Πέμπτη, 14 Ιουλίου 2016

Δανεικά κι αγύριστα στα ΜΜΕ

Αποκαλυπτικά για τα δανεικά και -σε περιπτώσεις όπως της «Χ.Κ. Τεγόπουλος»- αγύριστα αλλά και του τρόπου που οι τράπεζες «αιμοδοτούσαν» τα ΜΜΕ ακόμη και στην πτωτική τους πορεία, είναι τα στοιχεία που εμφανίζονται στη Βουλή όσο εξελίσσεται η σχετική διερεύνηση από την αρμόδια Εξεταστική Επιτροπή.
Μετά τα στελέχη της Εθνικής, της Eurobank και της Αlpha Bank, ήρθε η σειρά του εκπροσώπου της Πειραιώς να παρουσιάσει τα
δεδομένα που ενισχύουν την εικόνα της προνομιακής μεταχείρισης των κορυφαίων επιχειρήσεων Τύπου από τους τραπεζικούς ομίλους.
Από τα στοιχεία που διέθεσε χθες στην Εξεταστική ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Γ. Πουλόπουλος, προκύπτει ότι σχεδόν η μισή της δανειοδότησης που έχει κατά καιρούς χορηγήσει στα ΜΜΕ έχει καταγγελθεί (συγκεκριμένα το 47%). Συνολικά η τράπεζα έχει διαθέσει 432 εκατομμύρια ευρώ με 306 εκατ. εξασφαλίσεις και 194 εκατ. προβλέψεις.
Σε απόλυτο αριθμό τα δάνεια που έχουν καταγγελθεί αθροίζονται σε 202 εκατομμύρια ευρώ, ενώ ακόμη 76 εκατ. τοποθετούνται σε καθυστέρηση. Ενδεικτικά, από τα 202 εκατομμύρια, τα 110 εκατ. αφορούν το ALTER, τα 48 το MEGA, τα 14 την «Ελευθεροτυπία», τα 5 τις εκδόσεις Λυμπέρη.
Από τα εξυπηρετούμενα δάνεια τα μεγαλύτερα είναι του ΑΝΤ 1 (67 εκατ. ευρώ), του «Πρώτου Θέματος» (36 εκατ. ευρώ), της Πήγασος (32 εκατ. ευρώ), του STAR (28 εκατ. ευρώ) και του ΔΟΛ (21 εκατ. ευρώ).
Ως προς τη δανειοδότηση της τράπεζας στα πολιτικά κόμματα, τα ποσά που έχει χορηγήσει η Τράπεζα Πειραιώς σε Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ ανέρχονται σε 246 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 240 εκατομμύρια έχουν καταγγελθεί. Ο Γ. Πουλόπουλος εξήγησε πως η τράπεζα βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τους οικονομικούς διευθυντές των κομμάτων και ότι μέχρι στιγμής έχουν εισπραχθεί οι επιχορηγήσεις του α’ εξαμήνου (0,2 εκατομμύρια ευρώ).

Σωρεία ερωτημάτων

Παρ’ ότι ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Πειραιώς διαβεβαίωσε και από την πλευρά του, όπως έκαναν άλλωστε και οι εκπρόσωποι των πιστωτικών ιδρυμάτων που προηγήθηκαν, ότι η τράπεζα δεν προσεγγίζει διαφορετικά τα ΜΜΕ από τις άλλες επιχειρήσεις, δέχτηκε σωρεία ερωτημάτων από τους βουλευτές που ζητούσαν διευκρινίσεις για τη δανειοδότηση π.χ. του ΔΟΛ ή του «Πρώτου Θέματος».
Επικαλούμενοι ειδικότερα τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στα επίσημα έγγραφα που εκχωρούνται στη Βουλή, εξέφρασαν πλήθος αποριών, όπως:

