Τρίτη, 12 Ιουλίου 2016

Στη Σύρο με οδηγό τη ''Φραγκοσυριανή''

Ο Μάρκος Βαμβακάρης στη «Φραγκοσυριανή», ένα από τα πιο γνωστά ρεμπέτικα τραγούδια, τραγούδησε τις ομορφιές της πατρίδας του, απαριθμώντας  μαγευτικές τοποθεσίες της Σύρου:

Θα σε πάρω να γυρίσω
Φοίνικα, Παρακοπή
Γαλησσά και Nτελαγκράτσια

 και ας μου ’ρθει συγκοπή

Στο Πατέλι, στο Nιχώρι
φίνα στην Αληθινή
και στο Πισκοπιό ρομάντζα
γλυκιά μου Φραγκοσυριανή

Άνω Σύρος

Η Άνω Σύρος ιδρύθηκε το 1200 από τους Ενετούς και συνέχισε να κατοικείται καθ’ όλη την πορεία της ιστορίας της διατηρώντας την καθολική της ταυτότητα και το μεσαιωνικό της χαρακτήρα. Τα αμέτρητα σκαλοπάτια που διαπερνούν τα λευκά σπιτάκια και τις καμάρες στην άκρη του λόφου οδηγούν στην κορυφή του οικισμού όπου βρίσκεται η Μητρόπολη των Καθολικών Σαν Τζώρτζης.
Το αρχικό κτίριο χτίστηκε  το 1200 και ανακαινίστηκε το 1834. Δίπλα του είναι το Ιστορικό Αρχείο της Καθολικής Επισκοπής, όπου παλιότερα στεγαζόταν η Ιερατική Σχολή (1837). Το αρχείο είναι σημαντικότατο και περιλαμβάνει χειρόγραφα από τον 16ο αιώνα.Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει το Αρχείο του Δήμου που διατηρείται επί αιώνες και δείχνει την σωστή οργάνωση του πρώτου Δήμου του Ελληνικού κράτους.

 http://www.wondergreece.gr/public/images/2013/04/10/syros_agiosgeorgios_santzortzis/20130410191733syros_agiosgeorgios_santzortzis4.jpg

 http://www.wondergreece.gr/public/images/2013/04/10/syros_agiosgeorgios_santzortzis/20130410191733syros_agiosgeorgios_santzortzis2.jpg

 http://www.wondergreece.gr/public/images/2013/04/10/syros_agiosgeorgios_santzortzis/20130410191733syros_agiosgeorgios_santzortzis5.jpg

Η πόλη δημιουργήθηκε σταδιακά, αμφιθεατρικά επάνω στα βράχια σαν ένα φυσικό φρούριο για τους κατοίκους ενώ οι εξωτερικοί τοίχοι των σπιτιών αποτελούσαν φυσικό οχυρό προστατεύοντας τους ντόπιους από τις επιδρομές. Τα στενά πλακόστρωτα δρομάκια έδιναν τη δυνατότητα στους κατοίκους να κρύβονται από τις διάφορες επιθέσεις των πειρατών ενώ οι ξύλινες πόρτες στα σημεία Πορτάρα, Επάνω και Κάτω Τέρμα, Σκαλάκια και ΣαΜπαστιάς σφράγιζαν εξολοκλήρου οποιαδήποτε είσοδο στην πόλη.
Πατρίδα του φιλόσοφου Φερεκύδη, η Άνω Σύρος ήταν και παραμένει μια πόλη με ξεχωριστή φυσιογνωμία και ιδιαίτερο χαρακτήρα, μια πόλη που μέσα από τα μνημεία της και τα ιστορικά κτίρια καλεί τους επισκέπτες να κάνουν μια αναδρομή στο χρόνο μέσα από το Ιστορικό Αρχείο της πόλης, την Έκθεση Παραδοσιακών Επαγγελμάτων και άλλων σημείων ενδιαφέροντος όπως η προτομή του Συριανού Εθνομάρτυρα Δον Ιωάννη Δαλέζιου και η πηγή του Αγίου Αθανασίου. Μια πόλη με καθολική ταυτότητα που ξεδιπλώνεται μέσα από τις μονές Ιησουιτών και Καπουκίνων, την εκκλησία της Παναγίας του Καρμήλου και άλλων καθολικών ναών.

Τα χωριά της Άνω Σύρου είναι συνολικά 18, η πλειοψηφία δηλαδή των οικισμών που συναντάμε σε όλη τη Σύρο. Έδρα της δημοτικής ενότητας είναι η Άνω Σύρος, η παλιά πόλη του νησιού, που έχει ορισθεί και ως η ιστορική έδρα του Δήμου Σύρου. Στα καλντερίμια της έχει φιλοξενήσει ιστορία αιώνων, ενώ σε κάποια από τις παραδοσιακές ταβέρνες της έπαιζε τη μουσική του ο μεγάλος ρεμπέτης Μάρκος Βαμβακάρης.

https://scontent-mxp1-1.xx.fbcdn.net/t31.0-8/s960x960/11794508_654875014648736_7722901695629311518_o.jpg
Τα σοκάκια της Άνω Σύρου, φωτο Ano Syros-facebook

 Αξιοθέατα της Άνω Σύρου

Οι πύλες του παλαιού Κάστρου της Άνω Σύρου
Το Μνημείο Ηρώων
Ο Καθεδρικός Ναός του Αγίου Γεωργίου (Μητρόπολη των Καθολικών της Σύρου)
Οι Ναοί και τα εξωκλήσια: Αγίου Αντωνίου, Αγίου Νικολάου, Κιουρά (Κυρά) της Πλάκας, Κιουρά (Κυρά) του Κάρλου, Γεννήσεως Χριστού, Αγίου Νικολάου (των πτωχών), Αγίου Αθανασίου, Αγίας Τριάδας
Το Κέντρο Ιστορικών Μελετών της Καθολικής Επισκοπής Σύρου
Το Μοναστήρι των πατέρων Καπουκίνων
Το Μοναστήρι των πατέρων Ιησουϊτών (σήμερα Αδελφών Κλαρισσών)
Το Δημαρχείο Άνω Σύρου
Το Μουσείο Μάρκου Βαμβακάρη
Το Ιστορικό Αρχείο του Δήμου Άνω Σύρου
Η έκθεση παραδοσιακών επαγγελμάτων και εργαλείων
Η Πλατεία Μάρκου Βαμβακάρη, στην οποία βρίσκεται η προτομή του μουσικοσυνθέτη
Η προτομή του λογοτέχνη Βελισσάριου Φρέρη κοντά στον Ιερό Ναό του Αγίου Αντωνίου
Η προτομή του συριανού Εθνομάρτυρα ιερέα Δον Ιωάννη Δαλέζιου, κοντά στη Μητρόπολη
Η προτομή του φιλοσόφου Φερεκύδη στην Κιουρά της Πλάκας
Το Δημοτικό Σχολείο Άνω Σύρου
Το Δημοτικό Γυμναστήριο Άνω Σύρου
Η πηγή Αγίου Αθανασίου

