Δευτέρα, 1 Αυγούστου 2016

Το προφίλ της οικογένειας Σκλαβενίτη και η υπόθεση Μαρινόπουλου

Όσο και αν η οικογένεια Σκλαβενίτη αποφεύγει πεισματικά τις δημόσιες εξελίξεις, βρίσκεται διαρκώς στο επίκεντρο εν μέσω επιχειρηματικών εξελίξεων.
Αναπόφευκτα η εμπλοκή και μόνο του ονόματος Σκλαβενίτη στην υπόθεση του Μαρινόπουλου και το ενδεχόμενο εξαγοράς της αλυσίδας ή μέρους της, φέρνει στο προσκήνιο την οικογένεια η
οποία όταν ανακοινώθηκαν τα capital controls πλήρωσε αμέσως με μετρητά τους υπαλλήλους για να μην εγκλωβιστούν στις τράπεζες και στις ατελείωτες ουρές εκείνης της εποχής.
Την ίδια στιγμή τα καταστήματα της αλυσίδας παραμένουν κλειστά τις Κυριακές και η οικογένεια απολαμβάνει τον σεβασμό των εργαζόμενων της, ενώ εν έτη 2016 δεν διαθέτει site! Οι ιδιοκτήτες τους έχουν επανειλημμένως αρνηθεί προτάσεις εξαγοράς, παραμένοντας μια αμιγώς ελληνική επιχείρηση και στο παρελθόν έχουν απορρίψει επιταγές εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ από γίγαντες λιανικής, όπως λένε οι φήμες από τη Tesco, τη Wal-Mart αλλά και την Carefour που τελικά συνεργάστηκε με τον Μαρινόπουλο.
Το σλόγκαν «τόσο φθηνά όσο πουθενά» των σούπερ μάρκετ «Σκλαβενίτης» κλείνει πάνω από 45 χρόνια παρουσίας και δύσκολα θα αλλάξει. Γεννήθηκε στις 6 Φεβρουαρίου του 1969, στο ισόγειο του κτιρίου επί της λεωφόρου Κηφισού στον αριθμό 80, όπου δημιουργήθηκε το πρώτο σούπερ μάρκετ τη γνωστής αλυσίδας.

652158

Σήμερα στο τιμόνι της επιχείρησης βρίσκεται η τρίτη γενιά της οικογένειας. Πρόκειται για τα αδέλφια Μαρία, Γεράσιμο και Στέλιο Σκλαβενίτη.
Τα τρία αδέλφια έχουν πραγματοποιήσει τα τελευταία χρόνια ένα μπαράζ εξαγορών αυξάνοντας το μερίδιό τους στην αγορά. Άνοιξαν νέα καταστήματα και προχώρησαν στην εξαγορά καταστημάτων της αλυσίδας σούπερ μάρκετ Παπαγεωργίου, καθώς και 28 καταστημάτων άλλων αλυσίδων: 10 από την Ατλάντικ, 4 από τη Δούκας, 5 από την Μπαλάσκας και 9 από την Extra Πρώτα και Φθηνά.

Πώς έχτισε την αυτοκρατορία ο Σκλαβενίτης

Η ΤΗΛΕΞΥΠ, η πρώτη εταιρεία παραγγελιών μέσω τηλεφώνου στην Ελλάδα, το 1965

Η επιχείρηση του Σκλαβενίτη χτίστηκε βήμ-βήμα και πλέον αποτελεί τον... γαμπρό και όχι τη νύφη στις εξαγορές. Η εκ Λευκάδος  οικογένεια Σκλαβενίτη ξεκινάει από το 1920 με μια εταιρεία εισαγωγών ξυλείας κι εξαγωγών κρασιών. Το 1936 η οικογένεια καταστρέφεται οικονομικά, μετά από ένα ατύχημα σε μεγάλη παρτίδα εμπορευμάτων που αποστέλλονταν στο εξωτερικό. Οι ατυχίες οδήγησαν τον Γεράσιμο Σκλαβενίτη στην Αθήνα. Η κατοχή, βρίσκει την οικογένεια σε δεινή οικονομική κατάσταση και το 1942 πεθαίνουν μέσα στην ανέχεια και οι δύο γονείς.

Η ιστορία συνεχίζεται όταν τα παιδιά, ο Γιάννης και ο Σπύρος Σκλαβενίτης θα αρχίσουν τη δραστηριότητά τους στο εμπόριο και στα τέλη της δεκαετίας του '40 ξεκίνησαν να διαθέτουν κεχρί, κανναβούρι, καθώς και είδη πρώτης ανάγκης στην Κεντρική Αγορά.

Τα δύο αδέλφια Σκλαβενίτη στρέφονται στο εμπόριο ειδών μπακαλικής και μπαχαρικών, ενώ το 1950 γνωρίζονται με τον μικρασιατικής καταγωγής Μιλτιάδη Παπαδόπουλο. Το 1954 οι τρεις φίλοι προχωρούν στη δημιουργία της Σκλαβενίτης & Σία με έδρα τα Πετράλωνα κι αντικείμενο τη χονδρική πώληση τροφίμων.

