Σάββατο, 23 Ιουλίου 2016

Να «κλείσει» το χρέος πριν φύγει ο Ομπάμα

Χρέος, μεταρρυθμίσεις και... φοροφυγάδες απασχόλησαν τους Αλέξη Τσίπρα και Τζακ Λιου κατά τη χθεσινή τους συνάντηση, ιδιαίτερα αυτήν την περίοδο που η Ελλάδα καλείται να παίξει διεθνώς τον ρόλο του «πυλώνα σταθερότητας» στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Ο Τζακ Λιου μετέφερε την επιθυμία της αμερικανικής ηγεσίας να
οριστικοποιηθούν τα μέτρα διευθέτησης του ελληνικού χρέους πριν από τη λήξη της θητείας του Μπαράκ Ομπάμα στην Προεδρία των ΗΠΑ. Πέραν αυτού, μακριά από τις κάμερες ο Ελληνας πρωθυπουργός και ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών συζήτησαν τις λεπτομέρειες για την περαιτέρω συνεργασία των αρχών των δυο χωρών για την άντληση στοιχείων των προσώπων που συμπεριλαμβάνονται στην περίφημη λίστα μεγαλοκαταθετών στην UBS.
Η θητεία της σημερινής κυβέρνησης των ΗΠΑ λήγει στις αρχές του 2017 και σκοπός του Μπαράκ Ομπάμα είναι να απέλθει από την εξουσία με το ζήτημα γύρω από το ελληνικό χρέος να έχει διευθετηθεί, σύμφωνα με τα όσα είπε ο Τζακ Λιου στον Αλέξη Τσίπρα.
Η Τουρκία και το Brexit άλλωστε δημιουργούν συνθήκες αστάθειας στην Ευρώπη και τη γύρω περιοχή. Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών μετέφερε δε, σύμφωνα με πληροφορίες, την άποψη του προέδρου των ΗΠΑ ότι οι μεταρρυθμίσεις που επιτάσσει το πρόγραμμα είναι πολύ σημαντικές για την Ελλάδα, αλλά προέχει η επίτευξη ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και η εξασφάλιση συνθηκών ευημερίας για τον ελληνικό λαό.
Σε ολόκληρη την τοποθέτησή του ο Τζακ Λιου επέμεινε στη γεωπολιτική σημασία της θέσης της Ελλάδας, της οποίας η σταθερότητα πρέπει να ισχυροποιηθεί, άποψη που έχει μεταφέρει επανειλημμένα και στις ευρωπαϊκές ηγεσίες.

Μηνύματα στις αγορές

Κατά την υποδοχή του Τζακ Λιου στο Μαξίμου, ο Αλέξης Τσίπρας εστίασε στη γενικότερη «δύσκολη περίοδο για την περιοχή», που χαρακτηρίζεται από αστάθεια. Αντέτεινε όμως ότι η Ελλάδα «πέρα από το γεγονός ότι ήταν στο επίκεντρο δύο παράλληλων κρίσεων, της προσφυγικής και της κρίσης χρέους, παραμένει πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας».
Ο πρωθυπουργός άδραξε έτσι την ευκαιρία να βάλει κατά ορισμένων Ευρωπαίων εταίρων, που επιθυμούσαν Grexit, τους οποίους κατηγόρησε για «ανεύθυνη οπτική».
Φάνηκε όμως, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό «πόσο υπεύθυνη ήταν η απόφασή μας να παραμείνουμε στην ευρωζώνη». Σε έτερο σημείο ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να στείλουμε σωστά μηνύματα στους επενδυτές, στις αγορές, με ουσιώδη και συμπαγή μέτρα για μία σημαντική ανακούφιση του χρέους».
Ο Τζακ Λιου ενώπιον των τηλεοπτικών φακών αναγνώρισε την «πολύ μεγάλη, σκληρή δουλειά και πρόοδο που έχει γίνει τον τελευταίο χρόνο», ωστόσο επέμεινε ότι «είναι πολύ σημαντικό η Ελλάδα να συνεχίσει να εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις και να κάνει πρόοδο σε τομείς, όπως οι ιδιωτικοποιήσεις».
Για το ζήτημα του χρέους επισήμανε ότι η επί της αρχής δέσμευση για αναδιάρθρωση του χρέους «πρέπει να μετατραπεί σε πραγματική και αποτελεσματική πολιτική». Δήλωσε μάλιστα ότι «ανυπομονεί» να συνεργαστεί με τον Ελληνα πρωθυπουργό και την κυβέρνησή του.

Φάκελος UBS

Η κινητικότητα στις έρευνες για τους μεγαλοκαταθέτες της ελβετικής τράπεζας UBS, στο πλαίσιο των οποίων συμπεριλαμβάνεται και η «έφοδος» στο σπίτι του πρώην στελέχους της, πρώην επικεφαλής του ΤΧΣ και συντάκτη του προγράμματος της Ν.Δ., Χρήστου Σκλαβούνη, συνοδεύεται κατά τα φαινόμενα και από την ένταση των προσπαθειών της κυβέρνησης να ανοίξει διαύλους για την άντληση περαιτέρω στοιχείων.
Ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε στον Τζακ Λιου το αίτημα της Αθήνας να υπάρξει ακόμα καλύτερη συνεργασία με το FBI και το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, καθώς από το 2005 η Ουάσινγκτον κατέχει τεχνογνωσία αλλά και συγκεκριμένα στοιχεία για τις μεθόδους μεταφοράς μεγάλων κεφαλαίων και τραπεζικών καταθέσεων στην Ελβετία με αδιαφανείς και παράνομες μεθόδους.
Η τεχνογνωσία αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική για την ελληνική κυβέρνηση, καθώς κρίνοντας από τα όσα κατέθεσε πρόσφατα στους οικονομικούς εισαγγελείς το πρώην κορυφαίο στέλεχος της UBS, Μπράντλεϊ Μπίρκενφελντ, οι σχετικές έρευνες μπορούν να επισπευστούν, φοροφυγάδες να συλληφθούν και τα έσοδα στα δημόσια ταμεία να αυξηθούν.
efsyn
22/7/2016