 http://www.exploring-greece.gr/_tp_media/Syros/14146_f.jpg

Μονή Καπουτσίνων 

Η ιστορική Μονή των Καπουτσίνων βρίσκεται στην Άνω Σύρο και είναι αφιερωμένη στον Άγιο Ιωάννη, που υπήρξε η Καθολική Μητρόπολη του νησιού μεταξύ 1639-1652. Ιδρύθηκε το 1635 από τον βασιλιά Λουδοβίκο ΙΓ’ της Γαλλίας και σήμερα δεν έχει μοναχούς, παρά μόνο τον Ηγούμενο. Η μονή έπαιξε σημαντικό ρόλο στην θρησκευτική και κοινωνική ζωή της Άνω Σύρου ενώ στα υπόγεια της υπάρχουν κρύπτες, όπου κατέφευγαν οι κάτοικοι για προστασία από τις πειρατικές επιδρομές. Κοντά της βρίσκεται και η Μονή Ιησουιτών του 1744, που περιλαμβάνει την εκκλησία της Παναγίας του Καρμήλου (1581) αλλά και σπουδαία βιβλιοθήκη με παλιά βιβλία, ιστορικά έγγραφα, χειρόγραφα και περγαμηνές.
Η Μονή των Καπουτσίνων με την εκκλησία του Αγίου Ιωάννη που χτίστηκε το 1635, η Μονή των Ιησουϊτών με την εκκλησία της Παναγίας Καρμήλου, χτισμένη το 1744 και βιβλιοθήκη με πολλές χιλιάδες βιβλία, ιστορικά έγγραφα και περγαμηνές. Η εκκλησία του Σα Μπαστιά (Αγίου Σεβαστιανού). Το Κοιμητήρι των Αγγέλων (παλιά νεκροταφείο αβάπτιστων παιδιών).
Στο ψηλότερο σημείο, στο πάνω Τέρμα, βρίσκεται η προτομή του αρχαίου φιλοσόφου Φερεκύδη ενώ μετά την Κυπερούσα, στην Απάνω Μεριά, βρίσκεται η σπηλιά της χειμερινής διαμονής του.
Παλιότερα στο νησί υπήρχαν πολλοί ανεμόμυλοι. Απομεινάρια ενός από αυτούς, υπάρχουν δίπλα στην προτομή του Φερεκύδη.

Οι μόνες ορθόδοξες εκκλησίες στην Άνω Σύρο, είναι της Αγίας Τριάδας και του Αγίου Νικολάου του Φτωχού.


 http://mygreece.travel/uploaded/syros/villages/anosyros3.jpg

 

 http://www.wondergreece.gr/public/images/2013/04/10/syros_kastro/20130410191739syros_kastro3.jpg

 
 Ο τόπος και η Ιστορία του

 Το όνομα  οφείλεται στη θέση, καθώς η Άνω Σύρος δεσπόζει του λιμανιού. Η κεντρική πύλη του οικισμού απέχει 3500 μέτρα από το λιμάνι.

Αρχαίοι Χρόνοι

6ος αιώνας π.Χ.: Ίχνη οικισμών, με αρχαιολογικά ευρήματα, υπάρχουν ήδη από τον 6ο π.Χ αι. Εδώ γεννήθηκε και έζησε ο αρχαίος φιλόσοφος Φερεκύδης, διδάσκαλος του Πυθαγόρα.

8ος αιώνας μ.Χ.: Γύρω στο 700 μ.Χ. παρατηρείται σημαντική αύξηση του πληθυσμού της Άνω Σύρου, λόγω της θέσης της, αφού αποτελούσε ένα φυσικό φρούριο από τις επιδρομές των Αράβων και πειρατών άλλων εθνοτήτων. Η πόλη χτίζεται  από τους Ενετούς τον 8ο αιώνα μ.Χ.Φραγκοκρατία

Τον 12ο αιώνα ο οικισμός αποτελεί μέρος του Δουκάτου της Αιγαίου. Τον 13ο αιώνα παίρνει την τελική μορφή του, που διατηρεί μέχρι και σήμερα. Την εποχή αυτή η τοπική κοινότητα αποδέχεται το καθολικό δόγμα, εξακολουθεί  όμως να χρησιμοποιεί την ελληνική γλώσσα.

Τουρκοκρατία

Το 1579 το νησί περνά στην κυριαρχία των Τούρκων, με μειωμένους φόρους υποτέλειας και θρησκευτική ελευθερία. Επειδή πάντα η τύχη της ενδιέφερε τους χριστιανικούς λαούς κι είχε συχνά σχέσεις με τη Δύση, η Σύρος κατορθώνει να αναπτυχθεί πνευματικά και οικονομικά, και να γίνει ο κόμβος του Αιγαίου, συνδέοντας την Ανατολή με τα εμπορικά κέντρα της Ιταλίας.

Ελληνική Επανάσταση

Στην επανάσταση του 1821 ο οικισμός της Άνω Σύρου κρατά φαινομενική ουδετερότητα. Όμως, πολλοί Ανωσυριανοί μετέχουν και διακρίνονται στην διάρκεια της ελληνικής επανάστασης.  Στο ιστορικό αρχείο του Δήμου υπάρχουν τα σχετικά ντοκουμέντα (αριστεία - διπλώματα).

Νεότεροι Χρόνοι

Για έναν περίπου αιώνα, από τον 19ο ως τις αρχές του 20ού, η Σύρος αναδείχθηκε πρώτο εμπορικό λιμάνι της χώρας. Κατά συνέπεια, η Άνω Σύρος γνώρισε αντίστοιχη οικονομική, πολιτιστική και παιδευτική άνθηση (μάλιστα τη μεγαλύτερη από τις υπόλοιπες πόλεις του νησιού). Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι Ανωσυριανοί, ήδη πριν από την επανάσταση του 1821, είχαν αναπτύξει σημαντική εμπορο-ναυτική δράση και σαν επακόλουθο καρπώθηκαν μεγάλο μέρος της ανάπτυξης του νησιού. Αρκετές οικογένειες προυχόντων που έμεναν στην  Άνω Σύρο έχτισαν στην Ερμούπολη τα πρώτα λιθόκτιστα σπίτια, τα οποία σώζονται ακόμη και σήμερα, και εγκαταστάθηκαν εκεί.

Στα πρώτα χρόνια που ακολούθησαν μετά την επανάσταση, οι κάτοικοι ασχολούνται κυρίως με την ναυπήγηση, τη βυρσοδεψία, τη ναυτιλία, το εμπόριο υφασμάτων, μεταξιού, δερμάτων, σιδήρου κ. ά., ενώ στα μέσα του 19ου αι. ασχολούνται και με τον προσοδοφόρο τομέα της αλευροποιίας και τα ξακουστά λουκούμια, με ονομαστούς κατασκευαστές εκείνη την εποχή τους αδερφούς Δαπόλα από την Άνω Σύρο. Από το 1835 και μετά ο οικισμός αρχίζει να γνωρίζει τη μεγαλύτερη οικιστική ανάπτυξή του. Επί Δημαρχίας Α. Ρούσσου (1891-1895) χτίζεται το Γαλλικό Νοσοκομείο, ιδρύονται σύλλογοι και κατασκευάζεται ο δρόμος που συνδέει ακόμα τον μεσαιωνικό οικισμό της Άνω Σύρου με την Ερμούπολη.

 http://content-mcdn.ethnos.gr/filesystem/images/20160214/engine/assets_LARGE_t_183762_54368476_type13145.jpg

Σύρα η απάνω χώρα σου, βρε Σύρα μου
με την ανηφοριά σου
με τα πολλά σκαλάκια σου, βρε Σύρα μου
και με τον Σαμπαστιά σου

Μ.Βαμβακάρης 1936Αρχιτεκτονική

Ο οικισμός της Άνω Σύρου αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα της εποχής που δημιουργήθηκε. Όπως προαναφέρθηκε, οι κάτοικοι, θέλοντας να προστατευθούν από επιδρομές πειρατών, έχτισαν με τέτοιο τρόπο τα σπίτια τους, ώστε οι εξωτερικοί τοίχοι να αποτελούν φυσική οχύρωση. Οι μεγάλες πύλες που σήμερα αποτελούν τις κεντρικές εισόδους του οικισμού, Πορτάρα, Επάνω και Κάτω Τέρμα, Σκαλάκια, Σα-Μπαστιάς, σφράγιζαν με ξύλινες πόρτες, εξασφαλίζοντας τους κατοίκους από ενδεχόμενη νυχτερινή επιδρομή.

