Τρίτη, 12 Ιουλίου 2016

Ποιος ευθύνεται για την επ' αόριστον αναβολή στη δίκη της Siemens;

Ερωτηματικά και σίγουρα ευθύνες προκαλεί η επ’ αόριστον αναβολή της δίκης για το σκάνδαλο της Siemens αναφορικά με τα ψηφιακά κέντρα του ΟΤΕ. Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων προχώρησε στην εν λόγω απόφαση, αφού το παραπεμπτικό βούλευμα για τους αλλοδαπούς κατηγορούμενους δεν είχε
μεταφραστεί στη μητρική τους γλώσσα. Το ερώτημα είναι: Ποιος ευθύνεται; Το παράδοξο είναι πως πριν από έξι μήνες υπήρχε το ίδιο πρόβλημα και αποτέλεσμα της τελευταίας απόφασης που οδηγεί σε επ’ αόριστον αναβολή είναι ο κίνδυνος της παραγραφής των αδικημάτων της δωροδοκίας και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος που αντιμετωπίζουν, κατά περίπτωση, οι συνολικά 64 κατηγορούμενοι. Το γεγονός αυτό επισήμανε και ο εισαγγελέας της έδρας, Χαρ. Τζώνης, παίρνοντας σαφή θέση υπέρ της συνέχισης της δίκης.
Έτσι, η ένσταση ακυρότητας των 13 Γερμανών κατηγορουμένων και του Γαλλοεβλετού κατηγορούμενου, Ζαν-Κλοντ Όσβαλντ, έγινε δεκτή. Ο πρόεδρος του δικαστηρίου ανακοίνωσε πως από τη νομολογία, την ελληνική νομοθεσία, την ΕΣΔΑ και τα διεθνή σύμφωνα επιβάλλεται με ποινή ακυρότητας να μεταφράζεται το παραπεμπτικό βούλευμα στη γλώσσα που ομιλεί ο κατηγορούμενος.
Συνεπώς, η κλήτευση των αλλοδαπών κατηγορούμενων χαρακτηρίστηκε ως μη νόμιμη, προκειμένου να επιδοθεί το βούλευμα στους κατηγορούμενους μεταφρασμένο στη μητρική τους γλώσσα, γερμανική ή γαλλική.

Ποιος οδηγεί την υπόθεση στις καλένδες;

Πηγές της Εισαγγελίας Εφετών επέρριπταν ευθύνες στη μεταφραστική υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών για τη μη μετάφραση του βουλεύματος, αφού όπως διαμηνύθηκε από την Εισαγγελία έγιναν κατ' επανάληψη υπομνήσεις στη συγκεκριμένη υπηρεσία.
Ωστόσο, οι πληροφορίες του koutipandoras.gr κάνουν λόγο για σαφή ευθύνη της ίδιας της Εισαγγελίας Εφετών, η οποία δεν φρόντισε να παραδοθεί το παραπεμπτικό βούλευμα στους αλλοδαπούς κατηγορούμενους.
Αυτό που συνάγεται είναι πως κάποιοι θέλουν να οδηγήσουν την υπόθεση στις καλένδες, αφού είναι κάτι παραπάνω από ορατός ο κίνδυνος της παραγραφής των αδικημάτων της δωροδοκίας και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.
Το ερώτημα είναι ποιοι είναι αυτοί και αν όντως προέρχονται από το χώρο της Δικαιοσύνης, τότε το μόνο που κάνουν είναι να μην την εξυπηρετούν τόσο αυτήν όσο και το δημόσιο συμφέρον.

«Ηθική δέσμευση της κυβέρνησης η απόδοση ευθυνών»

Σφοδρή ήταν η αντίδραση του Μαξίμου για την επ’ αόριστον αναβολή της δίκης, τονίζοντας ότι κάποιοι στοχεύουν στην παραγραφή της υπόθεση. «Οι υπεύθυνοι θα εντοπιστούν και θα λογοδοτήσουν για αυτό το διαρκές έγκλημα σε βάρος του ελληνικού λαού» υπογραμμίζουν κυβερνητικές πηγές, συμπληρώνοντας πως αυτό αποτελεί ηθική δέσμευση της κυβέρνησης.
Στην κυβέρνηση βλέπουν μια «παράλειψη» μέσα σε τόσες άλλες, που στοχεύουν εν τέλει να οδηγήσουν την υπόθεση των μαύρων ταμείων σε παραγραφή. Πρόκειται για «ενέργειες που προσβάλλουν βάναυσα το κοινό αίσθημα, αφού η υπόθεση αυτή επέφερε τεράστια ζημιά στο ελληνικό δημόσιο και γέμισε με χρήματα τα ταμεία του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και με «δώρα» προβεβλημένα ηγετικά τους στελέχη», σχολίαζαν σχετικά κυβερνητικές πηγές.
Θα πρέπει ωστόσο να θυμηθεί κανείς -πρόσθετε η ίδια πηγή- ότι από τότε που ξέσπασε το σκάνδαλο, «οι συνεχείς «παραλείψεις» έχουν επιτρέψει την διαφυγή βασικών κατηγορούμενων και μαρτύρων στο εξωτερικό και καθυστερούν συνεχώς την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης. Υπάρχουν συγκεκριμένες ευθύνες γι αυτό, τόσο σε πολιτικά πρόσωπα του παλαιού πολιτικού κατεστημένου, όσο και σε ανώτατους λειτουργούς της δικαιοσύνης», σημειώνει συνεργάτης του πρωθυπουργού με σαφείς αιχμές και προς την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας προφανώς.
Στο «δια ταύτα», «οι υπεύθυνοι θα εντοπιστούν και θα λογοδοτήσουν για αυτό το διαρκές έγκλημα σε βάρος του ελληνικού λαού. Για την κυβέρνηση αυτό είναι ηθική δέσμευση, απέναντι σε έναν λαό, που τόσα χρόνια υποφέρει και πληρώνει τα σπασμένα της διαπλοκής», καταλήγει η ίδια πηγή.


Αναβολή επ' αόριστον της δίκης της Siemens για τα ψηφιακά κέντρα του ΟΤΕ - Κίνδυνος παραγραφής


ΤΟ ΚΟΥΤΙ ΤΗΣ ΠΑΝΔΩΡΑΣ 
12/7/2016