Πέμπτη, 7 Ιουλίου 2016

Ο Βίκτορ Χάρα δικαιώθηκε έπειτα από 43 χρόνια

«Πόσοι άνθρωποι στην πείνα, στο κρύο, στον πανικό, μες στον πόνο, στην ηθική πίεση, στον τρόμο και στην τρέλα».
Αυτόν τον στίχο, από το ποίημα «Είμαστε πέντε χιλιάδες» (Somos cinco mil), τον έγραψε ο εμβληματικός Χιλιανός τροβαδούρος Βίκτορ Χάρα στις 15 Σεπτεμβρίου του 1973, λίγο πριν δολοφονηθεί βάρβαρα από τους στρατιώτες του δικτάτορα Αουγούστο Πινοτσέτ.

Τον συνέλαβαν στις 12 Σεπτεμβρίου, μια μέρα μετά το πραξικόπημα κατά του Σοσιαλιστή προέδρου Σαλβαδόρ Αλιέντε. Τον μετέφεραν στο Εθνικό Στάδιο του Σαντιάγο που εκείνες τις μέρες είχε μεταμορφωθεί σε τόπο μαρτυρίου για χιλιάδες δημοκράτες Χιλιανούς.
Εκεί, αφού τον βασάνισαν, αφού του έσπασαν τα χέρια για να μην παίζει κιθάρα, τον πυροβόλησαν. Το σώμα του βρέθηκε λίγες μέρες μετά πεταμένο στον δρόμο, διάτρητο από σφαίρες. Τον είχαν πυροβολήσει 40 φορές.
Τη Δευτέρα, δικαστήριο της Φλόριντα κατέδειξε τον πρώην στρατιωτικό Πέδρο Μπαριέντος ως τον κύριο υπεύθυνο για τον βασανισμό και τη δολοφονία του Βίκτορ Χάρα και τον καταδίκασε σε αποζημίωση 28 εκατομμυρίων δολαρίων προς την οικογένειά του.
Μια δικαίωση που έρχεται με 43 χρόνια καθυστέρηση για τη χήρα του, Τζόαν Τέρνερ και για τη δυο κόρες του Μανουέλα και Αμάντα. Κατά μια ειρωνεία της τύχης μάλιστα, η δικαιοσύνη αποδίδεται από την ίδια χώρα που υποδαύλισε και υποστήριξε το πραξικόπημα του Πινοτσέτ.
Ο 67χρονος Μπαριέντος κατέφυγε στις ΗΠΑ το 1989, τη χρονιά όπου το δημοψήφισμα τερμάτισε τη δικτατορία στη Χιλή, νιώθοντας, προφανώς, ασφαλής μακριά από τα εγκλήματα που τον βάραιναν στην πατρίδα του.
Στις ΗΠΑ όμως ισχύει η Χάρτα Προστασίας για Θύματα Βασανιστηρίων, η οποία επιτρέπει την εκδίκαση προσφυγών για εγκλήματα ή βασανιστήρια που έχουν πραγματοποιηθεί σε άλλες χώρες.
Εκεί πάτησε η οικογένεια Χάρα, η οποία είχε τη συνδρομή του Κέντρου για τη Δικαιοσύνη και τη Λογοδοσία (Centre for Justice and Accountability /CJA) που εδρεύει στην Καλιφόρνια.
Οι μάρτυρες ήταν καταπέλτες για τον Μπαριέντος, ο οποίος ουδέποτε παραδέχτηκε ότι βρισκόταν στο Εθνικό Στάδιο.
Στην κατάθεσή τους μέσω βίντεο, πρώην Χιλιανοί στρατιώτες βεβαιώνουν είδαν τον βασανιστή να αποτελειώνει τον Βίκτορ Χάρα με μια σφαίρα στο κεφάλι κι ύστερα να ξεσπά πυροβολώντας το άψυχο σώμα του δεκάδες φορές.
Οσο για τον ισχυρισμό του ότι δεν ήξερε ποιος ήταν ο Χάρα, ένας πασίγνωστος καλλιτέχνης και πολιτικός ακτιβιστής, ούτε τον είχε δει ποτέ, καταρρίφθηκε και αυτός. «Είπε πολλές φορές ότι σκότωσε τον Βίκτορ Χάρα», κατέθεσε ένας μάρτυρας. «Κοκορευόταν ότι σκότωσε έναν κομμουνιστή, γιατί δεν ήθελε κομμουνιστές στη Χιλή».
Ο Πέδρο Μπαριέντος κινδυνεύει επίσης να εκδοθεί στη Χιλή, όπου έχουν παραπεμφθεί άλλοι 11 πρώην στρατιωτικοί για τη δολοφονία του Βίκτορ Χάρα.
«Σήμερα, αποδόθηκε λίγη δικαιοσύνη για τον θάνατο του Βίκτορ», λέει η 88χρονη πια χήρα του. «Για εκείνον, η τέχνη και η κοινωνική δικαιοσύνη ήταν ένα και το αυτό. Τα τραγούδια του συνεχίζουν να τραγουδιούνται και να εμπνέουν τους καλλιτέχνες, αλλά και όλους όσους αγωνίζονται για την κοινωνική δικαιοσύνη».


Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ
30/6/2016


Δείτε το αφιέρωμα:
Victor Jara 1932 - 1973