Τετάρτη, 6 Ιουλίου 2016

Παραιτήθηκε η Εκτελεστική Επιτροπή του ΤΧΣ

Τις παραιτήσεις, οι οποίες έγιναν αποδεκτές, έδωσαν τα τρία μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Πρόκειται για τον διευθύνοντα σύμβουλο Άρη Ξενόφο -ο οποίος δεν έχει κλείσει καν χρόνο από την έγκρισή του από τον SSM-, τον αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο Γιώργο Κουτσό και το μέλος Αναστάσιο Γάγαλη.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Ταμείου: «Με την ολοκλήρωση ενός σημαντικού και επιτυχημένου έργου η Εκτελεστική Επιτροπή του ΤΧΣ υπέβαλε την παραίτησή της, με ισχύ την 18η Ιουλίου 2016, προκειμένου να διευκολύνει τις μελλοντικές επιλογές για το ρόλο που θα κληθεί να διαδραματίσει το ΤΧΣ στο τραπεζικό σύστημα και την ελληνική οικονομία».

Πιέσεις στο παρασκήνιο

Ύστερα από ένα έντονο παρασκήνιο μιας εβδομάδας, κατά το οποίο είχαν λάβει σαφές μήνυμα από την Επιτροπή Αξιολόγησης ότι αν δεν παραιτηθούν θα αξιολογηθούν αρνητικά, αποφάσισαν να δώσουν τις παραιτήσεις τους, όχι για να διευκολύνουν αλλά επειδή, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, αισθάνθηκαν ότι έχει θιγεί η επαγγελματική τους υπόσταση.
Έκθεση αξιολόγησης των τριών, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έφτασε ποτέ στο γραφείο του υπουργού Οικονομικών, ο οποίος έχει και αρμοδιότητα να παύσει τα μέλη του ΤΧΣ.
Μάλιστα, καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι τους ασκήθηκαν έντονες πιέσεις να μη δώσουν τις παραιτήσεις τους, ωστόσο και οι τρεις ήταν ανυποχώρητοι.
Η διοικητική κρίση στο ΤΧΣ που δημιουργήθηκε από το πουθενά –καθώς μέχρι πριν από μια εβδομάδα δεν είχε διατυπωθεί κάποια ένσταση για κανένα από τα τρία μέλη της Εκτελεστική Επιτροπής- φαίνεται ότι εντάσσεται στην προσπάθεια ορισμένων κέντρων και επιθετικών funds να πάρουν τον πλήρη έλεγχο του ελληνικού τραπεζικού συστήματος .
Τα επιθετικά funds έχουν πολύ ισχυρά lobby σε Βρυξέλλες και Φρανκφούρτη και θέλουν να επιβάλουν τους δικούς τους ανθρώπους και τους δικούς τους όρους καθώς η μάχη για την απόκτηση μεγάλων επιχειρήσεων που βαρύνονται από μεγάλα «κόκκινα» δάνεια αναμένεται σκληρή.