Παρασκευή, 22 Ιουλίου 2016

Τελικά, πόσο νερό να πίνουμε; Η ιατρική άποψη

Για τη ποσότητα  νερού που χρειάζεται ο οργανισμός, αλλά και για τους κινδύνους της αφυδάτωσης, μίλησε ο ειδικός παθολόγος-υπερτασιολόγος Δημήτρης Γουρλής Στο Κόκκινο και το Ένθετο για την Υγεία με την Αλεξάνδρα Κουτσοπούλου.
Ο ανθρώπινος οργανισμός αποτελείται κυρίως από νερό. Τα κύτταρα για να λειτουργήσουν χρειάζονται επαρκή ποσότητα ενυδάτωσης. Γι’αυτό πρέπει ο κάθε άνθρωπος να λαμβάνει το απαραίτητο νερό που χρειάζεται ώστε να έχει μια εύρυθμη λειτουργία. Ανάλογα με την ηλικία, το φύλο και τις πιθανές παθήσεις που μπορεί να έχει το άτομο, υπάρχουν και διαφορετικές ανάγκες για νερό, σύμφωνα με το γιατρό.

Μύθος τα 8 ποτήρια νερό ημερησίως
 
Η προτροπή για κατάποση 8 ποτηριών νερό δεν είναι παρά ένας αστικός μύθος. Κάθε ποτήρι είναι 250 ml νερού, επομένως είθισται να λέμε ότι χρειαζόμαστε 2 λίτρα νερού ημερησίως. Αυτό σχετίζεται με τις ημερήσιες απώλειες μας οι οποίες κυμαίνονται μεταξύ 1,5 και 2 λίτρων ημερησίως.
 
Οι απώλειες αυτές γίνονται μέσω των ούρων και των κοπράνων, μέσω της αναπνοής και φυσικά μέσω της εφίδρωσης. Τους καλοκαιρινούς μήνες, επειδή το καλοκαίρι είναι θερμό, έχουμε πολύ μεγάλη ποσότητα απώλειας νερού μέσω της εφίδρωσης. Άλλοι ιδρώνουν περισσότερο, άλλοι λιγότερο. Η λήψη του νερού πρέπει να ρυθμίζεται σε σχέση με την εφίδρωση μας, τόνισε ο κ. Γουρλής.
 
Βέβαια πρέπει να λαμβάνονται και επιπρόσθετα ιχνοστοιχεία, κυρίως του νατρίου, τα οποία χάνονται με την εφίδρωση. Πολλοί άνθρωποι το καλοκαίρι χρειάζεται να λαμβάνουν λίγο περισσότερο αλάτι από ότι συνήθως.


Σύγχυση, αδυναμία συγκέντρωσης, παραισθήσεις και σπασμοί τα συμπτώματα της αφυδάτωσης

Ένας φυσιολογικός άνθρωπος χωρίς να έχει κάποια πάθηση ή να κάνει λήψη φαρμάκων αντιλαμβάνεται τη δίψα και πίνει νερό. Όμως τα μικρά παιδιά και οι ηλικιωμένοι, αυτό το ένστικτο για τη λήψη νερού και ιχνοστοιχείων δεν λειτουργεί επαρκώς. Γι’αυτό πρέπει να φροντίζουμε τα μικρά παιδιά να λαμβάνουν αρκετή ποσότητα υγρών, σύμφωνα με τις οδηγίες του παιδιάτρου, αλλά και οι ηλικιωμένοι δεν πρέπει να αφυδατώνονται.
 
Το καλοκαίρι στα δημόσια νοσοκομεία βλέπουμε συχνά την εικόνα ηλικιωμένων να έχουν χάσει τις αισθήσεις τους και να μην επικοινωνούν με το περιβάλλον λόγω αφυδάτωσης. Αυτή είναι η τελική κατάληξη της αφυδάτωσης, δηλαδή η κωματώδης ή ημικωματώδης κατάσταση.  Το προηγούμενο από αυτό στάδιο είναι η κατάσταση σύγχυσης, η αδυναμία συγκέντρωσης , οι παραισθήσεις και οι σπασμοί. 
 
Ο καλύτερος τρόπος ενυδάτωσης του οργανισμού είναι η κατάποση πολλών υγρών. Όχι μόνο νερό, αλλά και όλα τα άλλα υγρά που βρίσκονται στην ημερήσια διατροφή μας. Πρέπει όμως να υπάρχει προσοχή, μιας και κάποια είδη υγρών , όπως ο καφές ή το τσάι, έχουν διουρητική δράση, επομένως υπάρχει απώλεια νερού.  
 
Σύμφωνα με τον ειδικό παθολόγο-υπερτασιολόγο, τα άτομα που ασκούνται το καλοκαίρι θα έπρεπε να αποφεύγουν να κάνουν αθλητισμό τις ώρες της ημέρας όπου έχουμε υψηλές θερμοκρασίες και εκτεταμένη ηλιοφάνεια. Και αυτό διότι οι απώλειες των υγρών είναι πολύ μεγάλες  και λόγω της εφίδρωσης και λόγω και της ίδιας της άσκησης μπορεί ο μηχανισμός της εφίδρωσης να μειωθεί και επομένως το άτομο να υποστεί θερμοπληξία. Επομένως όταν έχουμε αυξημένες απώλειες πρέπει και η ποσότητα πρόσληψης υγρών να είναι μεγαλύτερη, τόνισε ολοκληρώνοντας ο κ. Γουρλής.