Τα στενοσόκακα που οδηγούν στην επιβλητική κορυφή του λόφου, προσφέροντας μια μαγευτική θέα στο βαθύ γαλάζιο του Αιγαίου και την κοσμοπολίτικη Ερμούπολη, οι μικρές γεωμετρικές κατασκευές, τα παραπόρτια, τα μικρά ξέφωτα, η εκμετάλλευση ακόμα και του πιο μικρού χώρου, όλα δένουν αρμονικά μεταξύ τους, προκαλώντας ευχαρίστηση στον επισκέπτη.

 http://www.philosophy.gr/presocratics/Pherecydes.jpg

 Φερεκύδης

 Ο Φερεκύδης, υιός του Βάβυος, ήταν θεογονιστής ποιητής και φιλόσοφος από τη νήσο Σύρο. Ανέπτυξε τη δική του κοσμολογική θεωρία που επηρεάστηκε από τις ορφικές ιδέες, τη θεωρία του Θαλή, τη μυθολογική Θεογονία του Hσιόδου και τις δοξασίες των ιερέων της αρχαίας Aιγύπτου. Κατ’ αυτόν υπάρχουν τρία κοσμογονικά στοιχεία, ο Ζας, ο Χρόνος και η Χθονίη, τρεις Θεοί που «ήσαν αεί», δηλαδή υπήρχαν ανέκαθεν μέσα στο Σύμπαν και εξ αυτών γεννήθηκε η πρώτη θεϊκή γενεά, η λεγόμενη «Πεντάμυχος». Έγραψε σε ιωνική διάλεκτο.

Ποιητές σαν τον Φερεκύδη, περιγράφοντας τη γένεση και τη ζωή του κόσμου και των θεών έστω και ανεπίγνωστα προσπάθησαν να δώσουν μια εξήγηση της πρώτης αρχής των πραγμάτων.

Τον 6ο π.Χ αιώνα, ο τύραννος της Σάμου Πολυκράτης επέκτεινε την κυριαρχία του και στη Σύρο. Μέσω αυτής της κυριαρχίας ο Φερεκύδης βρέθηκε στη Σάμο όπου δίδαξε τον μεγάλο Πυθαγόρα. Ήταν τέτοια η αγάπη και η ευγνωμοσύνη του Πυθαγόρα προς το δάσκαλο του, που δε δίστασε όταν πληροφορήθηκε το θάνατο του Φερεκύδη να έρθει στη Σύρο να πάρει τη σορό του και να επιβάλει να ενταφιαστεί στη Δήλο, αφού οι τότε ιερείς τον υπελάμβαναν ως άθεον και αντιστρατευόμενο κατά της τότε θρησκείας (Αμπελάς Τ.). Μέτρησε τον Ήλιο και θεωρείται ο εφευρέτης το πρώτου ηλιακού ρολογιού.

 http://www.syrosmap.com/wp-content/uploads/2014/02/ano_syro7.jpg


http://www.syrosmap.com/wp-content/uploads/2014/05/ag_sevastianos1.jpg

Σα-Μπαστιάς

Το εξωκλήσι του Αγίου Σεβαστιανού ή «Σα-Μπαστιά» αναγράφεται στον κατάλογο των ναών της Σύρου, που συνέταξε ο επίσκοπος Δομίνικος Μαρέγκος το 1631. Βρισκόταν εκτός του οικισμού του Κάστρου ή Χώρας και ήδη το 1667 γινόταν επίσημη λιτανεία προς τον ναΐσκο αυτόν, διότι ο Άγιος τιμώνταν ως προστάτης από τις επιδημίες πανώλης. Το 1697 ήταν σε καλή κατάσταση, με επίτροπο τον Φραγκούλη Βαπτισμένο.
Το 1805 έγινε η πρώτη μεγέθυνση της αρχικής εκκλησίας και το 1829 ο επίσκοπος Αλοΰσιος Μπλάντσις ίδρυσε την ενορία του Αγίου Σεβαστιανού. Το 1831 ο ναός έλαβε τη σημερινή του μορφή, με την προσθήκη δύο πτερύγων, ιερού και τρούλου, ενώ το 1842 κατασκευάστηκε το κωδωνοστάσιο.
Η μεγάλη εικόνα του Αγίου στο Ιερό ζωγραφίστηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1851.Ο ναός βρίσκεται στους πρόποδες της Άνω Σύρου.


 http://www.syrosisland.gr/wp-content/uploads/2015/06/IMG_4860-1920x1100.jpg

 Απάνω Μεριά

Η Απάνω Μεριά απλώνεται στο ορεινό τοπίο, εκεί που η γαλήνη και η ηρεμία αγκαλιάζουν τα διάσπαρτα αγροτικά σπιτάκια με τα μεθυστικά αρώματα από μάραθο, θυμάρι και αγριελιά. Η θέα μαγευτική, οι εικόνες σαν βγαλμένες από άλλους καιρούς και τα λίγα ταβερνάκια που ξεπροβάλλουν εδώ κι εκεί καλούν τους επισκέπτες να ταξιδέψουν μέσα από τις τοπικές γεύσεις στην καθημερινότητα μιας άλλης εποχής. Οι οικισμοί Μύτακας, Παπούρι, Ρηχωπό, Πλατύ Βουνί, Χαρτιανά και Σαν Μιχάλης μοιάζουν σαν να ξεχάστηκαν στο χρόνο ενώ οι παραλίες της Απάνω Μεριάς όπως η Βαρβαρούσα, ο Αετός, το Μαρμάρι και η Γριά Σπηλιά σίγουρα θα μαγέψουν τον κάθε επισκέπτη.


http://content-mcdn.ethnos.gr/filesystem/images/20160214/engine/assets_LARGE_t_183762_54368462_type13145.jpg
Ο ναός του Σαν Τζώρτζη, δείγμα τρίκλιτης βασιλικής, δεσπόζει
στο ψηλότερο σημείο της Ανω Σύρου.
Φωτο:Ζερμαίν Αλεξάκη-Θοδωρής Αθανασιάδης


http://content-mcdn.ethnos.gr/filesystem/images/20150915/low/pegasus_LARGE_t_242261_54564145.JPG
Τοπίο στην Απάνω Μεριά, με τις χαρακτηριστικές αναβαθμίδες
Φωτο: Ηρακλής Μήλας
http://content-mcdn.ethnos.gr/filesystem/images/20160214/engine/assets_LARGE_t_183762_54368483_type13145.jpg
Η καθολική εκκλησία των Αγ. Αναργύρων στην Απάνω Μεριά.
Αντίκρυ διακρίνεται η Τήνος.
Φωτο:Ζερμαίν Αλεξάκη-Θοδωρής Αθανασιάδης


http://content-mcdn.ethnos.gr/filesystem/images/20160214/engine/assets_LARGE_t_183762_54368484_type13145.jpg
Κυπερούσα, αγροτικό τοπίο στην Απάνω Μεριά.
Φωτο:Ζερμαίν Αλεξάκη-Θοδωρής Αθανασιάδης

Στα χωριά της Άνω Σύρου ανήκουν και όλοι οι μικροί οικισμοί που συναντά ο επισκέπτης στο βόρειο τμήμα του νησιού, την Απάνω Μεριά. Στην Απάνω Μεριά με το άγριο τοπίο και τους απότομους γκρεμούς στις ακτές βρίσκει κανείς ολιγάριθμους παραδοσιακούς οικισμούς με φιλόξενους ανθρώπους και πλήθος μονοπατιών για να περπατήσει στη φύση.
Ανάμεσα στα χωριά της Άνω Σύρου όμως, βρίσκονται επίσης και μερικά από τα πιο εύφορα τμήματα του νησιού. Είναι χωριά της ενδοχώρας της Σύρου, που είναι χτισμένα ανάμεσα σε καλλιέργειες, οπωροφόρα δέντρα και θερμοκήπια, που τροφοδοτούν με φρέσκα κηπευτικά όλο το νησί.
Οι οικισμοί Μύτακας, Παπούρι, Ρηχωπό, Πλατύ Βουνί, Χαρτιανά και Σαν Μιχάλης μοιάζουν σαν να ξεχάστηκαν στο χρόνο ενώ οι παραλίες της Απάνω Μεριάς όπως η Βαρβαρούσα, ο Αετός, το Μαρμάρι και η Γριά Σπηλιά σίγουρα θα μαγέψουν τον κάθε επισκέπτη.

