Πέμπτη, 11 Αυγούστου 2016

Που πήγαν τα 9 εκατ. ευρω, Μάκη;

-  Στον εισαγγελέα τα δάνεια της εφημερίδας του Τριανταφυλλόπουλου
«Διευκόλυνση» χωρίς επιστροφή με τα κλεμμένα του Λαυρεντιάδη

Στον εισαγγελέα Παντελή παραδόθηκε το πόρισμα των ελεγκτών της ΤτΕ σχετικά με την χρηματοδότηση της εφημερίδας Veto του Μάκη
Τριανταφυλλόπουλου από την Proton Bank, σύμφωνα με τα Παραπολιτικά.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει στη στήλη του «Πολιτικός Καφές» ο Γιάννης Κουρτάκης, η υπόθεση της χρηματοδότησης της εφημερίδας του Τριανταφυλλόπουλου ανοίγει στη Δικαιοσύνη αν και με καθυστέρηση αρκετών ετών. Οι εμπλεκόμενου θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις.
Όπως αποκάλυψε το Hot Doc στο τεύχος 104, η εφημερίδα Veto του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου, είχε χρηματοδοτηθεί με 9 εκατομμύρια ευρώ από την εταιρία ΝΕΠ, του φυγόδικου Πέτρου Κυριακίδη. Ο αχυράνθρωπος του Λαυρεντιάδη, Κυριακίδης, είχε πάρει δάνειο εκατομμυρίων ευρώ από την αμαρτωλή Proton Bank, με σκοπό να εξαγοράσει το 49% των μετοχών της Veto.
Σύμφωνα με το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του Hot Doc, λίγο πριν κλείσει η εφημερίδα, ο καταζητούμενος Κυριακίδης μέσω της ΝΕΠ χρηματοδότησε με 9 εκατ. ευρώ τη Veto.
Τα 9 εκατ. ευρώ δεν επεστράφησαν ποτέ ούτε στη ΝΕΠ ούτε στον φυσικό πάροχο, δηλαδή την Proton Bank.


 

Που πήγαν τα 9 εκατ. ευρω, Μάκη;

«Διευκόλυνση» χωρίς επιστροφή με τα κλεμμένα του Λαυρεντιάδη

Στη ζούγκλα των χρηματοδοτήσεων από την αμαρτωλή Proton Bank του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, ο Μάκης Τριανταφυλλόπουλος,
όχι μόνο φαίνεται πως είχε εμπλοκή, αλλά κατάφερε να εξασφαλίσει ως σήμερα να μην είναι ελεγχόμενος για ένα ποσό 9 εκατομμυρίων ευρώ, που κατέληξαν στα ταμεία της εφημερίδας VETO, της οποίας ήταν εκδότης, λίγο πριν κλείσει. Η ομώνυμη εταιρία, της οποίας ο Τριανταφυλλόπουλος είχε το 51% των μετοχών, χρηματοδοτήθηκε από την εταιρία ΝΕΠ, του αχυράνθρωπου του Λαυρεντιάδη, Πέτρου Κυριακίδη. Τα χρήματα αυτά δεν επεστράφησαν ούτε στη ΝΕΠ ούτε και στο φυσικό πάροχο, δηλαδή την τράπεζα. Πληρώθηκαν προφανώς, όπως και όλες οι «τραπεζικές απώλειες», από τον ελληνικό λαό. Η εταιρία VETO του Τριανταφυλλόπουλου η οποία είναι υπό εκκαθάριση από το 2010, καταγράφει απλώς στους ισολογισμούς της το χρέος ως τη διάλυσή της. Μετά την εκκαθάριση είναι προφανές πως πρακτικά δεν μπορεί να εισπραχθεί τίποτα. Το περίεργο είναι πως, παρότι η ιστορία της χρηματοδότησης της εφημερίδας VETO παρατίθεται αναλυτικά στο πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδος για το σκάνδαλο της Proton Bank, o Τριανταφυλλόπουλος δεν έχει κληθεί για να δώσει εξηγήσεις. Σύμφωνα με νομικούς, ο Τριανταφυλλόπουλος έπρεπε να ελεγχθεί για ηθική αυτουργία και ενδεχόμενο δόλο, αποτέλεσμα του οποίου ήταν η εταιρία του να εισπράξει 9 εκατομμύρια, τα οποία δεν ήταν περιουσία ούτε του Κυριακίδη, που εμφανιζόταν ως επενδυτής, ούτε του Λαυρεντιάδη. Οι ίδιος ο Τριανταφυλλόπουλος, απαντώντας στο Hot Doc (αφού αρχικώς εξαπέλυσε ύβρεις και απειλές) υποστηρίζει πως τα 9 εκατομμύρια πήγαν σε χρέη στους εργαζόμενους. Αναζητείται λοιπόν τράπεζα να μας δώσει 9 εκατομμύρια για να πληρώσουμε χρέη στους εργαζόμενους και να μην τα πάρει πίσω.

Το Νοέμβριο του 2009, ο Μάκης Τριανταφυλλόπουλος προχώρησε στην έκδοση της εφημερίδας VETO, σε συνεργασία με τον Θανάση Λάλα. Η έκδοση της εφημερίδας ήταν το αποτέλεσμα της αντιπαράθεσης με τους πρώην συνεκδότες της εφημερίδας Πρώτο Θέμα, Θέμο Αναστασιάδη και Τάσο Καραμήτσο. Το πετυχημένο διαφημιστικό του Πρώτου Θέματος, που εμφάνιζε Τριανταφυλλόπουλο και Αναστασιάδη σε κοινή μπανιέρα, είχε καταλήξει άδοξα, τουλάχιστον για τη συνεργασία. «Μόλις άνοιξε η τάπα», έγραφαν την εποχή εκείνη σχολιαστές, «αποκαλύφθηκε πως στη μπανιέρα δεν υπήρχε ούτε μύρο ούτε νερό αλλά βοθρολύματα». Οι πρώην συνεκδότες πραγματικά πυροδότησαν μια αντιπαράθεση με αλληλοκατηγορίες για μαύρο χρήμα, χρηματισμούς και υπονοούμενα ακόμη και για δολοφονίες.