Το 1967 ιδρύουν την πρώτη εταιρεία τηλεφωνικών παραγγελιών στην Ελλάδα, την ΤΗΛΕΞΥΠ - η πρώτη εταιρεία delivery στη χώρα. Ο πρωτοποριακός χαρακτήρας της και η διάθεση προϊόντων αρίστης ποιότητας σε τιμές χονδρικής συνέβαλαν στην εξάπλωση της φήμης της, με αποτέλεσμα σε σύντομο χρονικό διάστημα να δέχεται παραγγελίες σχεδόν από κάθε γωνιά της Αττικής. Η επιτυχία της ΤΗΛΕΞΥΠ τούς ώθησε το 1969 στη δημιουργία του πρώτου καταστήματος λιανικής και εν συνεχεία, το 1971, στην ίδρυση του πρώτου σούπερ μάρκετ, στο Περιστέρι (Λεωφόρος Κηφισού 80), εκεί όπου σήμερα βρίσκονται οι κεντρικές εγκαταστάσεις τους.

Το 1993 έφυγε από τη ζωή ο Γιάννης Σκλαβενίτης και το 2006 ο Σπύρος. Την ίδια χρονιά σημειώθηκαν σημαντικές αλλαγές στη διοίκηση της εταιρείας. Είχε προηγηθεί έναν χρόνο νωρίτερα, όπως λέγεται, πρόταση εξαγοράς από πολυεθνικό όμιλο ύψους 400 εκατ. ευρώ. Μάλιστα τότε τα παιδιά του Σπύρου Σκλαβενίτη χρειάστηκαν στήριξη με νέα κεφάλαια για να εξαγοράσουν τις μετοχές των εξαδέλφων τους. Αυτή τη βρήκαν από τον Νίκο Μαμιδάκη της Jet Oil, ο οποίος συμμετέχει στο ΔΣ της εταιρείας.

Σημειώνεται ότι σύζυγος του Γεράσιμου Σκλαβενίτη, είναι η Αννα Μαμιδάκη, κόρη του Νίκου Μαμιδάκη, η οποία δημιούργησε την εταιρεία παιδικού ενδύματος «Look @t me» αξιοποιώντας τις γνώσεις της στον χώρο της μόδας καθώς πριν από τον γάμο της διηύθυνε μαζί με τη μητέρα της τον οίκο μόδας Escada.

Σήμερα η Μαρία Σκλαβενίτη είναι η πρόεδρος της Ι. & Σ. Σκλαβενίτης ΑΕΕ, ενώ ο Στέλιος έχει τη θέση του αναπληρωτή διευθύνοντος σύμβουλου. Ο Γεράσιμος Σκλαβενίτης είναι ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου και έχει αναλάβει κυρίως το διοικητικό κομμάτι.

Μέχρι και σήμερα η επιχείρηση ξεχωρίζει για τις... οικογενειακές σχέσεις με τους εργαζόμενους. Παρά την οικονομική ύφεση των τελευταίων έξι ετών η επιχείρηση δεν προχώρησε σε μείωση μισθών και μαζικές απολύσεις.

Ταυτόχρονα επέλεξε να μην ανοίγει τις Κυριακές, όπως κάνουν άλλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ και σε γενικές γραμμές οι σχέσεις με τους εργαζόμενους είναι σε οικογενειακό επίπεδο. Δεν είναι τυχαίο ότι οι περισσότεροι εργαζόμενοι ταυτίζουν τον εργασιακό τους βίο με την οικογένεια, ενώ πολλά στελέχη αναδείχθηκαν μέσα από την εταιρία και ανέλαβαν θέσεις ευθύνης.

Η εξαγορά της MACRO

skalbmakro_b1

Ο Σκλαβενίτης το 2014 δεν έχασε την ευκαιρία και αγόρασε τα Macro, καθώς η γερμανική εταιρεία ήθελε να αποχωρήσει.
To αντίτιμο της εξαγοράς ανέρχεται στα 65 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για σημαντική νέα επένδυση της Σκλαβενίτης που σηματοδοτεί την είσοδό της στην αγορά της χονδρικής, ενώ παράλληλα επεκτείνει για πρώτη φορά τη δραστηριότητά της εκτός Αττικής.
Τα MAKRO μετονομάζονται στη συνέχεια σε The MART ώστε και επίσημα να δοθεί το στίγμα της νέας ιδιοκτησίας του ομίλου Σκλαβενίτη.
Τα καταστήματα Cash and Carry «The MART» διαθέτουν 12 σημεία πώλησης και έχουν ετήσιο τζίρο 300 εκατομμύρια ευρώ περίπου.
Η εξαγορά ολοκληρώθηκε στα τέλη του Ιανουαρίου του 2015, με την πλευρά Σκλαβενίτη να δίνει στους Γερμανούς περί τα 65 εκατομμύρια ευρώ, με τη χρηματοδοτική υποστήριξη της Eurobank. Επίσης μετά την εξαγορά η Grivalia, πρώην Eurobank Properties, πήρε εννιά ακίνητα της MAKRO με sale and lease back και αρχικό ετήσιο συνολικό μίσθωμα 5,7 εκατομμύρια ευρώ για 15 χρόνια.