http://content-mcdn.ethnos.gr/filesystem/images/20160214/engine/assets_LARGE_t_183762_54368463_type13145.jpg
Το εκκλησάκι του Σαν Μιχάλη με θέα στο φαράγγι της Πηγής.
Φωτο:Ζερμαίν Αλεξάκη-Θοδωρής Αθανασιάδης

Σαν Μιχάλης

Ο Σαν Μιχάλης είναι μικρός οικισμός που βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του νησιού της Σύρου και στην ευρύτερη περιοχή που είναι γνωστή ως Απάνω Μεριά.
Κατά τις τελευταίες δεκαετίες έχουν εγκατασταθεί εκεί λιγοστοί κάτοικοι που ασχολούνται κυρίως με αγροτικές εργασίες και την κτηνοτροφία. Από το βουνό στο οποίο είναι χτισμένος ο οικισμός έχει πάρει το όνομά του και το παραδοσιακό τυρί Σαν Μιχάλη, που παρασκευάζεται από γάλα αγελάδων οι οποίες εκτρέφονται στην περιοχή.
Σε κοντινή απόσταση βρίσκεται ο ναός του Αγίου Μιχαήλ και η περιοχή Κάμπος, που διαθέτει λίγα ταβερνάκια με θέα τις βόρειες ακτές της Σύρου και τα γύρω νησιά.

http://www.exploring-greece.gr/_tp_media/Syros/14284_f.jpg

Φοινικιά

Η Φοινικιά είναι ένας μικρός οικισμός, από εκείνους που ο επισκέπτης της Σύρου συναντά στο βόρειο μέρος του νησιού, την Απάνω Μεριά. Με το τοπωνύμιο αυτό χαρακτηρίζουν οι Συριανοί όλο εκείνο το κομμάτι του νησιού, όπου το τοπίο είναι περισσότερο «άγριο» με απότομους γκρεμνούς στις ακτές, δεν έχει οδικούς άξονες στο μεγαλύτερο μέρος του και είναι περισσότερο αραιοκατοικημένο από την υπόλοιπη Σύρο.

Στον οικισμό της Φοινικιάς, που είναι χτισμένος σε υψόμετρο 223 μέτρων, θα βρείτε μόλις δέκα μόνιμους κατοίκους, που ασχολούνται κυρίως με γεωργικές εργασίες. Μάλιστα κατοίκησαν εδώ μόνο τις τελευταίες δεκαετίες, καθώς εδώ και αρκετά χρόνια, η Φοινικιά όπως και άλλοι οικισμοί της Άνω Σύρου είχαν μείνει έρημοι.

Από την κωμόπολη που είναι η έδρα της Δημοτικής Ενότητας (αλλά και ιστορική έδρα όλης της Σύρου), την Άνω Σύρο (ή και Άνω Σύρα), η Φοινικιά είναι ο πρώτος οικισμός που συναντάμε πάνω στο δρόμο για την Απάνω Μεριά.

Από το επόμενο χωριό, τον Μύττακα, ξεκινούν πολλές παρακάμψεις για παραλίες και άλλα αξιοθέατα του βόρειου τμήματος της Σύρου.


http://www.exploring-greece.gr/_tp_media/Syros/14169_f.jpg

Μύττακας

Ο Μύττακας είναι ένα από τα μικρά χωριά που βρίσκονται στην Απάνω Μεριά της Σύρου, δηλαδή στο αραιοκατοικημένο βόρειο τμήμα του νησιού. Στον Μύττακα κατοικούν μόνιμα περίπου 20 άνθρωποι, οι οποίοι διατηρούν την ομορφιά του παραδοσιακού χωριού. Αν είστε περαστικοί από εδώ, αξίζει να δοκιμάσετε το τοπικό φαγητό που προσφέρουν τα λιγοστά παραδοσιακά ταβερνάκια.

Από το Μύττακα, ένας δρόμος στρωμένος με τσιμέντο οδηγεί προς τον Πύργο, την ψηλότερη κορυφή της Σύρου, με περίπου 400 μέτρα υψόμετρο. Αξίζει κανείς να φτάσει ως εδώ για να θαυμάσει τη θέα.

Μια άλλη παράκαμψη οδηγεί στον οικισμό Κυπερούσα, όπου εκτός από την πανέμορφη αγροτική έπαυλη, χαρακτηριστική της Συριανή αρχιτεκτονικής, μπορεί κανείς να ξεκινήσει την πεζοπορία για τη Σπηλιά του Φερεκύδη, όπου έζησε κατά την παράδοση ο φιλόσοφος και δάσκαλος του Πυθαγόρα τον 6ο αιώνα π.Χ.
Η Παναγία Καρδιανή είναι η πολιούχος του Μύττακα και γιορτάζει πανηγυρικά στις 8 του Σεπτέμβρη.


http://static.panoramio.com/photos/large/39577937.jpg


Πλατύ Βουνί

Το Πλατύ Βουνί είναι ένα από τα πιο μικρά χωριουδάκια στην Απάνω Μεριά της Σύρου. Απάνω Μεριά ονομάζεται στη Σύρο το βόρειο μέρος του νησιού, όπου το τοπίο είναι πιο άγριο και η περιοχή πιο αραιοκατοικημένη. Το Πλατύ Βουνί βρίσκεται σε υψόμετρο 220 μέτρων στα βορειοανατολικά, πολύ κοντά στον οικισμό και τον αρχαιολογικό χώρο της Χαλανδριανής.

Στον οικισμό στο Πλατύ Βουνί κατοικούν μόνιμα περίπου δέκα άνθρωποι, οι οποίοι μάλιστα εγκαταστάθηκαν εκεί τα τελευταία χρόνια, καθώς για πολλές δεκαετίες ήταν έρημος. Ασχολούνται όλοι με γεωργικές και κτηνοτροφικές εργασίες.

Από το Πλατύ Βουνί περνάει το οργανωμένο δίκτυο μονοπατιών της Σύρου, που καθαρίστηκαν και σηματοδοτήθηκαν από τις αρχές του νησιού τα τελευταία χρόνια. Οι πινακίδες είναι σαφείς και σας δείχνουν το δρόμο για να περπατήσετε περίπου μιάμιση ώρα ως τον κόλπο της Γλυσούρας, ενώ περίπου άλλο τόσο χρειάζεται ο περιπατητής για να ανέβει από την περιοχή Ρηχωπό, που ξεκινάει το μονοπάτι, ως την Σπηλιά του Φερεκύδη και να καταλήξει στο Πλατύ Βουνί.

Πολύ θεωρούν το Πλατύ Βουνί ως το καλύτερο μέρος για να απολαύσει κανείς το Αυγουστιάτικο φεγγάρι να ανατέλλει στον ουρανό της Σύρου.


http://content-mcdn.ethnos.gr/filesystem/images/20160214/engine/assets_LARGE_t_183762_54254945_type13145.jpg
Σούρουπο στο Κίνι.Φωτο:Θοδωρής Αθανασιάδης
http://content-mcdn.ethnos.gr/filesystem/images/20120525/low/assets_LARGE_t_183762_54067959.JPG
Το άγαλμα της γοργόνας που σώζει έναν ναυαγό κοσμεί την παραλία στο Κίνι
 https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/ea/Kini-SYROS.jpg


Κίνι

Το Κίνι είναι ένα από τα χωριά της δυτικής ακτής της Σύρου και απέχει από την πρωτεύουσα Ερμούπολη 9 χιλιόμετρα. Είναι ένα παραθαλάσσιο γραφικό ψαροχώρι, με 560 μόνιμους κατοίκους, που αναπτύσσεται σε ένα από τα κυριότερα τουριστικά κέντρα της Σύρου.

