Σάββατο, 9 Ιουλίου 2016

Διχάζεται η ΝΔ: Αντιδρούν οι «καραμανλικοί» στην πρόταση για Εξεταστική

Αντιρρήσεις εκφράζουν τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας αναφορικά με την πρόταση για Εξεταστική Επιτροπή για την οικονομία και τα capital controls, γεγονός που εμβαθύνει περισσότερο το διχασμό στις τάξεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Δεν αποτελεί μυστικό ή πληροφορία που έρχεται στη δημοσιότητα για πρώτη φορά ότι οι «καραμανλικοί» διαφωνούν με αρκετά πρόσωπα που στελεχώνουν το στενό πυρήνα συνεργατών του Κυριάκου Μητσοτάκη, με το κυριότερο παράδειγμα να είναι αυτό του Άδωνι Γεωργιάδη.
Τώρα, όμως, όπως αναφέρουν τα parapolitika.gr, προέκυψαν αντιρρήσεις κα για την πρόταση που επαναδιατυπώθηκε πρόσφατα, μετά και όσα αποκάλυψε ο Γκάλμπρεϊθ, για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής σχετικά με τη «σκοτεινή περίοδο», όπως τη χαρακτήρισε ο Γιώργος Κουμουτσάκος.
Στις κατ΄ ιδίαν συνομιλίες τους οι Καραμανλικοί χαρακτηρίζουν ανεπίκαιρο πλέον το αίτημα για την εξεταστική και ζητούν επί τη ουσίας αναδιατύπωση και εμπλουτισμό της πρότασης, ενόψει της σχετικής συζήτησης στη Βουλή στις 26 Ιουλίου, εστιάζοντας στην αναγκαιότητα επέκτασης της έρευνας προς τα πίσω, δηλαδή στο 2010 όταν η χώρα με Παπανδρέου πρωθυπουργό και Γκάλμπρειθ, Στίγκλιτζ κτλ συμβούλους του, υποχρεώθηκε στον θανάσιμο εναγκαλισμό με τα Μνημόνια.
Ο τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντ. Σαμαράς είχε δεσμευθεί πως «όταν η ΝΔ γίνει κυβέρνηση θα κάνει μία Εξεταστική και αυτή θα αφορά μόνο το Μνημόνιο» πράγμα το οποίο ουδέποτε συνέβη. Ως πρωθυπουργός - λένε οι βουλευτές- ο κ. Σαμαράς πήρε πίσω την υπόσχεση του με το αιτιολογικό ότι δεν ήθελε να διαταράξει τη συνοχή της συγκυβέρνησης του με το ΠΑΣΟΚ.

Αποτέλεσμα αυτού ήταν:

α) να μείνει αδιερεύνητη η σκοτεινή περίοδος Οκτωβρίου 2009 - Απριλίου 2010 ,
β) οι πολιτικοί ιθύνοντες να αποχωρήσουν «με τα χέρια στις τσέπες» και
γ) να υποχρεωθεί η ελληνική οικονομία σε πλήρη εξάρτηση από τους δανειστές και κυρίως από το ΔΝΤ
Αν και αποφεύγουν να στοχοποιήσουν ευθέως τον Μητσοτάκη, οι «καραμανλικοί» διατηρούν την πεποίθηση πως ο πρόεδρος της ΝΔ αναλάβει στο εγγύς μέλλον τον πρωθυπουργικό θώκο θα βρεθεί σε δυσάρεστη θέση. Ο λόγος θα είναι πως δεν θα έχουν αποτυπωθεί επαρκώς τα οικονομικά δεδομένα της χώρας και οι καταστροφικές πρακτικές όσων μεθόδευσαν την έξοδο της από τις χρηματαγορές και αργότερα την επιβολή των capital controls.

Βέβαια, για να είμαστε ειλικρινείς, η λογική προτάσσει πως, αν οι «καραμανλικοί» θέλουν να ρίξουν άπλετο φως στο σκοτεινό μνημονιακό τοπίο και πώς οδηγηθήκαμε σε αυτή τη στενωπό,  η Εξεταστική θα πρέπει να ξεκινά από το 2004. Όταν, δηλαδή, η ΝΔ έως το 2009 οδήγησε σε πλήρη δημοσιονομικό εκτροχιασμό τη χώρα. 

ΤΟ ΚΟΥΤΙ ΤΗΣ ΠΑΝΔΩΡΑΣ
8/7/2016