Δευτέρα, 11 Ιουλίου 2016

Γερή σφαλιάρα στους καναλάρχες της διαπλοκής - Απορρίφθηκαν τα ασφαλιστικά μέτρα για τις τηλεοπτικές άδειες

Απορρίφθηκαν απο την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας οι αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων των τηλεοπτικών σταθμών Αlpha, Star Channel και Έψιλον, κατά του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες.

Η απόφαση αυτή ουσιαστικά απορρίπτει την αίτηση για "πάγωμα" του διαγωνισμού, αλλά η βασική απόφαση για την εγκυρότητα και συνταγματικότητα του διαγωνισμού θα εκδοθεί -πιθανόν- μετά το καλοκαίρι.
Το Δικαστήριο - όπως είχε πράξει και με την σχετική αίτηση του Μεγκα- απέρριψε τις αιτήσεις που είχαν συζητηθεί κεκλεισμένων των θυρών στις 30 Ιουνίου 2016 . Παράλληλα όμως δημοσιοποιήθηκε το σκεπτικό της απόφασης με την οποία απορρίφθηκε η προγενέστερη σχετική αίτηση του MEGA. Σε αυτό το δικαστήριο επισημαίνει:
- Ότι η προσβαλλόμενη υπ΄ αριθμ. 7984/2016 απόφαση των υπουργών Επικρατείας και Οικονομικών με την οποία καθορίσθηκε στα 3 εκατ. ευρώ η τιμή εκκίνησης για κάθε μια από τις τέσσερις "δημοπρατούμενες άδειες", είναι προγενέστερη της προκήρυξης του διαγωνισμού (δηλαδή είναι εκτός διαγωνιστικής διαδικασίας). Όποτε,  σύμφωνα με το Ν. 3886/2010 η αίτηση του Mega  Channel  δεν έχει το χαρακτήρα ασφαλιστικών μέτρων, αλλά το χαρακτήρα  αίτησης αναστολής (Π.Δ. 18/1989).
- Όμως και ως αίτηση αναστολής απορρίπτεται καθώς επίμαχη υπουργική απόφαση δεν προκαλείται στον τηλεοπτικό σταθμό "βλάβη ανεπανόρθωτη ή δυσχερώς επανορθώσιμη", αλλά "ούτε στοιχειοθετούνται οι εξαιρετικοί εκείνοι λόγοι οι οποίοι θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν" τη χορήγηση της αναστολής.
-Επέστρεψε δε στον τηλεοπτικό σταθμό το παράβολο που είχε καταθέσει για την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων το οποίο ανέρχεται στο ποσό των 33.233,34 ευρώ.
capital.gr.