Στο μικρό λιμανάκι στο Κίνι σχηματίζεται μια αμμουδερή παραλία και στο μόλο οι ψαράδες δένουν τα καΐκια τους. Γύρω γύρω ταβέρνες, καφετέριες και μαγαζιά προσφέρουν στους επισκέπτες ό,τι χρειαστούν. Πολύ κοντά στο Κίνι βρίσκονται και οι παραλίες Δελφίνι και Λωτός , ενώ από το Κίνι φεύγουν τα καραβάκια προς τις απρόσιτες από τη στεριά, μαγευτικές παραλίες της βόρειας Σύρου.

Στο Κίνι οι επισκέπτες μπορούν να θαυμάσουν τον καθολικό ναό Μεταστάσεως της Θεοτόκου που βρίσκεται πάνω στο λόφο και το Μοναστήρι της Αγίας Βαρβάρας λίγο έξω από το χωριό.

Μεγάλο πανηγύρι γίνεται στις 29 Ιουνίου, όταν τιμούν στο Κίνι τον Άγιο Πέτρο, περιφέροντας την εικόνα του με τις βάρκες στο λιμάνι, αλλά και το Δεκαπενταύγουστο, όταν σε όλα τα σπίτια βάζουν τις «φωταρίδες», φωτιές μέσα σε τενεκεδάκια που τοποθετούνται στα σαμάρια των σπιτιών.

Ο Ναυτικός Οικολογικός Πολιτιστικός Όμιλος Κινίου (Ν.Ο.Π.Ο.Κ.) είναι ένας από τους πιο δραστήριους ομίλους του νησιού. Με πρωτοβουλία του δημιουργήθηκε το μνημείο της «Γοργόνας Παναγιάς» στο λιμάνι, που αφιερώθηκε στους ναυτικούς που έχασαν τη ζωή τους στη θάλασσα.

Το Μουσείο Αλιευτικών Σκαφών, Υδρόβιων Οργανισμών και Οστράκων είναι το μοναδικό στο είδος του και βρίσκεται εκατό μέτρα από την παραλία στο Κίνι.

 http://www.greektravel.com/greekislands/syros/kini-syros02.jpg

Πατέλι

Ο Μάρκος Βαμβακάρης στην αυτοβιογραφία του αναφέρει τα εξής:

''Εκεί μάλιστα στο Κίνι πηγαίναμε κάθε Κυριακή με κάτι παιδιά. Άλλοι πηγαίναμε με τη θέληση της μάνας μας, που μας άφηνε και με του πατέρα και άλλοι κρυφά. Και πηγαίναμε και κολυμπάγαμε, μπάνιο. Εκεί, μια φορά στο Κίνι κόντεψε να πνιγεί ο δεύτερος αδελφός μου, ο Λινάρδος.[...] Εκεί, όταν ήταν καλοκαίρι, όλα τα παιδιά της ηλικίας μου, εβγαίναν τα σταφύλια, εβγαίναν τα σύκα, και οι πιτσιρίκοι ετρέχαν από το ένα μέρος στο άλλο, να πιάσουν, να φτιάξουν, να κόψουν σύκα, να φάνε, να κόψουν σταφύλια στη ζούλα. Εκεί ήταν ένα μέρος ονομαζόμενο Πατέλι, το 'χω βάλει και στο δίσκο της Φραγκοσυριανής''https://greece.terrabook.com/syros/wp-content/uploads/sites/7/delfini-06.jpg
Δελφίνι


Η παραλία Δελφίνι βρίσκεται στο χωριό Κίνι σε απόσταση περίπου 2 χλμ. από την κεντρική παραλία του χωριού. Ακολουθώντας της πινακίδες θα σας καθοδηγήσουν στο δρόμο για το Δελφίνι. Χωματόδρομος καλής ποιότητας το μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής.
Μεγάλη παραλία με το ένα μέρος της να είναι αμμώδες γεμάτο ξαπλώστρες και ομπρέλες και το άλλο μέρος να είναι με βοτσαλάκια, το οποίο συνιστάτε για πιο μοναχικούς κολυμβητές.http://www.diakopes.gr/files/1/Media/2013/05/13/finikas_8.jpg?maxwidth=645&maxheight=400&mode=crop&scale=both&align=middlecenter

http://content-mcdn.ethnos.gr/filesystem/images/20120525/low/assets_LARGE_t_183762_54067990.JPG
Το χωριό Φοίνικας στη δυτική ακτογραμμή του νησιού.
Η Αζόλιμνος και η Βάρη είναι απο τις πιο δημοφιλείς
παραλίες για ντόπιους και επισκέπτες. http://www.syrosisland.gr/wp-content/uploads/2015/04/Finikas-3-1920x1100.jpg

Φοίνικας

Ο Φοίνικας πήρε το όνομα του από το αρχαίο λιμάνι των Φοινίκων που είχε εδραιωθεί στον κόλπο του Φοίνικα και εξακολουθεί μέχρι και σήμερα να φιλοξενεί ιδιωτικά σκάφη, αγώνες ιστιοπλοΐας και θαλάσσια σπορ. 12 χλμ. από την Ερμούπολη, 5 χλμ. από τον Γαλησσά και κοντά στην Ντελαγκράτσια, ο Φοίνικας προσελκύει πληθώρα επισκεπτών λόγω της γραφικής του τοποθεσίας και της αμμουδερής του παραλίας που προσφέρει πρόσβαση με σκάφος στο νησί Ψαχνό και τη μαγευτική του ακρογιαλιά. Στον οικισμό του Φοίνικα μπορεί κανείς να επισκεφθεί επίσης το ναό του Αγίου Παντελεήμονα και την παραλία Κόκκινα που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση. Ο Φοίνικας έχει περίπου 700 μόνιμους κατοίκους ενώ ο Αθλητικός Όμιλος Φοίνικα διαθέτει μία από τις καλύτερες ομάδες βόλεϊ στην Ελλάδα
http://episkopisyrou.gr/wp-content/uploads/2015/07/AGIOS_PANTELEHMONAS_FOINIKAS-752x490.jpg
 Αγιος Παντελεήμων στον Φοπίνικα.Παρακοπή: Ο ναός του Τιμίου Σταυρού, βυζαντινού ρυθμού, σταυροειδής μετά τρούλλου 1854


http://static.panoramio.com/photos/large/128342425.jpg
Παρακοπή φωτό Ελένη Καλογερά

http://static.panoramio.com/photos/large/128342396.jpg
Παρακοπή. φωτ Ελένη ΚαλογεράΠαρακοπή

Η Παρακοπή είναι ένα από τα παλαιότερα θερινά θέρετρα στο νησί της Σύρου. Βρίσκεται στην ενδοχώρα του νησιού, απέχει περίπου 8 χιλιόμετρα από την Ερμούπολη, την πρωτεύουσα της Σύρου, στον δρόμο που οδηγεί προς τα χωριά της Ποσειδωνίας, στο νότιο τμήμα. Περίπου 200 είναι οι μόνιμοι κάτοικοι του χωριού, που έχουν την τύχη να ζουν μέσα σ’ ένα κατάφυτο τοπίο.

Πεύκα, όλων των ειδών τα οπωροφόρα αλλά και φυστικιές συνθέτουν το περιβάλλον της Παρακοπής. Δεν είναι τυχαίο που οι πρώτοι άρχοντες της Σύρου, ήδη από τον 19ο αιώνα, επέλεξαν την καταπράσινη Παρακοπή για να χτίσουν εδώ τις επιβλητικές θερινές επαύλεις τους με ψηλούς, λιθόκτιστους πύργους, πανέμορφους κήπους βγαλμένους από παραμύθια και πηγάδια με πόσιμο νερό…

Στο κέντρο της Παρακοπής βρίσκεται η εκκλησία του Τίμιου Σταυρού με τον γαλάζιο τρούλο και το καμπαναριό της να ξεχωρίζουν από μακριά, αν και ο ναός είναι χτισμένος κι αυτός ανάμεσα στα καταπράσινα δέντρα της περιοχής.


https://greece.terrabook.com/syros/wp-content/uploads/sites/7/galissas-2.jpg
Γαλησσάς

https://greece.terrabook.com/syros/wp-content/uploads/sites/7/galissas-1.jpg
Γαλησσάς
 Γαλησσάς

Ο Γαλησσάς είναι ένα από τα πιο τουριστικά χωριά της Σύρου. Είναι χτισμένος γύρω από ένα φυσικό λιμανάκι με ολόχρυση αμμουδιά στο κέντρο του, έχει περίπου 400 μόνιμους κατοίκους και βρίσκεται σε απόσταση επτά χιλιομέτρων από την Ερμούπολη , στα δυτική πλευρά του νησιού.

