Τετάρτη, 10 Αυγούστου 2016

Λίγο μέλι μετά από 16 χρόνια απεργία πείνας

Σύμβολο αντίστασης στο ταραγμένο ανατολικό κρατίδιο Μανιπούρ της Ινδίας, η 44χρονη Ιρόμ Τσανου Σαρμίλα - γνωστή και ως «Σιδηρά Κυρία» στη χώρα της - άρχισε την απεργία πείνας τον Νοέμβριο του 2000, μετά από μια σφαγή αμάχων από παραστρατιωτικές δυνάμεις και επιβολή στη συνέχεια νόμου που δίνει απεριόριστη εξουσία και πλήρη ατιμωρησία στις δυνάμεις ασφαλείας.

Και επειδή η απεργία πείνας για τις αρχές ήταν απόπειρα αυτοκτονίας - πράξη που είναι παράνομη σύμφωνα με το νόμο- η Σαρμίλα τέθηκε υπό καθεστώς μερικής κράτησης όλα αυτά τα χρόνια, «τρεφόταν» με σωληνάκι, μπαινόβγαινε στο νοσοκομείο, έπρεπε να παρουσιάζεται στην αστυνομία στην πρωτεύουσα του κρατιδίου Imphal κάθε 48 ώρες και μπορούσε να δέχεται μόνο λίγους, συγκεκριμένους, επισκέπτες.
Χθες, αφού διαβεβαίωσε τον δικαστή ότι θα τερματίσει την απεργία πείνας, αφέθηκε ελεύθερη με εγγύηση, επέστρεψε στο νοσοκομείο συνοδεία αστυνομικών όπου αφαιρέθηκε το σωληνάκι και στη συνέχεια σήμερα εμφανίστηκε ενώπιον των δημοσιογράφων.
Μπροστά στις κάμερες δοκίμασε λίγο μέλι- η πρώτη γεύση κάποιας τροφής μετά από 16 χρόνια!
Πήρε την απόφαση να τερματίσει αυτή την μορφή του αγώνα της, είπε, επειδή δεν κατάφερε με αυτό τον τρόπο να πετύχει τον στόχο της, που είναι η κατάργηση του νόμου για τις ειδικές εξουσίες των ενόπλων δυνάμεων.
.
Η Ινδή ακτιβίστρια Irom Sharmila γεύεται λίγο μέλι μετά από 16 χρόνια απεργία πείνας  
Η Ιρόμ Τσανου Σαρμίλα σήμερα στη συνέντευξη Τύπου. | AP Photo/Anupam Nath

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ούτε η οικογένεια της ούτε οι πλέον κοντινοί της άνθρωποι γνώριζαν την απόφαση της Σαρμίλα.
«Της δίνω την ευχή μου» είπε η μητέρα της, 84 ετών σήμερα, που δεν είχε δει το παιδί της από τότε που ξεκίνησε την απεργία πείνας μετά τη σφαγή σε μικρό χωριό στα περίχωρα της πρωτεύουσας από ομάδα παραστρατιωτικών, γνωστή ως «Τουφέκια του Ασάμ» (Assam Rifles}, που βρισκόταν υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης.
Η Σαρμίλα είχε υποσχεθεί - και έχει τηρήσει μέχρι τώρα την υπόσχεση της- να μην πατήσει στο σπίτι της μέχρι να καταργηθεί ο νόμος.
Αλλά και η μητέρα της είπε ότι δεν πρόκειται να την δει μ' έχει να επιτευχθεί ο στόχος της και δεν παρέστη καν στο δικαστήριο σήμερα.


Irom Sharmila- Νοέμβριος του 2014
Φωτογραφία αρχείου της Ιρόμ Σαρμίλα στο νοσοκομείο τον Νοέμβριο του 2014
Ο νόμος για τις ειδικές εξουσίες των ενόπλων δυνάμεων ισχύει στο Ινδικό Κασμίρ και σε ένα αριθμό ινδικών κρατιδίων  στα βορειοανατολικά της χώρας, όπου υπάρχει ισχυρό αποσχιστικό κίνημα.
Δίνει το ελεύθερο στις δυνάμεις ασφαλείας να πυροβολούν για να σκοτώσουν υπόπτους  για ένοπλη δράση χωρίς τον φόβο της τιμωρίας, να πραγματοποιούν έρευνες σε σπίτια και κατασχέσεις, αλλά και να συλλαμβάνουν υπόπτους χωρίς ένταλμα.

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ
9/8/2016