Το deal με τον Βερόπουλο που δεν προχώρησε

ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ ΒΕΡΟΠΟΥΛΟΣ

Οι δύο οικογένειες Βερόπουλου και Σκλαβενίτη βρέθηκαν μια ανάσα από την τελική συμφωνία, ωστόσο το deal δεν ολοκληρώθηκε ποτέ.
Η αλυσίδα Σκλαβενίτης η οποία πριν από ένα περίπου χρόνο είχε εξαγοράσει την Makro Cash & Carry μπαίνοντας στην αγορά του χονδρεμπορίου και στην συνέχεια το ποσοστό της Βερόπουλος στην κρητική Χαλκιαδάκης είχε ξεκινήσει συζητήσεις με τον Νίκο Βερόπουλο ώστε να αποκτήσει τα καταστήματα του ομώνυμου ομίλου στην Ελλάδα.
Ωστόσο η συμφωνία συνέπεσε χρονικά με τα capital control και δεν προχώρησε.
Στη συνέχεια η οικογένεια Παντελιάδη μπήκε «σφήνα» και τελικά προχώρησε εξαγορά των καταστημάτων της Βερόπουλος στην Ελλάδα μπαίνοντας στο παιχνίδι των μεγάλων δίπλα σε Μαρινόπουλο, Βασιλόπουλο, Σκλαβενίτη και Μασούτη.

Στο κατώφλι της συμφωνίας

Πολύ κοντά στην τελική συμφωνία βρίσκονται οι αλυσίδες Μαρινόπουλου και Σκλαβενίτη, καθώς εντός των επόμενων δέκα ημερών θα έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο αναφορικά με το θέμα που απασχολεί έντονα των επιχειρηματικό κόσμο το τελευταίο χρονικό διάστημα.
Όπως αναφέρει η RealNews, δύο είναι τα επικρατέστερα σενάρια αυτή τη στιγμή. Το πρώτο σχετίζεται με την απόκτηση της Μαρινόπουλος από τη Σκλαβανίτης Α.Ε.. Σε αυτή την περίπτωση ο Σκλαβενίτης θα αποκτήσει τον απόλυτο έλεγχο της εταιρείας, ενώ παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν ότι η οικογένεια Μαρινόπουλου δεν θα έχει κάποια συμμετοχή στο νέο σχήμα.
Ωστόσο υπάρχει στο τραπέζι και η εκτίμηση κάποιων, σύμφωνα με την οποία ίσως η Μαρινόπουλος θα έχει ένα ποσοστό μειοψηφίας επί των μετοχών, της τάξεως του 20%-30%. Όπως αναφέρει όμως η εφημερίδα, το επικρατέστερο σχήμα είναι αυτό που δεν θα περιλαμβάνει την πλευρά της Μαρινόυλος στο μελλοντικό διοικητικό σχήμα.
Σε περίπτωση που περάσει αυτό το σενάριο, τα χρέη της Μαρινόπουλος, ύψους 1,3 δισ. ευρώ θα αναδιαρθρωθούν. Σημειώνεται ότι τα 722 εκατ. από αυτά είναι οφειλές προς προμηθευτές και τα 602 εκατ. ευρώ προς τράπεζες, εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, εταιρείες leasing. To πιθανότερο σε αυτή την περίπτωση είναι ότι οι προμηθευτές θα υποστούν ένα γενναίο κούρεμα που μπορεί να φτάσει ακόμα και το 50%.
Στο τραπέζι πάντως υπάρχει και ένα δεύτερο σενάριο. Αυτό της συμμετοχής ξένων funds. Το σενάριο σχετίζεται με την είσοδο επενδυτικών funds στην εταιρεία, επιδιώκοντας την απόκτηση του 100% του μετοχικού κεφαλαίου. Όπως αναφέρεται μάλιστα υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από την κοινοπραξία των funds KΚR και Bartons. Σε αυτή τη δεύτερη περίπτωση υπάρχει περίπτωση το κούρεμα προς τους προμηθευτές να είναι μικρότερης έκτασης. Ας σημειωθεί ότι το KKR ανέλαβε πρόσφατα τη διαχείριση των δανείων των τραπεζών Alpha και Eurobank, ύψους 1,2 δισ. ευρώ, ενώ το Bartons γνωρίζει καλά τα τεκταινόμενα στην ελληνική αγορά. Σε αυτό συμμετέχει Ελληνοκύπριος επιχειρηματίας, ενώ ήδη συμμετέχει στο μετοχικό σχήμα της ΜΕΒΓΑΛ.
Πάντως να θυμίσουμε ότι στη διάρκεια της εβδομάδας έπεσε στο τραπέζι και το όνομα του επενδυτικού fund Fairfax του Καναδού επενδυτή Πρεμ Γουάτσα. Η Fairfax, η οποία είναι από τους μεγαλύτερους ξένους επενδυτές στην Ελλάδα -έχει επενδύσει στη Eurobank, την Grivalia, την Praktiker Ελλάς.

NEWS
1/8/2016