Έως πρόσφατα ο Γαλησσάς ήταν το μέρος της Σύρου που προτιμούσαν για διακοπές όσοι ήθελαν να απομονωθούν. Πίσω από το λόφο μάλιστα, στη μικρή πλαζ συνήθιζαν να καταφεύγουν οι γυμνιστές της Σύρου. Σήμερα, η περιοχή  του Γαλησσά έχει πληθώρα τουριστικών καταλυμάτων, από μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες έως και κάμπινγκ, ταβέρνες, μπαράκια και άλλα τουριστικά μαγαζιά για τους χιλιάδες επισκέπτες.

Ο ναός της Ιεράς Καρδίας του Ιησού στον Γαλησσά


http://content-mcdn.ethnos.gr/filesystem/images/20160214/engine/assets_LARGE_t_183762_54368482_type13145.jpg
Η Αγία Πακού (Υπακοή) στον Γαλησσά.
Φωτο:Ζερμαίν Αλεξάκη-Θοδωρής Αθανασιάδης

Η πέτρινη προβλήτα με τους φοίνικες, το κάτασπρο εκκλησάκι της Αγίας Πακούς (δηλαδή Υπακοής) στην κορυφή του λόφου, η καθολική εκκλησία της Ιεράς Καρδίας του Ιησού, κτίσμα του 1892, αλλά και τα ερείπια της αρχαίας Γαλησσού είναι μερικά μόνο από τα αξιοθέατα που θα θαυμάσετε στο χωριό.

Από τον Γαλησσά είτε με βάρκα είτε με μονοπάτι θα προσεγγίσετε και τη σπηλιά του Αγίου Στεφάνου, με το ομώνυμο εκκλησάκι, που, κατά την παράδοση, χτίστηκε από έναν ψαρά όταν αυτός γλίτωσε με τη βοήθεια του αγίου από ένα γιγάντιο χταπόδι! Κάθε χρόνο την τελευταία Κυριακή του Αυγούστου που γιορτάζει το εκκλησάκι, συρρέει στο σπήλαιο πλήθος κόσμου.

Κοντά στο Γαλησσά βρίσκεται η παραλία του Αρμεού και λίγο πιο βόρεια το χωριό Κίνι.http://www.wondergreece.gr/public/images/2013/04/10/syros_poseidonia/20130410193411syros_poseidonia1.jpg
Ο Ορθόδοξος ναός Αγ. Ιωάννη - Τιμίου Προδρόμου στη Ντελαγκρατσια


 Ντελαγκράτσια, η αρχαία  Ποσειδωνία 

Στα νότια του νησιού βρίσκεται η Ποσειδωνία. Μαζί με τον Φοίνικα αποτελούν τους αρχαιότερους οικισμούς της Σύρου. Πήρε το όνομά της από το θεό της θάλασσας Ποσειδώνα επειδή η περιοχή υπήρξε τόπος λατρείας του θεού.Απέχει 12χλμ από την Ερμούπολη, είναι από τα ομορφότερα παραθαλάσσια μέρη του νησιού και δεν είναι τυχαίο που αποτελούσε και αποτελεί το αγαπημένο θέρετρο για τους εύπορους Συριανούς και την πρώτη ελληνική αστική τάξη. Γι’ αυτό και θα παρατηρήσετε πολλές νεοκλασικές, παλιές και νέες, επαύλεις με πολύ προσεγμένη αρχιτεκτονική, μεγάλους κήπους και αμέτρητα πεύκα και φοίνικες.

 Ο πρώτος οικισμός της Ποσειδωνίας, με το όνομα. «Ποσειδωνία», φαίνεται να χάνεται στα βάθη της αρχαιότητας. Λείψανα ε­νός πολιτισμού που έσβησε (όπως τάφοι, κτερίσματα, μαρμάρινες πλάκες) βρέθηκαν κατά καιρούς στην ευρύτερη περιοχή της Χαλέπας. Πρόκειται για το λόφο όπου σήμερα βρίσκεται. Ο Ναός του Αγίου Πέτρου των Καθολικοί ο οποίος λέγεται ότι κτίστηκε το 1871 στα ερείπια τον παλιού ιερού, αφιερωμένου στον θεό της θάλασσας, τον Ποσειδώνα.

Σήμερα, στον γύρω από την εκκλησία χώρο, διακρίνονται επιφανειακά ίχνη αρχαίας κατοίκησης. Πιθανολογείται ότι οι πρώτοι κάτοικοι ήταν Φοίνικες (όπως διαφαίνεται κι από το όνομα τον γραφικού χωριού Φοίνικας, αλ­λά και από τις πολλές φοινικιές που υπάρχουν στην περιοχή).

Όμως αργότερα οι Φοίνικες εκδιώχθηκαν από τους Ίωνες και στη δική τους λατρεία αποδίδεται η ύπαρξη του ιερού τον Ποσειδώνα, προστάτη της θάλασσας, ο οποίος και τους οδήγησε ασφαλείς σε τούτη τη γωνιά τον Αιγαίου. Επίσης θεωρείται πιθανό, ο οικισμός των «Ποσειόείων» να είχε ως επίνειο τον οικισμό του Φοίνικα.

Οι πρώτες έρευνες

Ύστερα από την διενέργεια υπο­βρύχιας αρχαιολογικής έρευνας από την κα Αγγελική Σίμωσι, αρχαιολόγο εναλίων αρχαιοτή­των, στο θαλάσσιο χώρο του σημερινού λιμενίσκου του Φοίνικα, εντοπί­στηκε λιμενικό έργο, καθώς και πολλές συστάδες αγγείων που θεωρείται ότι ανήκουν στους ρωμαϊκούς χρό­νους.

Στη νησίδα Σχοινονήσι (απέναντι από την παραλία των Αγκαθωπών) εντοπίστηκαν εν­δείξεις κατοίκησης από το 2800 -1500 π.Χ. κι ε­πίσης θραύσματα κυψε­λών που θυμίζουν τις σημερινές και ανήκουν στη κλασσική περίοδο.Ακόμη ίχνη ζωής από τον Πρωτοκυκλαδικό .

Πολιτισμό, εικάζεται ότι υπάρχουν και στη μικρή νησίδα Ψαχνό (μέσα στο λιμάνι αντίκρυ από το παλαιό δημαρχείο) η οποία λέγεται ότι ήταν ενωμένη με την ξηρά.

Νεώτερη ιστορία

Η ζωή επιστρέφει πολύ αργότερα στο χώρο. Δειλά στην αρχή, με ­τους ξωμάχους που παλεύουν από το ξημέρωμα με κόπο και πείσμα να καλλιεργήσουν τη βραχώδη και άνυδρη συριανή γη. Τα λιγοστά κτίσματα που υπάρχουν είναι θεμωνιές (καλύβες),σε απόμερα σημεία και μακριά από τα αδιάκριτα μάτια των πειρατών.
Φτιαγμένες με ξερολιθιά, χάνονται μες το πετρώδες τοπίο. Κάθε βράδυ ή το Σάββατο οι πιο θαρρετοί επιστρέ­φουν κατάκοποι στις εστίες τους, «στο Κάστρο» (Άνω Σύρος). Ο μεσαιωνικός αυτός οικισμός -ο μοναδικός οικισμός που υπήρχε στη Σύρο αυτήν την εποχή και που, άγνωστο πώς, αποτελείται από εξ ολοκλήρου σχεδόν καθο­λικό πληθυσμό- χρησιμεύει με τη φυσική οχύρωση του και τις επτά πόρτες του σαν καταφύγιο για τους λιγοστούς κατοίκους της ε­ποχής.

