Τρίτη, 16 Αυγούστου 2016

Εξίσωση με πολλούς αγνώστους

Η αντιπαράθεση για το ποια δύναμη θα κυριαρχήσει στην ευρύτερη Κεντροδεξιά έχει λάβει διαστάσεις ανοιχτού πολέμου. Πολιτικοί παράγοντες αναδιοργανώνονται και χαράσσουν την τακτική τους για την επόμενη μέρα κλείνοντας το μάτι στα οικονομικά συμφέροντα.
Στη συντηρητική παράταξη, που αποτελεί τη μεγαλύτερη δύναμη, οι διεργασίες είναι έντονες και το κορυφαίο ερώτημα ένα: Ποια από
τις συνισταμένες δυνάμεις του παλιού πολιτικού συστήματος θα δώσει τη μάχη απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ; Οι «μεταρρυθμιστές» υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον οποία προτίθενται να συνδράμουν στελέχη από άλλα μικρότερα κόμματα του Κέντρου;
Τι ρόλο θα αναλάβει ο κεντρώος πυρήνας, που πρωταγωνίστησε στην επιβολή και την εφαρμογή των μνημονίων; Θα επανενεργοποιηθεί το πολιτικό προσωπικό που περιστοίχιζε τον Κώστα Σημίτη; Τι θα πράξει η πτέρυγα των «καραμανλικών» που βλέπει εαυτόν να έχει περιθωριοποιηθεί από τη σύμπραξη στελεχών της Ν.Δ. με ακραίο και νεοφιλελεύθερο προσανατολισμό;
Οι απαντήσεις σε όλα αυτά είναι, προφανώς, δύσκολο να δοθούν στην προκειμένη στιγμή, καθώς εν πολλοίς οι εξελίξεις θα εξαρτηθούν από το εάν η κυβέρνηση Τσίπρα καταφέρει να περιορίσει -όσο αυτό είναι δυνατό- τις συνέπειες της επιτροπείας των δανειστών και να επιτύχει μικρές αλλά καθοριστικές νίκες στο πεδίο της καθημερινότητας.
Το βέβαιο είναι πως η μάχη ανάμεσα στις κάθε λογής ομαδοποιήσεις του Κέντρου και της Δεξιάς δεν αφορά απλώς την υστεροφημία των ηγετικών στελεχών τους. Κινητήριος μοχλός τής μεταξύ τους κόντρας δεν είναι το εάν «είχε δίκιο» τελικά ο Σημίτης, ο Καραμανλής, ο Σαμαράς ή ο Βενιζέλος.
Εδώ διακυβεύονται πολύ περισσότερα. Πρόκειται επί της ουσίας για μάχη επιβίωσης των διαφόρων συστημάτων διαπλοκής τα οποία τώρα αλληλοσπαράσσονται ή (ορκισμένοι εχθροί) συμμαχούν χωρίς να έχουν ξεκαθαρίσει οι νικητές.
Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, το γεγονός ότι ο «αναβρασμός» στο συντηρητικό στρατόπεδο συμπίπτει χρονικά με κινήσεις αναδιάταξης στο συγκεκριμένο πεδίο. Σημειώνουμε μόνον τα εξής: Η Ν.Δ. έσπευσε εσχάτως να υπερασπιστεί έναν συγκεκριμένο καναλάρχη.
Στελέχη παλαιότερων μνημονιακών κυβερνήσεων εκφράζουν την ανησυχία τους για τις αλλαγές στις διοικήσεις των τραπεζών. Και οι μεγαλοεργολάβοι, όπως καταδεικνύει το σχετικό σημερινό ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.», καλούνται να ολοκληρώσουν τάχιστα τα οδικά έργα που ανέλαβαν.
Οι Βρυξέλλες παρακολουθούν με προσοχή, το ίδιο και το Μαξίμου και περιμένουν να δουν το νέο τοπίο που θα διαμορφωθεί.

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ
16/8/2016