Πέμπτη, 4 Αυγούστου 2016

Στην Περιφέρεια Αττικής τα Προσφυγικά της Λεωφόρου Αλεξάνδρας

Στην Περιφέρεια Αττικής μεταβιβάζονται τα 177 διαμερίσματα του λεγόμενου προσφυγικού συνοικισμού της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, σύμφωνα με την τροπολογία τριών βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που έκανε δεκτή ο Πάνος Σκουρλέτης.
Η κυριότητα των διαμερισμάτων ανήκει στην Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ) και την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου (ΚΕΔ) και η μεταβίβαση γίνεται χωρίς αντάλλαγμα.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος υποστήριξε ότι σκοπός της τροπολογίας είναι η προστασία των προσφυγικών ως μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς, η αξιοποίησή τους για την ανάπτυξη πολιτιστικών δράσεων ενώ κάποια απ΄ αυτά θα διατεθούν για να καλύψουν τις ανάγκες του γειτονικού αντικαρκινικού Νοσοκομείου «Άγιος Σάββας».
Ακόμη, 487 στρέμματα με τα υφιστάμενα κτίσματα και εγκαταστάσεις, που βρίσκονται στο Φαληρικό Όρμο και αποτελούν τμήμα δημόσιας έκτασης προς αξιοποίηση, διαχείριση και εκμετάλλευση, παραχωρούνται στην Περιφέρεια Αττικής για χρήση και χωρίς αντάλλαγμα, για 40χρόνια.

Αρχιτεκτονικό και ιστορικό μνημείο

Το συγκρότημα των προσφυγικών πολυκατοικιών της λεωφόρου Αλεξάνδρας οικοδομήθηκε μεταξύ των ετών 1933-1935, βάσει σχεδίων των αρχιτεκτόνων Κίμωνα Λάσκαρι (1905-1978) και Δημήτριου Κυριακού (1881-1971), υπαλλήλων τότε της Τεχνικής Υπηρεσίας του υπουργείου Προνοίας (ΤΥΥΠ).
Αυστηρά ωφελιμιστικά κτίρια, στη γραμμή του γερμανικού φονξιοναλισμού, απλά παραλληλεπίπεδα κατασκευασμένα με πλάκες οπλισμένου σκυροδέματος και επιχρισμένη λιθοδομή, «χωρίς ίχνος διακόσμησης ή άλλης παραχώρησης σε πλαστικές αναζητήσεις».
Πρόκειται για 8 τριώροφες πολυκατοικίες με 228 διαμερίσματα που κτίστηκαν το 1936, από επώνυμους αρχιτέκτονες, σύμφωνα με τις αρχές του μοντέρνου κινήματος, στο πλαίσιο ενός προγράμματος «εκκαθάρισης τρωγλών» για να στεγαστούν πρόσφυγες του ΄22. Στον σχεδιασμό τους τηρήθηκαν όλοι οι κανόνες υγιεινής- καλός φωτισμός και αερισμός και το σύνολο των κτισμάτων τοποθετήθηκε σε μια έκταση 14,5 στρεμμάτων.
Σήμερα αυτό το κομμάτι της Αθήνας λόγω του διαφορετικού τρόπου δόμησης, συμπυκνώνει μνήμες και Ιστορία και αποτελεί -ταυτόχρονα- μια πολύτιμη ανάσα διαφοράς σε σχέση με την πυκνοδομημένη πόλη. Περιλαμβάνει στοιχεία ποιότητας όχι μόνο για τους κατοίκους του, αλλά για όλη την πόλη, παρ΄ όλη τη σημερινή εικόνα της υποβάθμισης που το σκεπάζει.

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ
3/8/2016


http://www.naftemporiki.gr/fu/p/761531/940/940/0x0000000000a29b81/1/ta-prosfugika-tis-leoforou-aleksandras.jpg
Πανοραμική άποψη των προσφυγικών κατοικιών στη λεωφόρο Αλεξάνδρας.
REUTERS / YORGOS KARAHALIS
naftemporiki


http://www.rizospastis.gr/getImage.do?size=medium&id=77802

Διαβάστε:


-  Μεγάλο «φιλέτο» για το κεφάλαιο
«Ταφόπλακα» στην ιστορική κληρονομιά της πόλης και στο περιβάλλον της έβαλε το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων, το οποίο γνωμοδότησε - κατά πλειοψηφία - υπέρ της κατεδάφισης των προσφυγικών! ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 2003


- Τα Προσφυγικά της Αλεξάνδρας: Mια ζωντανή κατάληψη στέγης στην κατάσταση εκτάκτου ανάγκης
ενθέματα ΑΥΤΗ 2014


 - Κινδυνεύει ο προσφυγικός συνοικισμός της Λεωφόρου Αλεξάνδρας δρόμος 2014


Κατεβάστε το αρχείο πληκτρολογώντας:

ΣΧΕΔΙΑ ΑΓΡΙΑΣ "ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΤΙΚΗΣ" ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΤΙΣ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΕΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

Κείμενο της καθηγήτριας του ΕΜΠ Άννης Βρυχέα, που αγωνίστηκε για τα προσφυγικά http://archive.efsyn.gr//wp-content/uploads/2013/04/getFile-165.jpg