Η Ποσειδωνία μετονομάστηκε στις αρχές τον 19ου αι. σε Ντελλαγκράτσια, παίρνοντας το όνομα της από τον μικρό Ναό της Παναγίας της Χάριτος, Della-Grazia, που βρίσκεται σήμερα στα βόρεια του οικισμού, προς το χωριό Βήσσας, με εκπληκτική θέα προς το χωριό, το ακρογιάλι και το γαλάζιο του ουρανού και της θάλασσας.
Το ξωκλήσι, που υπήρχε ήδη το 1631, εξυπηρετούσε τις θρησκευτικές ανάγκες των Καθολικών, ενώ σήμερα εξυπηρετεί το Κοιμητήριο που ιδρύθηκε γύρω στα 1922-23.
Μέχρι τότε μετέφεραν με ζέστη ή με κρύο πεζή τους νεκρούς τους στην Ερμούπολη κι αν τύχαινε να πιάσει καμιά μπόρα απά­γκιαζαν όπως-όπως σε κάποια καλύβα ή στις ξερολιθιές. Μετά το 1823. όταν εξαλείφθηκε ο κίνδυνος των πειρατών που λυμαινόταν όλα τα νησιά του Αιγαίου, η Ντελλαγκράτσια άρχισε να κατοικείται μόνιμα από τους πρώτους βρακοφόρους κατοίκους της.
Σ' έναν απάνεμο χώρο. γεμάτο αμπέλια και μυρωδιές, θα χτίσουν το ζεστό σπιτικό τους.


 http://www.wondergreece.gr/public/images/2013/04/10/syros_poseidonia/20130410193411syros_poseidonia3.jpg

 http://www.wondergreece.gr/public/images/2013/04/10/syros_poseidonia/20130410193411syros_poseidonia2.jpg

Οι επαύλεις αυτές είναι ακόμα σε άριστη κατάσταση διατηρώντας με τον τρόπο αυτό την αρχοντιά των περασμένων ετών. Η Ντελαγκράτσια έχει αναπτύξει και την τουριστική της πλευρά, με πολλά ξενοδοχεία και εστιατόρια που υπόσχονται την καλύτερη δυνατή διαμονή και διατροφή για τους θαμώνες τους. Θα απολαύσετε ένα μοναδικό ηλιοβασίλεμα καθώς ο ήλιος θα πέφτει πίσω από τα ακατοίκητα νησάκια Στρογγυλό και Σχοινονήσι που στέκονται αγέρωχα απέναντι από την παραλία των Αγκαθωπών. Αν έχετε χρόνο, θα ήταν ενδιαφέρον να επισκεφθείτε τη λέσχη αριστοκρατών της περιοχής όπου υπάρχει το παλαιότερο ίσως στην Ελλάδα γήπεδο τένις, και τον ιερό ναό του Άγιου Ιωάννου που έχει και το μεγάλο πανηγύρι κάθε χρόνο 29 Αυγούστου.

http://assets.in.gr/dGenesis/assets/Content200/Photo/2614_b.jpg
Νιχώρι.Φωτο Γιώργος Παπούλιας http://static.panoramio.com/photos/large/9479495.jpg

Αληθινή

Η Αληθινή είναι ένα παραδοσιακό χωριό της Σύρου, χτισμένο στην πλαγιά ενός από τους λόφους στο κέντρο του νησιού, σε υψόμετρο 190 μέτρων. Έχει περίπου 80 μόνιμους κατοίκους και υπάγεται στην Δημοτική Ενότητα Άνω Σύρου, μία από τις τρεις του ενιαίου Δήμου Σύρου.
Τα γραφικά σπιτάκια της Αληθινής μπορεί κανείς να τα προσεγγίσει ακολουθώντας το δρόμο για το χωριό Κίνι , από την Ερμούπολη. Η διασταύρωση για την Αληθινή είναι ανηφορική αλλά σύντομη και η διαδρομή θα σας αποζημιώσει, καθώς ήδη η θέα είναι φανταστική. Πολύ κοντά στην Αληθινή βρίσκεται το ξωκλήσι της Αγίας Παρασκευής.
 Είναι το χωριό από όπου – όπως συμφωνούν πολλοί – ο επισκέπτης θαυμάζει την πιο όμορφη θέα στο νησί: η πρωτεύουσα Ερμούπολη, η Άνω Σύρος, η βραχονησίδα Διδύμη, πάνω στην οποία ξεχωρίζει ο φάρος… Αλλά και πιο πίσω, όταν η ατμόσφαιρα το επιτρέπει, από την Αληθινή μπορεί κανείς να δει την Τήνο και την Μύκονο, την Νάξο και την Πάρο και τα αμέτρητα μικρότερα νησάκι ανάμεσά τους

http://www.syrosisland.gr/wp-content/uploads/2015/06/IMG_5124-1920x1100.jpg


Πισκοπιό ή Επισκοπείο

Το Επισκοπείο είναι χωριό στο κέντρο της Σύρου, όπου βρίσκεται και η εκκλησία της Παναγίας Πισκοπιανής ή Πρωτόθρονης.

Το Επισκοπείο είναι χωριό της Σύρου, βρίσκεται στο κέντρο του νησιού και απέχει μόλις 4,5 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Ερμούπολη, στον δρόμο προς το χωριό Κίνι. Παρόλα αυτά, το Επισκοπείο (θα ακούσετε τους ντόπιους να το λένε και Πισκοπειό) ανήκε έως το 2010 στο δήμο Άνω Σύρου και σήμερα στην ομώνυμη Δημοτική Ενότητα. Έχει περίπου 500 μόνιμους κατοίκους.

Στην πλαγιά του καταπράσινου λόφου του Επισκοπείου έχτισαν τις παραθεριστικές τους επαύλεις οι πρώτοι άρχοντες της Σύρου, τον 19ο αιώνα και ήδη από τότε θεωρούνταν ένα από τα θέρετρα του νησιού. Στην κορυφή του λόφου ξεχωρίζει η εκκλησία του προφήτη Ηλία, από όπου η θέα είναι απέραντη, όμως η πιο γνωστή εκκλησία στο Επισκοπείο είναι η Παναγία η Πισκοπιανή ή Πρωτόθρονη, που είναι κτίσμα του 1624.

Το Επισκοπείο ήταν η πρώτη έδρα της Μητρόπολης της Σύρου, γι’ αυτό και βρισκόταν εδώ η κατοικία του Επισκόπου, που έδωσε και το όνομά της στο χωριό. Σήμερα από το κτίσμα αυτό του 15ου αιώνα απομένουν μόνο ερείπια.

Στα όρια του χωριού υπάρχει και το «κοκκινόσπιτο», ένα βαμμένο κόκκινο σπίτι που τροφοδοτεί έναν από τους πιο γνωστούς θρύλους στη Σύρο – λέγεται μάλιστα πως ενέπνευσε και το Μανώλη Καραγάτση να γράψει το μυθιστόρημα «Η Μεγάλη Χίμαιρα», όπου διηγείται την ιστορία του. Οι πιο τολμηροί στο Επισκοπείο ισχυρίζονται πως αν πλησιάσει κανείς το κοκκινόσπιτο, θ’ ακούσει κλάματα, κραυγές και γέλια από τους άλλοτε κατοίκους του…

 https://greece.terrabook.com/syros/wp-content/uploads/sites/7/panagia-episkopiani-03.jpg

 Παναγία Επισκοπιανή

Η Παναγία Επισκοπιανή βρίσκεται λίγο έξω από τον οικισμό του Επισκοπείου. Αποτελεί έναν από τους παλαιότερους ναούς στο νησί.

