Τρίτη, 30 Αυγούστου 2016

Αντίστροφη μέτρηση για νέες εκλογές στην Ισπανία

Αντίστροφη μέτρηση για νέες εθνικές εκλογές στην Ισπανία. Το ρολόι θ' αρχίσει να μετρά αντίστροφα από την Τετάρτη για την τρίτη εκλογική αναμέτρηση  σε ένα χρόνο στην Ισπανία, όταν ο εκτελών χρέη Πρωθυπουργού, ο συντηρητικός Mariano Rajoy (Μαριάνο Ραχόι) θ' αντιμετωπίσει την ψήφο εμπιστοσύνης στο κοινοβούλιο για μια δεύτερη θητεία.
Το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE) επιβεβαίωσε τη Δευτέρα 29
Αυγούστου ότι θα καταψηφίσει τον Μαριάνο Ραχόι στην ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, γεγονός που σημαίνει ότι αυξάνονται οι πιθανότητες να κληθούν και πάλι οι Ισπανοί στις κάλπες, για τρίτη φορά μέσα σε έναν χρόνο.

"Οι ψηφοφόροι μας ψήφισαν να φύγει ο Ραχόι" δήλωσε ο γενικός γραμματέας του PSOE, Πέδρο Σάντσεθ, μετά τη συνάντηση που είχε νωρίτερα σήμερα με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό, την οποία χαρακτήρισε "παντελώς αχρείαστη".

Την Κυριακή το Λαϊκό Κόμμα (PP) του Ραχόι κατέληξε σε συμφωνία με το κεντρώο, φιλελεύθερο κόμμα Ciudadanos. Μαζί με την ψήφο μιας βουλευτίνας ενός τοπικού κόμματος των Καναρίων, εξασφάλισε έτσι τη στήριξη 170 βουλευτών σε σύνολο 350. Στην πρώτη ψηφοφορία στο κοινοβούλιο, που θα διεξαχθεί αύριο, είναι δεδομένο ότι ο Ραχόι δεν θα λάβει ψήφο εμπιστοσύνης, αφού χρειάζεται απόλυτη πλειοψηφία (176 ψήφους). Στην δεύτερη, την Παρασκευή, του αρκεί η σχετική πλειοψηφία όμως ούτε το PSOE ούτε οι άλλες πολιτικές δυνάμεις φαίνονται διατεθειμένες να απέχουν από την ψηφοφορία ώστε να του δώσουν την ευκαιρία να σχηματίσει κυβέρνηση.

Εάν δεν σχηματιστεί νέα κυβέρνηση μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, τότε το κοινοβούλιο θα διαλυθεί και θα προκηρυχθούν νέες εκλογές για τις 25 Δεκεμβρίου 2016.

ΕΞΠΡΕΣ
30/8/2016