Με αυτή την έννοια, ήταν λογικό και αναμενόμενο η έκδοσης της εφημερίδας VETO από τον Μάκη Τριανταφυλλόπουλο να προκαλέσει το ενδιαφέρον και την περιέργεια για τη συνέχεια της αντιπαράθεσης. Το πρώτο φύλλο της VETO πούλησε 200.000 περίπου φύλλα. Πολύ γρήγορα, όμως, η κυκλοφορία της εφημερίδας άρχισε την πτώση. Τον Ιούνιο του 2010, μετά βίας πουλούσε 30.000 φύλλα, ενώ μετά από ένα χρόνο κυκλοφορίας κατέληξε στις 11.000. Την ίδια περίοδο, οι πρώτες σε κυκλοφορία εφημερίδες ξεπερνούσαν τα 150.000 φύλλα.Ο… επενδυτής Κυριακίδης και ο Μάκης

Το 2010, ο Πέτρος Κυριακίδης, μέντορας και αχυράνθρωπος του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, χρησιμοποιεί την εκδοτική εταιρία ΝΕΠ για να επενδύσει σε συγκροτήματα Τύπου. Αυτό που στην πραγματικότητα κάνει, είναι να δανειοδοτείται από την Proton Bank του Λαυρεντιάδη για να αγοράζει μετοχές σε διάφορα συγκροτήματα Τύπου και να εξασφαλίζει τη σιωπή των εκδοτών σε όσα κάνει ο Λαυρεντιάδης. Το σύνολο σχεδόν του Τύπου, από τη σκανδαλοθηρική Espresso έως το ΣΚΑΙ, αποκτούν ως εταίρο τη ΝΕΠ του Κυριακίδη, δηλαδή αφανώς τον Λαυρεντιάδη.

Στις 29 Μαρτίου 2010, η εταιρία ΝΕΠ του Κυριακίδη παίρνει δάνειο 10 εκατομμυρίων ευρώ από την Proton Bank φυσικά. Σύμφωνα με το πόρισμα της ΤτΕ, που διενήργησε έλεγχο στην Proton Bank, με προϊστάμενο κλιμακίου ελέγχου τον Λ. Μαυρίδη, υπήρξε «έγκριση νέου Μ/Π δανείου 10 εκατομμυρίων ευρώ, 4ετούς διάρκειας, με σκοπό την εξαγορά του 49% των μετοχών της VETO ΜΕΣΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ Α.Ε. και τη χρήση του υπολοίπου ως κεφαλαίου κίνησης μονιμότερου χαρακτήρα». Από αυτά τα 10 εκατομμύρια, τα 2 εκατομμύρια φαίνεται πως δίνονται για την αγορά του 44% της VETO του Τριανταφυλλόπουλου. Ενώ η εταιρία είναι μόλις μερικών μηνών και με δυσμενή οικονομικά στοιχεία, το 44% πουλιέται έναντι 2 εκατομμυρίων ευρώ, αντί 132.000 ευρώ που σύμφωνα με την ΤτΕ είναι η ονομαστική αξία του ποσοστού.

Ας υποθέσουμε, όμως, πως τόσο αποτίμησε ο Κυριακίδης το ποσοστό, με υπερτίμηση 1.188.000 ευρώ. Άλλωστε, απ’ ό,τι αποδείχθηκε, τα λεφτά δεν ήταν δικά του αλλά των καταθετών της Proton.

9 εκατομμύρια σε εφημερίδα που καταρρέειΚατά τον έλεγχο, όμως, των οικονομικών στοιχείων της ΝΕΠ, του Κυριακίδη, αποδείχθηκε πως όχι μόνο τα δάνεια που πήρε για να «επενδύσει» στα συγκροτήματα Τύπου δεν είχαν καλύψεις, αλλά υπήρχε και μία χρηματοδότηση 9 εκατομμυρίων ευρώ προς την εφημερίδα VETO. Μετά από συνάντηση των ελεγκτών της ΤτΕ με τον Πέτρο Κυριακίδη, παραδέχθηκε πως η χρηματοδότηση αυτή δόθηκε για να εξασφαλιστεί η ρευστότητα της εφημερίδας. Γι’ αυτό και στους ισολογισμούς εμφανίζεται ως χρέος της VETO προς τη ΝΕΠ. Στην πραγματικότητα, βέβαια, είναι χρέος χωρίς επιστροφή και επίσημη δανειοδότηση προς την Proton Bank. Άλλωστε, σε καμία περίπτωση μια νεοσύστατη εταιρία μηνών δεν θα μπορούσε να πάρει δάνειο 9 εκατομμυρίων από τράπεζα. Έτσι η δανειοδότηση έγινε μέσω της ΝΕΠ του Λαυρεντιάδη και υπήρξε χωρίς επιστροφή.

Στο μετέπειτα έλεγχο, που ακολούθησε, το ποσό αντιμετωπίστηκε ως χρέος της ΝΕΠ του Κυριακίδη προς την Proton και όχι του Τριανταφυλλόπουλου.

Το αποτέλεσμα όμως είναι ένα: η VETO πήρε 9 εκατομμύρια για διευκόλυνση από τα ταμεία της Proton και δεν τα έχει επιστρέψει...........Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ του Hot Doc ΕΔΩ