Η Παναγία Επισκοπιανή (ή Πισκοπιανή) είναι χτισμένη λίγο έξω από τον οικισμό Επισκοπείο, στον δρόμο για τα Μάλλια, σε μικρή απόσταση δυτικά της Ερμουπόλης. Η ονομασία υποδηλώνει το συσχετισμό με την καθολική Επισκοπή της Σύρου, καθώς είναι γνωστό ότι ανήκε στην τελευταία και μάλιστα αποτελούσε τόπο παραθερισμού του επισκόπου από το 16ο αιώνα, αν όχι και παλαιότερα.

Σύμφωνα με την παράδοση η Παναγία η Επισκοπιανή πρέπει  να υπήρξε η πρώτη καθολική μητρόπολη του νησιού. Σύμφωνα με μαρτυρίες του 1631 και του 1700 η εκκλησία παλαιότερα ετιμάτο στο όνομα της Παναγίας Πρωτόθρονου.

Πότε κτίστηκε η Παναγία Επισκοπιανή δεν είναι γνωστό. Κάποιοι μελετητές κάνουν λόγο ακόμα και για τον 10ο – 11ο αιώνα μ.Χ., ενώ ανακατασκευάστηκε το 1652. Πρόκειται για μια βαριά κατασκευή, λόγω των χοντρών τοιχίων. Έχει σταυροειδές σχήμα με τρούλο.

Στην Παναγία Επισκοπιανή αποδίδεται και η σωτηρία από την επιδημία πανώλης που ξέσπασε στο νησί το 1728.

Στο δάπεδο της Παναγίας Επισκοπιανής υπάρχει μία ενιαία σύνθεση πέντε ταφικών πλακών από γκρίζο και λευκό μάρμαρο, με εγχάρακτο και ανάγλυφο διάκοσμο. Οι εν λόγω τάφοι ανήκουν όλοι στην οικογένεια Bottaro, γνωστή οικογένεια ιταλών ιατρών που παραθέριζε σε οικία κοντά στην εκκλησία. Φέρουν χρονολογίες από το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα και επιγραφές στην ιταλική γλώσσα.


 http://ab-delicatessen.gr/wp-content/uploads/2015/08/san-mihali.jpg

Τοπικά προϊόντα και γεύσεις

Ιδιαίτερα γνωστό και αγαπητό είναι το συριανό τυρί «Σαν Μιχάλη», ένα σκληρό, υποκίτρινο τυρί που παράγεται αποκλειστικά στο νησί. Έχει για βάση του το παστεριωμένο αγελαδινό γάλα και από το 1996 έχει επίσημα αναγνωριστεί ως προϊόν Π.Ο.Π. Επίσης στη Σύρο παράγεται εξαιρετική «Κοπανιστή», από νωπό γάλα που δεν έχει υποστεί θερμική επεξεργασία, αλλά και τα φημισμένα «σκορδολουκάνικα».
Στους βραχώδεις λόφους του νησιού, οι συριανοί μαζεύουν θυμάρι, φασκόμηλο, ρίγανη, χαμομήλι και άλλα βότανα, αλλά και τη γευστική κάπαρη.
Τέλος, ιδιαίτερα γνωστά είναι τα λουκούμια (πάνω από 20 διαφορετικά είδη) και οι χαλβαδόπιτες της Σύρου, που αποτελούν γλυκίσματα με εξαίρετη γεύση και χαμηλά λιπαρά.

http://content-mcdn.ethnos.gr/filesystem/images/20120525/low/assets_LARGE_t_183762_54067975.JPG
Στα γραφικά, λιθόστρωτα σοκάκια της Ανω Σύρου.


 http://content-mcdn.ethnos.gr/filesystem/images/20120525/low/assets_LARGE_t_183762_54067971.JPG

http://content-mcdn.ethnos.gr/filesystem/images/20150915/low/pegasus_LARGE_t_242261_54564148.JPG
Ο Σαν Τζώρτζης στεφανώνει την Άνω Σύρο στ' αριστερά
Απέναντι η Ανάσταση στεφανώνει τον λόφο στο Δήλι.
Μαγεία εις διπλούν Φωτο: Ηρακλής Μήλας


http://content-mcdn.ethnos.gr/filesystem/images/20150915/low/pegasus_LARGE_t_242261_54564122.JPG
Η πλατεία Μάρκου Βαμβακάρη στην Ανω Σύρο.
Διακρίνεται και η προτομή του συνθέτη

http://content-mcdn.ethnos.gr/filesystem/images/20150915/low/pegasus_LARGE_t_242261_54564123.JPG
Στον καθολικό ναό της Παναγιάς του Καρμήλου, στην Ανω Σύρο


http://content-mcdn.ethnos.gr/filesystem/images/20131003/low/assets_LARGE_t_183762_54254934.JPG
Ο Αγιος Αθανάσιος, η ορθόδοξη εκκλησία έξω από την Ανω Σύρα.
Στο βάθος ξεχωρίζουν τα Νεώρια.Φωτο:Θοδωρής Αθανασιάδης Έθνος

http://content-mcdn.ethnos.gr/filesystem/images/20131003/low/assets_LARGE_t_183762_54254941.JPG
Ανω Σύρος, σε ανθρώπινη κλίμακα είναι οι διαστάσεις των πεζόδρομων
με τα χαμηλά στεγάδια.Φωτο:Θοδωρής Αθανασιάδης Έθνος

http://content-mcdn.ethnos.gr/filesystem/images/20150915/low/pegasus_LARGE_t_242261_54564143.JPG
Χρυσαφένιο ηλιοβασίλεμα στο Κίνι
Φωτο: Ηρακλής Μήλας

http://content-mcdn.ethnos.gr/filesystem/images/20150915/low/pegasus_LARGE_t_242261_54564139.JPG
Σε πρώτο πλάνο ο Φοίνικας, στο βάθος η Ντελαγκράτσια
Φωτο:Ηρακλής Μήλας
''....Τέλος, τι να πω για τη παλιά πόλη, την Άνω Σύρο; Ξαφνικά, με ένα μαγικό τρόπο,  βρίσκεσαι σε μιαν άλλη εποχή. Πεντακάθαρη, με τα σπιτάκια της ορθάνοιχτα, παππούδες και γιαγιάδες να ξεπετάγονται στα δαιδαλώδη σοκάκια της ανεβοκατεβαίνοντας με απίστευτη άνεση τα χωρίς τελειωμό σκαλοπάτια (είμαστε άχρηστοι εμείς η νέα (νέα; Χμ) γενιά –το διαπιστώνω συνέχεια). Και σε ολόκληρη τη παλιά πόλη ΟΥΤΕ ΕΝΑ  από αυτά τα κακόγουστα τουριστικά μαγαζιά,  τα γεμάτα με τα άθλια μέιντ ιν τσάινα ‘λοβ γκρης’ . Ξανά – μανά Ρησπέκτ....''
houlk.wordpress

https://houlk.files.wordpress.com/2010/09/cameraa-163694.jpg

https://houlk.files.wordpress.com/2010/09/camera-163696.jpg

https://houlk.files.wordpress.com/2010/09/cameraa-163702.jpg

https://houlk.files.wordpress.com/2010/09/cameraa-163706.jpg


Πηγές
Αυτοβιογραφία Μαρκου Βαμβακάρη
Δήμος Σύρου-Ερμούπολης
Ινστιτούτο Σύρου, Ιστορική Μονή Πατέρων Ιησουϊτών
Καθολική Επισκοπή Σύρου
Το Δουκάτο του Αιγαίου, Wikipedia
WonderGreece, Σύρος
Ανω Σύρος,facebook
Syrosmap
Έθνος, Πολυπολιτισμική Σύρος
Τerrabook, Άνω Σύρος
Exploring Greece
Panoramio, Ελένη Καλογερά Παρακοπή
Greece-Terrabook, Άνω Σύρος