CF%81%CE%BF_ekdromi_blog.jpg

 Λιτόχωρο

Αφήνοντας μακρυά την ακτογραμμη και τις αμμουδιές, 10 χιλιόμετρα βόρεια της παραλίας της Λεπτοκαρυάς, βρίσκουμε το Λιτόχωρο. Χτισμένο στις Ανατολικές πλαγιές του Ολύμπου, οι ντόπιοι το αποκαλούν «Πύλη των Θεϊκών κατοικιών».

Το Λιτόχωρο αποτελεί για πολλούς επισκέπτες το ορμητήριο για την ανάβαση και κατάκτηση του Ολύμπου. Η θέα του μεγαλύτερου βουνού της Ελλάδας δεσπόζει από το κάθε σημείο του Λιτοχωρίου αυτό και θυμίζει τους λόγους που θεωρείται η κατοικία των θεών.

Στο γραφικό, γεμάτο αρχοντικές οικίες παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, κέντρο του χωριού, ο επισκέπτης μπορεί να περιδιαβει τα στενά δρομάκια και να ταξιδέψει στις εποχές. Επίσης, μέσα από τις πολλές ταβέρνες και εστιατόρια μπορεί να δοκιμάσει τη νοστιμιά της Μακεδονικής κουζίνας ενώ λίγα χιλιόμετρα πίο κάτω υπάρει ένα από τα μέρη που αξίζει να επισκευθεί κανείς, το φαράγγι του Ενιπέα, ένα από τα πιό όμορφα φυσικά τοπία της χώρας.

Τρία από τα πιο γραφικά, πιο όμορφα και ενδιαφέροντα χωριά, που συνδυάζουν βουνό και θάλασσα, ξεκούραση και μοναδικό θέαμα, συγκροτούν ένα εκπληκτικό μείγμα εμπειριών για τον ταξιδιώτη. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως η Πιερία είναι ο αγαπημένος προορισμός πολλών Ελλήνων.

ekdromi.gr blog

Αποτέλεσμα εικόνας για Πλαταμώνας
Πλαταμώνας, Wikipedia
http://nikoparadise.gr/wp-content/uploads/2012/10/1280X800.jpg

Αποτέλεσμα εικόνας για Πλαταμώνας

Αποτέλεσμα εικόνας για Λιτοχωρο
Λιτόχωρο φωτ. mount olympus


Αποτέλεσμα εικόνας για λιτοχωρο παραλια
Πλάκα Λιτόχωρου photo: aggelos oikonomou-wondergreece


Αποτέλεσμα εικόνας για λεπτοκαρυα
Λεπτοκαρυά
http://hoteldafni.gr/leptokaria/wp-content/uploads/2011/09/riviera.jpg

http://content-mcdn.ethnos.gr/filesystem/images/20160214/engine/assets_LARGE_t_183762_54205221_type13145.jpg
Λεπτοκαρυά φωτ.Έθνος