■ Γιατί αυξήθηκε το όριο για τον ΔΟΛ στις αρχές του 2013 κατά 1 εκατομμύριο ευρώ και κατά 1,5 τον Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς, χωρίς να υπάρχει εξασφάλιση χρηματορροών και από τη στιγμή που είχε καταγραφεί αρνητική πορεία;
Ο κ. Πουλόπουλος απάντησε ότι ο όμιλος ζήτησε 5 εκατομμύρια ευρώ το 2012 για την κάλυψη των άμεσων αναγκών και η τράπεζα αποφάσισε να χορηγήσει το ήμισυ του ποσού, με σημαντική ανατιμολόγηση του συνόλου των πιστοδοτήσεων. Τόνισε δε, και το επανέλαβε αρκετές φορές και σε άλλες περιπτώσεις, πως βασικό κριτήριο αποτελεί η επένδυση «ίδιων κεφαλαίων» καθώς καταδεικνύει τη βιωσιμότητα της επιχείρησης.

■ Γιατί η τράπεζα συμμετείχε το 2013 στο κοινοπρακτικό δάνειο της Τηλέτυπος (ΜΕGA), ενώ όλα τα στοιχεία έδειχναν ότι επρόκειτο για επιχείρηση εξαιρετικά επισφαλή και της χορήγησε επιπλέον και κεφάλαια κίνησης 13 εκατ. ευρώ (σήμερα έχουν καταγγελθεί 47 εκατομμύρια);
Ο Γ. Πουλόπουλος απάντησε πως έχουν γίνει αποτιμήσεις, ανέφερε ενδεικτικά πως 117 εκατ. αποτελούν μέρος των εγγυήσεων, ότι έχουν γίνει αναδιαρθρώσεις και τέλος πως έχουν επενδυθεί ίδια κεφάλαια.

Η αύξηση κεφαλαίου

«Μέχρι πέρσι το δάνειο ήταν ενήμερο, φέτος καταγγέλθηκε. Περιμένουμε να δούμε την εξέλιξη και θα αποφασίσουμε πώς θα προχωρήσουμε» είπε, επαναλαμβάνοντας πως το δάνειο καταγγέλθηκε καθώς δεν υλοποιήθηκε η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου που απαιτήθηκε από τις τράπεζες για την εξυπηρέτηση του κοινοπρακτικού δανείου.

■ Γιατί τον Νοέμβριο του 2007 η Πειραιώς ενέκρινε δάνειο 21 εκατ. ευρώ στην «Αναπτυξιακή Α.Ε. Μέσων Ενημέρωσης» ιδιοκτησίας Θ. Αναστασιάδη (40%), Μ. Τριανταφυλλόπουλου (40%) και Αν. Καραμήτσου (20%), ώστε τα 18 εκατ. από το συγκεκριμένο ποσό να αξιοποιηθούν για την αγορά των μετοχών της εταιρείας «Εκδόσεις Πρώτο Θέμα Α.Ε.», την οποία κατείχαν τα ίδια πρόσωπα με τα ίδια ποσοστά επί του μετοχικού κεφαλαίου;
Γιατί τον Μάιο του 2010 η τράπεζα ενέκρινε 15ετές δάνειο στην εταιρεία «Νέο Θέμα των Δημοσιογράφων - Εκδόσεις Α.Ε.» ιδιοκτησίας Αναστασιάδη (50%) και Καραμήτσου (50%)για να αποκτήσει το 70% της εταιρείας «Αναπτυξιακή Α.Ε. Μέσων Ενημέρωσης» από την «Πήγασος Εκδοτική Α.Ε.» κι ενώ το δάνειο των 18 εκατ. παραμένει σε εκκρεμότητα;
Ο εκπρόσωπος της τράπεζας απάντησε πως το δάνειο του «Πρώτου Θέματος» είναι ενήμερο.
Στην ερώτηση τέλος που δέχτηκε για το αν η Τράπεζα Πειραιώς έχει κάνει πρόβλεψη για την εξυπηρέτηση των δανείων σε ΜΜΕ που θα συμμετάσχουν στον διαγωνισμό για χορήγηση άδειας αλλά δεν την εξασφαλίζουν, ο Γ. Πουλόπουλος απάντησε:
Είναι το ίδιο ρίσκο που παίρνουμε για κάθε επιχείρηση, θα προχωρήσουμε σε καταγγελία ή και ρευστοποίηση…

Συντάκτης: Έλενα Βαρίνου
Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΝ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ
13/7/2016